Sluiten
Madonna met kanunnik Joris van der Paele

Vrienden van Musea Brugge

De architecturale wereld van de Brugse kunstenaar Lanceloot Blondeel

Lezing op zondag 17 maart 2024 om 10:30 uur door dr. Oliver Kik

Sized Lanceloot Blondeel 01
Doek van Lanceloot Blondeel met de voorstelling van een sacra conversatione (O.-L.-Vrouw met Jezus in aanwezigheid van de H. Lucas en de H. Elooi) in de Brugse Sint-Salvatorskathedraal

Eén van de opvallendste kenmerken van de schilderkunst van de Brugse schilder Lanceloot Blondeel (1498-1561) zijn de rijkelijk uitgewerkte architecturale kaders die zijn voorstellingen omlijsten.
De kunstenaar was niet enkel actief als schilder, maar leverde doorheen zijn loopbaan ook ontwerpen voor wandtapijten, feestdecoraties, glasramen, wandtapijten en sculptuur.
Van dit laatste medium geldt de rijkelijke schoorsteenmantel in het gebouw van het Brugse Vrije als één van de mooiste voorbeelden.

Sized Lanceloot Blondeel 02
De H. Lucas ‘'(misschien een zelfportret) schildert de Madonna met Jezus” (olieverf op doek, 144,5 x 103 cm), uit 1545 in het Brugse Groeningemuseum

Tijdens deze lezing wordt er nader ingegaan op de architectuur en ornamenten die terug te vinden zijn in het oeuvre van Blondeel.
De opleiding van de schilder als meester-metser zorgt er ook voor dat zijn architectuur geconcipieerd wordt vanuit de constructieve mogelijkheden.
We ontdekken een schilder die als geen ander op de hoogte was van de meest recente ontwikkelingen in de nieuwe antieke Renaissance-vormtaal en technische kennis van geometrie en perspectief.
We bekijken ook hoe de schilder zich verhoudt tot andere lokale en internationale tijdgenoten die gelijkaardige vormtaal gebruiken.
Zo worden we ondergedompeld in de rijke architecturale wereld van Blondeel en het Brugge van de vroege 16de eeuw.

Praktisch

Wie? dr. Oliver Kik
Wat? Lezing "De architecturale wereld van de Brugse kunstenaar Lanceloot Blondeel"
Waar? Vriendenzaal - Dijver 12 - 8000 Brugge (Bereikbaar met de lift)
Wanneer? Zondag 17 maart 2024 | 10:30 uur | niet-leden € 10,00 | VVMB-leden gratis
Taal: Nederlands
Hoe? Inschrijven niet nodig

<<< Naar de hoofdpagina