In deze zaal maak je kennis met de verfijnde leefcultuur van welgestelde Brugse burgers. We beginnen met een schilderij waarop tien personen staan: drie mannen en zeven vrouwen van verschillende leeftijden. Het gaat om een olieverf op doek uit 1778 van ongeveer 60 cm bij één meter. Het tafereel speelt zich binnenshuis af.
We kijken binnen in het drukbevolkte salon van de familie Veranneman-De Massiet. Het is vijf voor vier, zegt de 17de-eeuwse klok rechts. Een bediende brengt alvast het vieruurtje, klokvast. De heer des huizes leidt een priester binnen. Mijnheer heeft een prachtige wandelstok met een mooi versierde knop! Misschien moet er iets worden besproken? Zou het een huwelijk van een van de dochters kunnen zijn?
Mevrouw is bezig met het linnen, en de rest van het gezelschap is aan het borduren en verstellen. Misschien zijn het haar dochters, of andere familieleden. Dat weten we niet zeker. Ze dragen allemaal een jurk in een andere kleur. De kleren van de vrouwen én de mannen zijn met prachtige kant versierd.
Zo gaat het dagelijkse leven bij de elite in Brugge, en ook elders, er in de 18de eeuw aan toe. Burgers imiteren daarbij de lifestyle van de adel. En die bootst dan weer gretig de stijl van het Franse koninklijke hof na.
In deze zaal ontdek je voorwerpen die zó uit het schilderij kunnen komen. Ze zijn onder meer gemaakt door Brugse ambachtslui. In de vorige zaal maakte je al kennis met hun vakmanschap. In de volgende zaal ontdek je meer over de kant op de kledij.
We nodigen je ook graag uit om plaats te nemen in de salonzetel, hier voor je. Daar kun je je ontspannen zoals ook deze burgers zich thuis ontspanden: met speelkaarten, andere spelletjes, én met roddelblaadjes, of het nieuws van de dag. De blaadjes liggen los op de tafel of op de zetel. De speelkaarten en andere attributen zijn onder het glazen tafelblad uitgestald. Wat verderop in deze zaal staat een spinet, een instrument uit de familie van de klavecimbel, uit 1591.