Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Aartshertog Maximiliaan keert terug naar Brugge

18 augustus 2020

Musea Brugge krijgt groen licht van het stadsbestuur voor de aankoop van een belangrijke pentekening uit de periode van de Vlaamse Primitieven.

Pentekening wapenschild aanwinst 2020 uitsn web

De tekening dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw en toont een wapenschild met twee griffoenen als wapenhouders. Het wapen is geïdentificeerd als alliantiewapen van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk. De dochter van Karel de Stoute trouwde na de dood van haar vader in augustus 1477 met de Oostenrijkse aartshertog en zoon van de Duitse keizer Friederich III.

Het wapen wordt omkaderd door de ketting van de Orde van het Gulden Vlies met op top een helm. De sleutel tot identificatie zijn de wapenhouders. Griffoenen worden regelmatig door Maximiliaan gebruikt en horen tot de persoonlijke iconografie van de Keizer.

De tot nu toe onbekende tekening die dit voorjaar door een Amerikaanse handelaar aan de Brugse musea werd aangeboden, is één van de belangrijkste nieuwe ontdekkingen op het gebied van Bourgondische beeldbronnen uit de laatste kwart van de 15e eeuw, de periode van Maria van Bourgondië, Jan Crabbe, Hans Memling en Gerard David. We hebben wereldwijd expertise ingewonnen die de uitzonderlijke cultuurhistorische betekenis van de tekening aan ons heeft bevestigd, en ook lokale specialisten waren erg behulpzaam om het raadsel rond de juiste identificatie van het wapen op te lossen. Eigen natuurwetenschappelijk onderzoek bevestigde de authenticiteit.

De aankoop van deze tekening lijkt om meerdere redenen van groot belang voor Brugge: het is een waardevolle, kwalitatieve 15de-eeuwse tekening, gemaakt door een anonieme Vlaamse Primitief. Het is een aanwinst die het rijke Bourgondische verleden van onze stad illustreert.

Lees meer