Dit gesigneerde en gedateerde huwelijksportret stelt het bemiddelde echtpaar Van Eyewerve-Buuck voor, herkenbaar aan hun wapenschilden. Ze poseren voor een venster met uitzicht op het Kraanplein en de Vlamingstraat, in het economische hart van Brugge, waar Jan als handelaar actief was. De hond naast de vrouw symboliseert echtelijke trouw. Pourbus, een van Brugges belangrijkste kunstenaars, toont zich hier een getalenteerd portretschilder.
Deze twee pendanten vormen samen een huwelijksportret. Ze dateren uit 1551, zoals u bovenaan kunt lezen. Naast de vrouw zit een hond, hét symbool van echtelijke trouw.
We kennen deze man en vrouw. Links poseert Jan van Eyewerve, 29, rechts Jacquemyne Buuck, 19. Door het raam ziet u een levendig stukje Brugge: links een kraan en tonnen wijn op de kade, rechts een winkel met ervoor exotische koopwaar. Het bemiddelde echtpaar Van Eyewerve-Buuck zag dat ook écht vanuit hun huizen in de Vlamingstraat. Links brengen werklieden en een bedelmonnik leven in het tafereel, rechts een koopman en spelende kinderen. De keuze voor deze plekken is niet toevallig: Jan van Eyewerve was actief in de handel.
Het kersverse echtpaar houdt zich wat stijfjes en kijkt afstandelijk. Jan en Jacquemyne zijn met veel zin voor details geportretteerd. Kijk naar hun kleren, de opvallende ring om hun vingers, haar gouden halsketting en het gebedssnoer in haar hand. Jacquemyne wendt zich naar haar man, en dat creëert een ruimtelijk effect. Hem zien we frontaal, met de hand op de heup.
‘Werk van Pieter Pourbus’, staat er onder het stadsgezicht in het Latijn. Ook hem kennen we goed: Pourbus, geboren in Gouda, werd op zijn twintigste meester-schilder in Brugge, in 1543. Hij was een van Brugges belangrijkste kunstenaars, die onder meer als portretschilder werkte. U ziet in het museum nóg werk van hem. Daar vertellen we meer over deze veelzijdige kunstenaar.