Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Nieuw in MB-collectie: bebaarde man van Duvivier

25 juli 2022

Musea Brugge heeft een tekening van de neoclassicistische kunstenaar Jean-Bernard Duvivier kunnen aankopen met het busteportret van een bebaarde man.

Hoofd van een man Duvivier

Het gaat om een gedetailleerd uitgewerkte tekening in gekleurd krijt en pastel van 59,8 op 37,6 cm, aangekocht bij Colnaghi Elliott Master Drawings in Londen. Het werk dateert uit 1796, het jaar waarin Duvivier - na een verblijf van zes jaar in Italië - zich definitief in Parijs vestigde.

Wereldwijd zijn wij de instelling die het grootst aantal werken van Jean-Bernard Duvivier (Brugge 1762 – Parijs 1837) bewaart. Tot nu toe hadden we drie schilderijen en liefst elf tekeningen in ons bezit. Het meesterlijke portret van de familie Villers wordt permanent in het Groeningemuseum getoond.

Hoofd van een man Duvivier
Jean-Bernard Duvivier, Hoofd van een man, gekleurd krijt en pastel op papier, 59,8 x 37,6 cm

Duvivier heeft de tekening van de bebaarde man met uiterste zorg, meesterschap en aandacht voor details uitgevoerd in een volmaakte techniek. Het subtiele lichtspel op het gefronste voorhoofd en de gekrulde haren, de tactiele weergave van de donzige baard en de nuances in de diepe plooienval van het gewaad tonen het uitzonderlijk tekentalent van deze kunstenaar.

Zo’n gedetailleerd uitgewerkte tekening in gekleurd krijt en pastel ontbrak tot nog toe in onze collectie. We zijn dan ook bijzonder verheugd deze tekening te kunnen toevoegen aan ons Brugs museaal patrimonium.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht