Het Volkskundemuseum opende op zaterdag 14 september opnieuw de deuren na een maandenlange sluiting. Het museum onderging niet alleen enkele noodzakelijke infrastructuurwerken, er waait ook een frisse wind door de opstelling. Twee museumkamers kregen zelfs een volledig nieuwe invulling. Daarbij staan textiel en gezelschapsspellen centraal.
Wie onlangs in de Balstraat passeerde, zal gemerkt hebben dat de 17e-eeuwse werkmanshuisjes van het Volkskundemuseum opnieuw stralend wit zijn. Binnenin was het museum toe aan iets ingrijpendere onderhoudswerken. De verouderde verwarmingsinstallatie werd volledig gemoderniseerd, de convectorputten en de elektriciteit werden vernieuwd en de oude lampen werden vervangen door energiezuinige ledverlichting.
Omwille van de werken moest het museum een groot deel van de opstelling tijdelijk ontruimen. Musea Brugge maakte van de gelegenheid gebruik om de objecten in de vaste opstelling te registreren en fotograferen. Een klus die past binnen de ruimere ambitie van de Brugse museumgroep om de volledige collectie te registreren en ontsluiten.
Ook inhoudelijk kreeg het museum een opfrisbeurt. Jaarlijks komen er in het Volkskundemuseum meer dan 20.000 bezoekers over de vloer. Het museum is vooral een succes bij (groot)ouders met hun kinderen. Het is dan ook onze ambitie om van het Volkskundemuseum het meest familievriendelijke museum van Brugge te maken. Daarom ontwikkelden we voor het vernieuwde museum extra kindvriendelijke elementen.
Verspreid over het museum zijn er zeven nieuwe spelstations. Hier kunnen de jongste bezoekers hun schoonschrift oefenen, koffie wegen met een oude balans, hoeden passen of kleermaker spelen. Elke zaal heeft ook nieuwe tekstpanelen met uitleg op kindermaat over de tentoongestelde interieurs en objecten. Volwassenen krijgen meer verdiepende informatie via een QR-code.
Op het gelijkvloers zitten twee museumkamers volledig in het nieuw. De nieuwe spellenkamer toont bord- en gezelschapsspelen uit het VIVES SpellenLab, de grootste spellencollectie ter wereld. Elke zes maanden wisselen de spellen, met steeds een andere thematische insteek.
Het eerste thema is ‘Brugge’, met spellen die in Brugge zijn gemaakt, die over de stad gaan of die hier werden gespeeld. In de 19e-eeuwse Brugse cafés was kaarten, dammen, triktrak (backgammon) en domino bijvoorbeeld erg populair. Minder onschuldig waren gokspelen zoals het populaire én verboden anker- en zonspel. In 1907 berichtte de Gazette van Brugge zelfs over een moord in een herberg in Gullegem ten gevolge van het anker- en zonspel!
VIVES SpellenLab toont hier onder meer ook een ‘Echt groot ganzenspel’ - gemaakt in Brugge in de 19e eeuw -, het ‘Brugse gezelschapsspel’ en oude versies van bekende spellen zoals monopolie, mens-erger-je-niet en kwartet.
Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge en Handmade in Brugge gingen in het voorjaar en zomer 2024 op zoek naar textielverhalen uit de Sint-Annawijk. Die verhalen komen nu samen in de tweede gloednieuwe museumkamer, dat geheel rond handgemaakt textiel draait.
Tot in de jaren 1960 kregen meisjes op school een opleiding gericht op hun taken als huisvrouw, met veel aandacht voor handwerk. Ze leerden borduren, herstellen, sokken stoppen en kledij maken. De zorgvuldige borduur- en haakoefeningen en de vakkundig zelfgemaakte kledingstukken in deze museumkamer getuigen hiervan.
Het textielproject mondde uit op zondag 15 september 2024 in een feestelijke ‘Textieldag’ in het Volkskundemuseum, in het kader van ‘MB op zondag’
Ondertussen werken we op de zolder van het museum aan een volledige make-over van de opstelling ‘Kinderen van toen’. Die opent begin februari. In drie ervaringskamers zullen bezoekers de kindertijd uit 1950-1960 kunnen (her)beleven. De interactieve opstelling zal herinneringen uit die tijd naar boven halen en het gesprek tussen grootouders en kleinkinderen over hun kindertijd stimuleren.
De heropening van ‘Kinderen van toen’ is tevens de start van een traject rond participatief verzamelen. We willen de inwoners van Brugge, jong én oud, betrekken bij ons verzamelbeleid van het erfgoed van het dagelijks leven. De kindertijd is hiervoor het geknipte thema. Bovendien is het een dankbaar onderwerp voor een intergenerationeel dialoog over de kindertijd van vroeger en nu.