Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

Vrienden van Musea Brugge

De Warachtighe fabulen der dieren: nieuwe perspectieven op een vernieuwend boek

Miraeuslezing door Paul J. Smith (Universiteit Leiden) | donderdag 10 november 2022 | 19:30 uur | Hoofdbibliotheek Biekorf

Sized B OB ST137 001r

In 1567 verscheen in Brugge De Warachtighe fabulen der dieren, een geïllustreerd dierfabelboek van kunstenaar en initiatiefnemer Marcus Gheeraerts en dichter Eduard de Dene. Paul J. Smith bespreekt een aantal vernieuwende aspecten van dit boek, die onderzocht zijn in het Leidse onderzoeksproject Aesopian Fables 1500-2010: Word, Image, Education. De bijzondere samenwerking tussen De Dene en Gheeraerts komt aan bod, evenals Gheeraerts’ etstechniek en zijn zelfpositionering als allround kunstenaar. De vernieuwende aspecten worden duidelijk als we het boek vergelijken met diens directe voorgangers en navolgers. Dit geldt voor het boek als geheel, maar in het bijzonder voor de illustraties. De receptie van de illustraties van Gheeraerts in de beeldende kunst is onafzienbaar, en nog maar ten dele onderzocht: Gheeraerts wordt tot ver in de zeventiende eeuw overal in Europa nagevolgd, niet alleen in fabel- en embleemboeken, maar ook in pamfletten, wandtapijten, schilderijen, natuurhistorische illustraties… Tijdens de voordracht krijg je enkele bijzondere voorbeelden te zien.

Miraeuslezingen zijn een organisatie van de Cultuurbibliotheek, Grootseminarie Brugge en Openbare Bibliotheek Brugge. Elk jaar wordt een internationale boekhistoricus uitgenodigd die verslag uitbrengt over zijn / haar onderzoek.

Extra

€ 5,00 / € 3,00 Vrienden van de Brugse Bibliotheek, leerkrachten Sint-Lodewijkscollege en leden Cultuurbibliotheek (ter plaatse betalen)

> Klik of Druk hier om je voor deze lezing in te schrijven

Praktisch

Wie? Paul J. Smith (Universiteit Leiden)
Wat? lezing over "De Warachtighe fabulen der dieren: nieuwe perspectieven op een vernieuwend boek"
Waar? Hoofdbibliotheek Biekorf - Kuipersstraat 3, 8000 Brugge | Inschrijven verplicht!
Wanneer? donderdag 10 november 2022 om 19:30 uur