Sluiten

Unieke blik achter de schermen: Memlingonderzoek in Groeningemuseum

11 januari 2024

Tussen 18 januari en 28 februari 2024 worden de ‘Moreeltriptiek’ en de ‘Annunciatie’ van Memling onderzocht op zaal in het Groeningemuseum. Kom dus zeker een kijkje nemen in het museum en krijg een unieke blik achter de schermen van ons collectieonderzoek. Wat onderzoeken onze experten precies?

042023 KIK 2 LR
042023 KIK 9 LR
Onderzoek Memling in Museum Sint-Janshospitaal (2023)

Hoewel Hans Memling één van de beroemdste Vlaamse primitieven is en er veel werk van hem is bewaard, is er eigenlijk weinig geweten over zijn werk en leven. Samen met het KIK-IRPA en met de steun van Vlaanderen voeren we de komende jaren diepgaand onderzoek uit naar de 9 werken uit de Brugse Memling-collectie, de op één na grootste Memling-collectie ter wereld.

In zaal 6 maakt het onderzoeksteam de komende weken nieuwe technische beelden van de 'Moreeltriptiek' en 'Annunciatie' uit het Groeningemuseum. Met behulp van een digitale hoge resolutie camera en infraroodreflectografie-opnames leggen we de verschillende lagen van de schilderijen bloot. Dat geeft ons meer informatie over de conditie van het werk, de werkwijze van de kunstenaar, en over eventuele aanpassingen. Het onderzoek brengt ons een stapje dichter bij de geheimen van de Vlaamse meester.

Collectieonderzoek is essentieel voor onze museumwerking, maar blijft vaak onzichtbaar voor het publiek. De komende weken kan je onze onderzoekers live aan het werk zien in het museum en een unieke glimp opvangen van ons werk achter de schermen. Kom dus zeker eens langs.

Tijdens het onderzoek zijn de kunstwerken in zaal 6 tijdelijk niet te bezichtigen en is de zaal niet toegankelijk. Je kan onze onderzoekers vanuit de aangrenzende zaal in actie zien.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht