Sluiten

Nieuw in de collectie: zeldzame bozzetto van Pieter Pepers

29 maart 2024

Musea Brugge kon een zeldzame terracotta bozzetto aankopen van de 18e-eeuwse beeldhouwer Pieter Pepers (1730-1785). Een waardevolle verrijking voor onze collectie en kunsthistorisch onderzoek.

Bozetto OL Vrouw P Peper Musea Brugge c Christophe FOUIN
© Christophe Fouin

Pieter Pepers is één van de meest vooraanstaande beeldhouwers in het 18e-eeuwse Brugge. Na een studieperiode aan de Brugse Kunstacademie gaat hij een tijdlang studeren in Parijs. Wanneer Pepers in 1759 terugkeert naar Brugge neemt zijn carrière een hoge vlucht, mede dankzij zijn hechte band met de toenmalige bisschop Jan Robert Caïmo. Hij maakt verschillende beeldhouwwerken in en voor de stad.

Brugge

Vandaag kan je in de Brugse binnenstad nog steeds enkele stenen sculpturen van zijn hand bewonderen. Zoals de beelden van de heiligen Petrus en Paulus op het plein voor de Sint-Salvatorkathedraal, de Heilige Johannes Nepomucenus op de brug over de Dijver of de waterpomp op de Eiermarkt.

Ook binnen onze collectie is Pepers en zijn omgeving vertegenwoordigd. Zo bewaren we de originele sculptuur van de voorstelling van twee engelenfiguren, waarvan een kopie in het prieeltje in het Arentshof staat. In de inkom van het Gruuthusemuseum staat een houten beeld van een Madonna met kind van de Brugse beeldhouwer.

Zeldzame bozzetto

In de stad vind je dus heel wat stenen beelden van de kunstenaar. Maar beeldhouwwerken van Pepers of zijn omgeving gemaakt van terracotta zijn veel zeldzamer. Onze collectie heeft er een viertal, waarvan één met zekerheid van Pieter Pepers: een voorstelling van een strijdend engelenpaar.

Wat tot nu toe ontbrak in onze collectie was een bozzetto van één van zijn sculpturen. Een bozzetto is een model in klei dat kunstenaars gebruiken om te tonen aan een klant en om wijzigingen aan te brengen tijdens het productieproces. Een bozzetto geeft ons dus veel inzicht in het creatieve proces van een kunstenaar. Helaas zijn ze erg zeldzaam. De aanwinst van een bozzetto van Pieter Pepers betekent dan ook een waardevolle verrijking voor onze collectie en kunsthistorisch onderzoek.

Madonna met kind

Het werk toont een Madonna die een appel krijgt van het Jezuskind. Let op de plooienval en het liefdevolle en aantrekkelijke gezicht van de Mariafiguur. De uitwerking van dit model is van uitzonderlijke naturel en kwaliteit. Bovendien weten we voor welke stenen sculptuur de beeldhouwer deze bozzetto als model gebruikte. Het eindproduct maakte Pieter Pepers voor de Sint-Donaaskathedraal op de Burg. Toen de kathedraal werd afgebroken, werd het beeldhouwwerk overgebracht naar de Sint-Salvatorskathedraal. Daar kan je het werk vandaag nog steeds bewonderen.

Bozetto OL Vrouw P Peper Brugge Collection Galerie SISMANN cliche Christophe FOUIN O5 005
Bozetto OL Vrouw P Peper Brugge Collection Galerie SISMANN cliche Christophe FOUIN O5 002
Bozetto OL Vrouw P Peper Brugge Collection Galerie SISMANN cliche Christophe FOUIN O5 001

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht