Sluiten

Brugse kunstenaar Benoît Van Innis overleden

26 februari 2024

Zaterdag is Benoît Van Innis overleden. De kunstenaar was geen onbekende in Brugge en bij Musea Brugge. In 2011 nodigde Musea Brugge Benoît Van Innis uit om nieuwe vlaggen te ontwerpen voor de centrumstraten, in overleg met het Brugs Handelscentrum. Uit die opdracht vloeide een tentoonstelling voort in het Arentshuis met de 20 ontwerpen en ander werk van de kunstenaar.

MUS110428 29 LR

De tentoonstelling 'Vlagger' opende op 28 mei 2011 met een feestelijke wandeling langs het vlaggenparcours. Bij elke vlag gaf Benoît Van Innis via een megafoon uitleg.

In het bijhorende tentoonstellingsboek schreef Van Innis over de betekenis van een vlag: “Een vlag staat voor iets, voor een land, een vereniging, een voetbalclub, een evenement. Een vlag wordt opgehangen bij feestelijkheden. Een vlag bestaat uit kleuren, vormen, tekens en soms uit woorden.” Hij sprak over zijn voorkeur voor de Finse vlag en over de vazen van Alvar Aalto. “Ik hoop dat mijn vlaggen de klanken van Brugge nabootsen zoals de vazen van Aalto de meren van Finland.”

David Van Reybrouck schreef een slottekst in het boek ‘Vlagger’ en hij eindigt als volgt: “Benoît toont niets, hij nodigt enkel uit om te kijken. Met losse hand dirigeert hij onze blik. Je kan naar zijn wapperende vlaggen kijken vanuit de auto, vanop de fiets, vanuit een koets, of gewoon te voet. Maar de beste hoek om dat spel van kleuren en licht boven je hoofd te aanschouwen is vermoedelijk vanuit de wieg. Een partituur voor de zomer.”

De originele ontwerpen voor de vlaggen worden bewaard in het Prentenkabinet van Musea Bruggge.

MUS110428 33 LR
MUS110428 29 LR
MUS110428 18 LR
SB Vlaggen Benoit namid28apr 018
SB Vlaggen Benoit namid28apr 006

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht