Laatste dagen 'Oog in oog met de Dood': nog tot en met zondag 5 februari. Tickets & info

Sluiten

Musea Brugge is opnieuw een Vlaamse primitief rijker

19 juni 2019

Musea Brugge voegt - na de aankoop van de Heilige Veronica van de Brugse Meester van de Ursulalegende eerder dit jaar - opnieuw een mooie aanwinst toe aan de kerncollectie Vlaamse primitieven. Het paneel is van de hand van een navolger van Jan van Eyck en was tot nu in Brits bezit.

2019 06 19 PBNieuwe Vlaamse Primitief

Het is zeer zeldzaam dat een schilderij dat rechtstreeks kan worden gelinkt aan de werkplaats van Jan van Eyck verworven kan worden. De stad en de museumdirectie zijn dan ook opgetogen met deze belangrijke verrijking van de collectie. Brugge kan op die manier nóg meer de titel van ‘hoofdstad van de Vlaamse primitieven’ claimen en heeft op die manier, in de aanloop naar het Van Eyck-jaar 2020 een mooie extra-troef voor kunstliefhebbers en Brugge-bezoekers.

Uit dendrochronologisch onderzoek – dit is de techniek die het mogelijk de leeftijd te bepalen van een houten object, zoals een paneel - blijkt dat de eiken drager uit 1387 dateert. Het werd wellicht pas in het tweede decennium van de 15e eeuw geschilderd, tijdens het leven van Jan van Eyck of kort na zijn overlijden in 1441.

Het tafereel stelt de tronende Maria met kind in een kamer voor. De anonieme schilder baseerde zijn compositie op elementen van verschillende werken van Jan van Eyck en zijn atelier, waaruit kan geconcludeerd worden dat hij toegang had tot werkplaatstekeningen van de Brugse meester en dat hij vermoedelijk zelfs een tijdje in zijn werkplaats in Brugge verbleef.

De oorspronkelijke eigenaar van het paneel is onbekend en ook over de originele functie is niets bekend. Vermoedelijk versierde het schilderij een klein altaar en diende het voor privé-devotie. De vroegst bekende eigenaar was Lucien Bonaparte, de broer van Napoleon die het in 1816 verkocht.

Recent keurde de Brugse gemeenteraad de aankoop goed. Ondertussen werd ook de officiële uitvoervergunning toegekend en momenteel wordt het grondig onderzocht in Brugge. Het schilderij zal deel uitmaken van de tentoonstelling ‘Jan van Eyck in Bruges’ die vanaf 12 maart in het Groeningemuseum te zien is.

Meer informatie voor de pers