Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

Vrienden van Musea Brugge

Nog even tijd voor Strook.

Filip Demeyer, curator moderne kunst, cultuur en geschiedenis, geeft ons een niet te versmaden inzicht over STROOK, mijmert over "Mind the Artist" en blikt reeds vooruit naar Salon Arents.

Wegens omstandigheden kan curator Filip Demeyer er niet bij zijn. Daarom bieden wij jullie een alternatief aan: een lezing door Jean Luc Meulemeester over "Tafelen in een bad en nog iets meer … tijdens de middeleeuwen in Brugge". Zie menu "Lezingen en culturele uitstappen" voor details
Strook web
(c) Musea Brugge

Momenteel loopt nog tot 6 maart 2022 in het kader van het culturele evenement ‘Mind the Artist’, dat door de Brugse musea wordt georganiseerd, een groots opgezette tentoonstelling met werk van de Brugse kunstenaar Stefaan De Croock, alias Strook.
We ontmoeten zijn kunst momenteel op een drietal uitgelezen plaatsen in Brugge: het Groeningemuseum, de zolders van het Sint-Janshospitaal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. In deze ruimten oeverloos vol hoogtepunten uit de Vlaamse kunst hangen nu zijn gesculpteerde schilderijen.

Voor zijn oeuvre gebruikt Strook verweerde materialen, meestal hout, waarvoor hij vooral op zoek gaat op afbraakwerken. Hij doet dit uiterst secuur en vindt er de correcte plank met de meest aansprekende structuur en de perfecte patine, soms verweerd, soms door het licht getaand.
Voor de tentoonstelling in Brugge gebruikt hij ook afgietsels, keramiek of marmer. Het zijn dus reliëfs. We vinden er de veranderende tijd in terug. Tijd en memorie spelen in zijn oeuvre een grote en diepgaande betekenis. Patine en geschiedenis vervlechten hier in elkaar, het verstilde portret van de mens gaat op in de monumentale ruimten waar oud en nieuw, verleden en heden op een spirituele manier nu samenkomen.

Het portret wordt vooral in het Groeningemuseum geconfronteerd met andere die vooral uit het verre verleden dateren. Door het materiaal opnieuw te gebruiken, krijgt het een tweede gelaagdheid en doorstaan ze gemakkelijk die gevaarlijke confrontatie.
Die nieuwe gelaagdheid heeft de plank door de eeuwen heen voor een deel al verworven doordat het licht de kleur heeft bepaald, doorgaans verzacht, doordat de vezelstructuur door de tijden duidelijker is geworden, nerven accentueert, doordat een patine zich al heeft meester gemaakt van het materiaal dat opnieuw tot leven is gewekt.

Praktisch

Wie? Filip Demeyer, Musea Brugge; Curator moderne kunst, cultuur en geschiedenis
Wat? lezing “Nog even tijd voor Strook. Met terugblik op Mind the Artist en vooruitblik op Salon Arents
Waar? Vriendenzaal - Dijver 12 - 8000 Brugge
Wanneer? Zondag 27 februari 2022 om 10:30 uur; exclusief voor leden VSMB
Hoe?
Enkel inschrijving mogelijk via het inschrijvingsformulier.

>> Naar het inschrijvingsformulier

Een kopie van uw ingevuld formulier wordt naar uw e-mailadres verzonden. Niets ontvangen? Controleer dan of de e-mail niet in uw postvak met spam of ongewenste mails of reclame is terechtgekomen.