Op 4 december pronkt het Brugse belfort precies 25 jaar op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Om die verjaardag te vieren, krijgt het Belfort een gedenkplaat. De stadstoren met zijn hallen is al eeuwenlang een iconisch monument voor de stad… ondanks drie verwoestende branden.
Sinds 1999 is het belfort, samen met nog 55 overgebleven belforten in België en Frankrijk, erkend als UNESCO werelderfgoed. De iconische 13e-eeuwse toren van 83 meter bepaalt al eeuwenlang de herkenbare skyline van Brugge. In de middeleeuwen bewaarde de belforttoren de rijkdommen van de stad en het stadsarchief. De belfortklokken gaven structuur aan de dag van de middeleeuwse Bruggelingen en waarschuwden bij gevaar en brand.
Maar tijdens zijn lange geschiedenis is de toren niet gespaard gebleven van enkele zware tegenslagen…
Vermoedelijk staat op de plek van het huidige belfort al sinds de 13e eeuw een hallencomplex met belfort. Eerst in hout, maar al snel in baksteen. In 1280 beschadigt een hevige brand de toren. Het volledige stadsarchief gaat in vlammen op. Maar de stedelingen blijven niet bij de pakken zitten, en starten kort daarna met de herstellingswerken.
In 1480 krijgt het belfort een extra verdieping: de achtzijdige, gotische torenverdieping die het Brugse belfort vandaag nog steeds zijn kenmerkende uitzicht geeft. Hierbij hoorde ook een elegante houten spits. Maar tijdens een zware storm in 1493 slaat de bliksem in en brandt de houten spits volledig af.
In 1501 krijgt het belfort een nieuwe houten spits, zoals je kan zien op het schilderij 'De Markt in Brugge' van Jan Baptist van Meunincxhove (1691). Hierdoor was het Belfort 15 meter hoger dan vandaag. Maar opnieuw slaat het noodlot toe. In 1741 wordt het Brugse belfort voor de derde keer door brand getroffen. Alweer brandt de houten spits af. En zo verdwijnt de spits van het Brugse belfort voorgoed.
Het Brugse belfort overleefde drie branden. Vandaag is de toren één van de populairste trekpleisters van de stad, met ruim tweehonderdduizend bezoekers per jaar. 366 trappen brengen je naar een indrukwekkend, panoramisch uitzicht op Brugge. Op weg naar boven kan je nog steeds de originele schatkamer bewonderen waar de stad in de middeleeuwen de stadskas bewaarde. En in de beiaardierskamer bespeelt stadsbeiaardier Wim Berteloot drie keer per week de 47 klokken.
Heb jij de belforttoren al beklommen?