Sluiten

Paneel van Hans Memling keert terug naar Brugge

23 september 2020

Musea Brugge is sinds 22 september 2020 een bijzonder werk rijker. Het portret van Francisco (?) de Rojas, geschilderd door Hans Memling in de 15e eeuw, keert terug naar Brugge, waar het gecreëerd werd.

Memling KBS C Sarah Bauwens 026
Memling KBS SNIT

Het werk werd geschonken door de Amerikaanse filantroop Bill Middendorf en krijgt een plaats in het Sint-Janshospitaal. De schenking werd begeleid door de King Baudouin Foundation US die deel uitmaakt van het netwerk van de Koning Boudewijnstichting. Het werk wordt ook onderdeel van de expo Memling Now: Hans Memling in de actuele kunst.

Francisco de Rojas was een telg van een vooraanstaande Spaanse familie en ambassadeur van Spanje bij het Bourgondische hof. Hij werd afgebeeld op het linkerpaneel (olieverf op hout; 50,5 cm breed en 104 cm hoog) van een triptiek. Op het rechterpaneel stond een vrouwelijke, lezende figuur, wellicht Maria. Wat op het middendeel stond, is niet met zekerheid te zeggen, al zijn er aanwijzingen dat het om de kruisiging van Christus ging.

BEELD: Hans Memling, Stichtersportret van Francisco (?) De Rojas, c. 1470, olieverf op paneel (gemaroufleerd). Schenking van William J. Middendorf aan de King Baudouin Foundation United States
Bekijk hier enkele details

Memling KBS C Sarah Bauwens 027
Memling KBS C Sarah Bauwens 025
Memling KBS C Sarah Bauwens 022
Memling KBS C Sarah Bauwens 024
Memling KBS C Sarah Bauwens 023