Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Sint-Janshuismolen krijgt grondige onderhoudsbeurt

4 februari 2020

In aanloop naar de feestelijke 250ste verjaardag op 30 en 31 mei 2020 krijgt de Sint-Janshuismolen een grondige onderhoudsbeurt.

Inge Kinnet Musea Brugge Sint Janshuismolen007

De Sint-Janshuismolen is één van de vier molens op de Kruisvest. Na een inspectie van Monumentenwacht besliste de Stad Brugge om een aantal onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bij de inspectie werd roestvorming vastgesteld op de roeden, vooral tegen de askop. Er is weinig structurele schade, maar ze moeten gereinigd en opnieuw geschilderd worden. Naast het houtwerk, wordt het smeedwerk grondig nagezien en hersteld waar nodig. Ook de houten vloer op de steenzolder, de borstwering van het terras en zelfs de windvaan zullen worden hersteld. Met vier nieuwe zeilen, zullen de wieken opnieuw trots de wind trotseren.

Sinds het ontstaan van de buitenste stadsomwalling aan het einde van de 13e eeuw sieren de molens de Brugse stadsvesten. Tot ver in de 19e eeuw hadden ze een belangrijke economische functie. De Sint-Janshuismolen (anno 1770) behield zijn oorspronkelijke stek en maalt vandaag nog steeds graan.