#: locale=nl ## Tour ### Description tour.description = Virtuele rondleiding ### Title tour.name = Gruuthusemuseum ## Skin ### Multiline Text HTMLText_2F14AA58_312D_1756_417D_1372E0D224B4.html =
{{TITLE}}
{{Subtitle}}


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus.
HTMLText_42A9AA56_51CA_1BE0_41CD_F19BBFF90012.html =
Welkom in het Gruuthusemuseum. Dit stadspaleis stamt uit de 15de eeuw, toen Brugge een wereldstad was. Het is genoemd naar zijn beroemdste bewoner: Lodewijk van Gruuthuse, een schatrijk edelman en topadviseur van drie Bourgondische hertogen.


In de loop der tijden onderging dit gebouw grote veranderingen. Sinds eind 19de eeuw is het een museum, dat onderdak biedt aan een rijke verzameling objecten. Die zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze vertellen ook verhalen. Over ruim vijf eeuwen stadsgeschiedenis. Over de mensen die hier woonden en werkten. Over hoe Brugge zichzelf zag, en door anderen gezien wilde worden.
Het devies van Lodewijk van Gruuthuse luidde: ‘Plus est en vous’. Zo is het ook met dit museum: onze collectie heeft meer te vertellen dan je zou denken. We wensen je een boeiende ontdekkingstocht.



HTMLText_5902F8D1_760B_413E_41D4_22483822109E.html =
Welkom bij deze 360view tour van het Gruuthusemuseum.


Bij deze tour lijkt het net of je zelf in de zalen staat en heb jij controle over je bezoek. Net zoals bij een livebezoek, start je de zaal met een introtekst om je wegwijs te maken. Bij quasi elk object krijg je extra-informatie: een viewer met extra fotomateriaal en veel details van de kunstwerken, een infotekst per werk en de bestanden uit de audioguides die normaliter aangeboden worden aan de museumbezoekers.


Geniet ervan!



HTMLText_7331E2FC_527A_08A7_41AD_2E02711A4835.html =


In de 19de eeuw wordt Brugge ontdekt door een nieuwe groep bezoekers: toeristen. Die zijn gecharmeerd door de pittoreske stad met haar oude huizen, pleinen en straatjes. Om nog meer bezoekers te lokken, beginnen eerst verenigingen en later ook het stadsbestuur toeristische promotie te voeren.
Het verleden dient ook als inspiratie om de stad te verfraaien. Dat gebeurt in een gloednieuwe bouwstijl, die teruggrijpt naar de middeleeuwen: de neogotiek. Zo wordt het middeleeuwse karakter van Brugge nog versterkt. Tentoonstellingen en musea belichten het glorierijke verleden. Het Gruuthusemuseum gaat terug tot die tijd.
De stad probeert ook opnieuw aan te knopen bij de economische bloei van weleer. Bovenaan het verlanglijstje: een nieuwe verbinding met de zee. In 1907 is het eindelijk zover en wordt de haven van Zeebrugge ingehuldigd.
HTMLText_C43606F8_EBD1_E47C_41E9_C52483938F5F.html =
Vakmanschap is meesterschap


In de 17de en 18de eeuw worden in Brugge de meest uiteenlopende luxegoederen gemaakt of verhandeld: borduurwerk, meubels, klokken, zilverwerk… Het vakmanschap is vaak van een uitmuntend niveau.


Dat komt vooral door het talent van de makers. Maar een belangrijke rol is ook weggelegd voor de ambachten, verenigingen van mensen die hetzelfde vak beoefenen. Zij bestaan al sinds de middeleeuwen en stellen hoge kwaliteitseisen aan de productie van hun leden. Zo kan je geen eigen bedrijf beginnen als je niet eerst met succes je meesterproef hebt afgelegd. De meester en het ambacht brengen ook merktekens aan op hun producten om de kwaliteit ervan te garanderen.


De ambachten maken graag duidelijk hoe belangrijk ze wel zijn. Ze nemen bijvoorbeeld als groep deel aan processies. De leden dragen dan magnifieke zilveren schilden. Voorzien van de juiste merktekens, uiteraard.
Tegenwoordig bestaan de ambachten niet meer, maar het vakmanschap leeft voort in Brugge.
HTMLText_C475430F_EBD3_9D94_41D8_E21233646623.html =
Wie in het 17de- en 18de-eeuwse Brugge goede zaken doet, laat dat graag zien. Niet alleen oude adellijke families, maar ook welstellende handelaars en ambachtslui richten hun woningen luxueus in.
Ze volgen de Europese mode, vooral aangegeven door het Franse hof, en kopen gretig allerhande nieuwigheden.


Stijl en toon worden lichter, frivoler en een tikje exotischer. In de 17de eeuw hangen er nog strenge stillevens aan de muur, maar in de 18de eeuw brengen fris geschilderde buitentaferelen de wereld in huis.


Meubels krijgen meer vloeiende lijnen.


Op tafel verschijnen pronkstukken in uitbundig versierd zilver en porselein. En natuurlijk hebben modieuze nieuwigheden zoals koffie, thee en chocolade elk een eigen kan nodig...



HTMLText_C4D07659_EBF7_A7BC_41CF_BA4E9A6E2F0C.html =
Rijke mensen pronken graag met dure spullen. Zo is het in onze tijd, en zo was het ook in het Brugge van de 15de en 16de eeuw.


Leden van de maatschappelijke elite zeggen hun gebeden uit verluchte getijdenboeken, terwijl ze knielen op bankjes van de beste houtsnijders. Ze dragen juwelen die ze bewaren in speciaal gemaakte kistjes. Ze zingen samen liederen en luisteren naar prachtige meerstemmige gezangen. Ze richten hun woning in met kostbare wandtapijten en kunstig bewerkte meubels.


Op balkzolen (de uiteinden van eikenhouten plafondbalken) brengen ze hun initialen of wapenschild aan. En hun kinderen, die spelen met soldaatjes — net zoals nu.


HTMLText_C4E1782D_EBF1_EB94_41CC_99C43C23C48F.html =
Welkom in het Gruuthusemuseum


Dit stadspaleis stamt uit de 15de eeuw, toen Brugge een wereldstad was. Het is genoemd naar zijn beroemdste bewoner: Lodewijk van Gruuthuse, een schatrijk edelman en topadviseur van drie Bourgondische hertogen.


In de loop der tijden onderging dit gebouw grote veranderingen. Sinds eind 19de eeuw is het een museum, dat onderdak biedt aan een rijke verzameling objecten. Die zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze vertellen ook verhalen. Over ruim vijf eeuwen stadsgeschiedenis. Over de mensen die hier woonden en werkten. Over hoe Brugge zichzelf zag, en door anderen gezien wilde worden.


Het devies van Lodewijk van Gruuthuse luidde: ‘Plus est en vous’. Zo is het ook met dit museum: onze collectie heeft meer te vertellen dan je zou denken. We wensen je een boeiende ontdekkingstocht.



HTMLText_C7AF6D82_EBFE_E48C_41DC_59F940F21FE1.html =
In de 15de eeuw staat Brugge tot ver over de grenzen bekend als een centrum van kunst en cultuur. Dat heeft de stad te danken aan twee dingen: de welvaart van haar inwoners en de goede smaak van haar heersers, de hertogen van Bourgondië.


Oorspronkelijk hadden de hertogen hun machtsbasis in Dijon, maar onder Filips de Goede (1396-1467) verschuift het zwaartepunt naar de Nederlanden. Filips brengt veel tijd door in Brugge en strooit er gul met opdrachten en bestellingen. Kerken, kloosters, het stadsbestuur, ambachten, rijke particulieren: allemaal volgen ze het voorbeeld van de hertog. Brugge trekt dan ook massa’s kunstenaars aan.


De verfijnde stijl waarin zij werkten, staat bekend als de ‘internationale gotiek’. Die ontstond in Frankrijk, maar kunstenaars uit het Noorden voegen er een adembenemend realisme aan toe.
HTMLText_C7FE22D5_EBCF_9CB4_41DD_DB7BBADABB07.html =
Begin 17de eeuw heeft Brugge het zwaar. De godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten hebben Vlaanderen hard getroffen. Tot overmaat van ramp is het Zwin, de toegang tot de zee, nog moeilijk bevaarbaar. Brugge is niet langer de bruisende handelsmetropool van weleer.


Maar de inwoners laten de moed niet zakken. Er komt een nieuwe zeeverbinding: een kanaal naar Oostende. Brugse kooplui drijven handel met Azië en Zuid-Amerika en laten de stad kennismaken met exotische nieuwe producten: koffie, thee, tabak, porselein.


Inmiddels is er in de katholieke wereld een hervormingsbeweging op gang gekomen: de contrareformatie. In Brugge vestigen zich diverse kloosterordes. Ze dragen hun geloof uit met indrukwekkende gebouwen, die ze vullen met schitterende kunstvoorwerpen. De orderboekjes van de ambachtslui lopen weer vol.
HTMLText_D1AD8E90_EBD6_A48C_4198_3A2864C6C2F6.html =
Stadsgenoten ontmoeten, een wedstrijd uitvechten, goed leren mikken…: dat doen de heren in schutters- en schermersgilden. In de middeleeuwen is dat nog bittere noodzaak, want mannen moeten in staat zijn met boog of zwaard hun stad te verdedigen.


Maar vanaf de 17de eeuw worden legers meer centraal georganiseerd en zijn wapens steeds technischer en moeilijker te bedienen. De gilden blijven bestaan, maar vervellen tot sociale verenigingen. Het is er goed toeven en netwerken, en arme leden kunnen rekenen op financiële steun bij ziekte, of zelfs op een pensioen of huisvesting.
Een hoogtepunt in het gildeleven is de koningsschieting. Wie de hoofdvogel afschiet, mag zich koning noemen en een rijkversierde ketting dragen: de sireschakel. Op de sireschakels en andere kunststukken in deze zaal is soms de patroonheilige van de gilde afgebeeld: Sint-Sebastiaan en Sint-Joris voor de schutters, Sint-Michiel voor de schermers.


Aan het eind van de 18de eeuw doekt het Franse bestuur de gilden op, maar in de loop van de 19de eeuw herleven ze weer. Tot op de dag van vandaag.
HTMLText_D390ACEF_F779_0E9D_41E7_903C970EA940.html =


In de 19de eeuw wordt Brugge ontdekt door een nieuwe groep bezoekers: toeristen. Die zijn gecharmeerd door de pittoreske stad met haar oude huizen, pleinen en straatjes. Om nog meer bezoekers te lokken, beginnen eerst verenigingen en later ook het stadsbestuur toeristische promotie te voeren.
Het verleden dient ook als inspiratie om de stad te verfraaien. Dat gebeurt in een gloednieuwe bouwstijl, die teruggrijpt naar de middeleeuwen: de neogotiek. Zo wordt het middeleeuwse karakter van Brugge nog versterkt. Tentoonstellingen en musea belichten het glorierijke verleden. Het Gruuthusemuseum gaat terug tot die tijd.
De stad probeert ook opnieuw aan te knopen bij de economische bloei van weleer. Bovenaan het verlanglijstje: een nieuwe verbinding met de zee. In 1907 is het eindelijk zover en wordt de haven van Zeebrugge ingehuldigd.
HTMLText_D75F1999_EBD6_ECBF_41E9_588AE2BF3705.html =
Buitenshuis werken doen ze niet, de dames uit de betere kringen. Maar dat wil niet zeggen dat ze zich vervelen! Ze ontvangen gasten. Ze regelen het huishouden. Ze houden hun correspondentie bij. Ze tekenen. Ze maken een afspraak bij de kleermaakster, zodat ze in de laatste mode naar het bal of naar de schouwburg kunnen.


Wil je zelf ondervinden hoe het leven van een 18de-eeuwse dame eruitzag? Snuister eens rond in hun spulletjes, en probeer of je staat met zo’n pruik of hoed. Of teken een schaduwportret: veel talent heb je er niet voor nodig, alleen een model dat goed stil kan zitten.



HTMLText_D86DFCDB_EB3E_E4BC_41D4_90066D9486CC.html =
{{title}}


{{subtitle}}


HTMLText_D8EB5E42_EBD1_E78C_41E0_0E850D0735C2.html =
In de 19de eeuw wordt Brugge ontdekt door een nieuwe groep bezoekers: toeristen. Die zijn gecharmeerd door de pittoreske stad met haar oude huizen, pleinen en straatjes. Om nog meer bezoekers te lokken, beginnen eerst verenigingen en later ook het stadsbestuur toeristische promotie te voeren.


Het verleden dient ook als inspiratie om de stad te verfraaien. Dat gebeurt in een gloednieuwe bouwstijl, die teruggrijpt naar de middeleeuwen: de neogotiek. Zo wordt het middeleeuwse karakter van Brugge nog versterkt. Tentoonstellingen en musea belichten het glorierijke verleden. Het Gruuthusemuseum gaat terug tot die tijd.


De stad probeert ook opnieuw aan te knopen bij de economische bloei van weleer. Bovenaan het verlanglijstje: een nieuwe verbinding met de zee. In 1907 is het eindelijk zover en wordt de haven van Zeebrugge ingehuldigd.
HTMLText_DACE60A0_EBF3_9C8C_41A3_8E065D06BD7C.html =
In de late middeleeuwen is Brugge een van de rijkste steden van West-Europa. Met zijn fiere belfort, indrukwekkende stadhuis en statige woningen straalt het trots en zelfbewustzijn uit.


De bron van al die welvaart is de handel. Brugge is verbonden met de wereldzeeën via het Zwin, een korte, ondiepe inham van de Noordzee. Schepen uit alle windstreken varen er af en aan.
Vanaf eind 14de eeuw maakt Brugge deel uit van het Bourgondische rijk. De hertogen van Bourgondië verblijven er geregeld. Met spectaculaire optochten, feesten en toernooien zetten ze hun rijkdom en macht in de verf.


Ambitieuze Bruggelingen treden in hun voetsporen. Ze bouwen stadspaleizen, die ze royaal decoreren met hun wapenschild en devies. Of ze laten zich schilderen met de ketting van hun ridderorde. Een van hen is Lodewijk van Gruuthuse.



HTMLText_DBC69C02_EBF3_6B8D_41E2_B0F80042A4D5.html =
Vanuit Brugge werd al sinds de 11de eeuw laken uitgevoerd, maar altijd over land. In 1277 komen Genuese kooplui voor het eerst met het schip. Algauw gaat een groot deel van de handel over het water. Brugge wordt zo een trefpunt voor kooplui, bankiers en investeerders uit heel Europa.


Die verhandelen vooral luxegoederen — van amber tot ivoor, van verluchte getijdenboekjes tot koperen grafplaten. De stad haalt alles uit de kast om het de kooplieden naar de zin te maken: een overdekte loskade, een ruime lakenhal, subsidies voor de bouw van prestigieuze natiehuizen.


De buitenlandse gasten vinden onderdak in de vele herbergen. Ze doen er ook zaken en slaan er hun koopwaar op. De herbergiers treden op als tussenpersonen. De familie Van der Beurse doet dat met zoveel succes dat ze haar naam geeft aan een nieuw verschijnsel: de beurs.
HTMLText_DDF1A553_EBDF_658C_41D2_BCCB20A6B282.html =
Deze zaal biedt toegang tot het pronkjuweel van het Gruuthusepaleis: de bidkapel van Lodewijk van Gruuthuse. Van daaruit kon Lodewijk samen met zijn vrouw de mis volgen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Stap er maar eens binnen: vanuit de kapel kijk je rechtstreeks uit op het koor van de kerk. Het luxueus afgewerkte 15de-eeuwse interieur is nog authentiek.


In de middeleeuwen speelde het geloof voor veel mensen een allesbepalende rol. Om hen te ondersteunen bij het gebed, stonden kerken, kapellen en kloosters vol met heiligenbeelden. Soms maakten die deel uit van grote altaarstukken of retabels, maar die zijn sindsdien vaak verloren gegaan. Veel beelden waren ook kleurrijk beschilderd. Daarvan zijn in deze zaal nog diverse sporen te zien.



HTMLText_DE8F41FA_EBD2_9C7C_41DE_67164AB15676.html =
Verfijnde kant, kleurig of glinsterend borduurwerk… In de 17de en 18de eeuw gebruiken mannen en vrouwen het allemaal om hun kleren te verfraaien.


Kant duikt eerst op aan hals- en mouwboorden – letterlijk de kantjes van de kleding. De oude molensteenkragen springen het meest in het oog, maar kant vindt al gauw zijn weg naar andere kledingstukken en naar accessoires als mutsen, schorten en waaiers. In de loop van de 18de eeuw wordt de kant transparanter en de motieven sierlijker. De techniek is nu zo ver gevorderd dat er zich verschillende stijlen ontwikkelen, meestal genoemd naar de plaats van ontstaan: Mechelse kant, Alençon, Valenciennes…


Er kruipt veel werk in kant, dus je betaalt er ook veel voor. Geen wonder dus dat oude kantstroken soms verhuizen naar nieuwe kledingstukken.
HTMLText_DEF19FF8_EBD1_A47C_4177_98C2E05FD2E8.html =
De middeleeuwen zijn hét esthetische referentiepunt voor de aanhangers van de neogotiek. Brugse ateliers maken de meest uiteenlopende voorwerpen in neogotische stijl: prenten, glasramen, beelden, edelsmeedwerk… De katholieke kerk in bisschopsstad Brugge stimuleert die kunstnijverheid. Neogotiek is de visuele vertaling van haar maatschappijvisie: het katholieke geloof en de kerk moeten een hoofdrol spelen in de samenleving.


Rond 1850 verblijven enkele pioniers van de neogotische beweging in Brugge: James Weale, Thomas Harper King, Jean-Baptiste de Bethune ... Hun onderzoek naar de middeleeuwen levert niet alleen theoretische kennis op, maar ook stijlvoorbeelden voor de makers van neogotische voorwerpen.
En er is nog een goede plek om inspiratie op te doen: het museum van het Oudheidkundig Genootschap, de voorloper van het Gruuthusemuseum. Heel wat neogotische ambachtslui en fabrikanten zijn er lid van.



HTMLText_EF2DAB37_F7E7_0B8D_41EC_891947019AF0.html =


Hier, op de zolder van het museum, nodigen we je uit om even op adem te komen. Werp een blik door de ramen en geniet van het uitzicht over de stad. Ga zitten, neem een boek of tablet, en verrijk je kijk op Brugge en zijn erfgoed.
 
Of maak kennis met het participatieprogramma van Musea Brugge. Elk jaar dagen we kunstenaars en bezoekers uit om hun kijk op de geschiedenis en het erfgoed van onze stad te geven. De resultaten zie je hier.
### Tooltip IconButton_138AC8EB_1C81_A718_41B9_C0E861AF42F4.toolTip = Fullscreen IconButton_138AC8EB_1C81_A718_41B9_C0E861AF42F4_mobile.toolTip = Fullscreen IconButton_C580F9BA_D4FF_9B14_41CC_08A58CF3AF8A.toolTip = Mute Audio IconButton_F5E6393F_EE46_9208_41E5_1F2B9294943B.toolTip = Fullscreen ## Media ### Subtitle panorama_055C6BBE_1E0C_6647_41A6_7E95D84F0CB6.subtitle = In gebed verzonken panorama_C0086B60_CAEE_1AD8_41D4_04C49BC68F1F.subtitle = Een nieuwe wind panorama_C0088E88_CAEE_1A68_41CC_46502DC3F0E8.subtitle = Spektakelstad panorama_C0088F98_CAEE_1A68_41E6_DA90534874E1.subtitle = Een stadspaleis vol verhalen panorama_C008D156_CAEE_E6F8_41E1_30E79E24501A.subtitle = Welkom in Studio+ panorama_C0092C6D_CAEE_1EA8_41D6_80296543CB17.subtitle = Leven in Luxe panorama_C00945F0_CAEE_29B8_41A2_B0E55699A2F2.subtitle = De Ambachten panorama_C0097820_CAEF_E658_41D8_5194C50C42D7.subtitle = Huisraad voor de Happy Few panorama_C009794E_CAEF_E6E8_41C1_F68F60E396F8.subtitle = Brugge, Culturele hoofdstad panorama_C0098FC9_CAEE_19E8_41D1_F25EA191B630.subtitle = Knooppunt van handel panorama_C009BBE6_CAEE_39D8_41DD_11D06E625DB2.subtitle = Huisraad voor de Happy Few panorama_C00B0B7A_CAEA_3AA8_41A8_2B66A33430D2.subtitle = Elegant en verfijnd panorama_C00B14E9_CAED_EFA8_41C3_5C6D0CB4E1F3.subtitle = Beschermd door de Gilde panorama_C00B3E6A_CAEA_3AA8_41D9_61BAF97629FD.subtitle = De herontdekking van Brugge panorama_C00B47A4_CAED_EA58_41DA_15293CFBDE44.subtitle = Gedraag je als een dame! panorama_C00BCD4B_CAEA_1EE8_41E8_8CE010006DE5.subtitle = Hoogtij van de Neogotiek panorama_C00BEFA4_CAEA_1A58_41D3_3A140798E18E.subtitle = De herontdekking van Brugge panorama_DEFAA916_F1EC_9B3E_41EC_AB467B8B729A.subtitle = Manuscripten ### Title album_0021AE2A_5F7E_1AB4_4142_0D1835721E0C.label = Photo Album Vorkje ivoren heft met zilver album_00907382_5F02_0A74_416B_57D5E6FB6BDC.label = Photo Album VIII.1983.0411 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294.label = Photo Album amber1 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_0.label = amber1 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_1.label = amberhamertje album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_10.label = VIII.O.0007 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_2.label = BR12_JS_1_2_A_1137_a album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_3.label = BR12_JS_1_2_A_1137_b album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_4.label = BR12_JS_1_2_A_1137_d album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_5.label = BR84-85_RP_7_a album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_6.label = BR84-85_RP_7_b album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_7.label = BRU_RP0001_2 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_8.label = VII.O.0060 album_014F62E9_335C_0061_41C7_4A5B631DC294_9.label = VIII.O.0005 album_03AC3728_3606_9AB2_41C9_EE8B92586E6A.label = Photo Album 20190430_0096 album_04FE79BA_336C_00E3_41C7_706D2453188B.label = Photo Album alternatief_zegel hanze_Politieke_oorkonde_1steReeks_1287 album_04FE79BA_336C_00E3_41C7_706D2453188B_0.label = alternatief_zegel hanze_Politieke_oorkonde_1steReeks_1287 album_0641D2EC_5F02_0BB8_41D1_6BC662BB34EF.label = Photo Album 0000.GRO0245.I album_098F1529_3602_9EC4_41BB_7AD8C9788E2B.label = Photo Album 2.25_abtstaf_c stadsfotografen_MUS090420_10 album_0C50C51E_3607_9EC1_41B1_BEC130D4E2FC.label = Photo Album XXII_O_0008_01 album_103AD797_3377_535D_41AB_0FD4D4F9ADEB.label = Photo Album V.O.0017 album_10CC65EF_5702_0220_41D0_97732DEDAB10.label = Photo Album XXVIII_O_0068_02 album_10ECB6AB_32A0_C7B3_4165_18726C00B0CF.label = Photo Album 1.34_Dominique Provost (Large) album_10ECB6AB_32A0_C7B3_4165_18726C00B0CF_0.label = 1.34_Dominique Provost (Large) album_10ECB6AB_32A0_C7B3_4165_18726C00B0CF_1.label = VII.O.0257_Bruidskoffer album_1111E7E2_3378_F2F7_41BC_35F7061FD1A8.label = Photo Album VI.O.0046.1 album_13106B9F_3317_7350_41B9_3851C635E28D.label = Photo Album Beuckels 17_4 album_1345AB6F_3369_53F0_41A9_DCDB5B3C18A2.label = Photo Album Beuckels 15_1 album_17B1960E_3602_FA41_41BE_A55D74C2333B.label = Photo Album BRLV01 Saintonge kan album_1F4A4EE6_36FE_8BD4_41C0_99BB0D30BD36.label = Photo Album 0000.GRO1359.I album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C.label = Photo Album BR09_NDS_I_2_A_24-25-27_01 album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_0.label = BR09_NDS_I_2_A_24-25-27_01 album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_10.label = colBeuck_1_1_A_422_b album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_11.label = colBeuck_1_1_A_423_a album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_12.label = colBeuck_1_1_A_423_b album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_2.label = BR09_NDS_I_2_A_24 album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_3.label = BR09_NDS_I_2_A_25 album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_4.label = BR09_NDS_I_2_A_27_0014 album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_5.label = BR10_LR_1_a album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_6.label = BR10_LR_1_b album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_7.label = colBeuck_1_1_A_346_a album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_8.label = colBeuck_1_1_A_346_b album_20001729_32DC_01E1_41B0_FB9D914A187C_9.label = colBeuck_1_1_A_422_a album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A.label = Photo Album col Beuck_1_1_A_171_a album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_0.label = col Beuck_1_1_A_171_a album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_1.label = col Beuck_1_1_A_171_b album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_10.label = col Beuck_1_1_A_177_b album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_2.label = col Beuck_1_1_A_171_c album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_3.label = col Beuck_1_1_A_171_d album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_4.label = col Beuck_1_1_A_174_a album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_5.label = col Beuck_1_1_A_174_b album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_6.label = col Beuck_1_1_A_176_a album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_7.label = col Beuck_1_1_A_176_b album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_8.label = col Beuck_1_1_A_176_c album_20545759_32DC_01A1_4199_0D267B47FD3A_9.label = col Beuck_1_1_A_177_a album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C.label = Photo Album BR90_GAR_1_1B_11_a album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_0.label = BR90_GAR_1_1B_11_a album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_1.label = BR90_GAR_1_1B_11_b album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_2.label = BR90_GAR_1_1B_11_c album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_4.label = colBeuck_1_1_A_302_b album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_5.label = colBeuck_1_1_A_302_c album_20569FE4_32DC_0067_415A_05409A72081C_7.label = XI.O.0261 album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16.label = Photo Album BR84_KAR_1_2_A_2_a album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_0.label = BR84_KAR_1_2_A_2_a album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_2.label = BR84_KAR_1_2_A_2_c album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_3.label = BR84_KAR_1_2_A_2_d album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_4.label = BR84_KAR_1_2_A_2_e album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_5.label = BR87_WU_4_a album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_6.label = BR87_WU_4_b album_208CCBD1_32DC_00A1_41B8_B87C20567F16_7.label = BR87_WU_4_c album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92.label = Photo Album col Beuck_1_1_A_242_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_0.label = col Beuck_1_1_A_242_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_1.label = col Beuck_1_1_A_242_b album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_10.label = colBeuck_1_1_A_254_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_11.label = colBeuck_1_1_A_254_b album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_12.label = colBeuck_1_1_A_254_c album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_13.label = colBeuck_1_1_A_256_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_14.label = colBeuck_1_1_A_256_b album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_2.label = col Beuck_1_1_A_242_c album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_3.label = col Beuck_1_1_A_242_d album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_4.label = col Beuck_1_1_A_246_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_5.label = col Beuck_1_1_A_246_b album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_6.label = colBeuck_1_1_A_252_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_7.label = colBeuck_1_1_A_252_b album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_8.label = colBeuck_1_1_A_253_a album_20AF66F8_32DC_006F_41B4_C9D5F4DBED92_9.label = colBeuck_1_1_A_253_b album_2205587B_3606_B6EC_41C3_8D875B3EB152.label = Photo Album Gevelsteen ter beurse album_22A7E2FC_3169_6D62_4171_FABA98B6E15A.label = Photo Album tegel Bladelin initialen album_22B547C0_30E9_538A_41B5_956151575554.label = Photo Album 7 (Large) album_243934E3_3129_D57E_41C6_B4FF1D39CF1F.label = Photo Album V.O.0131 album_296F88C7_5FFE_079A_41AE_4030896EBD85.label = Photo Album BMG.2001 album_2998D0C4_5F06_079D_41D5_35342A85DA32.label = Photo Album chatelaine 1 album_29B0964D_3605_9AC0_41AD_8D32DFDD650F.label = Photo Album VI_O_0001 album_2B254CF0_5F06_3F78_41D6_75DA6C2F551A.label = Photo Album VIII.1983.0617 album_2CA7D7C9_3169_7374_41C0_81199345AFA2.label = Photo Album 12 A1 (Large) album_2CBC6C3E_5F06_3EC4_41B1_054770785584.label = Photo Album 0000.GRO0456.I album_2D01D0F5_312B_2D04_41C6_4004BE8C2B7D.label = Photo Album V.O.0060 album_2FC62AA6_3606_8A70_41C4_F0974601B444.label = Photo Album Kwitanties Dino Rapondi album_319F8996_2DB0_F84E_41C5_DBF92C1F655A.label = Photo Album BRM041213_12 album_31A79B4E_2C4F_F8DA_41BF_9C54DE2CF821.label = Photo Album XXII.O.0082 album_3665282E_5F02_06EA_41D6_8EE8E565F14D.label = Photo Album beursje 1 album_395E006B_5F02_0684_41C6_351265EDAF7B.label = Photo Album X.O.0016 album_396FAEEE_5F02_1B9C_41B5_52905E402719.label = Photo Album SAB_B1327_02 album_3BD01EA0_5F02_1B83_41C9_79C7A034E250.label = Photo Album VI.O.0013.1 album_3C8CB9CC_5F3E_199C_4197_1949B7FEC05F.label = Photo Album X.O.0027 album_42954BE4_5502_06F8_41D0_9F1A63890102.label = Photo Album Putto_MUS120730_059 album_4D2BDA15_5506_0158_41B6_D2864F68579A.label = Photo Album 20190430_0096 album_521EFD22_447F_540F_41C9_177D99733220.label = Photo Album 0000_GRO0227_I album_521EFD22_447F_540F_41C9_177D99733220_0.label = 0000_GRO0227_I album_521EFD22_447F_540F_41C9_177D99733220_1.label = 0000_GRO0227_I_2 album_5C2673CE_447E_EC17_41C9_9727CB27D339.label = Photo Album 0000_GRO1557_I album_5C2673CE_447E_EC17_41C9_9727CB27D339_0.label = 0000_GRO1557_I album_5C2673CE_447E_EC17_41C9_9727CB27D339_1.label = 0000_GRO1557_I_det01 album_5C2673CE_447E_EC17_41C9_9727CB27D339_2.label = 0000_GRO1557_I_det02 album_5C342CB4_4447_B40B_41BE_7B51F7CCFBA9.label = Photo Album O_517r_XXIII album_5C342CB4_4447_B40B_41BE_7B51F7CCFBA9_0.label = O_517r_XXIII album_5C342CB4_4447_B40B_41BE_7B51F7CCFBA9_1.label = O_517v_XXIII album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844.label = Photo Album XIX_O_0123_r album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_0.label = XIX_O_0123_r album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_1.label = XIX_O_0123_r_det1 album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_2.label = XIX_O_0123_r_det2 album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_3.label = XIX_O_0123_v album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_4.label = XIX_O_0123_v_det1 album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_5.label = XIX_O_0123_v_det2 album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_6.label = XIX_O_0123_v_det3 album_5C9BC27B_4446_EC91_41C8_22ECD6C52844_7.label = XIX_O_0123_v_det4 album_5CA43F14_444F_5440_41C7_E2745CB53500.label = Photo Album X_O_0006_1A_1 album_5CA43F14_444F_5440_41C7_E2745CB53500_0.label = X_O_0006_1A_1 album_5CA43F14_444F_5440_41C7_E2745CB53500_1.label = X_O_0006_1A_2 album_5CA43F14_444F_5440_41C7_E2745CB53500_2.label = X_O_0006_1A_det1 album_5CA43F14_444F_5440_41C7_E2745CB53500_3.label = X_O_0006_1A_det4 album_5CA4D48D_4445_F471_41B9_458ACE8AED1A.label = Photo Album XIX_O_0006 album_5CA4D48D_4445_F471_41B9_458ACE8AED1A_0.label = XIX_O_0006 album_5CA4D48D_4445_F471_41B9_458ACE8AED1A_1.label = XIX_O_0006_det album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E.label = Photo Album X_O_0016 album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E_0.label = X_O_0016 album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E_1.label = X_O_0016det1 album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E_2.label = X_O_0016det2 album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E_3.label = X_O_0016det3 album_5CB2FEF5_444D_D5B0_41BA_D72A5148D04E_4.label = X_O_0016det4 album_5CBC422C_4442_ACB7_419C_613AA8D9EA6E.label = Photo Album XIX_O_0005_01 album_5CBC422C_4442_ACB7_419C_613AA8D9EA6E_0.label = XIX_O_0005_01 album_5CBC422C_4442_ACB7_419C_613AA8D9EA6E_1.label = XIX_O_0005_02 album_5CBC422C_4442_ACB7_419C_613AA8D9EA6E_2.label = XIX_O_0005_03 album_5CC2D69C_444D_B45D_4188_F9A01D56F5BC.label = Photo Album VIII_1983_0893_01 album_5CC2D69C_444D_B45D_4188_F9A01D56F5BC_0.label = VIII_1983_0893_01 album_5CC2D69C_444D_B45D_4188_F9A01D56F5BC_1.label = VIII_1983_0893_02 album_5CC2D69C_444D_B45D_4188_F9A01D56F5BC_2.label = VIII_1983_0893_03 album_5CC2D69C_444D_B45D_4188_F9A01D56F5BC_3.label = VIII_1983_0893_04 album_5CC73A88_4442_DC17_41C1_EC9F09F85A62.label = Photo Album SAB_B1327_01 album_5CC73A88_4442_DC17_41C1_EC9F09F85A62_0.label = SAB_B1327_01 album_5CC73A88_4442_DC17_41C1_EC9F09F85A62_1.label = SAB_B1327_02 album_5CD29321_4446_AC0D_41A2_36CCA7531835.label = Photo Album O_664r_XXIII album_5CD29321_4446_AC0D_41A2_36CCA7531835_0.label = O_664r_XXIII album_5CD29321_4446_AC0D_41A2_36CCA7531835_1.label = O_664v_XXIII album_5CD6EBC9_4442_F3EA_41CA_8399682E97E8.label = Photo Album X_O_0062 album_5CD6EBC9_4442_F3EA_41CA_8399682E97E8_0.label = X_O_0062 album_5CD6EBC9_4442_F3EA_41CA_8399682E97E8_1.label = X_O_0062_det1 album_5CD6EBC9_4442_F3EA_41CA_8399682E97E8_2.label = X_O_0062_det2 album_5CD6EBC9_4442_F3EA_41CA_8399682E97E8_3.label = X_O_0062_det3 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0.label = Photo Album 1999_GRO0019_Ia album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_0.label = 1999_GRO0019_Ia album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_1.label = 1999_GRO0019_Ia_1 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_2.label = 1999_GRO0019_Ia_2 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_3.label = 1999_GRO0019_Ia_3 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_4.label = 1999_GRO0019_Ib album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_5.label = 1999_GRO0019_Ib_1 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_6.label = 1999_GRO0019_Ib_2 album_5CDA5C04_447D_B40B_414F_3145995C36B0_7.label = 1999_GRO0019_Ib_3 album_5CDC360C_444F_544D_41C0_F7612F6DEB55.label = Photo Album VIII_O_0279_01 album_5CDC360C_444F_544D_41C0_F7612F6DEB55_0.label = VIII_O_0279_01 album_5CDC360C_444F_544D_41C0_F7612F6DEB55_1.label = VIII_O_0279_02 album_5CDC360C_444F_544D_41C0_F7612F6DEB55_2.label = VIII_O_0279_03 album_5CE68CED_4443_F41A_41A1_538A3D7102D4.label = Photo Album 20190430_0026 album_5CE68CED_4443_F41A_41A1_538A3D7102D4_0.label = 20190430_0026 album_5CE68CED_4443_F41A_41A1_538A3D7102D4_1.label = 20190430_0028 album_5CEBDBC5_4446_DC0A_41C3_5DF3BEC702EB.label = Photo Album O_501r_XXIII album_5CEBDBC5_4446_DC0A_41C3_5DF3BEC702EB_0.label = O_501r_XXIII album_5CEBDBC5_4446_DC0A_41C3_5DF3BEC702EB_1.label = O_501v_XXIII album_5CED6928_4445_DC1B_41CD_5B0E51B82337.label = Photo Album O_670r_XXIII album_5CED6928_4445_DC1B_41CD_5B0E51B82337_0.label = O_670r_XXIII album_5CED6928_4445_DC1B_41CD_5B0E51B82337_1.label = O_670v_XXIII album_5CEFDF85_4442_D415_41C7_03564972DA9F.label = Photo Album O_778r_XXIII album_5CEFDF85_4442_D415_41C7_03564972DA9F_0.label = O_778r_XXIII album_5CEFDF85_4442_D415_41C7_03564972DA9F_1.label = O_778v_XXIII album_5CFD47C8_4443_F41D_41B0_FE490215A6D4.label = Photo Album O_1370r_XXIII album_5CFD47C8_4443_F41D_41B0_FE490215A6D4_0.label = O_1370r_XXIII album_5CFD47C8_4443_F41D_41B0_FE490215A6D4_1.label = O_1370v_XXIII album_5CFF389F_4445_BC35_41D0_D156247EBE34.label = Photo Album BMG_0531 album_5CFF389F_4445_BC35_41D0_D156247EBE34_0.label = BMG_0531 album_5CFF389F_4445_BC35_41D0_D156247EBE34_1.label = BMG_0532 album_5CFF389F_4445_BC35_41D0_D156247EBE34_2.label = BMG_0533 album_5CFF389F_4445_BC35_41D0_D156247EBE34_3.label = BMG_0534 album_5D169DFF_445F_D790_41C4_33CF2179932A.label = Photo Album XV_O_0117_01 album_5D169DFF_445F_D790_41C4_33CF2179932A_0.label = XV_O_0117_01 album_5D169DFF_445F_D790_41C4_33CF2179932A_1.label = XV_O_0117_02 album_5D169DFF_445F_D790_41C4_33CF2179932A_2.label = XV_O_0117_03 album_5D43FD53_4442_B491_41CC_E8A137B61645.label = Photo Album XV_O_0001_01 album_5D43FD53_4442_B491_41CC_E8A137B61645_0.label = XV_O_0001_01 album_5D43FD53_4442_B491_41CC_E8A137B61645_1.label = XV_O_0001_02 album_5D4673B3_4445_7391_41A5_0080D236FA42.label = Photo Album XIX_O_0250_01 album_5D4673B3_4445_7391_41A5_0080D236FA42_0.label = XIX_O_0250_01 album_5D4673B3_4445_7391_41A5_0080D236FA42_1.label = XIX_O_0250_02 album_5D4673B3_4445_7391_41A5_0080D236FA42_2.label = XIX_O_0250_03 album_5D485687_4447_B470_41B7_22A6BDED36E8.label = Photo Album XIX_O_0137 album_5D485687_4447_B470_41B7_22A6BDED36E8_0.label = XIX_O_0137 album_5D485687_4447_B470_41B7_22A6BDED36E8_1.label = XIX_O_0137_det album_5D5E572E_4442_B4B3_4198_4C2B97E904BA.label = Photo Album XV_O_0004_01 album_5D5E572E_4442_B4B3_4198_4C2B97E904BA_0.label = XV_O_0004_01 album_5D5E572E_4442_B4B3_4198_4C2B97E904BA_1.label = XV_O_0004_02 album_5D5E572E_4442_B4B3_4198_4C2B97E904BA_2.label = XV_O_0004_03 album_5D5E572E_4442_B4B3_4198_4C2B97E904BA_3.label = XV_O_0004_04 album_5D79B01D_4443_6C9A_41C1_5FF6F0CD0F5F.label = Photo Album X_O_0199r album_5D79B01D_4443_6C9A_41C1_5FF6F0CD0F5F_0.label = X_O_0199r album_5D79B01D_4443_6C9A_41C1_5FF6F0CD0F5F_1.label = X_O_0199v album_5D7DECFF_4443_7591_41CC_79D30530978B.label = Photo Album XV_O_0002_01 album_5D7DECFF_4443_7591_41CC_79D30530978B_0.label = XV_O_0002_01 album_5D7DECFF_4443_7591_41CC_79D30530978B_1.label = XV_O_0002_02 album_5D7F68AE_4443_BDB0_41BB_4918CF9935BD.label = Photo Album XV_O_0003_01 album_5D7F68AE_4443_BDB0_41BB_4918CF9935BD_0.label = XV_O_0003_01 album_5D7F68AE_4443_BDB0_41BB_4918CF9935BD_1.label = XV_O_0003_02 album_5D7F68AE_4443_BDB0_41BB_4918CF9935BD_2.label = XV_O_0003_03 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206.label = Photo Album XXX_O_0162_01 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206_0.label = XXX_O_0162_01 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206_1.label = XXX_O_0162_02 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206_2.label = XXX_O_0162_03 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206_3.label = XXX_O_0162_04 album_5D869A6B_4445_5CB0_41B8_35B56ADA1206_4.label = XXX_O_0162_05 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75.label = Photo Album XXVIII_O_0068_02 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_0.label = XXVIII_O_0068_02 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_1.label = XXVIII_O_0068_03 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_2.label = XXVIII_O_0068_04 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_3.label = XXVIII_O_0068_05 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_4.label = XXVIII_O_0068_06 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_5.label = XXVIII_O_0068_07 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_6.label = XXVIII_O_0068_08 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_7.label = XXVIII_O_0068_09 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_8.label = XXVIII_O_0068_10 album_5D9DF2D4_4446_ED90_41CB_9D173E372B75_9.label = XXVIII_O_0068_11 album_5DADB58F_4446_B470_41AC_2DAE38B52BEB.label = Photo Album XXIII_O_379r album_5DADB58F_4446_B470_41AC_2DAE38B52BEB_0.label = XXIII_O_379r album_5DADB58F_4446_B470_41AC_2DAE38B52BEB_1.label = XXIII_O_379v retouche album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08.label = Photo Album XV_O_0010_01 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_0.label = XV_O_0010_01 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_1.label = XV_O_0010_02 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_2.label = XV_O_0010_03 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_3.label = XV_O_0010_04 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_4.label = XV_O_0010_05 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_5.label = XV_O_0010_06 album_5DC0A822_445E_BCB0_41C2_2467FA400C08_6.label = XV_O_0010_07 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194.label = Photo Album XVII_1973_0111 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_0.label = XVII_1973_0111 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_1.label = XVII_1973_det1 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_2.label = XVII_1973_det2 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_3.label = XVII_1973_det3 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_4.label = XVII_1973_det4 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_5.label = XVII_1973_det5 album_5DC24A77_445D_5C90_41B4_A3CFBD58B194_6.label = XVII_1973_det6 album_5DC98872_4445_7C90_41A1_F3BB036FA49A.label = Photo Album XXI_O_0088 album_5DC98872_4445_7C90_41A1_F3BB036FA49A_0.label = XXI_O_0088 album_5DC98872_4445_7C90_41A1_F3BB036FA49A_1.label = XXI_O_0089 album_5DC98872_4445_7C90_41A1_F3BB036FA49A_2.label = XXI_O_0090 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1.label = Photo Album XVII_O_0011_det01 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_0.label = XVII_O_0011_det01 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_1.label = XVII_O_0011_det04 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_2.label = XVII_O_0011_det08 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_3.label = XVII_O_0011_det19 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_4.label = XVII_O_0011_det20 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_5.label = XVII_O_0011_det21 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_6.label = XVII_O_0011_det22 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_7.label = XVII_O_0011_det30 album_5DCE6DE7_4442_B7B0_41C7_218484D12FD1_8.label = XVII_O_0011_det31 album_5DDA1170_4447_6C90_41C1_BC058F1F42FE.label = Photo Album XXIII_O_1003r retouche album_5DDA1170_4447_6C90_41C1_BC058F1F42FE_0.label = XXIII_O_1003r retouche album_5DDA1170_4447_6C90_41C1_BC058F1F42FE_1.label = XXIII_O_1003v album_5DDB57A9_4443_53B0_41A1_F564384FA0E1.label = Photo Album XX_O_000X_det_01 album_5DDB57A9_4443_53B0_41A1_F564384FA0E1_0.label = XX_O_000X_det_01 album_5DDB57A9_4443_53B0_41A1_F564384FA0E1_1.label = XX_O_000X_det_02 album_5DDB57A9_4443_53B0_41A1_F564384FA0E1_2.label = XX_O_000X_det_03 album_5DDB57A9_4443_53B0_41A1_F564384FA0E1_3.label = XX_O_000X_det_04 album_60BB8EBE_5506_7EF3_41C3_393DDDBD9B8B.label = Photo Album X.O.0016 (2) album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B.label = Photo Album alternatief_6.14_ambervondsten album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B_0.label = alternatief_6.14_ambervondsten album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B_1.label = amberhamertje album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B_2.label = amberrestjes album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B_3.label = BRU_RP0001_2 album_612718BB_22F8_496A_41BD_31A31D06BE7B_4.label = VII.O.0060 album_62B20781_550E_0E92_41A9_2700BA88D772.label = Photo Album XI.O.0060 album_6369349F_3602_BF1D_41AC_54C4889D593A.label = Photo Album 1982_GRO0025_I album_64E00A2E_5506_018B_41B0_CF28945BC598.label = Photo Album XXII.O.0082 album_6C46C55E_550E_03AE_41B7_5B413B8B4D90.label = Photo Album XXIV.O.0021 (1) album_7295A4E4_3606_BF27_41C4_4F99E80621A6.label = Photo Album VIII_1983_0893_03 album_72BA81A8_3602_B92D_41B3_BF62412FA866.label = Photo Album XXI.O.1485 album_7A994C9F_550E_028E_41C1_92E1E753963D.label = Photo Album MUS091202_01 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786.label = Photo Album BMG.0133 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_10.label = XIX_O_0148 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_11.label = XIX_O_0149 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_12.label = XIX_O_0200 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_13.label = XIX_O_0488 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_14.label = XIX_O_0803 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_2.label = XIX_O_0026 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_3.label = XIX_O_0027 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_4.label = XIX_O_0028 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_5.label = XIX_O_0030 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_6.label = XIX_O_0036 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_7.label = XIX_O_0044 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_8.label = XIX_O_0068 album_7B45A071_33DC_0061_41C6_69DEC3958786_9.label = XIX_O_0128 album_7F732AD0_360F_8B62_41CA_98821B97559C.label = Photo Album X.O.0062 album_91C654D8_8987_CE36_41D5_31CC521FB078.label = Photo Album 1999_GRO0019_Ia album_91C654D8_8987_CE36_41D5_31CC521FB078_0.label = 1999_GRO0019_Ia album_91C654D8_8987_CE36_41D5_31CC521FB078_1.label = 1999_GRO0019_Ib album_98A15BF6_5D02_2030_41C6_4EEC4B693C9D.label = Photo Album BRM041213_12 album_A4DD8B1F_5502_2CCA_41D6_FF8508299E23.label = Photo Album BMG_0566_Feestzaal Inkom M_XXII album_A7D55777_6B02_E487_41C6_9478AD1D7F60.label = Photo Album 20181210_0029 album_B2098A62_5506_2D72_41CB_C23FCF6E3B8D.label = Photo Album BMG.0543 album_B2C4116B_5506_1F71_41D8_8042A5057C16.label = Photo Album BMG.0913 album_B409C04D_5502_7CB0_41D4_6253B9E6E96B.label = Photo Album Spermalie cat. 474 album_B4CD0260_6B06_1C80_41C0_D7E7D15D4822.label = Photo Album Artboard 3 wassen afgietsels zegels album_B59411C2_5503_FF94_41D5_B9EA0228E037.label = Photo Album BMG.0566 (1 groot) album_BA2BA500_5505_E4B7_41B3_BD9E532DE78A.label = Photo Album 1978.GRO0006_15.II album_BC302876_5503_ED56_41DB_D6555704A523.label = Photo Album BMV.9358 Neogotische kazuifel (1) album_BC953D39_5506_E4C9_41C9_604AC6887E49.label = Photo Album 1980_GRO0014_II album_BD4C1C07_6B0E_2485_41DC_32C0826C1C33.label = Photo Album 20181210_001_0096 album_C5AF97CB_6B1E_E3F7_41D7_118558B0880C.label = Photo Album Album Pittoresque_Beffroi album_C74A44C8_5D06_0F34_41D6_E86C0AFBA1B6.label = Photo Album V.O.0001 album_C922F714_6B02_2480_41D5_8F101F4040A4.label = Photo Album 06B_91_de_Bethune_Felix_1824_1909_voor1875 album_C989608B_5D3E_0736_41C2_87D35C3EF539.label = Photo Album V.O.0113 album_CC21C7E6_6B02_238C_41C7_58B5D2014C65.label = Photo Album 16_9 album_CE411154_5D06_09D0_41CF_952FF78877FA.label = Photo Album V.1999.0046 album_CEC644B1_5D02_0F57_41C0_B5858A6F3FFB.label = Photo Album V.O.0027 album_CECF2784_5D02_0931_41C6_357146F1B644.label = Photo Album V.O.0001 album_CFE69BDF_5502_63AB_41B5_27241FCA3304.label = Photo Album 2000.GRO0016.I album_D4A13935_6B02_2BDC_4191_5C7636589F5A.label = Photo Album XXI_O_1288 album_DA53243F_6B0E_648E_41D0_7FA52E57CD30.label = Photo Album X A75 album_DCD3116B_5D02_0935_41CA_56A62B9E2EB8.label = Photo Album Herenvest met borduurwerk en kant album_DDDBBC20_5F06_1EC6_41D1_023B4440958D.label = Photo Album 0000.GRO0229.I album_FEC35182_EE4D_92F8_41EC_0CCD41EB0FBD.label = Photo Album Schermafbeelding 2020-03-12 om 10.49.06 map_FD1FD259_EE42_9608_4190_A604652DEDC7.label = grondplangruuthuse panorama_055C6BBE_1E0C_6647_41A6_7E95D84F0CB6.label = Zaal 14 panorama_550054C2_7618_C122_41D2_1CB6A5A4B4CF.label = Welkom panorama_C00863B2_CAEE_69B8_41C9_B164B58BF8E8.label = Bidkapel 2 panorama_C0086B60_CAEE_1AD8_41D4_04C49BC68F1F.label = Zaal 8 panorama_C0086E1F_CAEE_1A68_41CB_834E903A2F11.label = Logia panorama_C0088E88_CAEE_1A68_41CC_46502DC3F0E8.label = Zaal 2 panorama_C0088F98_CAEE_1A68_41E6_DA90534874E1.label = Zaal 1 panorama_C008C15B_CAEE_26E8_41CC_3990384CD235.label = Zaal 10B panorama_C008C430_CAEE_2EB8_41DB_901E4522155D.label = Zaal 2B panorama_C008D156_CAEE_E6F8_41E1_30E79E24501A.label = Studio panorama_C008D482_CAEE_2E58_41CC_3BC3ED68684E.label = Zaal 1B panorama_C008D92F_CAEE_66A8_41E4_AA476A796F3C.label = Zaal 9B panorama_C008E960_CAEE_66D8_41C4_F815E436B9EA.label = Zaal 1C panorama_C0092C6D_CAEE_1EA8_41D6_80296543CB17.label = Zaal 10 panorama_C00945F0_CAEE_29B8_41A2_B0E55699A2F2.label = Zaal 9 panorama_C0097820_CAEF_E658_41D8_5194C50C42D7.label = Zaal 5 panorama_C009794E_CAEF_E6E8_41C1_F68F60E396F8.label = Zaal 3 panorama_C0098FC9_CAEE_19E8_41D1_F25EA191B630.label = Zaal 7 panorama_C009BBE6_CAEE_39D8_41DD_11D06E625DB2.label = Zaal 6 panorama_C00B02B1_CAEA_6BB8_41D5_FFF9B8FDD0E3.label = Zaal 13C panorama_C00B0B7A_CAEA_3AA8_41A8_2B66A33430D2.label = Zaal 13 panorama_C00B14E9_CAED_EFA8_41C3_5C6D0CB4E1F3.label = Zaal 11 panorama_C00B15B8_CAEA_29A8_41D1_C807FBC38C7B.label = Zaal 13D panorama_C00B3E6A_CAEA_3AA8_41D9_61BAF97629FD.label = Zaal 16 panorama_C00B4111_CAEA_6678_41E1_25E01EF16279.label = Zaal 17B panorama_C00B47A4_CAED_EA58_41DA_15293CFBDE44.label = Zaal 12 panorama_C00B6EC2_CAEA_1BD8_41E5_60F3C34407C3.label = Zaal 13B panorama_C00BCD4B_CAEA_1EE8_41E8_8CE010006DE5.label = Zaal 17 panorama_C00BEFA4_CAEA_1A58_41D3_3A140798E18E.label = Zaal 15 panorama_C00FCF14_CAEE_3A78_41E7_A00CAC4DB35D.label = Bidkapel panorama_DEFAA916_F1EC_9B3E_41EC_AB467B8B729A.label = Zaal 4 panorama_E00795C7_EE3F_B278_41D1_E144AA13C3F9.label = Inkom panorama_E0EFCDB5_EE47_7218_41DB_CAC75D9E1F5D.label = Zaal 8B panorama_E16D752B_EE46_9208_41C8_053F40D9B458.label = Zaal 7B panorama_E16E1038_EE45_9208_41CE_D314F01A481E.label = Zaal 7C panorama_E39E414B_EE42_B208_41E0_4261E9DBEB5F.label = Inkom 2 panorama_EE8824DB_FFDB_A763_41DA_5FEB72539524.label = Zaal 14B panorama_FFD21A9B_EE47_B608_41ED_02E89FDD47D3.label = Zaal 8C photo_07938C12_3354_07A3_41AD_3165EDC3E768.label = alternatief maar niet super_foto_2 photo_07938C12_3354_07A3_41AD_3165EDC3E768.label = alternatief maar niet super_foto_2 photo_EC0A8F9A_FF3D_F276_41E9_CA44DD5575FF.label = 1999_GRO0019_Ib photo_EC77641B_FF3D_F675_41EB_E81A894E9DE0.label = 1999_GRO0019_Ia video_103A3604_0944_559D_41A0_01493D8F3AAA.label = 8.5 Verkloostering Nl video_10B0F220_08C4_AD95_4186_947721666884.label = 8.6 Van Susteren Nl video_11795C73_093C_767B_418F_C05DF47C743E.label = 8.1 Uitwegen Nl video_11ECBDB6_093C_56FD_4180_D4B75D9D40DA.label = 8.0 oosters album video_1A2CF226_08FC_6D9A_40E1_132C1D12C500.label = 1.1 Animatie Maquette video_1C1D121B_08CC_ADAA_4198_4523D504C9EF.label = 2.3 montage Spektakelstaat Nl video_1C26CBFE_08C4_D26A_4182_21893697AF44.label = 2.1 Verbinding Nl video_1C5A5683_08C5_D29B_41A0_331A04D49962.label = 2.4 Mannen van de Macht Nl video_1CD81248_08FB_AD96_4183_FBDE83DBA7B5.label = 2.5 Gulden Vlies Nl video_1D7FE36A_08CD_B26A_4194_279629E02176.label = 7.1 Handelsroutes Nl_Fr_En video_1EA33C66_08CC_559D_4181_181EEB980D3E.label = 7.1 Handelsroutes Nl_Fr_En video_1FB5C43A_08C4_B5EA_4193_3C8CB15AB87D.label = 16.2 Gruuthuse Museum video_283E3442_094C_B595_4189_1F4A902CF534.label = 04.1 Manuscripten 4K Final video_CC468532_FE90_20AB_41E3_6991A02502D8.label = een_wandtapijt ## Popup ### Body htmlText_001CC1DF_5F02_098C_41B4_1C890B391CD7.html =
Speelkaarten en jetons van een gokspel
1689-1900
Papier en parelmoer
Inv.nr speelkaarten - VIII.1983.0307
Twee snuifdozen
1750-1799
Goud, hout, glas, schildpad en parelmoer / Zilver, parelmoer en messing
X.O.0195 / VIII.1984.0018
htmlText_0652F746_3607_BADC_41B6_4B8F238E009D.html =
Fragment van een retabel, met vooraan valse merktekens
Circa 1490
Eikenhout, beschildering polychromie verwijderd
V.O.0115
htmlText_0752E073_3606_96A0_41BC_13F320C76A86.html =
Koffertje
1476-1500
Hout overtrokken met leer, smeedijzer
XX.O.0038
htmlText_079F8CB2_361E_8FA0_41BF_43725F57952D.html =
Kabinet
1651-1675
Antwerpen (?)
Ebben- en eikenhout met inlegwerk van ivoor, hout, schildpad en spiegelglas
VII.O.0056
htmlText_0816075A_5F02_0B85_41B2_565DFE517F10.html =
Wandtapijt ‘Astrologia’
Circa 1673,
Brugge
Wol en zijde
XVII.1972.0056
htmlText_082A490B_3606_96D1_41C5_5DDEEC682D93.html =
Deurnaald met Sint-Petrus uit de Sint-Donaaskathedraal (?)
1460-1566
Eikenhout
V.O.0227
De figuur bovenaan deze deurnaald heeft geen gezicht meer. Maar door de sleutel in zijn hand weten we dat het gaat om Petrus, in de christelijke traditie de portier van de hemel. Waarschijnlijk is de figuur opzettelijk beschadigd in de 16de eeuw. In die tijd riepen calvinisten op om heiligenbeelden in katholieke kerken te vernielen.
htmlText_08BAD5CC_3602_9950_41B0_D09032D02611.html =
Deurnaald met Sint-Petrus uit de Sint-Donaaskathedraal (?)
1460-1566
Eikenhout
V.O.0227
De figuur bovenaan deze deurnaald heeft geen gezicht meer. Maar door de sleutel in zijn hand weten we dat het gaat om Petrus, in de christelijke traditie de portier van de hemel. Waarschijnlijk is de figuur opzettelijk beschadigd in de 16de eeuw. In die tijd riepen calvinisten op om heiligenbeelden in katholieke kerken te vernielen.
htmlText_08EE6BB7_361E_89CA_41B7_13512FE4234E.html =
Schenkkan van abt Campmans van de Duinenabdij
Joos Moens (deksel)
1638-1639, Brugge (deksel) en Delft (NL, kan)
Faience en zilver
XXI.O.0613
Eind 16de eeuw verlaten de laatste monniken de vervallen Duinenabdij van Koksijde. In 1627 verhuizen ze naar Brugge, waar ze een nieuwe abdij bouwen — het huidige Grootseminarie. De Duinheren zijn een rijke orde, en abt Campmans bestelt bij een Brugse zilversmid een deksel voor deze schenkkan. Hij laat er zijn wapenschild en het motto ‘Deo duce’ (Met God als leider) op aanbrengen.
htmlText_092F35F0_3606_9940_41B5_2A30B756C6DF.html =
Kabinet
1651-1675,
Antwerpen (?)
Ebben- en eikenhout met inlegwerk van ivoor, hout, schildpad en spiegelglas
VII.O.0056
htmlText_0984F5F6_3602_9936_41BB_C0AA8B2BE223.html =
Krul van een abtsstaf van de Duinenabdij
1201-1225,
Noord-Frankrijk
Ivoor
VIII.O.0009
Toen de monniken van de Duinenabdij naar Brugge verhuisden, namen ze zoveel mogelijk van hun bezittingen mee. Deze ivoren krul bekroonde waarschijnlijk de staf van een van de allereerste abten. Hier en daar zitten gaatjes: daarin waren goud, zilver of edelstenen bevestigd. Kostbare materialen, die getuigden van de rijkdom van de middeleeuwse abdij.
htmlText_0A27EA6E_3605_8B5F_4130_67818F775C88.html =
Koffer in Japans namban-lakwerk
1586-1600,
Japan
Zwartgelakt hout, stofgoud en -zilver, parelmoer en koper
VIII.O.0279
Dit soort glinsterend lakwerk werd namban genoemd, een woord dat Japanners ook gebruikten voor buitenlandse handelaars: die waren er namelijk verzot op. Veel namban-lakwerk is gemaakt naar Europese voorbeelden. De parelmoeren banden op dit koffertje verwijzen bijvoorbeeld naar het ijzeren beslag op een Europese houten koffer.
htmlText_0A4783BD_3607_B93C_41C7_EBDF882A4588.html =
Koffer in Japans namban-lakwerk
1586-1600,
Japan
Zwartgelakt hout, stofgoud en -zilver, parelmoer en koper
VIII.O.0279
Dit soort glinsterend lakwerk werd namban genoemd, een woord dat Japanners ook gebruikten voor buitenlandse handelaars: die waren er namelijk verzot op. Veel namban-lakwerk is gemaakt naar Europese voorbeelden. De parelmoeren banden op dit koffertje verwijzen bijvoorbeeld naar het ijzeren beslag op een Europese houten koffer.
htmlText_0B57BD58_5F06_1D94_41C8_24F6BA2B8DC1.html =
De tuin van de familie Willaeys-Vleys in Groeninge (Brugge)
Jan Anton Garemijn
1759,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1375.I
htmlText_0C3E64CC_5F02_0FE4_41D1_55DC19B316B5.html =
Het vieruurtje
Jan Anton Garemijn
1778,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1356.I
htmlText_0C944BE7_3602_894D_41A8_E48AE4FFD9F4.html =
Facsimile van het cleen bouck van Mary Anne van Outryve
1722-1738
KADOC (Leuven)
Mary Anne van Outryve (1674-1746) opent in 1715 samen met haar zus een winkel in de Cordoeaniersstraat. Ze verkopen diverse soorten Chinese thee, en andere exotische producten zoals zijde, katoen, koffiebonen, tabak en porselein. Edelen, rijke burgers en zelfs de Franse koning Lodewijk XV komen bij Mary Anne over de vloer. Ze noteert hun namen en aankopen in haar cleen bouck.
htmlText_0CBAC434_3607_9EC3_41B8_A78507399CBC.html =
Muntgewichtdoos
Roelof Van der Schure
1658,
Amsterdam
Hout, papier en koper
XXVI.O.0051
In dit doosje zitten gewichten om munten te wegen. Vroeger was voor elke munt precies vastgelegd hoeveel gram van welk edelmetaal ze moest bevatten. Woog een munt te weinig, dan was ze wellicht vervalst. Valsmunters gebruikten minderwaardige metalen of legeringen, of ze knipten fijne randjes van de munten, het zogeheten ‘snoeien’.
htmlText_0CD63238_3605_7AC3_41B5_30303C06F0FA.html =
Muntgewichtdoos
Roelof Van der Schure
1658,
Amsterdam
Hout, papier en koper
XXVI.O.0051
In dit doosje zitten gewichten om munten te wegen. Vroeger was voor elke munt precies vastgelegd hoeveel gram van welk edelmetaal ze moest bevatten. Woog een munt te weinig, dan was ze wellicht vervalst. Valsmunters gebruikten minderwaardige metalen of legeringen, of ze knipten fijne randjes van de munten, het zogeheten ‘snoeien’.
htmlText_0D482F60_5F0E_FAB0_41CF_860C5DC0B9B7.html =
Speelkaarten en jetons van een gokspel
1689-1900
Papier en parelmoer
Inv.nr speelkaarten - VIII.1983.0307
Twee snuifdozen
1750-1799
Goud, hout, glas, schildpad en parelmoer / Zilver, parelmoer en messing
X.O.0195 / VIII.1984.0018
htmlText_0D49C878_3606_9740_41A0_AD71E0E5F897.html =
Kabinet
1651-1675,
Antwerpen (?
Ebben- en eikenhout met inlegwerk van ivoor, hout, schildpad en spiegelglas
VII.O.0056
htmlText_0E09CF6B_3606_8940_41C7_12FB06479F95.html =
Kabinet
1651-1675,
Antwerpen (?)
Ebben- en eikenhout met inlegwerk van ivoor, hout, schildpad en spiegelglas
VII.O.0056
htmlText_0EB36329_3602_9AC3_41AB_5069946EE6B4.html =
Gelegenheidsglas
1701-1799
Glas
XXII.O.0008
Op dit glas staat een koopvaardijschip, met daarbij het zinnetje ‘Twelvaren van de negotie’ . Dat betekent zoveel als: (‘op het succes van de handel’). In Holland heb je in de 18de eeuw voor bijna elke bijzondere gelegenheid een glas met een passende spreuk. Die gewoonte vindt ook in Brugge ingang. Ongetwijfeld hebben Brugse handelaars met glazen zoals dit geklonken bij het afsluiten van een winstgevende zaak.
htmlText_0EBD2B1F_3603_8AFF_41A7_61B586CD1F9B.html =
Gelegenheidsglas
1701-1799
Glas
XXII.O.0008
Op dit glas staat een koopvaardijschip, met daarbij het zinnetje ‘Twelvaren van de negotie’ . Dat betekent zoveel als: (‘op het succes van de handel’). In Holland heb je in de 18de eeuw voor bijna elke bijzondere gelegenheid een glas met een passende spreuk. Die gewoonte vindt ook in Brugge ingang. Ongetwijfeld hebben Brugse handelaars met glazen zoals dit geklonken bij het afsluiten van een winstgevende zaak.
htmlText_0EC19858_5F3E_06EC_41D2_F2E60B18358D.html =
Het vieruurtje
Jan Anton Garemijn
1778,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1356.I
htmlText_103AE6F6_570E_0E23_415B_93CD56045228.html =
Consoleklok met een pauw
Jacobus Vedastus Minne
1750-1760,
Brugge
Hout, brons, goud, glas en metaal
XXVI.1989.0037
htmlText_104EE270_336F_6DD2_41C5_7F601C732BE9.html =
Haardplaat met Judith met het hoofd van Holofernes
1500-1580
Smeedijzer
XIV.O.0018
htmlText_1063E7ED_5702_0E21_41D1_1CD35C91E758.html =
Spinet met opschrift ‘Kennis heeft geen vijand, tenzij de onwetende 1591’
Hans Rucker
1591,
Antwerpen
Hout, metaal, papier, ivoor en been
XXVIII.O.0068
htmlText_10FD4204_5702_01E7_41CF_A6A9DB6FB71E.html =
Consoleklok met een pauw
Jacobus Vedastus Minne
1750-1760,
Brugge
Hout, brons, goud, glas en metaal
XXVI.1989.0037
htmlText_112138C9_57FE_0274_41D2_CB9C43734250.html =
Havengezicht
Jan Anton Garemijn
1712-1799
Olieverf op doek
0000.GRO0407/0408.I
htmlText_113DA3DB_36FF_79FC_41C3_AB7CA296CD2E.html =
Portret van Jan de Fevere, makelaar (?) en zijn vrouw
1540-1559
Noordelijke Nederlanden
Olieverf op paneel
0000.GRO1359-60.I
htmlText_14485AC2_2298_491A_41A6_5B217628F05A.html =
Barokke kast
1651-1700,
BRUGGE,
EIKENHOUT
COLLECTIE MUSEA BRUGGE (VII.O.0023)
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_14812957_550E_03B9_41CD_F8C0E49FE033.html =
Allegorie van de edelsmeedkunst
Matthias de Visch
1758
Olieverf op doek
0000.GRO1292.I
htmlText_14A0E9A7_2298_CB1A_41AA_8A1AE929EF42.html =
Barokke kast
1651-1700,
BRUGGE,
EIKENHOUT
COLLECTIE MUSEA BRUGGE (VII.O.0023)
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_15243E95_5F0E_1E02_41A9_B4EA9A8FBCD0.html =
Wandtapijt ‘Astrologia’
Circa 1673,
Brugge
Wol en zijde
XVII.1972.0056
htmlText_15964ADC_22A9_C92F_41AB_EA5C87A51F53.html =
Koffer
1600-1700
Leer en koper
VII.O.0044
htmlText_15AFF9D0_3603_89C3_41C3_511157C6B7FD.html =
Hals van een ‘knight jug’ (kan versierd met ridderfiguur)
1250-1350, Scarborough (UK)
Keramiek
Raakvlak OC/5
Kapiteins brengen vaak zelfgekochte souvenirs mee van hun reizen. Zo belanden kannen uit Frankrijk, Engeland en zelfs Syrië in Brugge. Die zijn dus niet per se gebruikt om drank mee te vervoeren, maar wijzen wel op handelscontacten.
htmlText_16499A3E_3319_DD4B_41C2_74C2770CB3A4.html =
Wandtapijt met het wapen van de familie De Nagera
Meester AL
Circa 1550, Brugge
Wol en zijde
XVII.1978.0001
htmlText_16875C12_3317_F558_41BD_FCB326803246.html =
Wandtapijt met het wapen van de familie De Nagera
Meester AL
Circa 1550
Brugge
Wol en zijde
XVII.1978.0001
htmlText_16FB9003_361D_9646_41C8_F14EC8C925BB.html =
Hals van een ‘knight jug’ (kan versierd met ridderfiguur)
1250-1350
Scarborough (UK)
Keramiek
Raakvlak OC/5
Kapiteins brengen vaak zelfgekochte souvenirs mee van hun reizen. Zo belanden kannen uit Frankrijk, Engeland en zelfs Syrië in Brugge. Die zijn dus niet per se gebruikt om drank mee te vervoeren, maar wijzen wel op handelscontacten.
htmlText_18806307_3602_9A60_416C_E8F2E29D6CFD.html =
Getijdenboek van de familie Mettenye (facsimile)
1450-1550, Brugge (?)
Verlucht handschrift op perkament
Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 675
htmlText_188CCA4E_363D_8AE3_41A3_7CDD46063016.html =
Getijdenboek van de familie Mettenye (facsimile)
1450-1550
Brugge (?)
Verlucht handschrift op perkament
Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 675
htmlText_18B328B3_363F_F7A1_41C2_32BED3EED438.html =
Boekband met Johannes de Doper
Paul van Vardebeke
1545-1550, Brugge
Leer
XX.O.0081
htmlText_18B5E156_363E_96E3_41B8_BDDAAEDB1037.html =
Boekband met Johannes de Doper
Paul van Vardebeke
1545-1550
Brugge
Leer
XX.O.0081
htmlText_1A19055C_3606_9EEF_41C0_B24A05CFAD02.html =
Juan Lopez Gallo, president van de Spaanse natie, en zonen


Pieter Pourbus
1568, Brugge
Olieverf op paneel
0000.GRO0227.I



htmlText_1A2B3FB7_360D_89A4_41A9_105D7B4AC71A.html =
Juan Lopez Gallo, president van de Spaanse natie, en zonen
Pieter Pourbus
1568
Brugge
Olieverf op paneel
0000.GRO0227.I
htmlText_1A5A229F_57FE_060A_41CA_1606859E4E8D.html =
Muurkandelaar in rococostijl
1800-1899
Geelkoper en glas
XI.O.0175/176
htmlText_1A82425A_5702_060E_41A9_89FA6AEFF17F.html =
Havengezicht
Jan Anton Garemijn
1712-1799
Olieverf op doek
0000.GRO0407/0408.I
htmlText_1A9A884D_22B8_C92E_41B0_FA29FAFB4199.html =
Arabisch zadel
1701-1800
Leer
XX.O.0021
htmlText_1BC18DEF_22B8_CAEA_41B4_3F843D8D6F95.html =
Arabisch zadel
1701-1800
Leer
XX.O.0021
htmlText_1C601544_5706_0205_41CD_B7948E217450.html =
De tuin van de familie Willaeys-Vleys in Groeninge (Brugge)
Jan Anton Garemijn
1759,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1375.I
htmlText_1C789773_5502_0E6B_418B_414270854793.html =
Portret van Joris Dumery (1715-1787), klokkengieter
Antonius Suweyns
1720-1789
Olieverf op doek
0000.GRO1336.I
htmlText_1C7BDFB9_361D_89B6_41C5_B1A8FC794B11.html =
Fragment van een retabel met de geboorte van Christus
1500
Antwerpen
Beschilderd eikenhout
V.O.0111
htmlText_1CB16731_3606_9AB4_41AA_0AF8AA74DDF8.html =
Fragment van een retabel, met vooraan valse merktekens
Circa 1490
Eikenhout, beschildering polychromie
verwijderd
V.O.0115
htmlText_1CD84928_5702_020A_41D4_79540EACC153.html =
Havengezicht
Jan Anton Garemijn
1712-1799
Olieverf op doek
0000.GRO0407/0408.I
htmlText_1DBAB5C8_361E_F9D6_41BE_7526884B2953.html =
Fragment van een retabel met de geboorte van Christus
1500, Antwerpen
Beschilderd eikenhout
V.O.0111
htmlText_1E4C226D_3606_9AD7_41BF_5490DBB543AB.html =
Balksleutel van het Sint-Jansweeghuis. Hier lieten de Engelsen en de Schotten hun goederen wegen
1315-1331
Brugge
Eikenhout
V.O.0110
htmlText_1E54E96C_3605_B6D5_41BA_3FE30278FC85.html =
Balksleutel van het Sint-Jansweeghuis. Hier lieten de Engelsen en de Schotten hun goederen wegen
1315-1331,
Brugge
Eikenhout
V.O.0110
htmlText_1E78E380_3607_7A4D_41A3_44439688960A.html =
Balksleutel van het Sint-Jansweeghuis. Hier lieten de Engelsen en de Schotten hun goederen wegen
1315-1331, Brugge
Eikenhout
V.O.0110
htmlText_1F16D035_3603_76B5_41B4_62D09AB8248F.html =
Portret van Jan de Fevere, makelaar (?) en zijn vrouw
1540-1559,
Noordelijke Nederlanden
Olieverf op paneel
0000.GRO1359-60.I
htmlText_1F2A76EC_360F_BBD0_41C5_99403234B5CF.html =
Grafplaat van Abel Porcket. De scène met Kaïn en Abel zinspeelt op zijn naam, net als de varkentjes.
Circa 1509
Koper
XI.O.0025
htmlText_1FCB665A_57FE_0E15_41BB_A1E6E23F58A3.html =
Havengezicht
Jan Anton Garemijn
1712-1799
Olieverf op doek
0000.GRO0407/0408.I
htmlText_1FD029BE_570E_0204_418A_8A6B84F9ADCA.html =
Muurkandelaar in rococostijl
1800-1899
Geelkoper en glas
XI.O.0175/176
htmlText_1FF9DE30_360E_8AB1_4194_EE75F09E13A4.html =
Grafplaat van Abel Porcket. De scène met Kaïn en Abel zinspeelt op zijn naam, net als de varkentjes.
Circa 1509
Koper
XI.O.0025
htmlText_202CD802_5F02_06BC_41B0_82A18DFB6B65.html =
Portret van Maria Coutteau, moeder van Maria Van Speybrouck
Paul Josef de Cock
1770-1801
Olieverf op doek
0000.GRO0456.I
htmlText_20AE13C7_3602_9A22_41B0_6D799B51BE7A.html =
Balksleutel met het wapen van de familie Van der Beurse
1454-1465,
Brugge
Eikenhout
V.O.0067
Balkzool met wapenschild uit het huis Ter Beurze
1401-1500
Eikenhout
V.O.0083
htmlText_20D3B2A5_361D_7A66_41C7_A385413F818C.html =
Balksleutel met het wapen van de familie Van der Beurse
1454-1465, Brugge
Eikenhout
V.O.0067
Balkzool met wapenschild uit het huis Ter Beurze
1401-1500
Eikenhout
V.O.0083
htmlText_20F8D7B1_3606_9A7E_41BF_3D21FCE5B473.html =
Balksleutel met het wapen van de familie Van der Beurse
1454-1465,
Brugge
Eikenhout
V.O.0067
Balkzool met wapenschild uit het huis Ter Beurze
1401-1500,
Eikenhout
V.O.0083
htmlText_2172218D_30E9_6F95_41C4_BCA436AC5E35.html =
Excellente cronike van Vlaenderen
Anthonis de Roovere en anonieme auteurs
1400-1499
Verlucht handschrift op papier
Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 437
htmlText_21983246_360F_9A22_41BF_66FB467C3650.html =
Kaart van de Zwinstreek
Jan de Hervy
1501,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1382.I
Handelaars uit alle windstreken komen naar Brugge met de meest uiteenlopende producten, die ze vaak onderweg hebben geladen. Via de Noordzee varen ze het Zwin op, de natuurlijke verbinding met de stad. Aan het Zwin ontstaan verschillende kleine stadjes, die fungeren als voorhavens. Grote schepen laden er hun goederen over op kleinere boten, die vervolgens doorvaren naar Brugge.
htmlText_21DC0078_5F06_0740_41C8_8B4295508E5A.html =
Portret van Hendrik Franssens, deken van het chirurgijnsambacht
Jacob van Oost II
1675-1713
Olieverf op doek
0000.GRO0180.I
htmlText_21E758CD_61F9_F9CA_41C5_261BF55BDB3A.html =
Kazuifel
1880-1925
Textiel
BMV.9358
Ciborie (kelk om hosties te bewaren), samengesteld uit laatgotische en neogotische onderdelen
1850-1899
Zilver
X.O.0061.A
Lantaarn
1860-1900
Koper
XI.O.0086
htmlText_21F78FF3_5F02_1946_41B1_40387B209704.html =
Waaier van Chantilly-kloskant met naaldkantmotieven
Duvelleroy
1850-1870, Paris (FR)
Zijde, schildpad en messing
BMG.0133
Waaier met chinoiserietafereel
1725-1735, China
Hout en papier
VIII.O.0019
Zakdoek met de initialen A.H.
1800-1899
Valenciennes-kloskant
XIX.O.0263
Zakdoek
Circa – 1750
Alençon-naaldkant
XIX.O.0549
htmlText_22DC0B9B_3168_F3A5_41C2_2723A9CA5A1B.html =
Kacheltegel die Lodewijk van Gruuthuse schonk aan Pieter Bladelin, met hun wapenschilden
1448-1472
Aardewerk met loodglazuur
Privécollectie Paul Verstraete
htmlText_23693263_618A_E8FE_41B6_644B06FE7A5F.html =
Drie altaarkandelaars
François Brondel
1871-1872,
Brugge Koper, messing en glas
Zusters van de Kindsheid van Maria ter Spermalie, Brugge
htmlText_23822A92_6186_985E_41C1_6F56F02F3186.html =
Opzet van een geborduurde figuur
1850-1900,
Brugge
Textiel
BMG.2228
Engel die de boodschap aan Maria brengt
Constant Abels, goudborduurder bij Arte/Grossé
1950-2000,
Brugge Borduurzijde en wol
Madonna
Constant Abels, goudborduurder bij Arte/Grossé
1950-2000,
Brugge Borduurzijde en wol
BMG.0544
htmlText_239267F9_5F1E_094C_41D5_9CC0A62BCF6B.html =
Portret van Maria Coutteau, moeder van Maria Van Speybrouck
Paul Josef de Cock
1770-1801
Olieverf op doek
0000.GRO0456.I
htmlText_242A237E_3605_9AEB_41B6_45EA19180A43.html =
Grootboek van het consulaat van Castilië en Leon
1500-1599
Stadsarchief Brugge, reeks 304:
Spaans consulaat
Privilege aan de Portugezen om handel te drijven in Brugge
1387
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I
nr. 688
Sleutel van de koffer met de ijkgewichten van de Duitse Hanze, met een attest van de Brugse schepenen
1347, Brugge
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 459
Zegel van het Hanzekantoor
1499
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 1287
Zegel van het Hanzekantoor
1487
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 1227
Oorkonde en zegel van Filips Peruzzi uit Firenze
1329
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 338
Matrijs van het grootzegel van Castilië en Leon
1530
Stadsarchief Brugge, reeks 304: Spaans consulaat
Zegels van Biskaje en Castilië
1465
Stadsarchief Brugge, reeks 304: Spaans consulaat, charter 23
htmlText_24E19EED_3139_554A_4161_A7D1A78AD818.html =
Ruiterfiguur, afkomstig uit een retabel
1501-1525, Antwerpen?
Eikenhout
V.O.0050
htmlText_2543572F_6186_E846_41CF_93888D547DFA.html =
Maria met kind
1850-1899
Beschilderd hout
O.SJ.0739.V
htmlText_2557D3D6_618B_AFC6_41A8_9510F9DDF97C.html =
Heilige Jozef met Kind
1850-1950
Beschilderd gips
BMV.06722
htmlText_256B1965_3169_7F63_41BF_242A83EDE13C.html =
Twee vloertegels uit het paleis van Pieter Bladelin in Middelburg
1448-1450, Manises (Spanje)
Aardewerk met tinglazuur
Privécollectie Paul Verstraete
htmlText_25861FEA_618E_97C9_4184_80B012188260.html =
Drie altaarkandelaars
François Brondel
1871-1872,
Brugge Koper, messing en glas
Zusters van de Kindsheid van Maria ter Spermalie, Brugge
htmlText_25BE96E9_3119_356E_41C3_5826BB017B6D.html =
Plaquette met wapenschild en leuze van Lodewijk van Gruuthuse.
De ketting is recenter
1461-1492
Zilver
X.1974.0054
htmlText_25D71CB9_360E_8E68_41A1_22161887FBD3.html =
Grootboek van het consulaat van Castilië en Leon
1500-1599
Stadsarchief Brugge, reeks 304: Spaans consulaat
Privilege aan de Portugezen om handel te drijven in Brugge
1387
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I
nr. 688
Sleutel van de koffer met de ijkgewichten van de Duitse Hanze, met een attest van de Brugse schepenen
1347, Brugge
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 459
Zegel van het Hanzekantoor
1499
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 1287
Zegel van het Hanzekantoor
1487
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden I nr. 1227
htmlText_25EE77DF_3179_5357_417C_E3EBE6433305.html =
Glasramen met Sint-Joris en de draak en de aartsengel Michaël en de draak
Ca. 1500, Brugge
Glas-in-lood
XXII.O.0081.A-B
Deze twee glasramen komen uit een verdwenen kapel aan de Noordzandstraat. Die behoorde toe aan het ambacht van de schilders, glazeniers en zadelmakers, en werd dan ook met de mooiste werken versierd. Ook de Bourgondische hertogen maakten graag gebruik van de kapel. Al was het maar omdat hun residentie, het Prinsenhof, vlakbij lag.
htmlText_25F357F5_316B_3351_41C7_23B383CCBE19.html =
De marteling van Sint-Sebastiaan
1450-1490, Brugge
Zandsteen
VI.O.0023
htmlText_260CEC84_313B_35BA_41B9_88E99DED96A2.html =
Karel V


Conrad Meit (?)
1520-1530, Vlaanderen
Terracotta (buste) en hout (hoed)
XXI.O.0004



htmlText_267F3A9D_5F02_1BC2_41BC_B26E52F43BB2.html =
Mutsenslip met florale motieven
Circa – vers 1750
Mechelse kloskant
XIX.O.0112
Mutsenbol met florale motieven
1750-1774
Alençon-naaldkant
XIX.O.0548
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Valenciennes-kloskant op vijfgaatjesgrond
XIX.O.0090
Mutsenslip met florale motieven en eigendomszegels
1700-1749
Brusselse kloskant
XIX.O.0134
Mutsenslip met florale motieven
1700-1799
Borduurwerk met samengetrokken draden
XIX.O.0285
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1775-1799
Mechelse kloskant
XIX.O.0478
Mutsenbol met florale motieven in reliëf
Circa – 1750
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0124
Mutsenbol met florale motieven
1700-1724
Brusselse kloskant
XIX.O.0131
htmlText_27BB746D_313F_7545_41B1_9F1FB89DD349.html =
Aartsengel Michaël en de draak
Circa 1557, Brugge
Eikenhout
V.O.0180
htmlText_28D9786A_3607_B6CE_41C4_F8D7C88E5BB6.html =
Hals van een ‘knight jug’ (kan versierd met ridderfiguur)
1250-1350,
Scarborough (UK)
Keramiek
Raakvlak OC/5
Kapiteins brengen vaak zelfgekochte souvenirs mee van hun reizen. Zo belanden kannen uit Frankrijk, Engeland en zelfs Syrië in Brugge. Die zijn dus niet per se gebruikt om drank mee te vervoeren, maar wijzen wel op handelscontacten.
htmlText_29BC47E8_5F06_097A_41AE_B0796DFEFB18.html =
Benedictievelum met de passie-instrumenten
1599,
Brugge
Gestopt netwerk en kloskant
XIX.O.0006
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_2A120710_5F06_0AD1_41B2_D42B34A45D7C.html =
Benedictievelum met de heiligen Catharina, Ursula en Barbara en Maria met Kind
1725-1749
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0137
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_2A347240_3179_6D70_41C0_D50A4CDC5A90.html =
Filips Dominicle en Barbara Ommejaeghere, met een Brugs stadsgezicht op de achtergrond
Anonieme meester
1551-1560, Brugge
Olieverf op paneel
0000.GRO1424-1425.I
htmlText_2A6098D0_5F02_07AF_41B6_78D9F4CA7F09.html =
Benedictievelum met de passie-instrumenten
1599,
Brugge
Gestopt netwerk en kloskant
XIX.O.0006
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_2A7EF782_5FFE_099A_4164_B96D933A5FAE.html =
Twee beursjes
1700-1899
Textiel
XVI.O.0098-100
Waaier met huwelijksaanzoek in een pastoraal landschap
1761-1800
Papier en ivoor
VIII.O.0022
htmlText_2BA8F056_5F02_0751_41BD_906235450FF2.html =
Benedictievelum met de heiligen Catharina, Ursula en Barbara en Maria met Kind
1725-1749
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0137
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_2C09B69E_7192_38ED_41D3_12B30BD2F7C0.html =
Maria met kind
1850-1899
Beschilderd hout
O.SJ.0739.V
htmlText_2C26FC9D_3602_8E50_41C4_84EFF3AD6428.html =
Kwitanties van Dino Rapondi, bankier uit Lucca
14de eeuw
Stadsarchief Brugge, reeks 99 Politieke oorkonden I, nr. 772
1394, 15 augustus
Dino Rapondi, raadsheer van de hertog van Bourgondië, bevestigt ontvangen te hebben van Jehan Bouds Lamsvel en Pierre Boudinjans, thesauriers van de stad Brugge, de som van 500 goudfrank, af te trekken van de door de stad aan de hertog toegekende subsidie voor de bouw van een toren naast het kasteel te Sluis.
htmlText_2C50F18F_311B_2F07_419A_E5D75570A9C0.html =
Lavabo met vrouwenhoofden en tuiten in de vorm van dierenkoppen
1450-1599, Vlaanderen
Koper
XI.O.0203
htmlText_2C6F0945_3129_FF05_41B2_B9770D23474F.html =
Wandtapijt met een gevechtsscène uit de oudheid
1576-1600, Brugge
Wol en zijde
XVII.O.0003
htmlText_2C761431_3603_9E50_41C1_DFCCB2420527.html =
Rekenpenningen
1478-1622,
Brugge
Koper en brons
XXIII.O.1005 – 1180 – 1157 – 1152 – 1150 – 1210 – 1004 – 1189 – BR04/PH/X/L.V./A/436-437-438-441-600
Om vlot te kunnen rekenen, gebruiken handelaars rekenpenningen. Die leggen ze op een telbord dat onderverdeeld is in vakjes; de waarde van de penning hangt af van het vakje waar ze in ligt. Wie het zich kan permitteren, laat penningen met het eigen devies of wapenschild maken en geeft die cadeau. Zo ligt in dit rijtje een penning van de heren van Gruuthuse.
htmlText_2CC85E3D_3605_8A50_4194_98286BF77D9B.html =
Kwitanties van Dino Rapondi, bankier uit Lucca
14de eeuw
Stadsarchief Brugge, reeks 99 Politieke
oorkonden I, nr. 772
1394, 15 augustus
Dino Rapondi, raadsheer van de hertog van Bourgondië, bevestigt ontvangen te hebben van Jehan Bouds Lamsvel en Pierre Boudinjans, thesauriers van de stad Brugge, de som van 500 goudfrank, af te trekken van de door de stad aan de hertog toegekende subsidie voor de bouw van een toren naast het kasteel te Sluis.”
htmlText_2D0360F2_3117_6D18_418A_2FE585044453.html =
Knielbank met opschrift ‘Maria’ en ‘Jhesus’
1501-1525, Vlaanderen
Eikenhout
VII.O.0066
htmlText_2E0A1A2C_3602_8A7F_4198_65B19A9BED9D.html =
Ballaststenen
1400-1499
UGent
Deze ballaststenen zijn gevonden in Hoeke en Monnikenrede, voorhavens aan het Zwin, maar ze komen uit de Baltische regio (?). Zulke stenen dienden om een schip te verzwaren, zodat het stabiel in het water lag. Na het lossen bleven ze vaak op de kade liggen. Omwonenden gebruikten ze voor paden en muren, die soms nu nog te zien zijn. Ook onder de grond zitten nog veel ballaststenen. Boeren ploegen ze soms naar boven.
htmlText_2E0C0CFD_3602_8FE6_41C5_AA35B0AE5F30.html =
Kaart van de Zwinstreek
Jan de Hervy
1501,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO1382.I
Handelaars uit alle windstreken komen naar Brugge met de meest uiteenlopende producten, die ze vaak onderweg hebben geladen. Via de Noordzee varen ze het Zwin op, de natuurlijke verbinding met de stad. Aan het Zwin ontstaan verschillende kleine stadjes, die fungeren als voorhavens. Grote schepen laden er hun goederen over op kleinere boten, die vervolgens doorvaren naar Brugge.
htmlText_2E1CE8B8_3602_965E_41C0_AC74D835F179.html =
Grootboek van Willem Ruweel
1369, Brugge
Papier en leren band
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr.
305 Koopmansboeken
De Bruggeling Willem Ruweel was actief als bankier. Via hem konden zijn klanten geld overschrijven op elkaars rekening. Ruweel verleende daarvoor voorschotten, die hij op hun lopende rekening stortte. In zijn grootboek noteerde hij duizenden overschrijvingen, die hij na verwerking doorstreepte.
htmlText_2E20A060_361D_76EE_41CA_B09739873D31.html =
Grootboek van Willem Ruweel
1369,
Brugge
Papier en leren band
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 305 Koopmansboeken
De Bruggeling Willem Ruweel was actief als bankier. Via hem konden zijn klanten geld overschrijven op elkaars rekening. Ruweel verleende daarvoor voorschotten, die hij op hun lopende rekening stortte. In zijn grootboek noteerde hij duizenden overschrijvingen, die hij na verwerking doorstreepte.
htmlText_2E280425_3603_9E69_41C8_3D7A631F0819.html =
Ballaststenen
1400-1499
UGent
Deze ballaststenen zijn gevonden in Hoeke en Monnikenrede, voorhavens aan het Zwin, maar ze komen uit de Baltische regio (?). Zulke stenen dienden om een schip te verzwaren, zodat het stabiel in het water lag. Na het lossen bleven ze vaak op de kade liggen. Omwonenden gebruikten ze voor paden en muren, die soms nu nog te zien zijn. Ook onder de grond zitten nog veel ballaststenen. Boeren ploegen ze soms naar boven.
htmlText_2E2ADE24_360E_8A67_4199_C2E6BAF03A0C.html =
Kaart van de Zwinstreek


Jan de Hervy


1501, Brugge


Olieverf op doek


0000.GRO1382.I


Handelaars uit alle windstreken komen naar Brugge met de meest uiteenlopende producten, die ze vaak onderweg hebben geladen. Via de Noordzee varen ze het Zwin op, de natuurlijke verbinding met de stad. Aan het Zwin ontstaan verschillende kleine stadjes, die fungeren als voorhavens. Grote schepen laden er hun goederen over op kleinere boten, die vervolgens doorvaren naar Brugge.
htmlText_2ECF4D08_367E_8E26_41C6_62911C68398E.html =
Ballaststenen
1400-1499
UGent
Deze ballaststenen zijn gevonden in Hoeke en Monnikenrede, voorhavens aan het Zwin, maar ze komen uit de Baltische regio (?). Zulke stenen dienden om een schip te verzwaren, zodat het stabiel in het water lag. Na het lossen bleven ze vaak op de kade liggen. Omwonenden gebruikten ze voor paden en muren, die soms nu nog te zien zijn. Ook onder de grond zitten nog veel ballaststenen. Boeren ploegen ze soms naar boven.
htmlText_2EEC58BF_5F0E_07DA_41CF_DBCAB4541B70.html =
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0529
Twee mutsenslippen met florale motieven
1750-1799
Valenciennes-kloskant met ronde maas
XIX.O.0446.A/B
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Valenciennes-kloskant op vijfgaatjesgrond
XIX.O.0068
Mouwstrook met bloementakken
1775-1825
Mechelse kloskant
XIX.O.0212.A/B
Mouwstrook met florale motieven
1700-1799
Borduurwerk met samengetrokken draden
XIX.O.0333
Mouwstrook
1600-1649
Oud-Vlaamse kloskant en naaldkant
XIX.O.0356
Muts met florale motieven
Circa – 1750
htmlText_2FC8BBE1_3117_733D_41C4_128C8D7483F0.html =
‘Verdure’ of ‘millefleur’ uit het Brugse Vrije met een eekhoorn
Willem de Hollander en Lancelot Blondeel (?) (ontwerpers), Antoon Segon (vervaardiger)
1528-1530, Brugge
Wol en zijde
XVII.O.0001
htmlText_2FD2C4D8_312B_550D_41C1_4CDB24807FED.html =
Balkzool met een engel die een wapenschild met drie torens vasthoudt
1460-1470, Brugge (?)
Eikenhout
V.O.0060
Balkzool met een engel die een wapenschild met een boom en een eekhoorn vasthoudt
1460-1470, Brugge (?)
Eikenhout
V.O.0061
Balkzool met de initialen M-M, verbonden door een liefdesknoop
1400-1430, Brugge (?)
Eikenhout
V.O.0077
Balkzool met de initialen A-I, verbonden door een liefdesknoop
1400-1500, Brugge (?)
eikenhout
V.O.0082
htmlText_2FD75004_3117_2D08_41C0_116D336A50B4.html =
Bruidskoffer met een verlovingsscène
1401-1425, Verona (I) (?)
Cederhout en ijzer
VII.O.0257
htmlText_2FE1957B_3118_D70E_41C6_229B707EF485.html =
Kist met Bourgondische vuurslagen op St.-Andrieskruis
1451-1525
Eikenhout en smeedijzer
VII.O.0042
htmlText_2FF4ACD2_312B_5508_41A1_1434308434FD.html =
Kast met op de deuren een briefpanelenmotief
1451-1500
Eikenhout
VII.O.0008
htmlText_307B7663_2C57_C8D7_41C0_5978F025D38A.html =
De monding van het Zwin met de haven van Sluis
Ca. 1500
Pen en aquarel op papier
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 107: Kaarten en plannen nr. 22
htmlText_311301F3_2DB1_CBC4_41B1_2EA9097ABE1D.html =
Drie kraagstenen van het Brugse stadhuis.
Atelier van Jan van Valenciennes
1376-1380, Brugge
Zandsteen
VI.O.0129/0130/0126
htmlText_31656006_2C4F_484D_4185_9737FD57724E.html =
Vier glasramen met engelen van het Brugse stadhuis
Jan de Rynghele (en Jan Lormier?)
1409-1410, Brugge
Glas-in-lood
XXII.O.0082 - 0083 - 0084 – 0086
htmlText_33FAC0E6_5F06_0794_41C7_705A5908F1D0.html =
Sireschakel van de Sint-Sebastiaansgilde, Sint-Kruis
1560
Zilver, messing en textiel
X.O.0005
htmlText_34207BF0_2C51_5FFF_41BC_1564D9391FED.html =
De zeven wonderen van Brugge
Pieter Claeissens I
1550-1560
Olieverf op paneel
Privécollectie
htmlText_344A181D_5F02_06AE_415D_1A126EDAD4F4.html =
Paar oorbellen
1751-1800
Zilver
Hartvormige hanger, zogenoemd ‘Vlaams hart’
1750-1800
Zilver, koper en edelsteen
Chatelaine met pastorale taferelen
1750-1800
Verguld koper en email
Gele mitaines (handschoenen zonder vingers)
1700-1799
Zijde
XVI.O.0092
Gele mitaines (handschoenen zonder vingers)
1700-1799
Zijde
XVI.O.0092
htmlText_3454D8CD_5F02_07A6_41D3_AFB7CDD4A3A1.html =
Barones Augusta Liedts. In 1889 verwierf het museum haar kantcollectie.
Henri Pickery
1889,
Brugge
Marmer
VI.O.0025
htmlText_34D1C27E_2DB3_48DD_41BB_90D4BE4B0C97.html =
Harturne van Filips de Schone
1506
Lood
Raakvlak, BR79/OLVK/1
In 1506 sterft Filips de Schone onverwacht in Spanje. Zijn hart wordt gebalsemd en in dit loden kistje gelegd. Als een Bourgondische vorst stierf, werd zijn hart bijgezet in het graf van zijn moeder. Maria van Bourgondië, de moeder van Filips, lag begraven in de O.L.V.-kerk in Brugge; daar gaat Filips hart dus heen. In 1979 wordt het kistje herontdekt tijdens archeologische opgravingen.
htmlText_3591918A_5F1E_09A3_41A8_DB73C2E6DE6C.html =
Barones Augusta Liedts. In 1889 verwierf het museum haar kantcollectie.
Henri Pickery
1889,
Brugge
Marmer
VI.O.0025
htmlText_35A230BE_2C51_4860_418D_71DE31DB3031.html =
Platen waarmee het stadsplan van Marcus Gerards gedrukt werd
Marcus Gerards
1562, Brugge
Koper
BMG.0565
htmlText_3618227D_5F02_0B6E_41BF_EAE662880929.html =
Hartvormig inktstel
1750-1899
Faience
XXI.O.0679
Inktstel versierd met harten, vogels en planten
1700-1799, Westerwald (D)
Steengoed
XXI.O.1045
Balboekje
Datering?
Materiaal?
2014.GRO1229.III
Drie notitieboekjes
1810-1890
Parelmoer, zijde, leer, papier, zilver en bladgoud
VIII.1983.0617-620-626
htmlText_366941C5_5F06_099F_41BC_1EDE0C27A0A8.html =
Naainecessaire
1780-1850
Leer, parelmoer, koper en zijde
VIII.1983.0927
htmlText_37377673_2DD0_C8E9_41B9_4168BBB8E853.html =
Excellente cronike van Vlaenderen
Anthonis de Roovere en anonieme auteurs
1400-1499
Verlucht handschrift op papier
Openbare Bibliotheek Brugge, ms. 437
htmlText_37A8BC54_2DD1_3829_41C0_D4D87A7118F2.html =
Zegelmatrijzen van de stad Brugge in hun zeemleren zakje
1305, Brugge
Zilver
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 99: Politieke oorkonden, 1ste reeks
Op 24 april 1305 neemt de stad Brugge plechtig een nieuw stadszegel in gebruik. Dat dient om belangrijke oorkonden rechtsgeldig te maken en staat dan ook symbool voor de politieke en juridische autonomie van de stad. Rondom het stadswapen staat geschreven: ‘het zegel van de schepenen en de poorters van de stad Brugge voor verbintenissen’. Het zegel blijft tot 1794 in gebruik.
htmlText_389BD9D0_2C51_7867_41A4_457EB4A4CFDC.html =
Kaart van Brugge
Anonieme meester
1546-1600, Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO0410.I
Op dit stadsplan ontdek je de hoofdrolspeler van het Gruuthusemuseum: Brugge!
Alle objecten vertellen verhalen over deze stad en haar mensen, van de Bourgondische tijd tot begin 20ste eeuw. Goed voor meer dan 500 jaar. De collectie is een verzameling topstukken. Prestigeobjecten, gemaakt in of voor de stad, voor mensen uit de toplaag.
Terug naar dit plan van na 1546. Het is geschilderd in opdracht van het stadsbestuur en oorspronkelijk was het maar liefst vijf meter breed, met buurgemeenten Damme en Sluis erbij. Zeg maar: van Brugge tot de zee. Alleen de stadskern bleef bewaard.
Op het plan zie je ook een weergave in perspectief van belangrijke gebouwen: het stadhuis, het belfort, belangrijke kerken en kloosters, de natiehuizen… En kijk hoe, buiten de dubbele walgracht met zijn stadspoorten, waterlopen Brugge verbinden met de zee en het hinterland. Rond 1550 zijn dat deels nieuwe verbindingen. Ze zijn aangelegd omdat Brugge steeds moeilijker bereikbaar wordt via het Zwin, de zeearm die de stad verbindt met de Noordzee. Brugge dreigt afgesloten te worden van de zee!
Vandaar de nieuwe kanalen, met de bijbehorende bruggen en sluizen. Ze moeten de handel veiligstellen. Water is Brugges troef en de bron van zijn welvaart, in de middeleeuwen en later.
Je ontdekt in deze zaal nóg een stadsgezicht, op het schilderij met de knielende familie op de twee luiken. Ook daar zie je op de achtergrond Brugges skyline, met de belangrijkste torens: het belfort, de verdwenen Sint-Donaaskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk hier vlakbij. Het knielende gezin is de Spaans-Vlaamse handelaarsfamilie Pardo, die tot Brugges elite behoort.
Brugge is in hun 15de eeuw een welvarende wereldstad: met prachtige gebouwen zoals dit stadspaleis, met kleurrijke spektakels en stoeten, en met veel kunst. Daar maak je in de volgende zalen op deze verdieping kennis mee.
htmlText_38E53B6B_2C73_5821_41B1_7E8DAAFFE2B3.html =
Kaart van Brugge
Anonieme meester
1546-1600, Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO0410.I
Op dit stadsplan ontdek je de hoofdrolspeler van het Gruuthusemuseum: Brugge! Alle objecten vertellen verhalen over deze stad en haar mensen, van de Bourgondische tijd tot begin 20ste eeuw. Goed voor meer dan 500 jaar. De collectie is een verzameling topstukken. Prestigeobjecten, gemaakt in of voor de stad, voor mensen uit de toplaag.
Terug naar dit plan van na 1546. Het is geschilderd in opdracht van het stadsbestuur en oorspronkelijk was het maar liefst vijf meter breed, met buurgemeenten Damme en Sluis erbij. Zeg maar: van Brugge tot de zee. Alleen de stadskern bleef bewaard.
Op het plan zie je ook een weergave in perspectief van belangrijke gebouwen: het stadhuis, het belfort, belangrijke kerken en kloosters, de natiehuizen… En kijk hoe, buiten de dubbele walgracht met zijn stadspoorten, waterlopen Brugge verbinden met de zee en het hinterland. Rond 1550 zijn dat deels nieuwe verbindingen. Ze zijn aangelegd omdat Brugge steeds moeilijker bereikbaar wordt via het Zwin, de zeearm die de stad verbindt met de Noordzee. Brugge dreigt afgesloten te worden van de zee!
Vandaar de nieuwe kanalen, met de bijbehorende bruggen en sluizen. Ze moeten de handel veiligstellen. Water is Brugges troef en de bron van zijn welvaart, in de middeleeuwen en later.
Je ontdekt in deze zaal nóg een stadsgezicht, op het schilderij met de knielende familie op de twee luiken. Ook daar zie je op de achtergrond Brugges skyline, met de belangrijkste torens: het belfort, de verdwenen Sint-Donaaskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk hier vlakbij. Het knielende gezin is de Spaans-Vlaamse handelaarsfamilie Pardo, die tot Brugges elite behoort.
Brugge is in hun 15de eeuw een welvarende wereldstad: met prachtige gebouwen zoals dit stadspaleis, met kleurrijke spektakels en stoeten, en met veel kunst. Daar maak je in de volgende zalen op deze verdieping kennis mee.
htmlText_3972D582_2CD1_C8F4_41C5_E580F997540F.html =
De zeven wonderen van Brugge
Pieter Claeissens I
1550-1560
Olieverf op paneel
Privécollectie
htmlText_39CA5797_5F02_098C_41B0_664B61CF95EE.html =
Portret van Henry Stuart, hertog van Gloucester
Kopie naar Jan Boeckhorst (?)
1662
Olieverf op doek
0000.GRO1379.I
Henry Stuart en zijn broer, de latere Engelse koning Karel II, werden in 1656 tijdens een bezoek aan Brugge geïnstalleerd als leden van de schuttersgilde Sint-Joris.
htmlText_39DB3951_2CD1_5814_41C3_0310087F0695.html =
Platen waarmee het stadsplan van Marcus Gerards gedrukt werd
Marcus Gerards
1562, Brugge
Koper
BMG.0565
htmlText_3A08E6D8_2CF3_480B_41BB_7C3771AC2FE0.html =
Drie kraagstenen van het Brugse stadhuis.
Atelier van Jan van Valenciennes
1376-1380, Brugge
Zandsteen
VI.O.0129/0130/0126
htmlText_3A6CF621_2CF3_483E_4189_C0B1134455D2.html =
Vier glasramen met engelen van het Brugse stadhuis
Jan de Rynghele (en Jan Lormier?)
1409-1410, Brugge
Glas-in-lood
XXII.O.0082 - 0083 - 0084 - 0086
htmlText_3AAE99F6_5F02_198E_419E_3C9A4B0DAB8A.html =
Stafbekroning en vaandelpiek van de Sint-Sebastiaansgilde van Adinkerke en vaandelpiek van een schermersgilde
1785-1764-1790,
Adinkerke (?) - Brugge
Zilver en koper
X.O.0033-0035-0036
Beeldje van Sint-Michiel
Statuette de saint Michel
Figurine of St. Michael
1660-1700
Albast / Albâtre / Alabaster
VI.O.0013
2
Schild van de Orde van de Kousenband en schild met Sint-Michiel
Écusson de l’Ordre de la Jarretière et écusson avec saint Michel
Shield belonging to the Order of the Garter and shield featuring St. Michael
1657-1701-1800
Zilver en goud / Argent et or / Silver and gold
X.O.0089-0088
Schakelfragmenten van de sireschakel van de Sint-Sebastiaansgilde van Stuivekenskerke, met een opschrift
Fragments du collier de roi de la guilde de saint Sébastien de Stuivekenskerke
Fragments of chain from the sire’s chain belonging to the St. Sebastian guild in Stuivekenskerke
Rogier van Severen
1775-1799, Brugge
Zilver / Argent / Silver
X.O.0021-0022
Twee armplaten
Deux brassards
Two arm guards
1716, Brugge
Zilver en ivoor / Argent et ivoire / Silver and ivory
X.O.0043 – B1327
3
Sireschakel van de Brugse schermersgilde van Sint-Michiel, met Sint-Michiel staand op de draak en het wapenschild van L.B. Van Zuylen
Collier de roi de la guilde brugeoise des escrimeurs de saint Michel, avec saint Michel terrassant le dragon et le blason de L.B. Van Zuylen
Sire’s chain belonging to the Bruges St. Michael swordsmen’s guild, featuring St. Michael standing on the dragon and the coat of arms of L.B. Van Zuylen
1600-1631, Brugge
Zilver en brons (sluitstuk boven) / Argent et bronze (fermoir en haut) / Silver and bronze (final section above)
X.O.0037
Twee fragmenten van een sireschakel in de vorm van een papegaai
Deux fragments d’un collier de roi, en forme de perroquet
Two fragments of a sire’s chain, in the form of a parrot
1600-1799
Zilver en messing / Argent et laiton / Silver and brass
X.O.0041-0006
4
Sireschild van een Brugse Sint-Jorisgilde, met Sint-Joris te paard
Écusson de roi d’une guilde brugeoise de saint Georges, avec saint Georges à cheval
Sire’s shield belonging to the St. George guild in Bruges, featuring St. George on horseback
Jan Pieters (?)
1668-1669, Brugge
Zilver / Argent / Silver
X.O.0092
Schakelfragmenten en draagtekens van de Sint-Sebastiaansgilden van Stuivekenskerke en Adinkerke, en van de Sint-Jorisgilde van Wervik
Fragments du collier de roi et insignes des guildes de saint Sébastien de Stuivekenskerke et d’Adinkerke, et la guilde de saint Georges de Wervik
Fragments of chain from the sire’s chain and badges belonging to the St. Sebastian guild in Stuivekenskerke and Adinkerke, and to the St. George guild in Wervik
1753-1899
Zilver / Argent / Silver
X.O.0017-0018-0019-0027-0028-0032
5
Kruisboog en pijlen
Arbalète et flèches
Crossbow and arrows
htmlText_3B5EC79B_2CB1_483E_41BB_E790E5F467E7.html =
Munten geslagen onder de Bourgondische hertogen en hun opvolgers
1384-1521
Goud, zilver, brons
XXIII.O.0308-0309-0310-0314-0358-0359-0379-0380-0390-0417-0437-0458-0494-0497-0640-0811-0812-1000-1002-1974.0045.A/B-1979.0011-BR06/SP1/35/A/490
htmlText_3B9C0A5A_2CD1_D806_41BA_EBFBA1BC8C4A.html =
De monding van het Zwin met de haven van Sluis
Ca. 1500
Pen en aquarel op papier
Stadsarchief Brugge, Oud archief, reeksnr. 107: Kaarten en plannen nr. 22
htmlText_3B9F2D17_2CBF_3813_41BE_B5AC61172318.html =
Filips de Schone als Sint-Joris
Circa 1500
Eikenhout met sporen van beschildering
Deze Sint-Joris heeft de trekken van hertog Filips de Schone. Ook de ketting van het Gulden Vlies en de Bourgondische vuurslagen verwijzen naar de hertog. Waarschijnlijk is dit beeld gemaakt in opdracht van de familie De Baenst. Zij speelden tientallen jaren een belangrijke rol in de Brugse politiek en waren trouwe aanhangers van de hertogen.
htmlText_3C71B4CF_2D6F_99CE_41BE_C886EACEB266.html =
Filips de Schone als Sint-Joris
Circa 1500
Eikenhout met sporen van beschildering
Deze Sint-Joris heeft de trekken van hertog Filips de Schone. Ook de ketting van het Gulden Vlies en de Bourgondische vuurslagen verwijzen naar de hertog. Waarschijnlijk is dit beeld gemaakt in opdracht van de familie De Baenst. Zij speelden tientallen jaren een belangrijke rol in de Brugse politiek en waren trouwe aanhangers van de hertogen.
htmlText_3CF6A688_2D63_9833_41AB_B941846CDD81.html =
Borstjuweel van Joos de Bul, deken van de Broederschap van Sint-Joos
Circa 1454-1488
Verguld zilver, koper en email
htmlText_3EC66255_1E15_E6C5_41B6_312DB449BA82.html =
Portret van een man
Anonieme meester
1576-1600, Brugge?
Olieverf op hout
0000.GRO0229.I
Portret van Isabella van Lutsenborgh, echtgenote van Jacobus Dumery
Anonieme meester
1805-1815
Olieverf op doek
1990.GRO0004.I
Portret van Colette Dumery
Anonieme meester
1805-1815
Olieverf op doek
1990.GRO0005.I
htmlText_3ED4B25B_1E15_E6CD_41BD_A3B568F2D498.html =
Portret van Lady Anne Rushout
Marcus Gheeraerts II
1631
Olieverf op doek
0000.GRO1630.I
htmlText_3ED816C3_2C51_485D_4164_B7E55F104E71.html =
Portretten van Juan II Pardo en zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant
Antonius Claeissens
Ca. 1580, Brugge
Olieverf op paneel
1999.GRO0019.I
De uit Spanje afkomstige familie Pardo was in het zestiende-eeuwse Brugge een vooraanstaande familie. Juan Pardo de jonge liet zich portretteren door een lid van de Brugse schildersdynastie Claeissens, samen met zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant. Traditioneel staan de zonen bij de vader afgebeeld en de dochters bij de moeder. De achtergrond is een panoramisch gezicht op Brugge, waarbij de torens van de belangrijkste kerkelijke en burgerlijke gebouwen zijn weergegeven. Deze twee luiken werden in de negentiende eeuw in het Sint-Juliaanshospitaal samen getoond met de 'Aanbidding der Wijzen', eveneens in de collectie van het Groeningemuseum (1974.GRO0031.I). Oorspronkelijk hoorden de zijluiken bij een verdwenen middenpaneel in de Sint-Donaaskathedraal van Brugge.
htmlText_3EE68832_1E1D_E25F_41BA_FB62067B4FCF.html =
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0529
Twee mutsenslippen met florale motieven
1750-1799
Valenciennes-kloskant met ronde maas
XIX.O.0446.A/B
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Valenciennes-kloskant op vijfgaatjesgrond
XIX.O.0068
Mouwstrook met bloementakken
1775-1825
Mechelse kloskant
XIX.O.0212.A/B
Mouwstrook met florale motieven
1700-1799
Borduurwerk met samengetrokken draden
XIX.O.0333
Mouwstrook
1600-1649
Oud-Vlaamse kloskant en naaldkant
XIX.O.0356
Muts met florale motieven
Circa – 1750
htmlText_3EF853E1_1E1C_25FD_41AC_EAA0301FB09E.html =
Waaier van Chantilly-kloskant met naaldkantmotieven
Duvelleroy
1850-1870, Paris (FR)
Zijde, schildpad en messing
BMG.0133
Waaier met chinoiserietafereel
1725-1735, China
Hout en papier
VIII.O.0019
Zakdoek met de initialen A.H.
1800-1899
Valenciennes-kloskant
XIX.O.0263
Zakdoek
Circa – 1750
Alençon-naaldkant
XIX.O.0549
htmlText_3EF8A3E3_1E1C_25FD_41B7_D30FB2846508.html =
Mutsenslip met florale motieven
Circa – vers 1750
Mechelse kloskant
XIX.O.0112
Mutsenbol met florale motieven
1750-1774
Alençon-naaldkant
XIX.O.0548
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1700-1749
Valenciennes-kloskant op vijfgaatjesgrond
XIX.O.0090
Mutsenslip met florale motieven en eigendomszegels
1700-1749
Brusselse kloskant
XIX.O.0134
Mutsenslip met florale motieven
1700-1799
Borduurwerk met samengetrokken draden
XIX.O.0285
Aan elkaar genaaide mutsenslippen met florale motieven
1775-1799
Mechelse kloskant
XIX.O.0478
Mutsenbol met florale motieven in reliëf
Circa – 1750
Brusselse kloskant op drochelgrond
XIX.O.0124
Mutsenbol met florale motieven
1700-1724
Brusselse kloskant
XIX.O.0131
htmlText_3F35B67C_2CB3_C815_41B0_7B56CECF4981.html =
Portret van Lodewijk van Gruuthuse
Meester van de Vorstenportretten
Circa 1480, Brugge?
Olieverf op paneel
0000.GRO1557.I
Dit is de Bruggeling Lodewijk van Gruuthuse, bouwheer van dit Bourgondische stadspaleis uit de 15de eeuw. Hij verwelkomt ons, in het museum dat naar zijn familie is genoemd. Lodewijk houdt een bidsnoer in zijn handen. Waarschijnlijk is dit de rechterhelft van een tweeluik. Links zat vermoedelijk Maria met het kind Jezus.
Plus est en vous, staat onderaan. ‘Haal het beste uit jezelf’, ‘Heb ambitie’. Lodewijks levensmotto is de leidraad van het museum. De voorwerpen die je zult zien tonen het beste van zichzelf. We hebben het over hun schoonheid, het talent van de makers, de ambitie van opdrachtgevers, hun belang voor Brugge…
Maar: wie is deze Lodewijk van Gruuthuse, op dit portret een vijftiger of zestiger? Zijn familie werd schatrijk door de verkoop van gruut, een kruidenmengeling voor bij het bierbrouwen. Later innen de Gruuthuses taksen op de invoer en het brouwen van de meeste biersoorten. Lodewijk bezit ook heerlijkheden, waar de gronden en belastingen hem heel wat opbrengen.
Kijk naar Lodewijks hals: hij draagt de ketting van de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste ridderorde in de Bourgondische Nederlanden. Want de edelman Lodewijk behoort tot de top van de samenleving. Hij maakt deel uit van de dichte entourage van de Bourgondische hertogen, van kindsbeen af. Zij houden onder meer hof in Brugge, een ambitieuze stad van Europees belang.
Plus est en vous: dat geldt ook voor veel Bruggelingen uit Lodewijks tijd. Met hen en hun ambities maak je kennis op de gelijkvloerse verdieping.
htmlText_4049FFE0_5506_FEF8_41D4_8F678A4C674D.html =
De boodschap aan Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734,
Temse
Eikenhout
V.O.0009
htmlText_40A31B1C_550E_0748_41D4_D1EFDB97CFFC.html =
De boodschap aan Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734,
Temse
Eikenhout
V.O.0009
htmlText_41D52191_5502_0358_41CB_AA411D997E3B.html =
De hemelvaart van Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734
Eikenhout
V.O.0008
htmlText_42C3EC12_6086_785E_41BA_E098F1A10A20.html =
Herenvest met kant aan mouwen en voorpand
1700-1740 (vest) en 1800-1899 (rugpand)
Mechelse kant en borduurwerk
XIX.O.0042
htmlText_42D8437B_608B_A8CE_41D8_0A97C00B5AD9.html =
Medicikraag
1600-1650
Oud-Vlaamse kloskant in delen
XIX.O.0025
Medicikragen waren hoog opstaande, waaiervormige kragen die het decolleté vrijlieten en met metaaldraad in vorm werden gehouden. De naam verwijst naar Maria de’ Medici (1575-1642), een Franse koningin die deze kragen graag droeg. Dit model had oorspronkelijk wellicht rechte randen, zoals op het portret van de man in het geel, elders in deze zaal. Later, toen de mode veranderde, zijn de tulpvormige uitstulpingen toegevoegd.
htmlText_434C6014_550E_015F_41D3_FD0E1F807B1D.html =
De hemelvaart van Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734
Eikenhout
V.O.0008
htmlText_43560C63_60FB_98FE_4191_E4B303B6F66C.html =
Herenvest
1775-1799
Zijde met borduurwerk
XV.O.0001
htmlText_43A5B8EF_60F9_F9C6_41D2_FA6789076E27.html =
Kort mouwloos herenvest
1770-1790
Zijde met borduurwerk
XV.O.0002
htmlText_4469FB3B_5167_89A2_41CF_E20680D9E42B.html =
Bord in Spaans-Moorse majolica
1450-1550
Keramiek
Raakvlak, BR90/GAR I/26
htmlText_44E75148_5163_B9EF_418F_B66A8F42101B.html =
De verrijzenis van Christus
1401-1500,
Nottingham (?) (UK)
Albast
VI.O.000
htmlText_44E99886_5121_7762_41A8_979110D55662.html =
Juwelenkistje (?) met twee vogels op de voorzijde 1
450-1500,
Verona (I)
Cederhout en metaal
VII.O.006
htmlText_450DEC43_5121_8FE2_41C2_A75F470B08FC.html =
De verrijzenis van Christus
1401-1500,
Nottingham (?)
(UK) Albast
VI.O.0001
htmlText_4561C531_5120_99A1_41C1_6D713DCF890B.html =
Juwelenkistje (?) met twee vogels op de voorzijde
1450-1500,
Verona (I)
Cederhout en metaal
VII.O.0060
htmlText_459184C4_5161_F8E6_4192_F1785F31B429.html =
Christus aan het kruis. Rechterluik van een diptiek
1351-1400,
Noord-Frankrijk of Maasland
Ivoor en verguld messing
VIII.O.0005
htmlText_45F6E2F2_5161_98A2_41C2_DC736A8D45D9.html =
Schotel in Spaans-Moorse majolica met IHS-monogram
1375-1450
Keramiek
Erfgoed Zeeland, 1595-16
htmlText_46DADC0B_551E_0148_41C4_1A38E6EBC598.html =
De boodschap aan Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734,
Temse
Eikenhout
V.O.0009
htmlText_47431907_5160_8962_41C7_198EC86A1595.html =
De verrijzenis van Christus
1401-1500,
Nottingham (?)
(UK) Albast
VI.O.0001
htmlText_47FD8F6C_551E_3FCE_41D3_0429F35FEF52.html =
De hemelvaart van Maria. Reliëf uit een biechtstoel, Sint-Egidiuskerk, Sint-Gillis-Waas
Adrianus Nijs
1734
Eikenhout
V.O.0008
htmlText_48A6CF6D_5502_1FC0_4186_2114B1B2F24F.html =
Portret van bisschop Van Susteren
Matthias de Visch
1740
Olieverf op doek
000.GRO0576.I
htmlText_498ED32F_5506_0740_41B6_988E79EF8537.html =
Portret van bisschop Van Susteren
Matthias de Visch
1740
Olieverf op doek
000.GRO0576.I
htmlText_4F7E4904_609B_B83A_41D6_C6D955064416.html =
Wandtapijt ‘De kruisafneming’
Circa 1525,
Brugge
Wol en zijde
XVII.1973.0111
htmlText_4F83D1AE_6086_A846_41CF_F327DCF84732.html =
Wandtapijt ‘De kruisafneming’
Circa 1525,
Brugge
Wol en zijde
XVII.1973.0111
htmlText_50A174FC_6086_69CA_41C1_F188266B90E9.html =
Wandtapijt ‘De vroomheid van Hanna’
Omgeving van Rubens (ontwerp) (?)
Circa 1670,
Brugge
Wol en zijde
BMG.0947
htmlText_50A73AA5_6089_987A_41C1_09796BF7E5DA.html =
Christus aan het kruis
1497
Beschilderd eikenhout
V.O.0201
htmlText_50CBB7BE_608A_A846_41CD_B11550422A8F.html =
Sint-Ursula
Circa 1490-1500,
Zuid-Duitsland
Beschilderd lindehout
V.O.0074
htmlText_51189D14_6089_985A_41BF_B6447D69F74B.html =
Sint-Agnes
Circa 1490-1500,
Zuid-Duitsland
Beschilderd lindehout
V.O.0075
htmlText_517FFBA1_60BB_987A_4182_8EF80A53B84E.html =
Sint-Ursula
Circa 1490-1500,
Zuid-Duitsland
Beschilderd lindehout
V.O.0074
htmlText_53165026_6089_A846_41C8_DE5DAB6235AC.html =
Christus aan het kruis
1497
Beschilderd eikenhout
V.O.0201
htmlText_5463B814_6086_785A_41C2_0559D943863B.html =
Wandtapijt ‘De kruisafneming’
Circa 1525,
Brugge
Wol en zijde
XVII.1973.0111
htmlText_5D103934_61BE_9859_41D6_F703F1BE427D.html =
Stroken textiel van Huis Grossé
Antoinette-Emilienne Grossé
1899-1954,
Brugge Textiel
BMG.0913
Visitekaartjes met textielstrookjes
Antoinette-Emilienne Grossé
1899-1954,
Brugge
Papier en textiel
htmlText_600FA696_5502_0EB7_41A3_3ADBEB526DB5.html =
Buffetkast met bovenaan zeetaferelen en onderaan personificaties van geloof, hoop en liefde
1665,
Brugge
Eikenhout
VII.O.0022
htmlText_65A43EB9_5120_88A1_4192_54A7402E3D72.html =
Vitrinekast
1751-1800
Eikenhout
VII.1976.0078
htmlText_6736FEAC_5123_88A7_41C4_111FE59AC507.html =
Vitrinekast
1751-1800
Eikenhout
VII.1976.0078
htmlText_6812E0F0_5506_0265_41BB_5DE0938D06D1.html =
Klok ‘G. Du Mery Me Fecit Brugis 1788’ – ‘G. Du Mery maakte mij in Brugge, 1788’
Guillelmus Dumery
1788,
Brugge
Brons
BMG.0521
htmlText_68ABB951_5502_03A6_41C4_8E8C08C33441.html =
Allegorie van de edelsmeedkunst
Matthias de Visch
1758
Olieverf op doek
0000.GRO1292.I
htmlText_6C126802_5502_0196_41D4_AA977F7572DF.html =
Lakenloodjes, gebruikt als keurmerk voor het laken
1200-1799, Brugge
Lood
XXIII.O.2436.A/2902/2903/2906/2907.A/1997.037
Gietmatrijs voor een lakenzegel
1540-1599, Brugge
Toetssteen (lydiet)
XXIV.O.0121
Zegelmatrijs van de Brugse visverkopers
1356-1500
Koper
XXIV.O.0021
Gewichten met ijkmerken
Metaal
1500-1799
XXVI.O.0077-143-146-147-156-157-169-170-176-177-179-182-1997.11-1997.12
Staaltjes van geverfde stoffen en garens
François de Wee
1749, Brugge
Stadsarchief Brugge, Reeks 357 Ambacht ververs
Staaltjes saai van de Brugse
saaiwevers
Circa 1750
Stadsarchief Brugge, Reeks 323 Drapiers
htmlText_6DBD54F1_5506_0270_41C5_4D61A1D40018.html =
Eedkruis van de Brugse ‘cultensteckers’ of borduurders
1562, Brugge
Zilver, kristal en email
X.O.0060
Draagteken met het wapenschild van de Brugse tingieters
1601-1700, Brugge
Verguld koper
X.O.0042
htmlText_6ECA16E7_5502_0E9E_41BD_3FEB3812C0FE.html =
Meesterproef: slot en sleutel
Franciscus Devooght
1794,
Brugge
Staal en smeedijzer
XIV.O.0535
htmlText_70ADBD37_5506_03B1_41BA_51FB4E42FB99.html =
Portret van Guillaume de Brouwer en zijn gezin, in zijn handelskantoor in Brugge
Anonieme meester
Brugge
1745-1755
Olieverf op doek
0000.GRO1291.I
htmlText_71110B46_557E_07D5_41B6_8D2A0A6AC561.html =
Portret van Guillaume de Brouwer en zijn gezin, in zijn handelskantoor in Brugge
Anonieme meester,
Brugge
1745-1755
Olieverf op doek
0000.GRO1291.I
htmlText_721B131B_360D_BAE7_41C9_AE31B92BE958.html =
Kelk met het lijden van Christus
Antoon Kerckhof
1658-1660,
Brugge
Verguld zilver
X.O.0181
Monstrans
1631,
Brugge
Zilver
X.O.0062
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_721E6409_360E_9EE2_417B_18AD1B087FCD.html =
Kelk met het lijden van Christus
Antoon Kerckhof
1658-1660,
Brugge
Verguld zilver
X.O.0181
Monstrans
1631,
Brugge
Zilver
X.O.0062
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_721EB4F1_3602_9F3A_4197_F6E683E2944B.html =
Chocoladekan
1750-1800
Koper en palmhout
XI.1976.0523
htmlText_72684AB1_550E_06B0_41B9_EA3E9DA68300.html =
Portret van Guillaume de Brouwer en zijn gezin, in zijn handelskantoor in Brugge
Anonieme meester
Brugge
1745-1755
Olieverf op doek
0000.GRO1291.I
htmlText_73E8EBF8_5502_06BF_41CC_72B445BEAFAE.html =
Facsimile van het cleen bouck van Mary Anne van Outryve
1722-1738
KADOC (Leuven)
Mary Anne van Outryve (1674-1746) opent in 1715 samen met haar zus een winkel in de Cordoeaniersstraat. Ze verkopen diverse soorten Chinese thee, en andere exotische producten zoals zijde, katoen, koffiebonen, tabak en porselein. Edelen, rijke burgers en zelfs de Franse koning Lodewijk XV komen bij Mary Anne over de vloer. Ze noteert hun namen en aankopen in haar cleen bouck.
htmlText_73EDBFF0_36FD_893E_419E_C7258D76522B.html =
Kop en theepot in Japanse Imari-stijl
1700-1799 (kop) en 1735-1750 (pot),
China
Porselein
XXI.O.1485 - XXI.1976.0258
htmlText_745FE840_3606_B759_41CB_2B31FA5BE1D4.html =
Chocoladekan
1750-1800
Koper en palmhout
XI.1976.0523
htmlText_746234EC_3603_7F26_4187_57327DDA50C9.html =
Tabakspot ‘Tabacq de St. Domingne’ (Haïti)
1700-1800
Faience en ijzer
XXI.O.0667
Schelpvormige tabaksdoos met dame en muzikant
1750-1780
Zilver en parelmoer
VIII.1983.0893
htmlText_74B13368_360D_9941_41AB_90DF20907C40.html =
Gelegenheidsglas
1701-1799
Glas
XXII.O.0008
Op dit glas staat een koopvaardijschip, met daarbij het zinnetje ‘Twelvaren van de negotie’ . Dat betekent zoveel als: (‘op het succes van de handel’). In Holland heb je in de 18de eeuw voor bijna elke bijzondere gelegenheid een glas met een passende spreuk. Die gewoonte vindt ook in Brugge ingang. Ongetwijfeld hebben Brugse handelaars met glazen zoals dit geklonken bij het afsluiten van een winstgevende zaak.
htmlText_756B5A02_3603_8ADA_4194_4F96BA27B8E2.html =
Model van het schip De Maagd van Gent
1674
Lindehout, touw en metaal
XXX.O.0001
htmlText_76289DDC_5120_88E6_41C7_4DFB840C8828.html =
Foedraal voor muziekinstrumenten
Pieter de Veughelaere
1532,
Brugge (?)
Leer
XX.O.0034
htmlText_7634AAB6_5167_88A2_41C5_62FE6B15E0D5.html =
Olie-en-azijnstel – Paulus Ponchau
1776,
Brugge
Zilver
X.1973.0099
htmlText_763915D6_5160_98E3_4188_56C8B2DC7B34.html =
Pijlgewicht met draken en zeemeerminnen
Albertus Weinmann
1568,
Nürnberg (D)
Brons
XXVI.O.007
htmlText_766DBF2D_360F_892C_41C2_79D8C730B2D9.html =
Model van het schip De Maagd van Gent
1674
Lindehout, touw en metaal
XXX.O.0001
htmlText_767648DA_5160_88E3_41AB_0B054426C1CB.html =
Communiebank met het Lam Gods op het boek met zeven zegels 1
701-1800
Eikenhout
V.O.0164
htmlText_7745D9D9_361E_8944_41C9_06F5D9DF488E.html =
Schenkkan van abt Campmans van de Duinenabdij
Joos Moens (deksel)
1638-1639,
Brugge (deksel) en Delft (NL, kan)
Faience en zilver
XXI.O.0613
Eind 16de eeuw verlaten de laatste monniken de vervallen Duinenabdij van Koksijde. In 1627 verhuizen ze naar Brugge, waar ze een nieuwe abdij bouwen — het huidige Grootseminarie. De Duinheren zijn een rijke orde, en abt Campmans bestelt bij een Brugse zilversmid een deksel voor deze schenkkan. Hij laat er zijn wapenschild en het motto ‘Deo duce’ (Met God als leider) op aanbrengen.
htmlText_77B01D57_516F_89E2_41C4_9F6FC14A1BAD.html =
Geborduurde onderdelen voor een herenvest
1775-1785
Zijde
XVI.O.0117
htmlText_7811FD88_5161_896F_41C1_D05C118B9DF5.html =
Geborduurd altaarvoorhangsel (antependium) met 28 heiligen
1500-1549,
Vlaanderen Linnen
XVIII.O.0001
htmlText_784B28D3_4248_C6ED_41C5_F23723AC721B.html =
Console met een vrouwenhoofd, uit het Sint-Juliaansgasthuis (?)
1419-1421,
Brugge
Eikenhout
V.O.0041
htmlText_7853E56B_5506_03B3_41CD_02322162495E.html =
Koffer
1600-1700
Leer en koper
VII.O.0044
htmlText_785D915F_4249_4795_41BE_F51AE9966CF0.html =
Console met een mannenhoofd, uit het Sint-Juliaansgasthuis (?)
1419-1421,
Brugge
Eikenhout
V.O.0036
htmlText_788CDE07_427B_3D75_41C7_F679A296BFF7.html =
Schoorsteenwang met een man en een vrouw (Tristan en Isolde?)
1400-1451
Zandsteen
VI.O.0095
htmlText_78B6ED5B_424B_DF9D_41CD_A83AE42192E7.html =
Bord
1300-1500
Tin
Raakvlak, BR90/GAR/1/B
htmlText_78CAE2DF_4259_CA95_41A4_9C6288E07D56.html =
Bord
1300-1500
Brons
Raakvlak, col Beuck/1/1/A/30
htmlText_78EF84DE_5506_0298_41CB_2186D069AC6D.html =
Groot schild van de Brugse schoenmakers en leerbewerkers
1760-1775
Zilver en koper
X.O.0081
Ambachten en gilden bedienen zich van allerlei rituelen en symbolen. Zo bezit elke gilde een verzameling zilveren attributen, die hun leden gebruiken tijdens processies, begrafenisstoeten en feesten. Grote borstschilden, kleine schilden om aan flambeeuwen (toortsen) te bevestigen en kruisen onderstrepen de rijkdom en onafhankelijkheid van de gilde en het ambacht.
htmlText_79372454_4279_CD93_41B3_0C843A563F65.html =
Schoorsteenwang met een man die een vrouw bij de arm neemt
1400-1470,
Brugge (?)
Zandsteen
VI.O.0053
htmlText_79462B29_424B_3BBD_41B2_E0B93D754E3C.html =
Schoorsteenwang met een engel
1401-1500
Kalksteen
VI.O.0048
htmlText_794DC5C7_5120_B8E1_41C9_16B720AA78BA.html =
Herautstrompet
Gorgen Choquet
1582,
Brugge
Koper
XXVIII.O.0043
htmlText_7985B7AB_425F_4ABD_41CA_BE67BC86E4CD.html =
Veldfles, gevonden in de Reie bij de Gouden-Handbrug
Circa 1500
Tin
XII.O.0012
htmlText_79A83213_4248_C56D_4191_F921DDEEE70E.html =
Paxtafel met gekroonde Maria met het kind Jezus
1451-1500,
Noord-Frankrijk of Vlaanderen
Ivoor VIII.O.0006
htmlText_79C16482_424F_4D6F_41CA_8FF4A0459819.html =
Vijf messen
1400-1600
IJzer, smeedijzer, koper en hout
Raakvlak, col Beuck/1/1/A/209 - XXVII.O.0028 - XXVII.O.0276 - XXVII.O.0282 - XXVII.O.0283
htmlText_7A0F84BA_609F_E84E_41AD_0236ADF23753.html =
Sjaal in puntvorm met florale motieven
1700-1799
Borduurwerk met samengetrokken
draden
XIX.O.062
htmlText_7A1BF625_5F05_E06B_41DB_7F1C1AA09AD9.html =
Balkzolen met profeten die een schriftrol vasthouden
1451-1500, Brugge
Eikenhout
V.O.0131-0132
htmlText_7A63647A_424F_4D9C_41B5_F815E904ACF1.html =
Console met een griffioen (?)
1401-1500
Kalksteen
VI.O.0382
htmlText_7A68C37F_427B_4B95_41CB_4C8C0739FCD0.html =
Schoorsteenwang met een profeet of apostel die een boek vasthoudt
1500,
Brugge
Kalksteen
VI.O.0109
htmlText_7A6D00B0_3603_9724_41B6_7C15BB8982C7.html =
Wandtapijt ‘Amerika’
Atelier Van der Borcht
1700,
Brussel
Wol en zijde
XVII.O.0009
htmlText_7A6DE6B2_4249_4AAF_41BD_5654D0F7BB08.html =
Console met een griffioen (?) in verwrongen houding
1200-1501
Kalksteen
VI.O.0366
htmlText_7A719772_424B_4BAF_41A2_5F93C81D6E48.html =
Koffertje
1601-1650
Hout, leer en metaal
VII.O.0072
htmlText_7A7343BC_608B_E84A_41D1_59F31471320E.html =
Schort met florale motieven
1650-1699
Milanese lintkant en naaldkant
XIX.O.039
htmlText_7A8747FA_609A_97CE_41C9_A0E2BEF001AD.html =
Herenvest
1775-1799
Zijde met borduurwerk
XV.O.0001
htmlText_7A88627C_4257_C59B_41C2_D0A874344E9C.html =
Eenhandsfluit
Opgegraven op de Garenmarkt in Brugge Circa 1500,
Vlaanderen
Buxushout
Raakvlak, BR90/GARII/C/1
htmlText_7AB83A43_4249_45EC_4195_F5CE6F4CD55C.html =
Muts met tussenzetsel in gesneden werk: de naaister knipte lapjes stof uit en vulde de openingen met siersteken.
1550-1600
Mousseline en vlas
XIX.O.0289
htmlText_7AE8CB33_608A_B85E_41C2_37C735C4A896.html =
Kraag in puntvorm
1650-1699
Oud-Vlaamse kloskant in delen
XIX.O.0058
htmlText_7AEC6704_608E_E83A_41D0_1E2CE405B5C1.html =
Wit damesjakje
1700-1799
Borduurwerk
XV.O.0036
htmlText_7B356DAF_4277_5EB5_41C4_2F2066C231A5.html =
Schoorsteenwang met een koppel dat elkaar omhelst
1400-1470, Brugge (?)
Zandsteen
VI.O.0405
htmlText_7B4AE09A_4248_C69F_4163_065607B3A46D.html =
Console met een grijnzend en misvormd gezicht, uit het Sint-Juliaansgasthuis (?)
1451-1500
Eikenhout
V.O.0017
htmlText_7B6E3744_3602_996D_4190_15502CCD11E7.html =
Wandtapijt ‘Amerika’
Atelier Van der Borcht
1700,
Brussel
Wol en zijde
XVII.O.0009
htmlText_7B8389E0_609A_7BF9_41AC_CD8595137E59.html =
Mouwloos herenvest met borduurwerk
1800-1899
Zijde met borduurwerk
XV.O.0005
htmlText_7BB012E4_4257_4AAB_41AD_B7C45DE4FCA1.html =
Drieluik met centraal Christus aan het kruis en naast hem Maria en Johannes
1586
Beschilderd eikenhout
V.O.0187
htmlText_7BB13155_609E_68DA_41B7_CED3677D3577.html =
Muts met florale motieven
1775-1850
Valenciennes-kloskant met ronde maas
XIX.O.018
htmlText_7BBDEECE_4259_5AF4_41C3_00CF059D6675.html =
Portret van Margareta Mettenye met de heilige Margaretha van Antiochië.
Op de achterzijde staat een doodshoofd met de tekst ‘Wat jij bent ben ik geweest, en wat ik ben zal jij worden’
Lancelot Blondeel
1525-1530,
Brugge (?)
Olieverf op paneel
1994.GRO0016.
htmlText_7BCA802B_608A_684E_41D3_FA3A82AFD634.html =
Schort
1650-1699
Oud-Vlaamse kloskant in delen
XIX.O.0057
htmlText_7BE708A5_4278_C6B5_41AC_018144A8396D.html =
Schoorsteenwang met een profeet die een schriftrol vasthoudt
1401-1500, Brugge (?)
Kalksteen
VI.O.0046
htmlText_7CD825C0_361F_B965_41C0_8A8EAF39852A.html =
Wandtapijt ‘Amerika’
Atelier Van der Borcht
1700,
Brussel
Wol en zijde
XVII.O.0009
htmlText_7CED1168_3605_9924_416B_9C02850A7A2A.html =
De Handelskom in Brugge
Johannes Beerblock
1804
Olieverf op doek
1982.GRO0025-26.I
htmlText_7D886609_3606_9AE4_4142_12FDBA3BEF79.html =
De Handelskom in Brugge
Johannes Beerblock
1804
Olieverf op doek
1982.GRO0025-26.I
htmlText_7DB6D783_5502_0F50_41D4_D272867FCF1F.html =
Portret van bisschop Van Susteren
Matthias de Visch
1740
Olieverf op doek
000.GRO0576.I
htmlText_7E9A5AAE_5502_06B8_41C1_A05CCFD2DB72.html =
Inktstel
Jacques Labus, naar een ontwerp van Jan Crabbe
1632, Brugge
Koper, messing en glas
XI.O.0034
Dit inktstel van Brugse makelij stond op de tafel in de Schepenkamer van het Brugse Vrije. Van daaruit bestuurden de schepenen het platteland rond Brugge. Op een schilderij uit 1659 zitten ze, gekleed in het zwart, klaar om recht te spreken. Voor hen staan vier van deze inktstellen. Eén schepen is alvast aan het noteren.
htmlText_7F113525_3602_F92D_41A8_99CECA1BD58A.html =
De Handelskom in Brugge
Johannes Beerblock
1804
Olieverf op doek
1982.GRO0025-26.I
htmlText_7F1CBB76_3602_8949_41C6_9C6B63C0AA2F.html =
Krul van een abtsstaf van de Duinenabdij
1201-1225,
Noord-Frankrijk
Ivoor
VIII.O.0009
Toen de monniken van de Duinenabdij naar Brugge verhuisden, namen ze zoveel mogelijk van hun bezittingen mee. Deze ivoren krul bekroonde waarschijnlijk de staf van een van de allereerste abten. Hier en daar zitten gaatjes: daarin waren goud, zilver of edelstenen bevestigd. Kostbare materialen, die getuigden van de rijkdom van de middeleeuwse abdij.
htmlText_7F4C1819_5502_0176_41D5_3591E6BFB5AD.html =
Barokke kast
1651-1700,
BRUGGE,
EIKENHOUT
COLLECTIE MUSEA BRUGGE (VII.O.0023)
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_7F9098CC_4237_46FB_41C7_95C8620ACBE2.html =
Getijdenboek
1400-1499
Verlucht handschrift op perkament
Openbare Bibliotheek Brugge,
Ms. 324, 329 of 742
htmlText_7FBF58EE_424B_46B7_41B4_33458652CAB4.html =
Paxtafel met Christus als Salvator Mundi.
Misgangers drukten een kus op de paxtafel en gaven die aan elkaar door.
1551-1600, Frankrijk Beschilderd email en eikenhout IX.O.0025
htmlText_7FE5C478_360D_9F22_41B2_653140E66CB1.html =
Kelk met het lijden van Christus
Antoon Kerckhof
1658-1660,
Brugge
Verguld zilver
X.O.0181
Monstrans
1631,
Brugge
Zilver
X.O.0062
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_7FE7FE90_5502_0177_41D4_782C50D30260.html =
Portret van bisschop Van Susteren
Matthias de Visch
1740
Olieverf op doek
000.GRO0576.I
htmlText_8D5F68F6_5D02_600B_41DC_01F6A1E5FCE6.html =
Wandtapijt met het wapen van de familie De Nagera


Meester AL
Circa 1550, Brugge
Wol en zijde
XVII.1978.0001
htmlText_90442234_860A_04BC_41D1_C77B3EE9D993.html =
Twee knielende engelen (fragment van een retabel)
Circa 1451-1500, Brugge (?)
Eikenhout
V.O.0109 - V.1999.0046
htmlText_931C5B33_8606_04B7_41A6_DA99C8706FBC.html =
Het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth
Circa 1460, Brugge
Eikenhout
V.O.0114
htmlText_931F64C6_8606_0DDE_41CC_EFE8A034A988.html =
Johannes de Doper in een mantel van kamelenhaar
Circa 1350-1450
Zandsteen
VI.O.0264
htmlText_93F80E21_860E_7C57_41C2_AB4756531547.html =
Twee knielende engelen (fragment van een retabel)
Circa 1451-1500, Brugge (?)
Eikenhout
V.O.0109 - V.1999.0046
htmlText_965530E6_85FA_05D2_41DC_C2F62A4A2794.html =
Lezende Maria met kind
1401-1500,
Brabant (?)
Eikenhout
V.O.0035
htmlText_A7C09A47_5502_2CB9_41DB_1FD9BF0D20DE.html =
Madonna in een bloemenkrans ‘Alma Redemptoris Mater’
Ferdinand de Pape
1858
Miniatuurschildering op papier
1980.GRO0014.II
Devotieprent ‘Regina sacratissimi Rosarii’
Karel Vande Vyvere-Petyt
1887,
Brugge
Steendruk
2014.GRO2191.III
htmlText_AA7B0037_846E_0336_4197_FF8B0842FC14.html =
Omwille van de optimale bewaarsomstandigheden worden hier regelmatig andere handschriften getoond.
htmlText_AAC6090A_846E_02DE_41BD_34C780936CDC.html =
Omwille van de optimale bewaarsomstandigheden worden hier regelmatig andere handschriften getoond.
htmlText_AFDF22D0_553E_3D56_41D3_629DB757FE11.html =
Glasramen met de vier evangelisten, uit een klooster in Borsbeek
Henri Dobbelaere
1886, Brugge
Glas-in-lood
BMG.0566
htmlText_B2F2536E_5506_634B_41C0_5767EE063B90.html =
Ontwerp voor drie glasramen voor de Magdalenakerk in Brugge
Samuël Coucke
Na 1850, Brugge
Pen, potlood en waterverf
1978.GRO0006.15.II
htmlText_B43D59DC_6B02_2F92_41B0_39D0D5BF42D0.html =
W.H. James Weale, Bruges et ses environs, 4e édition
Brugge,
1884
Bibliotheek Musea Brugge
htmlText_B43EC030_550E_7CE0_41C4_4A0303560A74.html =
Offerblok met een engel
1875-1925
Hout en metaal
Kerkbestuur Sint-Jakobskerk Brugge,
PWV.0303.0312
Offerblok met een engel
1880-1925
Beschilderd hout, glas en koper
Kerkfabriek Sint-Gillis Brugge,
PWV. 0307.0327
htmlText_B4A54278_846E_073B_41C1_CC20834987D6.html =
Omwille van de optimale bewaarsomstandigheden worden hier regelmatig andere handschriften getoond.
htmlText_B63CD8E7_5503_ED7B_41CC_EC3BF2AAFB52.html =
Devotieprentjes
Karel Vande Vyvere-Petyt en Société Saint Augustin (Desclée De Brouwer)
1889-1910, Brugge
Steendruk
Volkskundemuseum Brugge
htmlText_B72B6813_5502_6CA3_41D3_D52710E3B748.html =
Offerblok met een engel
1875-1925
Hout en metaal
Kerkbestuur Sint-Jakobskerk Brugge,
PWV. 0303.0312
Offerblok met een engel
1880-1925
Beschilderd hout, glas en koper
Kerkfabriek Sint-Gillis Brugge,
PWV.0307.0327
htmlText_BE089572_5502_275A_41D1_DE4EB665E194.html =
Madonna in een bloemenkrans ‘Alma Redemptoris Mater’
Ferdinand de Pape
1858
Miniatuurschildering op papier
1980.GRO0014.II
Devotieprent ‘Regina sacratissimi Rosarii’
Karel Vande Vyvere-Petyt
1887, Brugge
Steendruk
2014.GRO2191.III
htmlText_C0DBE55B_6B06_248F_41DB_92C955452868.html =
Toegangskaart voor het Gruuthusemuseum
1913
Archief Gruuthusemuseum
Oproep tot spoedoverleg over de inrichting van een deel van het Gruuthusepaleis als museum
1888,
Brugge
Archief Gruuthusemuseum
Draagtekens met ketting voor de suppoosten
Jan Van Damme
1914,
Brugge
Zilver
X.O.0109-0115
htmlText_C2140463_6B02_64BC_41D0_C8A22E4C3E1D.html =
Van links naar rechts:
Statutenboek van het Oudheidkundig Genootschap van Brugge, dat het Gruuthusemuseum opricht
1865, Brugge
Archief Gruuthusemuseum
Lidkaarten van het Oudheidkundig Genootschap van Brugge
1901, 1902, 1904, Brugge
Archief Gruuthusemuseum
htmlText_C4B26253_6B02_7C9B_41AE_AAACA170C7A0.html =
Ad. Duclos, Bruges En Un Jour, septième édition
Brugge, 1900
Bibliotheek Musea Brugge, X A99
Ad. Duclos, Bruges en un jour, Huitième édition
Brugge, 1900
Bibliotheek Musea Brugge, X A75
Ad. Duclos, Two days in Bruges, 4th Edition
Brugge, 1921
Bibliotheek Musea Brugge, X A106
htmlText_C837EEE1_550E_E560_41A1_0D8606C14732.html =
Engel met banderol in de hand
1880-1925
Koper
htmlText_C8FEB966_5502_2F63_41C2_90D7B022360F.html =
Engel met banderol in de hand
1880-1925
Koper
htmlText_CA08E804_85DA_02CA_4193_90E495051C57.html =
Maquette van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem
1640-1680
Hout, ivoor, parelmoer en metaal
VIII.1984.0041
htmlText_CA3B5366_5502_636F_41AA_E88E9FC9B0C1.html =
Karel V en Maria van Bourgondië, voorontwerpen voor de gotische zaal van het Brugse stadhuis
Albrecht de Vriendt
1887
Olieverf op doek
2000.GRO0016-17.I
De gotische zaal van het Brugse stadhuis dateert van het einde van de 19de eeuw. Ze werd ontworpen door Albrecht de Vriendt. Op de muren prijken taferelen uit de geschiedenis van Vlaanderen en Brugge. Deze schilderijtjes zijn voorontwerpen. Karel V kreeg uiteindelijk geen plaats in de zaal. Maria van Bourgondië wel, maar in de definitieve versie draagt ze een puntvormige hoed en heeft ze een valk op de hand.
htmlText_CB741B4C_6B02_2C80_41D2_7152BDF7A974.html =
Afgietsels van zegels
1865-1950
Was
Afgietsel van een 15de-eeuwse paxtafel
1901-1910
Gips
Afgietsel van een ivoren koffertje
1901-1910
Gips
htmlText_CEEB59B5_5F0D_F9CD_41D1_502B4B89A0E3.html =
Portret van een man
Anonieme meester
1576-1600, Brugge?
Olieverf op hout
0000.GRO0229.I
Portret van Isabella van Lutsenborgh, echtgenote van Jacobus Dumery
Anonieme meester
1805-1815
Olieverf op doek
1990.GRO0004.I
Portret van Colette Dumery
Anonieme meester
1805-1815
Olieverf op doek
1990.GRO0005.I
htmlText_CF7493A2_5506_2394_41B2_817E4A6B58B4.html =
Karel V en Maria van Bourgondië, voorontwerpen voor de gotische zaal van het Brugse stadhuis
Albrecht de Vriendt
1887
Olieverf op doek
2000.GRO0016-17.I
De gotische zaal van het Brugse stadhuis dateert van het einde van de 19de eeuw. Ze werd ontworpen door Albrecht de Vriendt. Op de muren prijken taferelen uit de geschiedenis van Vlaanderen en Brugge. Deze schilderijtjes zijn voorontwerpen. Karel V kreeg uiteindelijk geen plaats in de zaal. Maria van Bourgondië wel, maar in de definitieve versie draagt ze een puntvormige hoed en heeft ze een valk op de hand.
htmlText_D07400FE_5D02_070E_41B0_A2C4AEEC43F3.html =
Portret van een meisje
Matthias de Visch
1702-1765
Olieverf op doek
0000.GRO1454.I
htmlText_D1AAA868_6B02_2B59_41D6_4922D7AEAFFB.html =
C. Verschelde, Les anciennes maisons de Bruges
Brugge,
1875
Bibliotheek Musea Brugge
htmlText_D21AC56A_6B02_64BE_41D6_EF50B6228EED.html =
Plan met doorsnedes van het Gruuthusepaleis
Louis Delacenserie
1892,
Brugge
Archief Monumentenzorg Stad Brugge
htmlText_D2840673_6B02_24AE_41CE_C79F74AFC3B2.html =
A. Pugin / T. King, Les vrais principes de l’architecture ogivale
Brugge,
1850
Bibliotheek Musea Brugge
htmlText_D551148C_6B02_3AED_41CC_AA4138BB3307.html =
Buste van stadsarchitect Louis Delacenserie
Gustaaf Pickery
1900-1909,
Brugge
Gips
htmlText_D605B372_F988_E8BA_41D4_54A1F9FA6229.html =
Karel V
Conrad Meit (?)
1520-1530, Vlaanderen
Terracotta (buste) en hout (hoed)
XXI.O.0004
htmlText_D94F711A_5D0E_0916_41A8_70A335455AFE.html =
Portret van Lady Anne Rushout
Marcus Gheeraerts II
1631
Olieverf op doek
0000.GRO1630.I
htmlText_D96B5BCD_6B06_63F2_41D1_5E51D97F8C71.html =
Handstereokijker en twee stereofoto’s
1880-1910
Hout, metaal en glas
BMV.04300
htmlText_D9D0069A_5F0E_0BFF_41C9_D8CC3C13A3E8.html =
Portret van Lady Anne Rushout
Marcus Gheeraerts II
1631
Olieverf op doek
0000.GRO1630.I
htmlText_DC53A9F4_5D06_3912_41CF_00A89C1C9589.html =
Portret van de arts Carolus Toomkens
Anonieme meester
1755-1765,
Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO0619.I
htmlText_DDA6991B_85BA_02FE_41E0_51CD70B18A22.html =
Portret van Francois de Arande, hoofdman van de schuttersgilde Sint-Joris
Jacob van Oost I
1635
Olieverf op doek
htmlText_DED183F9_6B02_639E_41D3_E12E50BBE236.html =
Wrijfprent van de grafplaat van Florentine Wielant
James Weale
Circa 1862
Papier en grafiet
XXX.O.0029
htmlText_DF6A6A11_6B1E_2C93_41D4_70ADA5808075.html =
Prenten uit ‘Album Pittoresque de Bruges’
Joseph Buffa (uitgever)
Na 1837,
Brugge
Prentenkabinet Musea Brugge, 72.3
htmlText_DFAAB5F1_5D0E_0912_41D1_93184E150DFD.html =
Portret van Hendrik Franssens, deken van het chirurgijnsambacht
Jacob van Oost II
1675-1713
Olieverf op doek
0000.GRO0180.I
htmlText_E248B9B4_F987_BBBE_41ED_5E1449D15B68.html =
Louis Delacenserie
1890
Steen, hout en pleister
COLLECTIE MUSEA BRUGGE
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_E37728BC_F998_B9AE_41E5_B5EF1230A428.html =
Louis Delacenserie
1890
Steen, hout en pleister
COLLECTIE MUSEA BRUGGE
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_E3CD2C01_F998_B856_41D5_2F4AC82C823D.html =
Louis Delacenserie
1890
Steen, hout en pleister
COLLECTIE MUSEA BRUGGE
Wil je meer weten? Klik hier
htmlText_E5A52A8B_FED7_1996_41E3_957011DD7D74.html =
Kaart van Brugge
Anonieme meester
1546-1600, Brugge
Olieverf op doek
0000.GRO0410.I
Op dit stadsplan ontdek je de hoofdrolspeler van het Gruuthusemuseum: Brugge! Alle objecten vertellen verhalen over deze stad en haar mensen, van de Bourgondische tijd tot begin 20ste eeuw. Goed voor meer dan 500 jaar. De collectie is een verzameling topstukken. Prestigeobjecten, gemaakt in of voor de stad, voor mensen uit de toplaag.
Terug naar dit plan van na 1546. Het is geschilderd in opdracht van het stadsbestuur en oorspronkelijk was het maar liefst vijf meter breed, met buurgemeenten Damme en Sluis erbij. Zeg maar: van Brugge tot de zee. Alleen de stadskern bleef bewaard.
Op het plan zie je ook een weergave in perspectief van belangrijke gebouwen: het stadhuis, het belfort, belangrijke kerken en kloosters, de natiehuizen… En kijk hoe, buiten de dubbele walgracht met zijn stadspoorten, waterlopen Brugge verbinden met de zee en het hinterland. Rond 1550 zijn dat deels nieuwe verbindingen. Ze zijn aangelegd omdat Brugge steeds moeilijker bereikbaar wordt via het Zwin, de zeearm die de stad verbindt met de Noordzee. Brugge dreigt afgesloten te worden van de zee!
Vandaar de nieuwe kanalen, met de bijbehorende bruggen en sluizen. Ze moeten de handel veiligstellen. Water is Brugges troef en de bron van zijn welvaart, in de middeleeuwen en later.
Je ontdekt in deze zaal nóg een stadsgezicht, op het schilderij met de knielende familie op de twee luiken. Ook daar zie je op de achtergrond Brugges skyline, met de belangrijkste torens: het belfort, de verdwenen Sint-Donaaskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk hier vlakbij. Het knielende gezin is de Spaans-Vlaamse handelaarsfamilie Pardo, die tot Brugges elite behoort.
Brugge is in hun 15de eeuw een welvarende wereldstad: met prachtige gebouwen zoals dit stadspaleis, met kleurrijke spektakels en stoeten, en met veel kunst. Daar maak je in de volgende zalen op deze verdieping kennis mee.
htmlText_E749FFAA_FED3_1796_41B0_290D92D6B98C.html =
Portretten van Juan II Pardo en zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant
Antonius Claeissens
Ca. 1580, Brugge
Olieverf op paneel
1999.GRO0019.I
De uit Spanje afkomstige familie Pardo was in het zestiende-eeuwse Brugge een vooraanstaande familie. Juan Pardo de jonge liet zich portretteren door een lid van de Brugse schildersdynastie Claeissens, samen met zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant. Traditioneel staan de zonen bij de vader afgebeeld en de dochters bij de moeder. De achtergrond is een panoramisch gezicht op Brugge, waarbij de torens van de belangrijkste kerkelijke en burgerlijke gebouwen zijn weergegeven. Deze twee luiken werden in de negentiende eeuw in het Sint-Juliaanshospitaal samen getoond met de 'Aanbidding der Wijzen', eveneens in de collectie van het Groeningemuseum (1974.GRO0031.I). Oorspronkelijk hoorden de zijluiken bij een verdwenen middenpaneel in de Sint-Donaaskathedraal van Brugge.
htmlText_EBBD4EB8_6B02_26C9_4191_33BD0115D156.html =
Vloertegels uit het Gruuthusepaleis
1450-1499,
Zuidelijke Nederlanden
Majolica
XXI.O.1288-1290
Eind 19de eeuw wordt het Gruuthusepaleis grondig gerestaureerd. De arbeiders vinden resten van originele vloertegels terug, met daarop het onderstel van een klein kanon: het embleem van Lodewijk van Gruuthuse, de man die in de 15de eeuw het paleis had laten uitbreiden. Het embleem komt ook terug in handschriften in zijn bibliotheek en op de deur van de bidkapel.
htmlText_EDFD0F00_FF14_3252_41EF_A1003A9470A8.html =
Portretten van Juan II Pardo en zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant
Antonius Claeissens
Ca. 1580, Brugge
Olieverf op paneel
1999.GRO0019.I
De uit Spanje afkomstige familie Pardo was in het zestiende-eeuwse Brugge een vooraanstaande familie. Juan Pardo de jonge liet zich portretteren door een lid van de Brugse schildersdynastie Claeissens, samen met zijn echtgenotes Anna Ingenieulandt en Maria Anchemant. Traditioneel staan de zonen bij de vader afgebeeld en de dochters bij de moeder. De achtergrond is een panoramisch gezicht op Brugge, waarbij de torens van de belangrijkste kerkelijke en burgerlijke gebouwen zijn weergegeven. Deze twee luiken werden in de negentiende eeuw in het Sint-Juliaanshospitaal samen getoond met de 'Aanbidding der Wijzen', eveneens in de collectie van het Groeningemuseum (1974.GRO0031.I). Oorspronkelijk hoorden de zijluiken bij een verdwenen middenpaneel in de Sint-Donaaskathedraal van Brugge.
htmlText_EE88B801_FEF4_1E52_41DD_D3037D814A06.html =
Portret van Lodewijk van Gruuthuse
Meester van de Vorstenportretten
Circa 1480, Brugge?
Olieverf op paneel
0000.GRO1557.I
Dit is de Bruggeling Lodewijk van Gruuthuse, bouwheer van dit Bourgondische stadspaleis uit de 15de eeuw. Hij verwelkomt ons, in het museum dat naar zijn familie is genoemd. Lodewijk houdt een bidsnoer in zijn handen. Waarschijnlijk is dit de rechterhelft van een tweeluik. Links zat vermoedelijk Maria met het kind Jezus.
Plus est en vous, staat onderaan. ‘Haal het beste uit jezelf’, ‘Heb ambitie’. Lodewijks levensmotto is de leidraad van het museum. De voorwerpen die je zult zien tonen het beste van zichzelf. We hebben het over hun schoonheid, het talent van de makers, de ambitie van opdrachtgevers, hun belang voor Brugge…
Maar: wie is deze Lodewijk van Gruuthuse, op dit portret een vijftiger of zestiger? Zijn familie werd schatrijk door de verkoop van gruut, een kruidenmengeling voor bij het bierbrouwen. Later innen de Gruuthuses taksen op de invoer en het brouwen van de meeste biersoorten. Lodewijk bezit ook heerlijkheden, waar de gronden en belastingen hem heel wat opbrengen.
Kijk naar Lodewijks hals: hij draagt de ketting van de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste ridderorde in de Bourgondische Nederlanden. Want de edelman Lodewijk behoort tot de top van de samenleving. Hij maakt deel uit van de dichte entourage van de Bourgondische hertogen, van kindsbeen af. Zij houden onder meer hof in Brugge, een ambitieuze stad van Europees belang.
Plus est en vous: dat geldt ook voor veel Bruggelingen uit Lodewijks tijd. Met hen en hun ambities maak je kennis op de gelijkvloerse verdieping.
htmlText_EFF65198_FE92_BB2A_4198_2C29440E96E1.html =
Portret van Lodewijk van Gruuthuse
Meester van de Vorstenportretten
Circa 1480, Brugge?
Olieverf op paneel
0000.GRO1557.I
Dit is de Bruggeling Lodewijk van Gruuthuse, bouwheer van dit Bourgondische stadspaleis uit de 15de eeuw. Hij verwelkomt ons, in het museum dat naar zijn familie is genoemd. Lodewijk houdt een bidsnoer in zijn handen. Waarschijnlijk is dit de rechterhelft van een tweeluik. Links zat vermoedelijk Maria met het kind Jezus.
Plus est en vous, staat onderaan. ‘Haal het beste uit jezelf’, ‘Heb ambitie’. Lodewijks levensmotto is de leidraad van het museum. De voorwerpen die je zult zien tonen het beste van zichzelf. We hebben het over hun schoonheid, het talent van de makers, de ambitie van opdrachtgevers, hun belang voor Brugge…
Maar: wie is deze Lodewijk van Gruuthuse, op dit portret een vijftiger of zestiger? Zijn familie werd schatrijk door de verkoop van gruut, een kruidenmengeling voor bij het bierbrouwen. Later innen de Gruuthuses taksen op de invoer en het brouwen van de meeste biersoorten. Lodewijk bezit ook heerlijkheden, waar de gronden en belastingen hem heel wat opbrengen.
Kijk naar Lodewijks hals: hij draagt de ketting van de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste ridderorde in de Bourgondische Nederlanden. Want de edelman Lodewijk behoort tot de top van de samenleving. Hij maakt deel uit van de dichte entourage van de Bourgondische hertogen, van kindsbeen af. Zij houden onder meer hof in Brugge, een ambitieuze stad van Europees belang.
Plus est en vous: dat geldt ook voor veel Bruggelingen uit Lodewijks tijd. Met hen en hun ambities maak je kennis op de gelijkvloerse verdieping.
## Hotspot ### Tooltip HotspotMapOverlayArea_FB8C7C3C_EE5E_9208_41E1_18E757ACB1F7.toolTip = Inkom HotspotMapOverlayArea_FBCC201E_EE42_F208_41EB_0EF1F7C7DEFB.toolTip = Studio HotspotMapOverlayArea_FC6CA790_EE5E_9E18_41D6_4BADDE622791.toolTip = Inkom HotspotMapOverlayArea_FCB544F5_EE43_9218_41E2_484A2830F37A.toolTip = Bidkapel \ HotspotMapOverlayArea_FD724414_EE5D_7218_41C9_941B9F49B4FD.toolTip = Logia ## E-Learning ### Score Name score1.label = Score 1 ### Question Screen quizQuestion_FD73B631_EE3E_BE18_41EB_DEE81D233943.ok = OK ### Report Screen quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.completion = Completed quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.downloadCSV = Download .csv quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.elapsedTime = Time quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.items = Items Found quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.questions = Questions quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.questionsCorrect = Correct quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.questionsIncorrect = Incorrect quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.repeat = Repeat quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.submitToLMS = Submit quizScore_FD704631_EE3E_BE18_41D1_B824748EA9B5.title = - SCORE - ### Timeout Screen quizTimeout_FD748631_EE3E_BE18_41E2_E7919DF9A2CB.repeat = Repeat quizTimeout_FD748631_EE3E_BE18_41E2_E7919DF9A2CB.score = View Score quizTimeout_FD748631_EE3E_BE18_41E2_E7919DF9A2CB.title = - TIMEOUT -