Sluiten

‘De wereld binnen handbereik’ voelbaar in 3D

1 juli 2021

Voor de expo 'De wereld binnen handbereik' ontwikkelde Peter de Cupere een 'geuralfabet' dat inspeelt op de reukzintuigen van de bezoekers. De kunstenaar voegde nu ook 3D-portretten toe van de 'geurambassadeurs' die meewerkten. Een meerwaarde voor blinde en slechtziende bezoekers.

Olfareader V01 front 001

De tentoonstelling ‘De wereld binnen handbereik’ toont sinds 21 mei erfgoedobjecten en hulpmiddelen uit het Brugse Spermalie-instituut, die gebruikt werden in het onderwijs voor blinden en slechtzienden. Aan de expo is ook een luik hedendaagse kunst gekoppeld. Geurkunstenaar Peter de Cupere en de 'geurambassadeurs' - een belangrijke schakel binnen de tentoonstelling - kregen nu een 3D-portret in die opstelling, zodat blinde en slechtziende bezoekers nu ook kunnen voelen hoe zij eruit zien.

Peter de Cupere - een geurkunstenaar met internationale faam - ging voor deze bijzondere tentoonstelling langdurig in gesprek met zeven geurambassadeurs. Uit die intense overlegmomenten puurde hij een geuralfabet: het 'Olfabet'. Een nieuwe manier om te leren lezen en schrijven. Van de hele voorbereiding en evolutie van het project maakte hij een uitgebreide documentaire die ondertussen in de tentoonstelling te zien is. De geurambassadeurs komen er ruim aan het woord.

Maar, om de tentoonstelling nog inclusiever te maken, zijn er nu niet alleen de foto’s van de geurambassadeurs. Hun portret werd in 3D aan de tentoonstelling toegevoegd, zodat iedereen nu kan voelen hoe ze eruit zien. De kunstenaar zelf is aanwezig op de foto én in 3D met vier versies van de ‘Olfareader’, een soort bril die geur omzet in tekst. Deze toevoeging geeft de expo een extra dimensie, niet in het minst voor blinde en slechtziende bezoekers. Peter de Cupere wil dit concept alvast verder ontwikkelen met een aantal wetenschappers.

'De wereld binnen handbereik' loopt nog tot en met 29 augustus.

Lees hier meer over de kunstenaar.
Bekijk ook de facebookpagina van Peter de Cupere

De wereld binnen handbereik