Sluiten

Oud-conservator Dirk De Vos overleden

9 januari 2024

Op 1 januari 2024 is oud-conservator van het Groeningemuseum Dirk De Vos overleden. Als hoofdconservator heeft hij veel betekend voor Musea Brugge en onze collectie.

Dirk de vos

Dirk De Vos (1943-2024) start in 1969 bij het Groeningemuseum, waar hij eerst als adjunct- en later als hoofdconservator tot 1998 in dienst zal blijven. Zijn carrière bij de stedelijke musea was niet alleen lang, maar ook rijkgevuld.

De Vos maakt tijdens zijn carrière bij het Groeningemuseum enkele baanbrekende tentoonstellingen, waaronder 'Anonieme Vlaamse primitieven' (1969) en de ongezien populaire en spraakmakende expo 'Hans Memling: vijf eeuwen werkelijkheid en fictie' (1994). Daarnaast publiceerde hij verschillende werken zoals 'Catalogus schilderijen 15de en 16de eeuw' (1979) en een monografie over Hans Memling (1994) die vandaag nog altijd als basiswerk dient. Ook Rogier van der Weyden lag hem na aan het hart: over die kunstenaar publiceerde hij een belangrijk artikel (1971) en een lijvige monografie (1999). De medewerkers van Musea Brugge werken dagelijks voort op de vele stappen die Dirk De Vos heeft gezet en onderzoeksresultaten rond de Vlaamse primitieven die hij heeft geboekt.

Naast conservator in het Groeningemuseum was Dirk De Vos ook zelf actief als kunstenaar en was daardoor onder meer een belangrijke stimulator om actief moderne kunst aan te kopen voor het Groeningemuseum. Het merendeel van de huidige collectie Moderne schilderkunst uit België is door hem verworven.

Musea Brugge wenst de nabestaanden van Dirk De Vos veel sterkte toe.

1994 Hans Memling tentoonstelling39 1 2
Dirk De Vos (eerste van links) tijdens de opening van 'Hans Memling' (1994)

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht