Het Groeningemuseum is met meer dan 100.000 bezoekers per jaar één van de toplocaties van Musea Brugge. Om het bezoekerscomfort te vergroten en de kunstwerken op hedendaagse wijze te blijven presenteren, waren binnen het museum een aantal aanpassingen nodig. Musea Brugge wil de komende jaren alle musea zo publieksvriendelijk mogelijk herinrichten.
In eerste instantie werd de 19e-eeuwse Xaveriuskapel, die dient als inkomhal, volledig heringericht. Bij de opfrissing werd een nieuwe, gastvrije open ruimte gecreëerd waarin zowel de kassabalie en shop werden ondergebracht. De kenmerkende glas-in-lood-raampjes van de kapel vormden de inspiratiebron voor de meubelen. De Brugse scenograaf Koen Bovée werkte voor het ontwerp nauw samen met de jonge architect Jason Slabbynck. Dankzij de vernieuwing komt de 19e-eeuwse kapel veel beter tot zijn recht en krijgen bezoekers een warm en gastvrij welkom.
De grootste uitdaging van de herinrichting lag in de zalen. De collectie van het Groeningemuseum is zeer gevarieerd, met stuk voor stuk unieke kunstwerken uit de late 14e eeuw tot en met de 20ste eeuw. Dat maakt elke zaal anders om in te richten. Bij de vernieuwing werd het chronologische parcours omgekeerd, kregen de muren een nieuwe verflaag en werd de vloer aangepakt. Daarvoor werden alle kunstwerken van de muren gehaald. De fragiele werken van de Vlaamse primitieven kregen eveneens een nieuw ophangsysteem en werden voorzien van speciaal museumveiligheidsglas.
Binnen het nieuwe parcours werden heel wat rustpunten toegevoegd. Op die manier krijgen bezoekers optimaal de kans om van de kunstwerken te genieten.
Naast de recente nieuwe audioguides, krijgen bezoekers ook meer informatie bij de kunstwerken. Elk object krijgt in de nieuwe opstelling een vlotte verdiepende tekst.