De wieken van de Brugse Sint-Janshuismolen staan in rouwstand. Dit is een oude molenaarstraditie om aan te geven dat een familielid of dierbare is overleden. De wieken staan daarbij niet helemaal in het midden, zoals in ruststand, maar iets naar rechts.
Reden hiervoor is het recente overlijden van Roland Wieme (79) en Herman Peel (87), twee iconen van de Vlaamse molenbouw en rasechte ambachtslui. Wieme en Peel speelden ook een belangrijke rol bij het herstel van het Brugse molenlandschap op de Kruisvest.
De op 17 november overleden Herman Peel (links op de foto) vormde samen met zijn broer Guido († 2017) de zesde generatie van een familie van molenbouwers. Een van hun mooiste realisaties is de overplaatsing van een windmolen van Beveren-aan-de IJzer naar Brugge in 1970. Het torenkot werd integraal over de weg vervoerd en daarna met vlotten over de ringvaart gebracht. Hiermee kreeg onze stad een derde windmolen op de Kruisvest: de Nieuwe Papegaai. Herman en Guido Peel zullen bekend en gerenommeerd blijven om hun gelaste wieken. In 1968 plaatsten zij nieuwe wieken aan de Sint-Janshuismolen en de Bonne Chière. Vandaag doen deze wieken van de Sint-Janshuismolen nog steeds hun werk. Bij een recente renovatie bleken zij zelfs in goede staat.
Roland Wieme overleed op 5 november aan covid-19. Op zijn twaalfde jaar knutselde hij zijn eerste molentje in elkaar. Hij stichtte het molenbedrijf Wieme, dat door zijn zoon Kris en schoonzoon Carl zal worden voortgezet. In 1992 zorgde hij ervoor dat Brugge nog een molen erbij kreeg: de Koeleweimolen. Ook deze molen kwam over van elders, met name van Meulebeke. Roland en zijn zoon Kris Wieme verrichtten ook tal van restauraties aan de Brugse molens. Tientallen molenaars in Vlaanderen zagen hem vakkundig bezig en luisterden naar zijn waardevolle tips en boeiende verhalen. In 2002 kocht hij de Knokmolen in Ruiselede, die nu samen met een B&B wordt uitgebaat door zijn dochter Susy. Roland gaf zijn passie voor molens ook door aan zijn kleindochter Yana, die momenteel de molenaarscursus volgt.
Mede dankzij gepassioneerde molenaars als Herman Peel en Roland Wieme prijkt het molenaarsambacht sinds dit jaar op de lijst van Vlaams Immaterieel Erfgoed.