Sluiten

Gruuthusemuseum uitverkoren tot ‘Europe’s Most Welcoming Museum 2021’

7 mei 2021

Het Gruuthusemuseum heeft op 6 mei 2021 de Portimão Museum Prize – Europe’s Most Welcoming Museum 2021 gewonnen. Deze internationale museumprijs maakt deel uit van de 'European Museum of the Year Awards' en zijn als de Oscaruitreiking in de museumwereld. In 2019 ging het Gruuthusemuseum na vijf jaar restauratie weer open voor bezoekers met ruime persaandacht en grote publieke belangstelling.

Gruuthuse Panorama online2 Large f1620376558

De Portimão Museum Prize wordt uitgereikt door het Europese Museum Forum, een organisatie die ressorteert onder de Raad van Europa. Door de corona-pandemie werd de prijs online uitgereikt, terwijl ook de awards van 2020 door het uitstel vorig jaar nog moesten verdeeld worden. Het Gruuthusemuseum is verkozen uit een lijst van 27 genomineerden voor 2021.

Het Gruuthusemuseum heeft deze bijzondere award gekregen, omdat het European Museum Forum veel belang hecht aan de manier waarop het publiek het museum kan beleven en hoe het diverse doelgroepen betrekt. De jury looft uitdrukkelijk de manier waarop erfgoed en vernieuwing hand in hand gaan op de vernieuwde site. Van zodra de bezoekers het plein betreden, worden ze deel van de museumervaring. Bijzonder is ook de manier waarop het museumbezoek toegankelijk is voor bezoekers met een sensoriële beperking. Via het zogenaamde hefboomproject investeerde Toerisme Vlaanderen 1,3 miljoen euro mee in de toegankelijkheid van het museum en site. Deze prijs toont aan dat dergelijke samenwerkingen renderen.

Musea Brugge wordt met deze prestigieuze prijs extra beloond voor de voorbije inspanningen. We blijven verder inzetten op hospitality, integrale toegankelijkheid en de ontsluiting van musea en hun omgeving in toekomstige projecten. Deze erkenning zet het Museumkwartier van Brugge – van het Sint-Janshospitaal, over het O.L.V.-kerk Museum, het Gruuthusemuseum, het Arentshuis, het Groeningemuseum tot aan de toekomstige museumsite BRUSK – op een prachtige manier op de kaart.

Gruuthusemuseum