Sluiten

Musea Brugge aangeduid als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling

2 juli 2022

Fantastisch nieuws: de Vlaamse Regering heeft beslist om Musea Brugge aan te duiden als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling. We krijgen deze prestigieuze erkenning vanwege onze collectie en werking op internationaal niveau. Daarmee zijn we de derde aangeduide instelling, na M HKA en KMSKA. En daar zijn we ongelooflijk trots op!

Musea Brugge Cultureel erfgoedinstelling Nieuws
Rondleiding slechtziende bezoekers Musea Brugge
Rondleiding voor slechtzienden

Nieuwe cultureel-erfgoedinstelling

De Vlaamse Regering duidde Musea Brugge op 1 juli aan als nieuwe cultureel-erfgoedinstelling. Die titel wordt gegeven aan collectiebeherende organisaties met een cultuur-erfgoedwerking op internationaal niveau. De internationale aanduidingscommissie, voorgezeten door professor Kunstgeschiedenis Barbara Baert, prees onder meer onze museacollectie, internationale uitstraling en ons collectie- en publieksbeleid.

Op 2 juli overhandigde minister van Cultuur Jan Jambon het aanduidingscertificaat aan de directie van Musea Brugge, tijdens een persmoment in het Arentshuis. De aanduiding geldt voor onbepaalde tijd, staat los van subsidiëring en garandeert de continuïteit en duurzame positie van onze instelling.

We zijn verheugd dat we ons vanaf nu, samen met M HKA en KMSKA, één van de drie cultureel-erfgoedinstellingen van Vlaanderen mogen noemen.

Deze erkenning toont aan hoe belangrijk de Brugse musea zijn voor Vlaanderen en zelfs de wereld. Met een wereldvermaarde collectie, fenomenale historische gebouwen en een bezoekersaantal van - in een niet-coronajaar- bijna 900.000 mensen van over de hele wereld staan onze musea er. Het zijn sterke merken, instituten die bezoekers van alle werelddelen laten kennismaken met onze rijk cultuur en geschiedenis. Met deze aanduiding zal Musea Brugge een vlaggenschip van het Vlaamse cultureel erfgoed worden en nemen we een voorbeeldrol op voor het Vlaams cultureel-erfgoedveld.

Jongeren Bezoekers Musea Brugge

Klaar voor de toekomst

We zijn zeer blij dat we de internationale commissie hebben weten te overtuigen van het sterke verhaal dat we met Musea Brugge aan het schrijven zijn. Het is voor ons een eer om deze belangrijke erkenning te ontvangen van Vlaanderen. Zo treden we toe tot de topspelers van de museale wereld - en daar zijn we ongelooflijk trots op.

Deze aanduiding geeft ons nóg meer motivatie om verder te bouwen aan onze ambitieuze toekomstplannen. Door onszelf te blijven heruitvinden, door mee te evolueren en in te spelen op de actualiteit, door onszelf in vraag te blijven stellen en dynamisch en divers te programmeren, willen we een museumorganisatie van de 21e eeuw zijn, met een blik op de toekomst - te beginnen met de realisatie van BRUSK en de nieuwe erfgoedfabriek.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht