Sluiten

Gouden Boomstoet: ontwerpen van uniek Brugs erfgoed gedigitaliseerd

24 augustus 2024

Zondag trekt de Gouden Boomstoet opnieuw door de historische straten van de Brugse binnenstad. De opvallende kostuums, unieke reuzen en rijke praalwagens dragen na meer dan 65 jaar nog steeds de stempel van één Brugse ontwerper. Welke invloed heeft Arno Brys op één van de mooiste stoeten van het land?

Kostuum jurk Arno Brys Musea Brugge

Arno Brys (°1929) is een ontwerper met meer dan één praalstoet op zijn palmares. Tussen 1955 en 1990 ontwierp hij kostuums, reuzen, vlaggen, decors, praalwagens, affiches en grafiek. Zijn ontwerpen kleurden eenmalige openluchtspelen zoals de Reuzenommegang in Wenduine en de Breughelstoet in Wingene, maar ook – en vooral – grote stoeten zoals de Praalstoet van de Gouden Boom en de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Wanneer de Gouden Boomstoet zondag door de straten trekt, zijn het nog steeds zijn ontwerpen die de stoet zijn unieke en onnavolgbare stijl geven.

Kostuum Zwaan Arno Brys Musea Brugge

Historische inspiratie

We keren even terug in de tijd… In 1468 is het middeleeuwse Brugge in feeststemming. De graaf van Vlaanderen Karel de Stoute treedt in het huwelijk met Margaretha van York. Nooit is er in het historisch graafschap Vlaanderen een prachtigere bruiloft gevierd dan die van de graaf en zijn kersverse gravin.

Sinds 1958 vertelt de Gouden Boomstoet het verhaal van hun extravagante huwelijk. Arno Brys gaf de stoet vanaf de eerste hedendaagse editie zijn typische vorm en uitstraling. Hij ontwierp honderden kostuums, reuzen, een draak en praalwagens. Bij zijn ontwerpen liet hij zich inspireren door de klederdracht van de 15e eeuw. Toch zijn zijn kostuums geen exacte historische nabootsing, maar eigen unieke creaties waarin hij de essentie van het tijdperk op een authentieke manier weet te verbeelden. Voor deze optocht ontwierp Arno Brys onder andere nieuwe reuzen zoals Finaert, Grimminck en Grauwelinck (zie afbeeldingen hieronder), die recht uit de Vlaamse legenden lijken te stappen.

Finaert Arno Brys Musea Brugge
Grimmick Arno Brys Musea Brugge
Grauwelinck Arno Brys Musea Brugge
Vlaggendrager Arno Brys Musea Brugge

Tot in de kleinste details

In zijn ontwerpen besteedde Brys aandacht aan elk detail. Hij dacht na over de kleur, de snit, het personage, de keuze van het papier, de lay-out en het materiaal. Iedere tekening was een studie met tot op de centimeter nauwkeurige aanduidingen. Zo gaf hij op zijn ontwerpen gedetailleerde instructies over elk onderdeel van de kostuums, van haarkleur tot de wijze waarop linten geknoopt moesten worden. De hoofdtooien, gordels, schoeisel, snit, ornamenten, juwelen en pruiken tekende hij tot in de kleinste details uit.

Aanwijzingen kostuum edeldamen Arno Brys Musea Brugge

Ontwerpen online te bekijken

Sinds de eerste Gouden Boomstoet in 1958 pareerden al duizenden Bruggelingen in zijn kostuums en maken zijn praalwagens en ontwerpen deel uit van het collectieve geheugen van de inwoners en bezoekers van Brugge. Tot vandaag blijft Arno Brys ook een inspiratiebron voor hedendaagse kostuumontwerpers en stoetenbouwers.

In 2022 konden we een verzameling belangrijke ontwerpen en grafiek van de bekende Brugse ontwerper aankopen, die zijn werk voor diverse stoeten en processies documenteren. Van kostuum- en reuzencreaties, stapels beschrijvende ontwerptekeningen van vaandels, decors, praalwagens en -boten tot affiches en programmaboekjes. Die werken zijn vandaag volledig gedigitaliseerd en kan je hier bekijken.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht