Sluiten

Musea Brugge koopt unieke ontwerpen van Brugse stoeten en processies

5 januari 2022

Musea Brugge heeft een verzameling belangrijke ontwerpen en grafiek aangekocht van Arno Brys, een bekend Brugs ontwerper voor stoeten en processies. De aankoop bestaat uit ongeveer 150 kostuum- en reuzencreaties, stapels beschrijvende ontwerptekeningen van vaandels, decors, praalwagens en -boten, affiches en programmaboekjes.

Aankoop ontwerpen Arno Brys Nieuws Musea Brugge

Arno Brys ontwierp van 1955 tot in de jaren 1990 kostuums, reuzen, vlaggen, decors, praalwagens, affiches en grafiek voor de Praalstoet van de Gouden Boom en de Heilig Bloedprocessie in Brugge. Daarnaast maakte hij ook ontwerpen voor onder meer de Breughelstoet in Wingene, De Godelieveprocessie in Gistel, de bloemencorso in Blankenberge, de reuzenommegang in Wenduine en tal van andere eenmalige openluchtspelen. Brys contacteerde Musea Brugge met het aanbod om delen van zijn artistiek oeuvre, dat hij in zijn leven heeft opgebouwd en zorgvuldig in zijn atelier bewaarde, aan te kopen. Een aanbod waar Musea Brugge graag op inging.

Arno Brys Zwanenridder kostuumcreatiec Musea Brugge

Optochten als citymarketing

Al in 1958 hertekende Brys de Praalstoet van de Gouden Boom met ontwerpen van honderden kostuums, met ook reuzen, een draak en verschillende praalwagens. Brys verzorgde ook de bijbehorende affiches en grafiek. In 1969 zette hij ook zijn schouders onder de vernieuwing van de Heilig Bloedprocessie. “Historische optochten, zoals de Gouden Boomstoet en de Heilig Bloedprocessie, evoceren de geschiedenis van de stad en de identiteit die zij wil uitdragen”, duidt Geert Souvereyns, conservator erfgoed van het dagelijks leven bij Musea Brugge. “Tegelijk getuigen ze van een typisch fenomeen van citymarketing in de 20ste eeuw. Historische optochten en evocaties zijn namelijk niet los te zien van het opkomende toerisme vanaf de jaren 1950. Deze nieuwe aanwinst past zo perfect in het ons collectiebeleid, dat het stadsleven van Brugge van vroeger tot vandaag wil documenteren en tonen.”

"De Gouden Boomstoet en de Heilig Bloedprocessie danken tot op vandaag hun rijke en opvallende uitzicht aan de ontwerpen van Arno Brys. "

Nico Blontrock, Schepen van Cultuur
Arno Brys Reus Fineart in Verbrand Nieuwland c Musea Brugge

Brugs erfgoed

De verzameling van Arno Brys is onvervalst Brugs erfgoed. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Duizenden Bruggelingen hebben geparadeerd in kostuums en op praalwagens, ontworpen door Brys. Zij maken deel uit van het collectieve geheugen van alle Bruggelingen die deze optochten meermaals in hun leven hebben gezien en beleefd. De Gouden Boomstoet en de Heilig Bloedprocessie danken tot op vandaag hun rijke en opvallende uitzicht aan de ontwerpen van Arno Brys. We zijn dan ook zeer blij dat we deze ontwerpen konden aankopen voor onze collectie.”

De werken van Arno Brys zullen regelmatig de museumdepots verlaten om getoond te worden in tentoonstellingen, de vaste opstelling van het Volkskundemuseum en ter inspiratie voor hedendaagse kostuumontwerpers en stoetenbouwers.