Sluiten

Gruuthusemuseum in de prijzen op internationale architectuurwedstrijd

2 juni 2023

De restauratie van het Gruuthusemuseum kreeg op 1 juni 2023 een belangrijke erkenning op de zesde editie van de European Award for Architectural Heritage Intervention (AHI) in Barcelona. Het architectenteam van B-juxta, dat de restauratie van het museum voltooide in 2019, mocht er de ‘Special Restoration Mention’ in ontvangst nemen.

Inge Kinnet Musea Brugge Buiten017 LR

De European Award for Architectural Heritage Intervention onderscheidt kwaliteitsvolle interventies van erfgoedgebouwen en richtte zich dit jaar voornamelijk op projecten die duurzaamheid en inclusie uitdragen. Naast de vier prijswinnaars ontving de restauratie van het Gruuthusemuseum van de internationale jury de Special Mention voor de interventie die zich vanuit technisch en methodologisch standpunt onderscheidt door zijn kwaliteit, precisie en respect voor het erfgoed.

Het Gruuthusemuseum werd tussen 2014 en 2019 gerenoveerd onder leiding van B-juxta architecten met bijzonder veel aandacht voor het behoud van het historische erfgoed. De iconische reiegevel, de imposante daken, het bijzondere schrijnwerk met glas-in-loodramen, het majestueuze 19e-eeuwse plafond met hangende gewelven in de entreehal en de indrukwekkende belvedère-toren - die volledig met lood is bekleed - werden allemaal met veel zorg en aandacht voor detail gerestaureerd. Die restauratie vroeg veel expertise en dat ging niet onopgemerkt voorbij.

Naast deze vermelding van de European Award AHI, werd de restauratie van het Gruuthusemuseum in 2022 nog genomineerd voor de Onroerenderfgoedprijs. In 2021 ontving het museum de prestigieuze Portimão Museum Prize als ‘Europe’s Most Welcoming Museum'.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht