Sluiten

Garemijn is ontcijferd: bedankt!

29 november 2022

Twee weken geleden gingen we van start met 'Garemijn ontcijferd', een crowdsourcing-project van het Prentenkabinet. Het enthousiasme was enorm. Vijfendertig vrijwilligers klaarden de klus in slechts twee weken tijd: een absoluut record.

Garemijn ontcijferd nieuws Musea Brugge
0001

In oktober lanceerden we een oproep aan enthousiaste erfgoedliefhebbers om deel te nemen aan het open registratieproject 'Garemijn ontcijferd', om samen met ons in de creatieve geest van Garemijn te duiken. Acht boekjes - goed voor zo'n 600 pagina's - moesten getranscribeerd en beschreven worden.

De notitieboekjes van Jan Anton Garemijn, directeur van de Academie Brugge in de achttiende eeuw, zijn een belangrijke bron in het onderzoek over hoe de Academie klassen naar model organiseerde. Door de notities van Garemijn gedetailleerd onder de loep te nemen en verdiepend te registreren, willen we de onderwijsmethodes van de academie ontrafelen en digitale koppelingen te maken tussen onze academietekeningen, objecten uit de eigen collectie én externe collecties.

De oproep was een groot succes. Vijfendertig vrijwilligers transcribeerden en beschreven op exact twee weken alle notities van Garemijn. Sommige vrijwilligers waren zelfs zo enthousiast dat ze meer dan tien procent van het werk voor hun rekening namen.

Wat we nu gaan doen?

Onze registratoren kijken nu alle informatie na en vullen die aan in het registratiesysteem. Vanaf het voorjaar 2023 zullen we de boekjes volledig - mét transcripties - openbaar zetten op onze collectie-pagina in IIIF. Dankzij de IIIF-technologie kan je inzoomen tot op de allerkleinste details van de pagina's uit de boekjes van Garemijn.

Dit open registratieproject was zo'n succes dat we zin hebben in meer. We bekijken momenteel welke werken uit onze collectie nog meer geschikt zijn om samen met enthousiaste vrijwilligers te beschrijven en transcriberen. Wordt vervolgd in 2023...

Verhuisblog Garemijnontcijferd Musea Brugge 3

Vrijwilligers aan de slag tijdens 'Garemijn ontcijferd'

Verhuisblog Garemijnontcijferd Musea Brugge 2

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht