Sluiten

Brugge en de zee: ontdek de gloednieuwe opstelling in het Stadhuis

24 november 2022

In de historische zaal van het Stadhuis opende op donderdag 24 november de gloednieuwe vaste presentatie 'Brugge en de zee'. Dat onderwerp is niet toevallig gekozen. Brugge dankt haar welvaart namelijk aan de verbinding met de Noordzee. Al liep de relatie met de zee soms behoorlijk woelig. Eeuwenlang heeft de stad moeten vechten. Om zichzelf te beschermen tegen het water, of juist om de verbinding met de zee open te houden.

MUS221124 05 FB

‘Brugge en de zee’ vertelt het verhaal van de doorzettingskracht en de inventiviteit van de Bruggelingen om de verbinding met de zee te behouden. Aan de hand van een Augmented Reality (AR) maquette en verschillende objecten, schilderijen, prenten en foto’s illustreert de nieuwe vaste opstelling in het Stadhuis de geschiedenis van de verbinding van Brugge met de zee. Van de Romeinse tijd tot vandaag. Een boeiend verhaal over de geschiedenis van Brugge, zowel voor Bruggelingen als voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

MUS221124 18 FB
Brugge en de zee Stadhuis Musea Brugge

AR-maquette

De centrale AR-maquette werd vorig jaar gebruikt in de tentoonstelling ‘Verdwenen Zwinhavens’ in het Zwin Natuur Park, waarvan Stad Brugge een van de partners was. De meer dan 8,5 meter lange maquette-tafel was dé blikvanger van de expo en bracht de evolutie van het kustlandschap tot leven dankzij een interactief 3D-landschap.

Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en UGent schonken de maquette vervolgens aan Stad Brugge voor de opstelling van de historische zaal in het Stadhuis. De maquette brengt het verhaal van Brugge en de zee op een nieuwe en levendige manier in kaart. De beelden van de Zwinexpo werden geïntegreerd in de nieuwe projectie en de verhaallijn werd aangepast aan het verhaal van Brugge. Er werd ook een audioverhaal toegevoegd in het Nederlands, Engels en Frans. De maquette met AR-projectie is gebaseerd op jarenlang archeologisch onderzoek van de UGent en kwam tot stand in samenwerking met Westtoer en Timescope. De projectie op de grote maquette-tafel werd aangepast door Timescope en geïnstalleerd door Deltavox. Port of Antwerp-Bruges heeft de nieuwe vaste presentatie in het Stadhuis mee gefinancierd.

Zwintafel 4 luxeaardewerk 1500
Terra sigillata-kommetje bedekt met zeepokken, 150/200 na Christus, keramiek, Brugge, Raakvlak, col KH/71

Havenstad Brugge

De geschiedenis van Brugge en de zee strekt zich uit over meer dan 2.000 jaar. Al in de Romeinse tijd zijn er sporen van havenactiviteit op de plek waar later Brugge ontstaat. In de twaalfde eeuw ontstond het Zwin, een brede zeearm die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Brugge als welvarende handelsstad. Op het snijpunt van land- en zeewegen ontwikkelde Brugge zich tot dé laatmiddeleeuwse metropool van Europa. Schepen konden tot vlak bij de stad varen, een netwerk van voorhavens langs de Zwingeul vormde een poort op de wereld.

Ontwerp van Flori Van Acker voor de inhuldigingsfeesten van de zeehaven van Brugge 1907
Ontwerp van Flori Van Acker voor de inhuldigingsfeesten van de zeehaven van Brugge, 1907 Brugge, Stadsarchief Brugge

Maar de natuur is ontembaar: het Zwin begint te verzanden en de Brugse welvaart komt in gevaar. Wat volgt is een strijd tegen het verval. Tot Brugge in het begin van de 20ste eeuw opnieuw een duurzame verbinding met de zee krijgt, met de bouw van de haven van Zeebrugge. Vandaag is deze haven de belangrijkste werkgever van de stad en een toegangspoort voor handel over heel de wereld.

MUS221124 18 FB
MUS221124 17 FB
MUS221124 14 FB
MUS221124 12 FB
MUS221124 11 FB
MUS221124 08 FB
MUS221124 06 FB
MUS221124 05 FB
MUS221124 01 FB

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht