#: locale=nl ## Tour ### Description tour.description = Virtuele rondleiding ### Title tour.name = GROENINGEMUSEUM ## Skin ### Multiline Text HTMLText_1C0FD1AB_312D_75CA_4199_B868B09B2DE2.html =
{{title}}
{{subtitle}}



HTMLText_27CF2713_3EB9_439A_41C1_DB69FD0B0E65.html =
Jheronimus Bosch werkte in ’s-Hertogenbosch en ontwikkelde met zijn fantasierijke beeldtaal vol duivels en monsters een stroming die zeer dominant was in de 16de eeuw in heel Noordwest Europa. Het deels eigenhandige Laatste Oordeel toont een hels landschap vol fantasiewezens.


Pieter Pourbus schilderde het Laatste Oordeel voor de Vierschaar van het Brugse Vrije, een onafhankelijk bestuurlijk gebied rond Brugge, dat op de Brugse Burg zijn hoofdzetel had. Met de monumentale naakten illustreert hij zijn kennis van de Italiaanse renaissance. Daarnaast liet hij zich bewust of onbewust door de Boschiaanse fantasiewezens beïnvloeden.


Zijn schoonvader Lancelot Blondeel nam als homo universalis een uitzonderlijke plaats in in de Brugse kunstproductie. Hij trad vaak op als ontwerper en hoofdaannemer. Het maken van schilderijen was slechts één van zijn vele taken. Met De heilige Lucas schildert de Madonna, gevat in een geschilderde gouden lijst, toont hij de illusionistische mogelijkheden die de schilderkunst biedt.



HTMLText_4781AD39_36C1_4FC6_41A9_95F402A5162A.html =
Jan Provoost kwam in 1494 - het jaar dat Hans Memling overleed - naar Brugge.
Hij was één van de vele kunstenaars die Brugge door haar rijke artistieke klimaat in de 15de eeuw wist aan te trekken. Hij nam een prominente plaats in binnen het Sint-Lucasgilde, de organisatie waarin Brugse kunstenaars en zadelmakers zich verenigden. Net als vele andere kunstenaars was hij vermoedelijk ook lid van een rederijkerskamer, een vereniging van amateurdichters.


Dit alles vindt zijn weerslag in zijn kunst, die zich kenmerkt door vele iconografische vernieuwingen, zoals in de Gierigaard en de Dood, een schilderij waarvan de betekenis nog altijd niet helemaal duidelijk is. Ook compositorische vernieuwingen komen regelmatig in zijn oeuvre voor. Het is bijvoorbeeld uitzonderlijk om de kruisiging van Christus op een horizontaal formaat weer te geven.





HTMLText_50FCB633_36C1_5DCA_41BA_4A90AE090B05.html =
Brugge bleef tot het einde van de 15de eeuw een belangrijke handelsstad. Door een moeilijke politieke situatie, een te protectionistisch handelsbeleid en het verzanden van het Zwin, moest de stad uiteindelijk haar leidende rol afstaan.


Rond die tijd waren er nog altijd veel kunstenaars actief in Brugge. De meest invloedrijke uit het laatste kwart van de 15de eeuw was ongetwijfeld Hans Memling. Deze van oorsprong Duitse meester werd aangetrokken door het kunstklimaat in Brugge en gooide hoge ogen, onder meer als portretkunstenaar. Met zijn Moreel-triptiek maakte hij één van de eerste grootschalige groepsportretten in de geschiedenis.


Rondom hem waren er vele kunstenaars actief die niet meer met naam bekend zijn, maar van wie op stilistische gronden een oeuvre kan worden samengesteld. Zij kregen een noodnaam, zoals de Meester van de Legende van de heilige Ursula en de Meester van de Legende van de heilige Lucia. Die laatste kan misschien met Fransois Van der Pitte worden vereenzelvigd, maar de onderzoeksresultaten zijn hierover (nog) niet sluitend.



HTMLText_511B56B3_4EE3_1928_41C2_ED3A9C5FDD1A.html =
Figuratie versus abstractie


Na 1945 volgden de kunststromingen elkaar in sneltreinvaart op. De abstractie kwam sterk opzetten, maar er waren ook strekkingen waarin het figuratieve hoogtij vierde, zoals het surrealisme. Beide stromingen hebben hun wortels in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Georges Vantongerloo werd in 1917 lid van de Nederlandse kunstbeweging De Stijl en evolueerde in de jaren 1950 naar driedimensionaal werk met eigentijdse materialen.


De aanslag van René Magritte is typisch voor de beeldtaal van deze Belgische surrealist.


Paul Delvaux werkte op de grens van magisch realisme en surrealisme.


Marcel Broodthaers was een bewonderaar en artistieke erfgenaam van Magritte. Hij is wereldwijd nog steeds een inspiratiebron voor kunstenaars.


Amédée Cortier evolueerde van figuratief naar abstract en vond aansluiting bij de Amerikaanse colourfieldpainting.


Het werk van René Heyvaert is uiterst minimalistisch.


Raoul De Keyser creëerde een abstracte vormentaal die vertrekt uit de natuur om hem heen. Zijn werk geniet internationale belangstelling.
HTMLText_51280E82_4EFF_29E8_4193_96CADB811F8D.html =
Brugge en Venetië oefenden aan het einde van de 19de eeuw een bijzondere aantrekkingskracht uit op symbolisten als William Degouve de Nuncques, Henri Le Sidaner en Fernand Khnopff. De symbolisten wilden ontsnappen aan hun moderne, geïndustrialiseerde omgeving. Ze richtten zich op fantasie en spiritualiteit en op een hogere dimensie, die schuilgaat achter de zichtbare werkelijkheid. Hun kunstwerken tonen een geheimzinnige, omfloerste wereld. Een wereld die ook aan bod komt in de populaire roman Bruges-la-Morte van George Rodenbach.


Het symbolisme en andere nieuwe kunststromingen als het impressionisme en pointillisme werden in Brussel gepropageerd door avant-gardistische kunstenaarsgroeperingen als Les XX en haar opvolgster La Libre Esthétique. Zij organiseerden tentoonstellingen, voordrachten en concerten en gaven tijdschriften uit.


Ook het historisme kwam in dezelfde periode tot ontwikkeling. Edmond Van Hove, de belangrijkste Brugse kunstenaar van zijn generatie, ontleende aan de kunst van de Vlaamse primitieven het detailrealisme. Zijn oeuvre omvat zowel portretten, religieuze werken als allegorieën.



HTMLText_5159FE42_4EE1_2968_41BA_83DB37169E4D.html =
Fauvisme en expressionisme


Rik Wouters is een pionier van de moderne kunst. Hij was opgeleid als beeldhouwer, maar verkoos al snel het schilderen en tekenen. Hij evolueerde van impressionisme naar een vorm van fauvisme, gekenmerkt door intense kleuren, sterke vereenvoudigingen en een losse, instinctmatige toets.


Edgard Tytgat en Jean Brusselmans behoorden vóór de Eerste Wereldoorlog tot de vriendenkring van Rik Wouters. Aanvankelijk door hem beïnvloed, ontwikkelden ze vanaf de jaren 1920 een eigen vormentaal.


Zo kreeg het werk van Edgard Tytgat een uitgesproken lineair en naïef karakter. Hij haalde zijn inspiratie uit het dagelijks leven, de wereld van circussen en kermissen, folklore en erotisch getinte oosterse sprookjes, die hij met bizarre fantasieën vermengde.


Jean Brusselmans bouwde, wars van elke kunststroming, aan een eigenzinnig oeuvre. Hij ontwikkelde een synthetische stijl waarin elke vorm wordt vereenvoudigd. De compositie is evenwichtig en doordacht opgebouwd. Heel zijn leven bleef hij trouw aan enkele thema’s: landschappen, marines, stillevens en portretten.


HTMLText_51619668_4EE1_3938_41C5_3ECE11933080.html =
Het Vlaamse expressionisme


De bloei van het Vlaamse expressionisme begon tijdens de jaren 1920. Hoofrolspelers zijn Constant Permeke, Gustave De Smet en Frits Van den Berghe. Ze woonden en werkten voor de Eerste Wereldoorlog in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem bij Gent en waren nog volop in de ban van het impressionisme.


Tijdens de oorlogsjaren verbleven Van den Berghe en De Smet in Nederland en Permeke in Engeland. Ze kwamen er in contact met de nieuwste ontwikkelingen: het fauvisme, het futurisme en vooral het Franse kubisme en het Duitse expressionisme. Onder invloed van de internationale avant-garde ontwikkelden ze hun eigen stijl, waarbij de herkenbare realiteit, ondanks de soms verregaande vervormingen, het uitgangspunt bleef.


Kenmerkend voor het Vlaamse expressionisme is de landelijke en volkse thematiek. Permeke had vooral aandacht voor vissers en boeren. De Smet en Van den Berghe hadden opvallend veel oog voor het dorpsleven en de vrijetijdsbeleving: de kermis, het circus, de kroeg,…


HTMLText_51CD9042_442B_E196_41B9_DF35F594DD7C.html =


GROENINGEMUSEUM
BRUGGE





SELECTEER UW TAAL - SELECTIONNER VOTRE LANGUE - CHOOSE YOUR LANGUAGE - WÄHLEN SIE IHRE SPRACHE
Audio voorlopig Engels - Audio provisoire en Anglais - Audio provisional English - Audio vorläufiges Englisch
HTMLText_51D1B824_4EE6_E928_41C1_695DE5ECB8B2.html =
In de 16de eeuw bracht Brugge twee kunstenaarsdynastieën voort die tot in de 17de eeuw actief bleven: de familie Claeissens en de familie Blondeel-Pourbus. De Claeissens bleven de Brugse kunstmarkt domineren met allegorische composities waarvan de betekenis soms moeilijk te achterhalen is.


Pieter Pourbus leidde zowel zijn zoon Frans I als zijn kleinzoon Frans II op. Beide werden succesvol buiten Brugge. Frans II schopte het met zijn realistische portretten zelfs tot het Franse hof en dat van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Van die laatsten maakte hij de officiële staatsieportretten. Deze werden eindeloos gekopieerd en zijn tot vandaag bepalend voor ons beeld van hen.


In Antwerpen en ver daarbuiten bleef de Bruegel-dynastie dominant. Johannes predikt tot de menigte werd door de zonen van Pieter Bruegel I herhaaldelijk op hoog niveau gekopieerd. Er was een grote interesse in de wijze waarop hij landschappen concipieerde, zoals onder andere blijkt uit het Bosrijk landschap met koeien en geiten van Roelandt Savery.



HTMLText_53928371_4EE3_7F28_41B3_C12AF0CB489E.html =
Heel wat Brugse neoclassicisten maakten naam als portretschilder. Niet het minst François-Joseph Kinsoen die een internationale carrière zou uitbouwen als hof-en societyportrettist. Naast een aantal van zijn verfijnde portretten bezit het Groeningemuseum ook zijn enige bekende historieschilderij: het monumentale doek De dood van de vrouw van Belisarius.


Historiestukken waren de specialiteit van Joseph-Denis Odevaere. Maar ook hij waagde zich geregeld aan het lucratieve portretgenre. Hij werd hofschilder van koning Willem I. Ook Joseph Ducq werkte in opdracht van de koning der Nederlanden en van andere notabelen, zoals het echtpaar De Keverberg de Kessel dat hij ten voeten uit vereeuwigde in een staatsieportret.
Beeldhouwer en stadsarchitect Jean-Robert Calloigne maakte met zijn witmarmeren Madonna een neoclassicistische versie van Michelangelo’s renaissancebeeld uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


Naast werken van de bekendste Brugse neoclassicisten verwierf het Groeningemuseum in 2015 ook een portret van de belangrijkste Belgische vertegenwoordiger van deze kunststroming, François-Joseph Navez.


HTMLText_5848D672_36C3_3A4A_41C4_8117BD781B7F.html =
Gerard David schilderde met zijn Oordeel van Cambyses het meest aangrijpende werk van de collectie van Musea Brugge. Hij schilderde het voor het Stadhuis, waar het als exemplum iustitiae de schepenen – die ook rechter waren – moest waarschuwen voor oneerlijke rechtspraak. Het tweeluik zal zijn functie zeker hebben vervuld, want het blijft tot op vandaag op het netvlies van elke toeschouwer gebrand.


David en zijn tijdgenoten bleven geïnspireerd door hun voorgangers de Vlaamse primitieven en werkten verder in hun gedetailleerde en realistische stijl. Er ontstond steeds meer interesse in het landschap, zoals ook uit de Doop van Christus blijkt.


Ambrosius Benson, die vanuit Lombardije naar Brugge kwam, vestigde zich eerst in de werkplaats van David, en later als onafhankelijke meester. In navolging van de schildersschool van Leonardo da Vinci bracht hij een stijl naar Brugge waarin sterke licht-donkerovergangen – het zogenaamde clair-obscur – veelvuldig voorkwamen. De geleidelijke overgang van licht naar donker wordt sfumato genoemd. Dit wordt onder andere door Adriaen Isenbrant en Pieter Claeissens I overgenomen.




HTMLText_6821024C_4EE1_1978_41BB_24FDA8A16590.html =
De 17de eeuw en zijn genres


In Brugge werd de schilderkunst van de 17de eeuw gedomineerd door Jacob van Oost I. Hij verbleef enkele jaren in Italië, waar hij sterk werd beïnvloed door het werk van Caravaggio. In de geest van de contrareformatie schilderde Van Oost talrijke altaarstukken voor Brugse kerken en kloosters. Daarnaast was hij actief als portretschilder van de burgerij. Ook zijn zoon Jacob van Oost II maakte naam als Brugs portret- en historieschilder.


De Vlaamse barokschilderkunst vertoont een opmerkelijke tendens tot specialisatie. In de grote kunstencentra Antwerpen en Brussel legden sommige kunstenaars zich toe op monumentale historiestukken: historische, Bijbelse of mythologische taferelen.


Andere schilders specialiseerden zich in portretten, landschappen, genrestukken - schilderijen van alledaagse taferelen - of stillevens. Schilders vervolmaakten zich in subgenres van het stilleven, zoals het bloemstuk, het fruitstilleven, het dierstuk of het trompe l’oeil-stilleven, waarin vaak vanitas- of vergankelijkheidsymboliek werd verwerkt.


De diverse genres waren in trek bij kunstverzamelaars en maakten een prominent deel uit van hun kunst- en wonderkamers.


HTMLText_6ECFA5D6_4EE1_1B68_41D3_A213ECDE5317.html =
Omstreeks 1850 onderging het landschapsgenre een belangrijke evolutie. Kunstenaars trokken met hun schildersezels en verftubes de vrije natuur in en schilderden en plein air, in de openlucht. Het pleinairisme werd vooral in Frankrijk beoefend, door de school van Barbizon. Tussen 1830 en 1860 vestigden verschillende Parijse kunstenaars zich in de omgeving van Barbizon en het nabijgelegen woud van Fontainebleau. In België was Théodore Fourmois de eerste pleinairistische landschapsschilder.


In navolging van de school van Barbizon werden ook in België verschillende regionale landschapsscholen gevormd. Vooral de School van Tervuren zou naam maken, met Hippolyte Boulenger, Alphonse Asselbergs en Théodore Coosemans. Zij legden zich toe op romantische en dramatische uitbeeldingen van de natuurlijke omgeving.


Kunstenaars kregen meer en meer oog voor de wisselende aspecten van de natuur en hun techniek werd almaar schetsmatiger. Emile Claus oogstte veel succes met zijn variant van het impressionisme, het luminisme, met het zonlicht in de hoofdrol.


HTMLText_6EF046E9_4EE3_3938_41B5_D3B1ED1E8495.html =
Eind 18de en begin 19de eeuw beleefde de schilderkunst in Brugge een nieuw hoogtepunt. De Brugse academie, toen één van de beste van het land, speelde een voortrekkersrol in het promoten van het neoclassicisme. Ze vormde verschillende kunstenaars die hun opleiding in het buitenland vervolledigden en vervolgens internationaal doorbraken.


Joseph-Benoît Suvée is ongetwijfeld het meest succesvolle voorbeeld. Hij bouwde een droomcarrière uit in Parijs en Rome. Hij versloeg Jacques-Louis David – het Franse boegbeeld van het neoclassicisme – als laureaat van de Prix de Rome en zou het als Bruggeling zelfs schoppen tot directeur van de prestigieuze Académie de France in Rome.


Het neoclassicisme wordt gekenmerkt door een evenwichtige opbouw, een overwicht van de tekening op de kleur en een uiterst verfijnde afwerking. De stijl is doorgaans koel, statisch en sculpturaal. De geliefkoosde genres van de neoclassicisten zijn het portret en het historiestuk met thema's uit de klassieke oudheid.
HTMLText_9ABAA961_85EC_CE36_41D4_523E26E20B09.html =



Brugge, een bloeiende kunstmetropool


Vanaf de 13de eeuw ontwikkelde Brugge zich tot een handelsmetropool met grote aantrekkingskracht. Vele internationale handelshuizen en het Bourgondische hof vestigden zich hier. Dit leidde tot een bloeiende luxe-industrie, die de voedingsbodem was voor het ontstaan van een nieuwe stroming in de schilderkunst: de Vlaamse primitieven.


Jan van Eyck, Robert Campin en Rogier van der Weyden waren de grondleggers hiervan. Hun stijl kenmerkt zich door een groot detailrealisme, veel aandacht voor de weergave van materialen en landschappen en een helder kleurgebruik. De minutieuze details en prachtige texturen zijn ook voor ons nog steeds adembenemend.


De kunstenaars konden dit effect bereiken door het gebruik van olieverf. Die techniek was al langer bekend, maar het talent van deze meesters zorgde voor een toepassing op uitzonderlijk hoog niveau. Hierdoor werden ze in hun tijd al wereldberoemd.




### Label Label_392F8B69_2BB9_8895_41BD_627C57A760E2.text = GRONDPLAN ### Tooltip IconButton_11799103_1C9E_A909_418E_09A8EA6A7B64.toolTip = Naar Boven IconButton_1297FF98_1C82_9907_41AD_A09E1EA44354.toolTip = Thumbnails IconButton_12B3BCE7_1C81_BF08_41BC_218123CBBD44.toolTip = Naar Links IconButton_12D5DAF7_1C9E_BB08_416D_19DFFACBC396.toolTip = Naar Rechts IconButton_12FEFBA0_1C9E_9908_41B1_DC24C660435A.toolTip = Zoom In IconButton_138A1D06_1C9E_7908_41BC_00628ACDA5FF.toolTip = Naar Onder IconButton_138AC8EB_1C81_A718_41B9_C0E861AF42F4.toolTip = Maximaliseer scherm IconButton_138AC8EB_1C81_A718_41B9_C0E861AF42F4_mobile.toolTip = Fullscreen IconButton_138E31DC_1C9E_A93F_4194_059FF78E4793.toolTip = Zoom Uit MapViewer.toolTip = Click op camera om zich te verplaatsen ## Media ### Subtitle album_2569D780_3127_3DB6_41C4_EC8FBF7CC000.subtitle = Johannes de doper panorama_2CF1BDAF_5B02_D583_41BC_158D31007768.subtitle = Rond 1500 - Gerard David panorama_2F44BA03_25D4_F3C8_41A3_FBBE1942E3B2.subtitle = Historiestukken \ panorama_2F44DC96_25D4_90C8_41B9_8B10C1796569.subtitle = Rond 1500 - Jan Provoost panorama_2F452125_25D5_91C8_41AF_CF9912765C74.subtitle = Brugs Neoclassicisme - 19de eeuw panorama_2F454475_25D4_9048_417E_A86CA6BA4FC6.subtitle = Genrestukken, Stillevens en Landschappen \ panorama_2F454A8E_25D4_90D8_41A9_B2B9E43DD55A.subtitle = Fauvisme en Expressionisme panorama_2F4552F5_25D5_9048_41BE_1E554C82FA7F.subtitle = Rond 1600 panorama_2F456F34_25D4_91C8_41B8_975342617B89.subtitle = Historiestukken \ panorama_2F4593CA_25D5_B058_41AA_F407A0FEFE78.subtitle = Rond 1600 panorama_2F45AD26_25D5_91C8_419C_3A4200669345.subtitle = Fin de Siècle panorama_2F45FE91_25D5_B0C8_418F_F1FA52CD3593.subtitle = Landschappen na 1850 panorama_2F45FFE7_25D5_9048_41BB_D93946D38920.subtitle = Brugs Neoclassicisme - 19de eeuw panorama_3D8B634F_30B1_46E5_41BC_50540FB6755B.subtitle = Brugs Neoclassicisme - Suvée panorama_6069DF93_79EF_6272_41C3_D15DAC448895.subtitle = Het Vlaamse expressionisme panorama_68671A7F_7933_FFDF_41CA_1B80C56FC09D.subtitle = Rond 1500 - Jan Provoost panorama_6A86BE2E_7933_3761_41B6_AC8094D06E0C.subtitle = Renaissance panorama_6AD5DDD3_7931_F527_41CC_56FC2AD1AA01.subtitle = Hans Memling en de anonieme meesters panorama_6AFBC126_7931_2D61_41C1_55F6E640B07F.subtitle = De 17de eeuw en zijn genres panorama_6B844D5B_7937_7527_41B5_5F902E97E373.subtitle = Hans Memling en de anonieme meesters panorama_86343408_9A20_A0DE_41C2_8DC440EBDA67.subtitle = Brugge, een bloeiende kunstmetropool panorama_89CAA2B2_857D_C21A_41D3_96C0613CB575.subtitle = Brugge, een bloeiende kunstmetropool ### Title album_128CD85C_3640_D67E_41B7_AE04993C1EEA.label = Photo Album 0000_GRO1661_I_0263 album_128CD85C_3640_D67E_41B7_AE04993C1EEA_2.label = 0000_GRO1661_I_0272 album_13686614_3641_7DCE_41C6_303AC9102137.label = Photo Album 0000_GRO0025_I album_15ACE32C_3643_FBDE_41BB_024869FEC819.label = Photo Album 2003_GRO0002_I_103 album_16039EF8_3641_4A46_41C5_C1420F53091F.label = Photo Album 0000_GRO0024_I copy album_161EAE94_3641_4ACE_41CA_45D091DFB00D.label = Photo Album 1989_GRO0001_I_026 album_16B18C04_364F_4DCE_4183_B1BDA66FDEA2.label = Photo Album 1995_GRO0018_I_116 album_202244D8_30C1_94E0_41C0_A8ECD1103359.label = Photo Album 0000_GRO0040_I_010 album_203C1C94_30C6_BB60_4193_3DD348DF01C9.label = Photo Album 0000_GRO0041_I_003 album_21A2AE61_30C2_B7A0_41C6_436893B5D746.label = Photo Album 0000_GRO0117_I_085 album_21B2698E_30C1_7D60_41C7_EE38A9F94009.label = Photo Album 0000_GRO0018_I_094 album_21C70F77_30C7_B5A0_41A9_73BAD61085FA.label = Photo Album 0000_GRO0108_I_121 album_21CEED0F_30C6_9560_41C6_BD98C93824AB.label = Photo Album 0000_GRO0110_I_2 album_21E6CBC3_35C3_4A4A_41C1_ACFB5FF570C2.label = Photo Album 0000_GRO0175_I_a album_21FA1C23_35C1_4DCA_41AC_DAC53F104C6D.label = Photo Album 0000_GRO0081_I_108 album_2304C062_35C0_D64A_41B8_EA6074744D73.label = Photo Album 0000_GRO1393_IA album_23A858A1_35CF_36C6_41A3_3396A3EB9FC7.label = Photo Album 0000_GRO0035_I_0000 album_2562EB85_35C1_CACE_41B3_BD9BDC5D0D69.label = Photo Album 0000_GRO0208_Ia_det03 album_2569D780_3127_3DB6_41C4_EC8FBF7CC000.label = MEMLING album_2590245D_35C0_DE7E_4186_74E4DB47DEFC.label = Photo Album 0000_GRO0209_I_0013 album_2715C4C3_35C3_DE4A_4195_22F720B51EB3.label = Photo Album 0000_GRO0159_I copy album_2802BA07_3EC8_CD7A_41C6_65B3D7B91042.label = Photo Album 0000_GRO0216_I_014 album_28DCE100_3641_D7C6_41B8_AE559BFE6ACC.label = Photo Album 0000_GRO1561_I_015 album_28FC8143_3643_564A_41B2_DA846BC99593.label = Photo Album 0000_GRO0216_I_014 album_298220B3_3643_56CA_41B3_E5896DDF5D27.label = Photo Album 2016_GRO0009_Ia_BL album_29825906_3640_D7CA_41C4_32AAD83962BE.label = Photo Album 1979_GRO0006_Ia_2 album_299A63F6_3641_5A4A_41A6_DEF1E730F5D1.label = Photo Album 2017_GRO0012_I_2-BL2 album_29D4BBD3_3640_CA4A_41C1_13703F195135.label = Photo Album 0000_GRO1534_I_1 album_3A1B38DE_35C0_D67A_41C6_C766503BF9B8.label = Photo Album 0000_GRO1542_I-1545_I album_3AA73E62_35C1_4A4A_41BB_7AD4B9417508.label = Photo Album 2019_GRO0001_I_det1 album_40BA25DE_5B3D_3585_4195_708F9639ED24.label = Photo Album 1991_GRO0007_I_099 album_41EBB731_5B06_F69F_41B8_06102815822A.label = Photo Album 2017_GRO0001_I det1 album_42615196_5B03_4D85_41D0_AA588B5EC180.label = Photo Album 2004_GRO0001_I_2 det1 album_42615196_5B03_4D85_41D0_AA588B5EC180_0.label = 2004_GRO0001_I_2 det1 album_42B2E582_5B05_4A7D_41D5_5CB68B02B156.label = Photo Album 2010_GRO0007_I det1 album_42DB9A8E_5B07_5F85_41AC_5F9DC2A06E85.label = Photo Album 2016_GRO0020_I_2 det1 album_430D163D_5B03_D687_41C3_F9943E27E4E4.label = Photo Album 0000_GRO0429_I det1 album_430DB46A_5B1F_CA8D_419B_46505983AC19.label = Photo Album 1975_GRO0020_I det1 album_4316B442_5B02_CAFD_41C2_6B229D9C3687.label = Photo Album 0000_GRO0350_I det1 album_43567556_5B1D_CA85_41C7_605B5952176B.label = Photo Album 0000_GRO1254_I_034 album_4365FEF0_5B1E_D79D_41B5_C762FF3E49B7.label = Photo Album 1985_GRO003_I det1 album_43C6D65B_5B1F_F683_41C7_8F53DF0135C7.label = Photo Album 1973_GRO0100_I_2 det1 album_43E92700_5B05_F67D_41CE_AB3107F869B3.label = Photo Album 2010_GRO0008_I det1 album_43ED3DB2_5B1F_359D_41D5_DB5BBBA9F3F1.label = Photo Album 0000_GRO1492_I_2 det1 album_48509943_5B05_5A83_41C1_A1703088A053.label = Photo Album 0000_GRO0256_I (1) album_48523CC6_5B03_7B82_419B_B420F309CEC6.label = Photo Album 0000_GRO0375_I_068 album_48578BEF_5B07_7D83_41C2_9085F0CD5A78.label = Photo Album 0000_GRO0233_I det1 album_4862E968_5B05_5A8D_41B3_B815E79810C7.label = Photo Album 0000_GRO0299_I det1 album_48646E8F_5B1D_5783_41C8_D5C795D7211E.label = Photo Album 0000_GRO1300_I (1) album_48661F23_5B03_3683_41A5_57CBB40597F6.label = Photo Album 0000_GRO0374_I det1 album_487182E7_5B05_4F83_41A6_5DF7CF50DAEC.label = Photo Album 0000_GRO0030_I_022 det1 album_487A79DE_5B1F_5D85_41B6_8509926CAB12.label = Photo Album 1972_GRO0008_I_062-2 album_487E8869_5B03_5A8F_41B8_34BA7036941F.label = Photo Album 0000_GRO0430_II_2 det1 album_48A21D14_5B1E_FA85_41C7_6625CE4B7D74.label = Photo Album 0000_GRO1339_I_2 det1 album_48A21D14_5B1E_FA85_41C7_6625CE4B7D74_2.label = 0000_GRO1339_I album_48E36585_5B1F_7587_4151_04E72CA5FC2A.label = Photo Album 1976_GRO0806_I det1 album_497B9475_6385_AB44_41D0_E79CD5168FD4.label = Photo Album 0000_GRO0039_I_0375 album_497B9475_6385_AB44_41D0_E79CD5168FD4_8.label = 0000_GRO0039_I_0405 album_498A3CF1_6384_BB5C_41D6_4767F1CA9FDE.label = Photo Album 0000_GRO1545_I album_498B384C_5B07_DA85_41D0_156C31160FCF.label = Photo Album 0000_GRO0184_I_079 album_49A52C7F_5B06_FA83_41D0_6622136069E5.label = Photo Album 0000_GRO0136_I det1 album_49CEED6B_6384_D54C_41C7_3115DF56A7B0.label = Photo Album 0000_GRO1544_I album_4A4D0609_6383_56CC_41D4_FDD4BE8D329C.label = Photo Album 0000_GRO0038_I_0420 album_4C0EA69E_5B1D_3785_41AA_0E8C4F78D314.label = Photo Album 0000_GRO1302_I_2 det1 album_4C275BEE_5B1D_5D85_41CB_0947DE46CB77.label = Photo Album 1985_GRO0017_I_2 det1 album_4C3F2D31_5B1D_DA9F_41D4_15609764F39D.label = Photo Album 0000_GRO1294_I det1 album_4C451AC3_5B07_DF83_41C2_46085C6B547A.label = Photo Album 0000_GRO0187_I det1 album_4C65711D_5B1E_CA87_41AD_F3375BB6025B.label = Photo Album 1985_GRO0001_I_155 album_4C72783A_5B1D_5A8D_41BE_AEBC554EF09F.label = Photo Album 1985_GRO0028_I det1 album_4CA3E2D1_5B1D_4F9F_4170_0F44C4BB9D94.label = Photo Album 1985_GRO0025_I det1 album_4CB4E527_5B05_4A83_41D5_1655DC02D619.label = Photo Album 2010_GRO0004_I copy album_4D3E09F7_5B1D_3D83_41C0_21F84AA50171.label = Photo Album 0000_GRO0680_I_2 album_4D7A014C_5B07_4A85_41C6_97FEB1BC9C04.label = Photo Album 0000_GRO0232_I det1 album_4DAAF081_5B05_4A7F_41BE_4BCFD08FB98A.label = Photo Album 2017_GRO0009_I det1 album_4E19A728_5B06_D68D_41CB_05FA4F6A7432.label = Photo Album 0000_GRO0132_I det1 album_4E20B13E_5B05_4A85_41C0_146C0EE986F7.label = Photo Album 0000_GRO0085_I_2 det1 album_4E2CDF2F_5B07_3683_41CA_21A6EDC3CDEA.label = Photo Album 0000_GRO0138_I det1 album_4E5C346C_5B03_CA85_41CC_DFD946DB3009.label = Photo Album 0000_GRO409_I det1 album_4E944017_5B07_4A83_41CC_BBFE2CA6DF7B.label = Photo Album 0000_GRO0181_I det1 album_4E974888_5B02_DB8D_41CF_4D33527129F9.label = Photo Album 0000_GRO0340_I det1 album_4EC5244D_5B07_CA87_41CD_00B15336338C.label = Photo Album 2015_GRO0003_I_2 det1 album_4ECFEBB6_5B02_DD85_41CF_58D4775EB1A3.label = Photo Album 0000_GRO0008_I det1 album_4ECFEBB6_5B02_DD85_41CF_58D4775EB1A3_0.label = 0000_GRO0008_I det1 album_4EE671E2_5B05_4DBD_41D5_2ECD656490EA.label = Photo Album 0000_GRO0025_I det1 album_4F481E84_5B1D_F786_41D6_1E68B8099F1B.label = Photo Album 1985_GRO0027_I det1 album_4F80BC58_5B05_5A8D_41D3_68AEBBABE821.label = Photo Album 0000_GRO0106_I det1 album_4F80BC58_5B05_5A8D_41D3_68AEBBABE821_0.label = 0000_GRO0106_I det1 album_4F9DF28D_5B05_CF87_41C4_B68B0A32FB2E.label = Photo Album 0000_GRO0034_I_2 det1 album_4FA6BA8D_5B06_DF87_41CC_0CD9A6C75452.label = Photo Album 0000_GRO0234_I copy album_4FAF0B8F_5B1D_5D83_41B8_276847746F76.label = Photo Album 1985_GRO0034_I det1 album_4FBE63B4_5B02_CD85_41C7_DEBA3017BA91.label = Photo Album 2006_GRO0001_I_2 album_4FC1F060_5B03_4ABD_41B1_8148A51148A6.label = Photo Album 0000_GRO0676_I_116 album_4FD0F6BF_5B07_3783_41D2_F079C38BC91E.label = Photo Album 2015_GRO0001_I_2 det1 album_4FD2117B_5B07_4A83_41D4_9496773B2373.label = Photo Album 2013_GRO0013_I_2 det1 album_4FD4072E_5B05_5685_41C7_2897C5F713F7.label = Photo Album 0000_GRO0237_I_088 album_4FDC6C61_5B03_3ABF_419C_2A44FE545256.label = Photo Album 1995_GRO0041_I copy det1 album_4FDEB41E_5B05_CA85_41C8_31AA57A0638E.label = Photo Album 0000_GRO0058_I det1 album_4FE25A7A_5B06_FE8D_41B5_4B795B424DB1.label = Photo Album 2012_GRO0048_I_02 album_4FE6B9C5_5B07_5D87_417D_B6C0A0D18DF3.label = Photo Album 2015_GRO0018_I_2 det1 album_4FF9A978_5B05_7A8E_41D6_93A0C3244085.label = Photo Album 2012_GRO0001_I_2 det1 album_4FFDCB5A_5B05_3E8D_41B6_57735F178AD9.label = Photo Album 2012_GRO0002_I det1 album_4FFE9D9F_5B02_D583_41A7_3C9B327EC7BE.label = Photo Album 1991_GRO0010_I_a det1 album_4FFF86D1_5B05_379F_41BA_09E9F7048C5A.label = Photo Album 2010_GRO0023_I det1 album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217.label = Photo Album 0000_GRO1660_I copy album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217_0.label = 0000_GRO1660_I copy album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217_1.label = 0000_GRO1660_I_045 album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217_2.label = 0000_GRO1660_I_047 album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217_3.label = 0000_GRO1660_I_048 album_96BE64F0_89B2_1B72_41DD_D6F53A318217_4.label = 0000_GRO1660_I album_99EE255E_8992_3AAE_41DE_1797CCFED9FE.label = Photo Album Baroncelli copy album_99EE255E_8992_3AAE_41DE_1797CCFED9FE_0.label = Baroncelli copy album_99EE255E_8992_3AAE_41DE_1797CCFED9FE_1.label = Baroncelli album_9AC39808_89B2_0A92_41DB_13687A0B36DB.label = Photo Album VI_O_0125_2 album_9AC39808_89B2_0A92_41DB_13687A0B36DB_0.label = VI_O_0125_2 album_9AC39808_89B2_0A92_41DB_13687A0B36DB_1.label = VI_O_0125 album_9AC39808_89B2_0A92_41DB_13687A0B36DB_2.label = VI_O_0135_2 album_9AC39808_89B2_0A92_41DB_13687A0B36DB_3.label = VI_O_0135 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7.label = Photo Album 2019_GRO0002_I_3 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_0.label = 2019_GRO0002_I_3 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_1.label = 2019_GRO0002_I_4 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_2.label = 2019_GRO0002_I_5 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_3.label = 2019_GRO0002_I_6 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_4.label = 2019_GRO0002_I_7 album_9AC61E7E_89B6_076E_41D0_FB96E97366F7_5.label = 2019_GRO0002_I album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667.label = Photo Album 0000_GRO0161_I_0007 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_0.label = 0000_GRO0161_I_0007 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_1.label = 0000_GRO0161_I_0016 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_10.label = 0000_GRO0161_I_0074 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_11.label = 0000_GRO0161_I_0077 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_12.label = 0000_GRO0161_I_0080 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_13.label = 0000_GRO0161_I_0094 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_14.label = 0000_GRO0161_I_0098 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_15.label = 0000_GRO0161_I_0103 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_16.label = 0000_GRO0161_I_0165 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_17.label = 0000_GRO0161_I_0167 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_18.label = 0000_GRO0161_I_0168 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_19.label = 0000_GRO0161_I_0169 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_2.label = 0000_GRO0161_I_0019 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_20.label = 0000_GRO0161_I_0170 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_3.label = 0000_GRO0161_I_0024 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_4.label = 0000_GRO0161_I_0026 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_5.label = 0000_GRO0161_I_0032 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_6.label = 0000_GRO0161_I_0036 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_7.label = 0000_GRO0161_I_0042 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_8.label = 0000_GRO0161_I_0049 album_9AC6B869_89B6_0A92_41D8_4FF98CD35667_9.label = 0000_GRO0161_I_0070 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A.label = Photo Album 0000_GRO1365_I_008 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A_0.label = 0000_GRO1365_I_008 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A_1.label = 0000_GRO1365_I_009 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A_2.label = 0000_GRO1365_I_010 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A_3.label = 0000_GRO1365_I_011 album_9AF96E3D_89B6_06F2_41DF_CCD7F3AE750A_4.label = 0000_GRO1365_I album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790.label = Photo Album 0000_GRO0162_I-2 album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790_0.label = 0000_GRO0162_I-2 album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790_1.label = 0000_GRO0162_I album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790_2.label = 0000_GRO0162_IB album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790_3.label = 0000_GRO0162_Ic album_9AFAF368_89B6_1E92_41C4_82381F82A790_4.label = 0000_GRO0162_ID album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859.label = Photo Album 1974_GRO0035_I_030 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_0.label = 1974_GRO0035_I_030 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_1.label = 1974_GRO0035_I_032 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_10.label = 1974_GRO0035_I_69 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_11.label = 1974_GRO0035_I_0179 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_2.label = 1974_GRO0035_I_034 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_3.label = 1974_GRO0035_I_036 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_4.label = 1974_GRO0035_I_53 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_5.label = 1974_GRO0035_I_54 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_6.label = 1974_GRO0035_I_61 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_7.label = 1974_GRO0035_I_64 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_8.label = 1974_GRO0035_I_66 album_D166BF3C_C774_B184_41DC_C74FDF6A9859_9.label = 1974_GRO0035_I_68 map_37877365_2749_DBC2_41BA_86D02B8FE0C4.label = PLAN panorama_2CF1BDAF_5B02_D583_41BC_158D31007768.label = Zaal 3A panorama_2F44BA03_25D4_F3C8_41A3_FBBE1942E3B2.label = Zaal E panorama_2F44DC96_25D4_90C8_41B9_8B10C1796569.label = Zaal 2B panorama_2F452125_25D5_91C8_41AF_CF9912765C74.label = Zaal 6A panorama_2F454475_25D4_9048_417E_A86CA6BA4FC6.label = Zaal C panorama_2F454A8E_25D4_90D8_41A9_B2B9E43DD55A.label = Zaal 8B panorama_2F4552F5_25D5_9048_41BE_1E554C82FA7F.label = Zaal 4B panorama_2F456F34_25D4_91C8_41B8_975342617B89.label = Zaal D panorama_2F4593CA_25D5_B058_41AA_F407A0FEFE78.label = Zaal 4A panorama_2F45AD26_25D5_91C8_419C_3A4200669345.label = Zaal 7B panorama_2F45FE91_25D5_B0C8_418F_F1FA52CD3593.label = Zaal 7A panorama_2F45FFE7_25D5_9048_41BB_D93946D38920.label = Zaal 6B panorama_3D8B634F_30B1_46E5_41BC_50540FB6755B.label = Zaal 5 panorama_6069DF93_79EF_6272_41C3_D15DAC448895.label = Zaal 8A panorama_68671A7F_7933_FFDF_41CA_1B80C56FC09D.label = Zaal 2B panorama_6A86BE2E_7933_3761_41B6_AC8094D06E0C.label = Zaal 3B panorama_6AD5DDD3_7931_F527_41CC_56FC2AD1AA01.label = Zaal 2A panorama_6AFBC126_7931_2D61_41C1_55F6E640B07F.label = Zaal B panorama_6B844D5B_7937_7527_41B5_5F902E97E373.label = Zaal 2A panorama_86343408_9A20_A0DE_41C2_8DC440EBDA67.label = Zaal 1A panorama_89CAA2B2_857D_C21A_41D3_96C0613CB575.label = Zaal 1B panorama_CFF9E345_8992_1E92_41D3_EF4F6CB87762.label = Start photo_62AE290C_5B0F_3A85_41B8_91E73AFF2E3C.label = 0000_GRO0081_I_108 det2 video_9F101E3E_8628_3E70_41DD_097E5E028F06.label = touchtafel_VEIB ## Popup ### Body htmlText_11AF232C_59AD_312F_41BF_9F93597C7A63.html =
Charon of De vervloekte veerman
± 1896
pen en aquarel op papier
htmlText_2300C185_5B0E_CD87_41D5_5E49892CFEDF.html =
Johannes doopt Christus in de Jordaan. Op dat moment barst de hemel open en verschijnt God die spreekt: ‘Dit is mijn zoon’. Op de achtergrond zien we dezelfde Johannes in twee andere taferelen, al prekend en terwijl hij Christus voorstelt. Het prachtige landschap is een mijlpaal in de geschiedenis van de Vlaamse landschapsschilderkunst. David maakte dit drieluik in opdracht van de Brugse notaris Jan de Trompes en zijn eerste vrouw Elisabeth van der Meersch, beiden afgebeeld op de zijluiken. Op de buitenluiken ook Jans tweede vrouw, Magdalena Cordier, met hun dochter.
htmlText_2300D189_5B0E_CD8F_41BE_67BF86F0E738.html =
Naast het jaartal 1518 lezen we de naam en leeftijd van de geportretteerde: Paulus de Nigro, 36. Hij was een Genuese scheepsverzekeraar die verbleef in de internationale handelsstad Brugge. Wellicht was dit het linkerluik van een drieluik met in het midden een religieus tafereel en rechts Paulus’ vrouw of een heilige.
htmlText_2301018A_5B0E_CD8D_41CC_53ABA15865B9.html =
We herkennen Maria Magdalena aan haar zalfpot met de olie waarmee ze Christus´ voeten zalfde. Zij was een prostituee, maar Jezus nam het voor haar op en vergaf haar haar zonden. De uit Noord-Italië afkomstige Benson schilderde deze populaire heilige wel twintig keer, nu eens met een zalfpot, dan met een boek. De sterke licht-donkerwerking is kenmerkend voor zijn stijl.
htmlText_23017186_5B0E_CD85_41D6_046D7A572150.html =
Maria en Jezus zetelen op een weelderige troon met renaissance-ornamenten die de laatste mode reflecteren. Op medaillons staan voorstellingen uit het leven van Maria, gebaseerd op prenten van Dürer. Rechts de Visitatie, de Annunciatie en de twaalfjarige Jezus in de tempel. Links de verschijning van Jezus aan Maria en haar Hemelvaart. Op de pilasters zijn de aanbidding door de koningen (links) en door de herders (rechts) afgebeeld. De figuren van Maria en het Kind zijn gebaseerd op een verloren paneel van Hugo van der Goes.
htmlText_2301A18B_5B0E_CD83_41CC_55EACBCC7B38.html =
Het oeuvre van Ambrosius Benson is moeilijk te vatten omdat er maar twee schilderijen gesigneerd zijn met het monogram AB. Hier staat het op de steen onderaan links, naast de datering 1527. Jezus verkeert in het gezelschap van zijn ouders en zijn neef Johannes. De omfloerste sfumatostijl van Maria’s gezicht, de donkere schaduwpartijen en de sculpturale personages verraden zijn Italiaanse afkomst
htmlText_2301C188_5B0E_CD8D_41CF_051E481498BD.html =
Dit werk toont het talent van Isenbrant als portretschilder. Helaas blijft de in gebedshouding afgebeelde geportretteerde onbekend. Vaak bieden de heiligen op de achtergrond een aanknopingspunt. Hier zijn dat Paulus met zwaard en Petrus met boek en sleutel. Zij zijn de bescherm- of naamheiligen van de opdrachtgever. Dit is het rechterluik van een diptiek. Het linkerluik toonde wellicht Maria.
htmlText_2303F183_5B0E_CD83_41C2_13DA28B652C1.html =
In opdracht van de Brugse schepenen, in die tijd ook rechters, schilderde David deze monumentale diptiek over de corrupte rechter Sisamnes. Links de omkoping en de arrestatie door koning Cambyses. Rechts de straf: Sisamnes wordt levend gevild. Met zijn huid is de stoel overtrokken van zijn zoon die hem opvolgt als rechter. Als waarschuwing aan de rechters om rechtvaardig te handelen kon dit tellen! Gerechtigheidstaferelen als dit sierden menig Vlaams stadhuis waar recht werd gesproken. David gaf dit verhaal uit de oudheid een eigentijdse setting, zodat toeschouwers zich beter konden inleven.
htmlText_230E818E_5B0E_CD85_41C1_49F51C39F449.html =
Voor het onderwerp van dit schilderij, de Verheerlijking van de Maagd, werd in die tijd in Brugge vaker gekozen. Engelen verdrijven de wolken, zodat Maria met Kind in een aureool van licht verschijnt boven drie profeten en twee sibillen met profetieën en voorspellingen op banderollen. Benson herhaalde geregeld composities en motieven, zoals de sibillen, die in andere betekenissen terugkeren in zijn werk.
htmlText_4F37EBE5_405B_4793_41A4_B3030D58DC9B.html =
Een groot deel van de 16de-eeuwse heiligenvoorstellingen was gewijd aan de kerkvader Hiëronymus, bekend van zijn bijbelvertalingen. Vaak wordt hij afgebeeld in zijn studeervertrek of in een landschap met de leeuw als gezel. Hier doet hij boete voor een kruisbeeld. De schedel herinnert aan de vergankelijkheid. Als symbool van contemplatie was hij een voorbeeld voor de humanisten.



htmlText_4F96B3BA_4045_47F1_41C5_E988AAF63270.html =
De oorlogsgod Mars vertrappelt de Onwetendheid terwijl Victoria, de godin van de overwinning, hem een lauwerkrans opzet. Rondom hen personificaties van de zeven kunsten en wetenschappen. Links: Grammatica (boek), Geografie (passer en wereldbol), Sterrenkunde (hemelsfeer), Retorica (slangenstaf) en Dialectiek (papegaai); rechts Muziek (schalmei) en Rekenkunde (wastafel). Schilderkunst (palet en penselen) loopt op het gezelschap toe. Zij eist haar plaats op tussen de Vrije Kunsten, wat een actuele discussie in de 16de eeuw verbeeldt.
htmlText_4FE17266_405B_C091_418C_F3B1BB9306FD.html =
Aanleiding voor dit werk was de Unie van Brussel, een akkoord dat een korte periode van vrede inleidde tussen Spanje en de Nederlanden. De fragiliteit van het akkoord wordt verbeeld door figuren die proberen te beletten dat wapens worden verpletterd door de triomfwagen waar Vrede op troont. Vóór de wagen knielen de Zeventien Provinciën van de Nederlanden, achteraan de Brugse schepenen en burgemeester Joris van Brakele, in het rood.
htmlText_4FF5EE0B_4044_C097_41C8_F089BF906BD6.html =
De Perzische koning Cyrus viel het land van de Massageten binnen nadat hun koningin Tomyris zijn huwelijksaanzoek had afgewezen. Haar zoon werd gevangen genomen en pleegde zelfmoord. In een finale veldslag sneuvelde Cyrus. De wraakzuchtige Tomyris dompelde zijn hoofd onder in een kruik met bloed, zodat hij zijn bloeddorst eindelijk kon lessen. Dit gerechtigheidstafereel werd besteld door de rechters van het Brugse Vrije.
htmlText_50162652_405C_C0B1_41C9_5C6A77EFDDC4.html =
Dit plan van de machtige Duinenabdij in Koksijde getuigt van Pourbus’ activiteit als landmeter en cartograaf. Het toont een ommuurd complex van 25 hectare, een uitgebreide legende én het gebruikte bouwmateriaal.
Toen Pourbus het plan in 1580 voltooide, was de abdij net zwaar geplunderd tijdens de godsdienstoorlogen. De geplande heropbouw zou nooit gebeuren want de monniken bleven in Brugge, de stad waarnaar ze waren gevlucht.
htmlText_502D3491_404C_C1B3_41C4_4E476FA0F2BB.html =
Van 1895 tot 1898 woonde Valerius De Saedeleer in Lissewege, een idyllisch dorp in de buurt van Brugge. Op dit impressionistische dorpsgezicht wandelen vrouwen in kapmantels langs een vaartje en de typisch witgekalkte huizen. Door het verticale formaat gaat veel aandacht naar de blauwe lucht met stapelwolken en de weerspiegeling in het water.
htmlText_50305E61_405B_C093_41A1_90BB795546B6.html =
Suvée portretteert hier zijn 75-jarige schoonvader aan het werk. Jean Rameau was edelsmid in Parijs, Place du Carrousel. Hij kijkt op tijdens het schetsen, mogelijk van de terracotta sculptuur die met veel aandacht is weergegeven. Niet toevallig want de edelsmid verwierf zijn meesterschap met een voorstelling van de Vestaalse maagden die het heilige vuur dragen.
htmlText_50761A94_405C_C1B1_41CD_674AA101AF80.html =
Volgens een verhaal van de Romeinse schrijver Valerius Maximus werd de Vestaalse maagd Tuccia onterecht van onkuisheid beschuldigd. Geholpen door de godin Vesta bewijst ze haar onschuld door, in een zeef, water uit de Tiber te dragen naar de tempel van Vesta. De dramatiek – let op de vochtige, rode ogen van Tuccia - wordt verhoogd door de ongeruste blikken van de personages links.
htmlText_5083BC4D_4045_4093_41CD_AF1476786635.html =
In dit historiestuk zoekt Odevaere zijn onderwerp in de toenmalige actualiteit: de Griekse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomaanse overheersers. Hij brengt een eigentijdse held in beeld: Lord Byron. In 1823 trekt de beroemde romantische dichter en avonturier als vrijwilliger naar Griekenland om er de bevolking te steunen, maar hij sterft er amper een jaar later na een koortsaanval.



htmlText_509FAA3F_405F_C0EF_41CA_398D33DA43BB.html =
Suvée werkte herhaaldelijk in opdracht van de vooraanstaande Brugse familie Van Outryve. Hier portretteert hij Augustin, succesrijk zakenman, reder en maritiem verzekeraar. Van zijn tante nam hij een bloeiende handel over in stoffen, aardewerk, thee, tabak,.... De opschriften Paris, Hollande, Allemagne op de mappen wijzen op het internationale karakter van zijn firma, toen een van de belangrijkste Brugse ondernemingen.
htmlText_50A15A21_405B_C093_41CA_3EA05DF4384F.html =
Door zijn fijne schildertechniek en scherpe psychologische observatie was Suvée een gevierd portrettist. In dit late portret toont hij zich op het toppunt van zijn kunnen. Het eert de militaire carrière van adjudant-commandant De Travanet. Op de kaart voor hem lezen we Metz, een verwijzing naar zijn gevechten aan het Oostfront en het beleg van Luxemburg in 1795 tijdens de Franse Revolutionaire Oorlogen.
htmlText_50A525CD_404C_C393_41C2_A8CD21555CD1.html =
Deze expressieve buste in plaaster stelt een stomme vrouw voor. Het is een van de weinige beelden van Chainaye die vooral naam zou maken als journalist. Het was te zien op de eerste tentoonstelling van Les XX in 1884 waarvan hij medestichter was. Opmerkelijk is dat de buste niet alleen zijn eigen signatuur draagt, maar ook die van de eigenaar: zijn goede vriend en collega-beeldhouwer Jef Lambeaux.
htmlText_50AAE545_4045_4093_4191_B1AD43C6E911.html =
Hoewel Joseph-Denis Odevaere zich vooral toelegde op de historieschilderkunst, waagde hij zich ook geregeld aan het lucratieve portretgenre. Daarvan getuigt dit eerder informele portret van een vader met zijn dochter. Zij lijken net teruggekeerd op hun landgoed na een wandeling met hun jachthond. Let op het tedere handgebaar tussen vader en dochter.
htmlText_50AB6570_404D_4371_41B0_10A4A22D6766.html =
Van Hove schilderde dit melancholische doek aan het einde van zijn carrière. Het heeft een warm coloriet en een spontanere toets dan zijn vroegere werken. Een bejaard echtpaar zit op de avond van hun leven in een glooiend landschap. Hun hechte band wordt gesymboliseerd door de handdruk. De ondergaande zon versterkt het allegorische onderwerp.
htmlText_50AB9FAE_405D_5F91_419F_974B9A3878B1.html =
Voorstellingen van de kleine Johannes de Doper en Jezus, met of zonder de Heilige Familie, waren populair bij Italiaanse renaissanceschilders zoals Leonardo da Vinci. Maar ook bij Vlaamse kunstenaars als Jan van Hemessen en Cornelis van Cleve. Met zijn clair-obscurtechniek en de zachte contouren van het zogeheten sfumato inspireerde Van Cleve zich duidelijk op Italiaanse voorbeelden.
htmlText_50B5F03B_4045_40F7_41C1_E1513BF332C0.html =
Alphonse Asselbergs schilderde dit doek tijdens zijn verblijf in Barbizon. Het stelt La Mare aux Fées voor, een poel omringd door enkele bomen. Deze plek aan de rand van de mythische wouden van Fontainebleau heeft veel kunstenaars geïnspireerd. Dit weemoedige landschap is niet enkel een treffend voorbeeld van natuurobservatie, maar geeft vooral uiting aan de melancholische aard van de kunstenaar.
htmlText_50BC445A_405D_40B1_41CF_534700BFA93C.html =
Tijdens zijn verblijf in Rome ontstond dit frisse portret van Legillon in pastelkrijt. Dit medium was heel populair in de 18de en 19de eeuw, vooral voor portretten. Het liet kunstenaars toe te tekenen op een schilderachtige manier. Na zijn Romereis opende Legillon in Brugge een kunstschool. Vanaf 1782 vestigde hij zich definitief in Parijs waar hij, zoals zijn vriend Suvée, werd opgenomen in de gerenommeerde Académie royale.
htmlText_50BE2548_4044_C091_4170_E60D77C3DC7A.html =
Kinsoens flatteuze portretten vielen erg in de smaak bij de aristocratie en de burgerij. In dit familieportret toont hij zich een meester in het tastbaar weergeven van de luxueuze fluwelen en zijden stoffen, en de kasjmieren sjaal bij een meesterlijke lichtinval.
htmlText_50C04B24_405D_C091_41C7_96BBCB2DF03E.html =
Bruggeling Suvée trok op z’n 20ste naar Parijs. Acht jaar later werd hij vóór Jacques-Louis David, later boegbeeld van het neoclassicisme, laureaat van de Romeprijs met het werk dat hij hier aan het schetsen is : De strijd van Minerva tegen Mars. Hij schonk dit zelfportret aan de Brugse academie nadat hij luisterrijk gevierd werd in zijn geboortestad. Later werd Suvée directeur van de Académie de France in Rome.



htmlText_50D57029_4047_4093_41C5_A3271C984570.html =
Zoals bij vele neoclassicistische doeken wordt hier een verhaal uit de oudheid afgebeeld. Belisarius, een generaal van keizer Justinianus, werd ten onrechte van verraad beschuldigd, gevangengenomen en blind gemaakt. De aanblik van haar verminkte man wordt zijn vrouw teveel. Tiberius, de soldaat links, zal later Belisarius’ onschuld bewijzen en trouwen met Eudoxe, de dochter die hier huilend haar stervende moeder ondersteunt.
htmlText_50E50CD7_4047_C1BF_41C6_37595097DEB2.html =
Een vrouw poseert in traditionele kledij. Aan haar kledij en juwelen te oordelen was ze niet onbemiddeld. Dit jeugdwerk van Odevaere is gedateerd in 1808. Als laureaat van de Romeprijs verbleef hij toen aan de Académie de France. Die was door Suvée ondergebracht in de Villa Medici, te zien op de achtergrond.
htmlText_50F51981_404F_C393_41CE_0462D152CFBA.html =
Menselijke figuren verbeelden ‘Geschiedenis’, ‘Tijd’ en ‘Legende’. ‘Geschiedenis’ ontcijfert een tekst met een vergrootglas. ‘Tijd’ – met zandloper en een rat die aan een boek knabbelt - verscheurt een oorkonde terwijl achter hem de Brugse Ezelpoort brandt. ‘Legende’ noteert de legende van Sint-Isidoor, de heilige boer achter haar die bidt terwijl een engel in zijn plaats ploegt.
htmlText_50F51D0E_404D_4091_41C7_9BC51CA18228.html =
Na een realistisch debuut evolueerde Emmanuel Viérin rond 1890 naar het luminisme. Zijn werken stralen rust en stilte uit. Hier baadt de middeleeuwse abdijschuur van Ter Doest in Lissewege in het licht van de ondergaande zon. Het ingetogen coloriet versterkt de verstilde poëzie van dit werk, waar de weerspiegeling evenveel aandacht krijgt als het onderwerp. Even terzijde: de schilder is de oudere broer van de architect van dit museum, Joseph Viérin.
htmlText_50F824C2_404B_4191_41C8_CCEC08605D95.html =
Tytgats eigenzinnige expressionisme doet naïef aan en heeft vaak een erotische inslag. Zoals deze bizarre scène, geïnspireerd door de sprookjes van duizend-en-één-nacht. ‘Amour et bonté’ (‘Liefde en goedheid’) lezen we op de wapperende banderol. Dat moet ironie zijn want we zien een ruiter met kromzwaard, een zwarte helper en twee geketende slavinnen, gadegeslagen door een verschrikte vrouw. Net als bij een droom laten we dit tafereel open voor interpretatie.
htmlText_50FC3443_405B_4097_41CB_5A2998353F14.html =
De stijl van de Antwerpse portretschilder Adriaen Key wordt gekenmerkt door een uitgesproken realisme. Deze man, wellicht een geleerde, draagt een baret en een met bont afgezette toga en omklemt een paar handschoenen. De witte molensteenkraag geeft hem niet alleen status, maar doet zijn gezicht ook oplichten tegen de zwarte kledij. Zijn verschijning beantwoordt aan het eigentijdse Vlaamse humanistenportret.
htmlText_51011130_405C_C0F1_41C2_897D456E17F2.html =
Paul de Cock maakte carrière aan de Brugse academie, eerst als leraar architectuur, later als directeur. Gedurende 52 jaar drukte hij zijn stempel op een hele generatie toekomstige schilders en architecten in Brugge. Het ovale formaat, de Lodewijk XVI-lijst en de driekwarthouding van dit portret vertonen veel gelijkenis met Suvées zelfportret. Beide doeken hingen in de portrettengalerij van de academie.
htmlText_51023644_4047_4091_41CB_23D85A429A8E.html =
Jacques d’Arthois behoorde tot een groep schilders uit de omgeving van Brussel die zich specialiseerde in boslandschappen, met het Zoniënwoud als inspiratiebron. Om diepte te suggereren maakte de kunstenaar gebruik van het atmosferisch perspectief met drieledig kleurenschema (bruin, groen, blauw) en van een kronkelende zandweg die onze blik leidt. Aan de bosrand zien we enkele figuurtjes. Het decoratief karakter van dit boslandschap herinnert aan de wandtapijten waarvoor d’Arthois kartons schilderde.
htmlText_51030B98_4047_C7B1_41C0_25133EEFE75C.html =
In 1804 won Odevaere de Romeprijs. Bij zijn terugkeer in zijn thuisstad werd hij feestelijk onthaald. Uit dank schonk hij aan de academie dit vriendschapsportret, een genre dat wel vaker voorkwam rond 1800. Directeur Van der Donckt wijst naar een document over de huldeviering. Naast hem zit voorzitter Wynckelman. De laureaat zelf is ook aanwezig in de vorm van een zelfportret aan de muur.
htmlText_51055646_4044_C091_41B0_650FE5E37CF2.html =
De Antwerpenaar Gaspar Peeter Verbruggen II trad als bloemschilder in de voetsporen van zijn vader. Hij blies het Antwerpse bloemstilleven omstreeks 1700 nieuw leven in door zijn laatbarokke, decoratieve boeketten te schikken in een antieke urne. Dit doek zit in een indrukwekkende, gesculpteerde, lindenhouten lijst met florale motieven en putti die toegeschreven wordt aan de Mechelse beeldhouwer Laurent van der Meulen.
htmlText_51070D00_4045_4091_41C1_C58394878CFC.html =
Joannes Fijt was een van de succesvolste schilders van stillevens uit zijn tijd, met navolgers in zowel de Neder- landen als in Italië. Hij innoveerde het jachtstilleven door de buit niet op een gedekte tafel, maar in een landschap te plaatsen, in een asymmetrische, uitgebalanceerde compositie. Dierenvachten en verenkleden zijn uitzonder- lijk verfijnd en tactiel weergegeven.
htmlText_5108209E_404D_41B1_415A_D52F25825191.html =
Het landleven bij de rivier de Leie is hét thema van Emile Claus. Zijn landschappen baden in het zonlicht en zijn meestal bevolkt, hier door een jonge vrouw en kind en een man in een boot. Claus plaatst de personages vooraan in tegenlicht, waardoor hun silhouetten vervagen. Zo worden ze één met het landschap. De wilde oeverbegroeiing, geschilderd in een losse, impressionistische toets, gebruikt Claus als repoussoir.
htmlText_510B8A89_404C_C193_41BD_4A754F5D1162.html =
In de jaren 1870 zakte Coosemans af naar de Limburgse Kempen om er het desolate landschap op doek vast te leggen. Zoals veel realistisch-romantische Belgische landschapsschilders had hij een voorkeur voor duistere weersomstandigheden. Het grootste deel van dit doek wordt ingenomen door de dreigende onweerslucht. Maar we zien al zonnestralen door het grijze wolkendek breken, die licht werpen op enkele boerderijtjes en een dorp in een zompig weidelandschap met knotwilgen.
htmlText_5115C5D0_4044_C3B1_41CA_11F4FAF91B0A.html =
De Brugse beeldhouwer en stadsarchitect Calloigne maakte deze neoclassicistische versie van de Madonna van Michelangelo uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit één blok marmer. Naast de treffende gelijkenissen met het renaissancebeeld toont de versie van Calloigne een warme interactie tussen moeder en kind die bij Michelangelo ontbreekt. Calloigne is ook bekend als ontwerper van de Vismarkt in Brugge.
htmlText_511B14C0_404C_C191_41B4_F1C2F4403E07.html =
Henri Le Sidaner schilderde dit symbolistische doek tijdens zijn eerste verblijf in Brugge. Hij raakte er, zoals vele kunstenaars in die tijd, in de ban van de mysterieuze en melancholische sfeer van de stad. De Lange Rei in de avondschemering ademt rust. De verlaten kaai contrasteert met de intieme stemming van de verlichte huizen.
htmlText_511FF13D_4047_40F3_41A2_68670C0D3589.html =
De Bruggeling Kinsoen bouwde een lucratieve internationale carrière uit als hof- en societyschilder. We kijken naar het geïdealiseerde, flatterende portret van de modieus geklede operazangeres Marie-Joséphine Lafont-Porcher. Zij vertoefde in de beau monde van Parijs, organiseerde er literaire salons en reisde door Europa met haar man, de violist Charles-Philippe Lafont. De knijpbril in haar hand geeft haar een intellectueel cachet.
htmlText_5125E25D_4047_40B3_41BE_C4DEC76AAC32.html =
Volgens het Bijbelverhaal beschuldigden twee oude rechters de kuise Suzanne valselijk van overspel, nadat ze weigerde in te gaan op hun avances. In dit gerechtigheidstafereel ligt de nadruk op de rechtvaardige tussenkomst van de wijze profeet Daniël. Hij ontmaskerde de grijsaards door hen apart te verhoren over een aantal details waarop ze tegenstrijdige antwoorden gaven. Ze werden ter dood veroordeeld voor hun leugens en machtsmisbruik.
htmlText_51294967_4044_C09F_41AF_1D2C2E704DC2.html =
Ducq was hofschilder van koning Willem I. Hier portretteert hij de gouverneur van Oost-Vlaanderen: baron Charles-Louis de Keverberg de Kessel. De vijftiger is net getrouwd met de Engelse Mary Lodge, 24 en gekleed in de exclusieve mode van haar tijd. Het boek in haar hand is geschreven door haar kersverse echtgenoot: de eerste monografie over Hans Memling.
htmlText_512C592B_404D_C097_41A3_D5188E6E3C7F.html =
In de lijn van de Barbizonschilders in Frankrijk nam Théodore Fourmois afstand van het idealiserende, academische landschap. Hij probeerde vooral greep te krijgen op het schouwspel van licht en atmosfeer. De kleine olieverfstudie van de watermolen in Voreppe in de Franse Dauphiné, schilderde hij wellicht ter plaatse. Het doek kon gemakkelijk in een schildersdoos opgeborgen worden. De grotere versie werkte hij af in zijn atelier. Het landschap werd lichtjes geïdealiseerd en aangevuld met koeien, een herderinnetje en een paar andere figuranten.
htmlText_512CB455_4047_40B3_419A_ED4E25F30F33.html =
Navez was Belgiës belangrijkste vertegenwoordiger van het neoclassicisme en maakte vooral naam als portretschilder. Hier etaleert hij zijn talent in de weergave van de kostbare japons, rijke juwelen en gesofistikeerde kapsels.
De jurist en liberale politicus Théodore-Joseph Jonet bestelde dit familieportret net voor het huwelijk van zijn oudste dochter Juliette, met verlovingsring. Achter haar staat haar zes jaar jongere zus Emilie. Hun moeder was dan al overleden.
htmlText_51327020_407B_C091_41C4_CF79C89AE7F5.html =
Tijdens een misviering door Paus Gregorius twijfelde één van zijn bisschoppen aan de transsubstantiatie, de verandering van het brood en de wijn in het lichaam en bloed van Christus. Om de ongelovige te overtuigen verscheen Christus op het altaar als Man van Smarten, met zijn stigmata en de Passiewerktuigen. Het tafereel werd geschilderd door een anonieme meester uit Brussel naar een gravure van Israhel van Meckenem. Het geeft ons een inzicht in hoe altaarstukken tijdens de late middeleeuwen werden ingezet in de liturgie.
htmlText_5133555B_404D_C0B7_41C5_2081AB9A1CDD.html =
Interieur van de Jeruzalemkapel in Brugge
1900
houtskool op papier
htmlText_5138704E_405D_4091_41BA_68C333F8F625.html =
Landschappen met antieke ruïnes zijn typerend voor het neoclassicisme. Hier een mooi voorbeeld van een capriccio, een gefantaseerd ruïnelandschap. Het combineert elementen die in werkelijkheid niet bij elkaar staan: rechts het Pantheon, links de overblijfselen van de tempel van Castor en Pollux, en op de achtergrond het Colosseum. De Cock kopieert hier een werk van Gian Paolo Panini, dé specialist van het capriccio-genre.
htmlText_513965ED_4044_C393_41B1_0549DE4A2006.html =
God de Vader, met tiara op het hoofd, toont zijn Zoon Christus die ostentatief zijn wonden laat zien. Boven hen zweeft de Heilige Geest in de gedaante van een duif. De iconografie gaat terug op een prent van Dürer. Deze compositie, waarvan verschillende versies bestaan, wordt toegeschreven aan het atelier van de Antwerpse schilder Artus Wolfordt.
htmlText_513D1CF0_4047_C171_41AA_E7C1AEAAF3F0.html =
Deze kopie naar een werk van Anthony van Dyck beeldt het oudtestamentische verhaal uit van Samson en Delilah. Het geheim van Samsons kracht lag in zijn weelderige haardos. Delilah verleidde hem dit geheim met haar te delen, waarop ze hem verraadde door 's nachts zijn haar af te knippen. Het schilderij toont het moment waarop de Filistijnen de verzwakte Samson overmeesteren.
htmlText_513EB40F_404B_40AF_4199_A7D69E3F4458.html =
Wouters was als schilder autodidact, maar academisch opgeleid als beeldhouwer. Dit meer dan levensgrote beeld stelt Nel voor, zijn vrouw en levenslange muze. Ze is in gedachten verzonken weergegeven in alledaagse kledij en met gekruiste armen. Het originele gipsmodel waarnaar na Wouters’ dood 12 exemplaren in brons werden gegoten wordt in Brussel bewaard.
htmlText_513F9549_4044_C093_41CA_ABD4596C5BE2.html =
Gekleed in een opvallende zwart-wit geblokte jurk zit de vrouw van de schilder te lezen in een huiselijk interieur. Brusselmans liet zich wel vaker inspireren door zijn directe omgeving en veel objecten duiken telkens weer op in zijn werk: de schelphoorn, de buste, een kopie van Michelangelo’s Stervende slaaf. Hij ordende vlakken, lijnen, vormen, structuren, schema’s en kleuren tot een uitgebalanceerd geheel.
htmlText_514A54FD_4047_4173_41B8_6805BC069108.html =
Dit weelderige boeket is samengesteld uit bloemen die in realiteit nooit tezelfdertijd bloeien. De tulp, dé cultbloem in de 17de eeuw, voert de hoofdtoon. Sommige bloemen beginnen al te verwelken. Ze wijzen de toeschouwer op zijn eigen sterfelijkheid. Savery verlevendigde zijn boeketten door insecten toe te voegen die de moralistische boodschap versterken. De slak verwijst naar verval, de vlinders naar de fragiele menselijke ziel.
htmlText_514EB60B_4044_C097_41AE_1C882E390F3F.html =
Dit trompe l’oeil-stilleven wil het oog letterlijk misleiden. Drie dode vogels hangen aan twee spijkers in een geschilderde donkere lijst. Hun slagschaduwen en de barsten in het pleisterwerk zijn meesterlijk weergegeven. Illusionistische vanitasstillevens waren bijzonder populair in de 17de eeuw. Een schilder kon uitpakken met zijn technische vaardigheden en tegelijk wijzen op de vergankelijkheid van het leven.
htmlText_515386C9_404B_C193_41C4_836E7AEB2102.html =
Rik Wouters brengt in dit fauvistische portret intense kleuren aan met vlugge penseelstreken. Door delen van het doek onbeschilderd te laten wou hij het licht vangen. Gabriëlle Giroux en haar echtgenoot Georges hadden in Brussel een modezaak en een galerie. Ze bewonderden Wouters werk en boden hem een contract-met-maandloon aan en organiseerden in 1914 een solotentoonstelling met zijn werk.
htmlText_5162A09B_405B_41B7_418B_F58A66A44D09.html =
De Bruggeling Duvivier portretteert de Parijse aristocratische familie Villers tijdens de bewogen jaren van de Franse revolutie. Trouw is het centrale thema, gesymboliseerd in het medaillon waar een vrouw een hond streelt en lauwert. Trouw binnen het gezin, maar ook trouw van een edelman aan zijn koning en natie. Aan hun verfijnde leefwereld zou gauw een eind komen.
htmlText_516DAB7C_4044_C771_41B6_2262E8CE70C1.html =
In dit monumentale schilderij zien we de enorme invloed van Rubens op de jongere schilder Jan van den Hoecke, die in de jaren 1630 met de meester samenwerkte. Het oudtestamentisch tafereel toont Jakob die zijn oudere tweelingbroer Esau knielend om vergiffenis vraagt voor het onrecht dat hij hem jaren geleden heeft aangedaan, door hem zijn eerstegeboorterecht en de zegen van hun vader Isaak te ontnemen.
htmlText_51700F12_405B_40B1_418E_59C66DDE40CA.html =
Volgens een verhaal uit de oudheid ontstond de tekenkunst toen Dibutades op de muur van haar vaders pottenbakkersatelier het schaduwbeeld van haar geliefde tekende. Hij vertrok voor lange tijd op reis en zo zou ze zijn trekken niet vergeten. Suvée schonk dit meesterwerk van het neoclassicisme aan de Brugse academie uit dankbaarheid voor de opleiding die hij er genoot.
htmlText_517486C0_4044_C191_418B_E1142EEA32C8.html =
Deze naakte jongeling met ivoorkleurige huid en blonde krullen beantwoordt aan het neoclassicistisch schoonheidsideaal. Het is Narcissus uit het klassieke verhaal van Ovidius' Metamorfosen. Moe van het jagen rust hij uit aan de oever van een meer. Verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, kwijnt hij weg terwijl zijn hazewindhond voorzichtig aan zijn been likt.
htmlText_517985D4_4047_C3B1_41B4_A0AC888E198B.html =
Deze compositie gaat terug op een wandtapijtontwerp van Rubens over de Griekse held Achilles. Om te verhinderen dat hij zou sneuvelen in de Trojaanse Oorlog verstopte zijn moeder hem, vermomd als vrouw, op een eiland. Hij leefde er tussen de koningsdochters. Griekse legeraanvoerders die zich voordeden als handelaars ontmaskerden hem. Achilles verraadde zich door naar de wapens te grijpen die verstopt zaten tussen de handelswaar.
htmlText_517EC111_404F_40B3_41C6_C370CFE5A11E.html =
In dit zelfportret gaat alle aandacht naar het frontaal afgebeelde gezicht dat ons indringend en zelfbewust aankijkt. Van Hove was amper 28 toen hij dit werk schilderde. Op het witte kraagje na is alles - de kledij en de achtergrond - zwart. Van Hoves uitgesproken detailrealisme herinnert aan de Vlaamse primitieven. Men noemde hem daarom ‘De moderne Memling’.
htmlText_5188A0D0_407C_C1B1_41B8_B7B87E8395B7.html =
Op de binnenzijde van de luiken met de gierigaard en de dood werden de opdrachtgevers van het drieluik afgebeeld. Ze zijn geknield en vergezeld van hun patroonheiligen. De opdrachtgevers zijn onbekend, maar we herkennen de heiligen: Nicolaas van Myra voor de stad Antwerpen, en Godelieve van Gistel met het halsdoek waarmee zij werd gewurgd.
htmlText_518DB2B1_4047_41F3_41C9_0BD2D9E23E4B.html =
De Noord-Nederlandse Isaac Denies specialiseerde zich in stillevens met fruit en bloemen. In dit stilleven staan de kostbare, blozende perziken centraal. Ook druiven en walnoten keren vaak terug in zijn schilderijen, net als een losjes over de tafel gedrapeerd kleed. Denies toont zich hier een meester in de weergave van de reflecties op het wijnglas dat oplicht tegen de donkere achtergrond.
htmlText_5190E84E_407B_4091_419D_F60A6FEC8C6E.html =
De heilige Nicolaas zegent ons terwijl hij in vol ornaat voor een Brugs stadsgezicht zit. De kleinere panelen stellen zijn mirakels voor. In het eerste en tweede behoedt Nicolaas straatarme zusjes voor de prostitutie door hen een bruidsschat te schenken, en redt hij zijn thuisstad Myra van de hongersnood. Het derde en verdwenen vierde paneel tonen priesterleerlingen die worden onthoofd en door Nicolaas tot leven gewekt.
htmlText_5194FB0E_404C_C091_41C1_44EFBEB33662.html =
Le Sidaner voelde zich zo goed in ‘Het Venetië van het Noorden’ dat hij er ongeveer een jaar ging wonen langs de Spiegelrei. Aan de overkant ligt de Spinolarei die hij op dit doek vastlegde. De rei met de gemeerde aak en de Sint-Walburgakerk op de achtergrond zijn in nevelen gehuld. Mensen ontbreken. Le Sidaners Brugse stadsgezichten werden in Parijs heel goed onthaald.
htmlText_519ED32C_4045_4091_41C6_550514812210.html =
Sylvie de la Rue, het nichtje van de kunstenaar, draagt een duur empirekleed en houdt haar mopshond op haar schoot. Met haar blozende wangen lijkt ze uit te rusten na een partijtje badminton. De pluimbal slingert achteloos op de vloer. Sylvie zal 12 jaar later huwen met de schilder Odevaere, waarvan het Groeningemuseum meerdere werken bezit.
htmlText_519FA067_404F_C09F_41B4_11907A003C28.html =
James Ensor stelt zijn vriend Eugène Demolder, schrijver en kunstcriticus, voor als een zegenende heilige, zoals op een middeleeuwse icoon. In de bovenregisters zien we scènes uit Christus’ lijdensverhaal en een eigenzinnige kopie van een paneel van de 15de-eeuwse Duitse kunstenaar Stefan Lochner. Demolder én Ensor waren in hun tijd voorwerp van kritiek. Vandaar de kwelduivels links en rechts.
htmlText_51C0D308_405B_4091_41A7_5EAF4AE33EF2.html =
Dit fantastische portret is een vroeg werk van Frans Pourbus II. Kort hierna werd hij hofschilder van Albrecht en Isabella en werd zijn stijl formeler. Het Latijnse opschrift zegt wie hier staat afgebeeld: Petrus Ricardus. De boeken van Galenus en Hippocrates op tafel vertellen iets over zijn functie. Hij was professor aan de Leuvense universiteit, stadsgeneesheer van Gent en lijfarts van de landvoogden. Op het wapenschild staat zijn wapenspreuk nil temere: niets ondoordacht.
htmlText_51D068BC_404F_41F1_41CF_2D5EF45BC792.html =
In opdracht van de Brugse schepenen, in die tijd ook rechters, schilderde David deze monumentale diptiek over de corrupte rechter Sisamnes. Links de omkoping en de arrestatie door koning Cambyses. Rechts de straf: Sisamnes wordt levend gevild. Met zijn huid is de stoel overtrokken van zijn zoon die hem opvolgt als rechter. Als waarschuwing aan de rechters om rechtvaardig te handelen kon dit tellen! Gerechtigheidstaferelen als dit sierden menig Vlaams stadhuis waar recht werd gesproken. David gaf dit verhaal uit de oudheid een eigentijdse setting, zodat toeschouwers zich beter konden inleven.
htmlText_51DF1F01_405D_C093_41CF_CB23C7BFAC79.html =
Dit schilderij eert Karel van Lotharingen - landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden - als beschermheer van de kunsten. Minerva, Romeinse godin van de wijsheid, houdt zijn portret vast. Verder nog personificaties van de Schilderkunst, de Beeldhouwkunst, en de Architectuur met een tekening van de Poortersloge. Daar was toen de Brugse kunstacademie gevestigd, met als directeur de schilder van dit doek. Het kreeg er een ereplaats boven de schouw van de konst-kamer of vergaderzaal.
htmlText_51FCE578_4047_4371_41AD_6DF73BDE8FF8.html =
Van de Venne specialiseerde zich in monochrome, satirische genrestukken waarin hij ondeugden aan de kaak stelt. Dit tafereel wordt geduid door het spreekwoord op de banderol onderaan: ‘Zotten maken ’t beste feest’. De menselijke dwaasheid wordt gehekeld door een groep dansende figuren, begeleid door muzikanten. Maar vooral door de ruiter die een groep aanvoert op een ezel waaraan een dode kat is vastgebonden, een typisch dwaasheidsattribuut.
htmlText_523525CE_405D_4391_4191_CB4B38BF23BD.html =
In de 16de eeuw reisden Vlaamse kunstenaars almaar meer naar Italië om kennis te maken met de antieke oudheid en de tendensen van de Italiaanse renaissancekunst. Vaak namen Vlaamse kunstenaars composities van Italiaanse schilders en beeldhouwers over. Zo ook in deze Verrezen Christus van Willem Key die duidelijk gebaseerd is op Michelangelo’s sculptuur uit 1519 uit Santa Maria sopra Minerva in Rome.
htmlText_5247483C_405C_C0F1_41A1_090A664AEA01.html =
Legillon specialiseerde zich als landschaps- en dierenschilder. In dit bucolische stalinterieur wassen twee vrouwen het linnen bij een waterput, geholpen door een jongetje. Naast hen melkt een vrouw een koe. Een man met een houtbundel op de rug verlaat de stal. De schaduwrijke stal contrasteert met het zonovergoten berglandschap op de achtergrond.
htmlText_524FFAF5_4044_C173_41B0_556BF44C0AAF.html =
Dit is vermoedelijk het middenpaneel van een altaarstuk uit het Convento Santa Clara in Tordesillas waarvan de luiken verspreid raakten. Schilder Alvaro Sanchez werkte in Valladolid en vertegenwoordigt de zogenaamde Hispano-Vlaamse school. De invloed van de Vlaamse primitieven uit zich in de verwantschap met de heilige Nicolaas van de Brugse Meester van de Lucialegende. Ook die troont voor een stadsgezicht.
htmlText_5251BE02_405C_C091_41CE_8BA31F5D9D00.html =
Maria en haar zoon rusten uit tijdens hun vlucht naar Egypte. Hun reiskoffer en proviand liggen aan hun voeten. Jozef komt aangelopen met een kruik water of wijn. Het gedetailleerde landschap biedt links zicht op een grote boerderij en rechts op een breed dal in atmosferisch perspectief. Het landschap en de figuren werden door verschillende handen geschilderd, een gebruikelijke praktijk in het 16de-eeuwse Antwerpen.
htmlText_5254A17D_4045_4373_41C9_91C7D6777908.html =
Dit mysterieuze paneel is een van De Crayers vroegste werken. Het beeldt de knielende koning Saul af, die een heks de geest van de overleden profeet Samuël doet oproepen. Samuël verkondigt hem zijn nakende dood. Rechts op de achtergrond is uitgebeeld hoe Saul de volgende dag zal omkomen: op het slagveld, verslagen door de Filistijnen, stort hij zich wanhopig op zijn eigen zwaard.
htmlText_525F1F66_405D_4091_41CE_BC30DBE21596.html =
Tijdens zijn Italiëreis maakte Van Hemessen kennis met de renaissancekunst. Hier baseerde hij zich op Rafaëls Heilige Familie van François I die hij zag in het kasteel van de Franse koning in Fontainebleau. Van Hemessen schrapte de overige figuren uit Rafaëls compositie, zodat alle aandacht gaat naar de liefdevolle band tussen moeder en kind, en naar het indrukwekkende landschap waarin de rust op de vlucht naar Egypte is afgebeeld.
htmlText_526051EA_407B_4391_41BE_D642026CFFB8.html =
Provoost maakte deze Kruisiging vermoedelijk voor de Jeruzalemkapel in Brugge. Daar kwam de Broederschap van de Jeruzalembedevaarders bijeen waarvan de schilder zelf lid was. Terwijl zijn tijdgenoten Jeruzalem meestal vanuit hun fantasie afbeeldden, had Provoost de stad zeer waarschijnlijk met eigen ogen gezien. Zijn afbeelding links is gebaseerd op eigen observaties. Rechts is Constantinopel dan weer veel minder waarheidsgetrouw voorgesteld.
htmlText_527606CD_405B_4193_41BC_E9AAB5D8EEA6.html =
In 1599/1600 kreeg Frans Pourbus II, kleinzoon van Pieter, van de aartshertogen Albrecht en Isabella de opdracht om hun officiële portretten te schilderen. Zijn staatsieportretten werden veelvuldig gekopieerd, vooral in kleine, mobielere busteportretten, zoals hier. In de oorspronkelijke versies is het vorstenpaar ten voeten uit afgebeeld, geïdealiseerd maar met een zeker realisme. Pourbus’ faam als portretschilder breidde zich uit over hofkringen in heel Europa.
htmlText_52F95338_407B_C0F1_4195_0EE4AB477174.html =
Catharina van Alexandrië behoort tot de populairste middeleeuwse heiligen. Ze wordt vaak afgebeeld met een gebroken wiel met spijkers waarop ze werd vastgebonden. Toen een bliksem het marteltuig vernielde besloot men haar te onthoofden. Provoost baseerde zijn compositie op een houtsnede van Dürer. Dit luik maakte oorspronkelijk deel uit van een triptiek, waarvan de Kruisiging hiernaast het middenluik was en het linkerluik bewaard wordt in het Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam.
htmlText_5308FC44_407B_C091_41C9_DB485C1716EF.html =
In de 15de en 16de eeuw reisden veel kunstenaars over en weer tussen Noord- en Zuid-Europa. Zo ook Frey Carlos, een Vlaamse broeder die in het Hiëronymietenklooster van Évora (Portugal) woonde en werkte. De diagonaal die het beeldvlak doorsnijdt zuigt onze blik naar rechts. Dit doet vermoeden dat het smalle paneel ooit het linkerluik was van een verloren gegane triptiek met centraal een Kruisafneming.
htmlText_53525305_405D_C093_41BD_055D2128F9E5.html =
Roelant Savery maakte vanaf 1603 furore aan het hof van Rudolf II in Praag. Zijn minutieuze schilder- en tekenstijl doet denken aan die van Pieter Bruegel I. Na 1613 keerde hij terug naar de Lage Landen, maar de romantische omgeving van Praag bleef een inspiratiebron. In dit werk combineerde hij dat met zijn nieuwe interesse in het uitbeelden van runderen.
htmlText_53F2BE5C_405D_C0B1_419A_86B7DBC36DCE.html =
Pieter Bruegels populaire schilderijen werden al meteen na zijn dood gretig gekopieerd. Deze kopie wijkt nauwelijks af van het origineel en werd vrijwel zeker gemaakt door zijn zoon Pieter de Jonge. Johannes preekt voor een bont gezelschap. Dit is een verwijzing naar de hagenpreken, verboden preken van hervormingsgezinde predikanten.
htmlText_5478485C_40C4_C0B1_41BA_1F0A2B4C1E1E.html =
Aanleiding voor dit werk was de Unie van Brussel, een akkoord dat een korte periode van vrede inleidde tussen Spanje en de Nederlanden. De fragiliteit van het akkoord wordt verbeeld door figuren die proberen te beletten dat wapens worden verpletterd door de triomfwagen waar Vrede op troont. Vóór de wagen knielen de Zeventien Provinciën van de Nederlanden, achteraan de Brugse schepenen en burgemeester Joris van Brakele, in het rood.
htmlText_559519CB_40CB_4397_41BB_9F9C4E06909A.html =
De oorlogsgod Mars vertrappelt de Onwetendheid terwijl Victoria, de godin van de overwinning, hem een lauwerkrans opzet. Rondom hen personificaties van de zeven kunsten en wetenschappen. Links: Grammatica (boek), Geografie (passer en wereldbol), Sterrenkunde (hemelsfeer), Retorica (slangenstaf) en Dialectiek (papegaai); rechts Muziek (schalmei) en Rekenkunde (wastafel). Schilderkunst (palet en penselen) loopt op het gezelschap toe. Zij eist haar plaats op tussen de Vrije Kunsten, wat een actuele discussie in de 16de eeuw verbeeldt.
htmlText_6311293A_79D1_2EB2_41D5_2A3CAFA8E66F.html =
Kermissen en circussen, waarvoor zijn vader decors schilderde, zouden De Smet levenslang inspireren. In deze uitgezuiverde compositie wordt de ruimte herleid tot een tweedimensionaal vlak en is het kleurenpalet beperkt. De figuren krijgen een ovaal hoofd, amandelvormige ogen, volle wangen met een blos, en een cilindervormige hals en ledematen. Ze doen denken aan de Franse kunstenaar Fernand Léger, maar zijn ook geïnspireerd door de Afrikaanse en Egyptische kunst.
htmlText_6311493B_79D1_2EB2_41C4_EE11AB7AE7D7.html =
Gustave De Smet is de meest klassieke representant van het Vlaamse expressionisme. Hij schilderde dit doek tijdens zijn ballingschap in het Nederlandse kunstenaarsdorp Blaricum. In lijn met de avant-garde evolueerde hij naar een meer synthetische vormgeving met hoekige gestalten en sombere kleuren. De geschematiseerde, pijprokende man geeft eerder een type weer dan een individuele persoon. De ritmisch facetmatige naakte vrouw op de achtergrond herinnert aan Picasso.
htmlText_6311C93D_79D1_2EB6_41D9_9372FBD13072.html =
Brusselmans’ Brabantse landschappen behoren tot de meest originele in de Vlaamse landschapstraditie. Tot aan zijn dood in 1953 bleef hij in bittere armoede wonen en werken in Dilbeek. Hij vond er inspiratie in het landschap van het Pajottenland, ten westen van Brussel. Hij registreerde het in alle seizoenen, zoals in dit verstilde winterlandschap dat ontdaan is van alle overbodige details.
htmlText_632E7937_79D1_2EB2_41D6_F26C1FF183E4.html =
Frits Van den Berghe schilderde maar een korte periode expressionistisch. Tussen 1922 en 1926 maakte hij een reeks doeken waarin de landelijke omgeving van het schildersdorp Sint-Martens-Latem centraal staat. Zijn expressionistisch vormgevoel komt tot uiting in de bijna karikaturaal vervormde, robuuste figuren, de spontane verfbehandeling, het eigenzinnige kleurgebruik en de treffende licht-donkercontrasten.
htmlText_632EF938_79D1_2EBE_4189_920C9B9F564A.html =
Constant Permeke is de bekendste vertegenwoordiger van het Vlaamse expressionisme. Typisch voor zijn werk zijn de uitgesproken zin voor monumentaliteit en de extreme vervormingen. In pasteus aangebrachte aardekleuren brengt hij het landleven in beeld. Aan een ruw geschetste tafel lepelen een besnorde boer en een tweede, bijna abstracte figuur in stilte pap.
htmlText_635D330F_4044_C0AF_41B7_4C2F60C2B476.html =
Navez was Belgiës belangrijkste vertegenwoordiger van het neoclassicisme en maakte vooral naam als portretschilder. Hier etaleert hij zijn talent in de weergave van de kostbare japons, rijke juwelen en gesofistikeerde kapsels.
De jurist en liberale politicus Théodore-Joseph Jonet bestelde dit familieportret net voor het huwelijk van zijn oudste dochter Juliette, met verlovingsring. Achter haar staat haar zes jaar jongere zus Emilie. Hun moeder was dan al overleden.
htmlText_63883103_404D_4097_41BB_58D6428BA2CA.html =
De Brugse beeldhouwer en stadsarchitect Calloigne maakte deze neoclassicistische versie van de Madonna van Michelangelo uit de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit één blok marmer. Naast de treffende gelijkenissen met het renaissancebeeld toont de versie van Calloigne een warme interactie tussen moeder en kind die bij Michelangelo ontbreekt. Calloigne is ook bekend als ontwerper van de Vismarkt in Brugge.
htmlText_63B6420A_404B_4091_41AA_579DFC741434.html =
Hoewel Joseph-Denis Odevaere zich vooral toelegde op de historieschilderkunst, waagde hij zich ook geregeld aan het lucratieve portretgenre. Daarvan getuigt dit eerder informele portret van een vader met zijn dochter. Zij lijken net teruggekeerd op hun landgoed na een wandeling met hun jachthond. Let op het tedere handgebaar tussen vader en dochter.
htmlText_63C3588E_404D_4191_41C0_E4345944B6EB.html =
Sylvie de la Rue, het nichtje van de kunstenaar, draagt een duur empirekleed en houdt haar mopshond op haar schoot. Met haar blozende wangen lijkt ze uit te rusten na een partijtje badminton. De pluimbal slingert achteloos op de vloer. Sylvie zal 12 jaar later huwen met de schilder Odevaere, waarvan het Groeningemuseum meerdere werken bezit.
htmlText_63CE28B7_404F_41FF_41B2_E4F30AA3FB44.html =
In dit historiestuk zoekt Odevaere zijn onderwerp in de toenmalige actualiteit: de Griekse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Ottomaanse overheersers. Hij brengt een eigentijdse held in beeld: Lord Byron. In 1823 trekt de beroemde romantische dichter en avonturier als vrijwilliger naar Griekenland om er de bevolking te steunen, maar hij sterft er amper een jaar later na een koortsaanval.
htmlText_67C059BB_4044_C3F7_41A1_012C20CB1324.html =
Ducq was hofschilder van koning Willem I. Hier portretteert hij de gouverneur van Oost-Vlaanderen: baron Charles-Louis de Keverberg de Kessel. De vijftiger is net getrouwd met de Engelse Mary Lodge, 24 en gekleed in de exclusieve mode van haar tijd. Het boek in haar hand is geschreven door haar kersverse echtgenoot: de eerste monografie over Hans Memling.
htmlText_67C61E93_4044_C1B7_4181_6C7B5398D3C5.html =
Een vrouw poseert in traditionele kledij. Aan haar kledij en juwelen te oordelen was ze niet onbemiddeld. Dit jeugdwerk van Odevaere is gedateerd in 1808. Als laureaat van de Romeprijs verbleef hij toen aan de Académie de France. Die was door Suvée ondergebracht in de Villa Medici, te zien op de achtergrond.
htmlText_67C95D73_407F_C377_41C6_1743375DAF54.html =
Deze naakte jongeling met ivoorkleurige huid en blonde krullen beantwoordt aan het neoclassicistisch schoonheidsideaal. Het is Narcissus uit het klassieke verhaal van Ovidius' Metamorfosen. Moe van het jagen rust hij uit aan de oever van een meer. Verliefd op zijn eigen spiegelbeeld, kwijnt hij weg terwijl zijn hazewindhond voorzichtig aan zijn been likt.
htmlText_67C979C6_4047_4391_41CE_06A1CEFC5EF9.html =
In 1804 won Odevaere de Romeprijs. Bij zijn terugkeer in zijn thuisstad werd hij feestelijk onthaald. Uit dank schonk hij aan de academie dit vriendschapsportret, een genre dat wel vaker voorkwam rond 1800. Directeur Van der Donckt wijst naar een document over de huldeviering. Naast hem zit voorzitter Wynckelman. De laureaat zelf is ook aanwezig in de vorm van een zelfportret aan de muur.
htmlText_67D7FBC6_4044_C791_41CE_BE778BB9586E.html =
De Bruggeling Kinsoen bouwde een lucratieve internationale carrière uit als hof- en societyschilder. We kijken naar het geïdealiseerde, flatterende portret van de modieus geklede operazangeres Marie-Joséphine Lafont-Porcher. Zij vertoefde in de beau monde van Parijs, organiseerde er literaire salons en reisde door Europa met haar man, de violist Charles-Philippe Lafont. De knijpbril in haar hand geeft haar een intellectueel cachet.
htmlText_67D89F75_4047_7F73_41B9_8901B6971627.html =
Zoals bij vele neoclassicistische doeken wordt hier een verhaal uit de oudheid afgebeeld. Belisarius, een generaal van keizer Justinianus, werd ten onrechte van verraad beschuldigd, gevangengenomen en blind gemaakt. De aanblik van haar verminkte man wordt zijn vrouw teveel. Tiberius, de soldaat links, zal later Belisarius’ onschuld bewijzen en trouwen met Eudoxe, de dochter die hier huilend haar stervende moeder ondersteunt.
htmlText_67DDFDE9_4045_C393_41CC_0DD13CC6867A.html =
Kinsoens flatteuze portretten vielen erg in de smaak bij de aristocratie en de burgerij. In dit familieportret toont hij zich een meester in het tastbaar weergeven van de luxueuze fluwelen en zijden stoffen, en de kasjmieren sjaal bij een meesterlijke lichtinval.
htmlText_6A084F9A_794F_D521_41DD_7AA8FCD910FA.html =
De talentvolle, in Haarlem opgeleide portretschilder Peter Lely bouwde zijn carrière uit in Engeland. Hij volgde er Anthony van Dyck op als portretschilder van de adel en het koninklijk hof. In dit sobere portret gaat alle aandacht naar de indringende blik van Samuel Crew, een telg uit een voorname familie uit Northamptonshire.
htmlText_6A08AF9D_794F_D523_41DD_86C93988A40B.html =
Jacob van Oost I, Brugges belangrijkste barokkunstenaar, toont hier zijn talent als portretschilder van de burgerij. François Lamoral Baltijn wordt afgebeeld met zijn tweede echtgenote, zijn vier kinderen, hun min en de tuinman. Van Oost heeft de leeftijden van de familieleden in het portret verwerkt. Trots wijst de pater familias naar zijn familie en landgoed. Het etaleren van welvaart en status primeert.
htmlText_6A08CF9C_794F_D521_41D8_8126A3A2F62B.html =
Jacob van Oost II maakte net als zijn vader naam als portret- en historieschilder. In dit busteportret beeldt hij een in het zwart geklede man af in driekwartshouding. Volgens een opschrift op de achterzijde zou het gaan om een vriend van de kunstenaar.
htmlText_6A090F9E_794F_D521_41DC_B116B18EAEA7.html =
De 17de eeuw was een bloeitijd voor het kinderportret in de Nederlanden. Op dit portret van een van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen dragen de jongste kinderen een attribuut met een allegorische betekenis. De appelen verwijzen naar de vruchtbaarheid van het gezin, de hond naar de trouw die de gezinsleden verbindt, het zweepje om een tol te doen draaien naar de leiding die een kind moest krijgen.
htmlText_6A09EF9F_794F_D55F_41DA_1CFA593D5E4F.html =
Een theoloog leest de conciliebesluiten en becommentarieert ze, terwijl zijn secretaris ijverig noteert. De compositie versterkt de contrareformatorische boodschap. Links is de Kerk vertegenwoordigd door de documenten van het concilie op een lezenaar met gesculpteerde calvarie. Rechts staat de wereldbol prominent op een kleurrijk tafelkleed. De geestelijke, waarschijnlijk een jezuïet, is letterlijk de bemiddelaar tussen de Kerk en de wereld, aan wie hij de geschriften verduidelijkt.
htmlText_6A10EBA2_7933_3D61_41D8_FC26FDDEE87C.html =
Dit drieluik is gewijd aan drie heiligen die zich volledig hadden afgezonderd, in de hoop de duivelse verleidingen te weerstaan. Het middenpaneel toont Job, die God trouw bleef ondanks de zware beproevingen van de duivel. Op het linkerluik weert de heilige Antonius de duivelse aanvallen af door te bidden. Op het rechterluik kastijdt de heilige Hiëronymus zichzelf met een steen voor een kruisbeeld.
htmlText_6A10EBA7_7933_3D6F_41BC_B7660CDDB812.html =
Dit zijn de buitenluiken van een triptiek die besteld werd door abt Antoine Wydoit van de Duinenabdij en waarvan het middenpaneel verloren ging. Ze zijn geschilderd in grisaille of grijstinten waarbij de indruk gewekt wordt dat het om sculpturen gaat. Ze tonen de Lactatio Bernardi, de legende waarbij melk uit de borst van Maria de lippen van de heilige Bernardus bevochtigde.
htmlText_6A123BA4_7933_3D61_41CF_09BBBA3B49C7.html =
De machtige Romeinse veldheer Marcus Licinius Crassus, die met Julius Caesar en Gaius Pompeius het eerste triumviraat of driemanschap vormde, stond bekend om zijn hebzucht. Toen hij bij een gevecht tegen de Parthen gevangen werd genomen, goten ze vloeibaar goud in zijn mond. Blondeel situeert het gruwelijke tafereel in een landschap met ruïnes, waarvoor de kunstenaar bekend stond bij zijn tijdgenoten.
htmlText_6A125B9D_7933_3D23_41A0_44C8357782BE.html =
In dit ongewone Laatste Avondmaal schildert Pourbus het dramatische moment waarbij Judas de kamer uitloopt, recht in de armen van de duivel.
Hij maakte dit paneel vermoedelijk voor de rederijkerskamer van de Heilige Geest. Jaarlijks speelden de Brugse rederijkers op Witte Donderdag het Laatste Avondmaal na. Bij die gelegenheid schreven ze gedichten. De figuur links in eigentijdse kledij met een blad papier in de hand verwijst daarnaar.
htmlText_6A130BA6_7933_3D61_41D4_7189203520F2.html =
De taferelen uit het leven van Christus op de luiken en het middenpaneel - de Kruisdraging, de Kruisafneming, de Graflegging en de Verrijzenis - vormden oorspronkelijk één geheel, geschilderd op doek. Ook de kleine schilderijen onderaan, de zogenaamde predella, die de Annunciatie, de Aanbidding door de herders en de Besnijdenis voorstellen, werden op één doek geschilderd. Enkele decennia na voltooiing werden beide doeken verknipt en op een bestaand houten altaarstuk geplakt.
htmlText_6A131BA1_7933_3D63_41DC_E39993EBE36B.html =
Pourbus schilderde dit Laatste Oordeel voor de rechtszaal van het Brugse Vrije, een uitgestrekt bestuurlijk gebied rond Brugge. Christus wordt omringd door heiligen terwijl de graven op aarde openbarsten en de doden herrijzen. Hij stuurt de gelukzaligen naar de hemel en de zondaars naar de hel. De gespierde figuren doen denken aan het Laatste Oordeel van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel, dat Pourbus van prenten kende.
htmlText_6A139BA5_7933_3D63_41B2_502F2FBA110A.html =
De geschilderde omlijsting eist alle aandacht op en is met haar exuberante ornamentiek typisch voor Blondeel, die signeerde met LAB en een troffel. Hij schilderde dit tafereel in opdracht van het Brugse Sint-Lucasgilde wiens wapenschild tweemaal verschijnt. Lucas zou als eerste Maria hebben geschilderd en werd daarom de patroonheilige van de schilders. Blondeel gunt ons een blik in een schildersatelier, met op de achtergrond een leerjongen die pigmenten wrijft.
htmlText_6A13BBA0_7933_3D61_41BD_61873390CAC9.html =
Op het middenluik verschijnt Christus aan een zondige wereld, bevolkt met groteske personages en naakte figuren die zich misdragen of gemarteld worden. Zoals vaak bij de eigenzinnige Bosch staan ondeugd en zonde centraal. Op de zijluiken zien we de afloop van het Laatste Oordeel: links mogen vrome gelovigen naar een paradijselijke hemel, rechts moeten zondaars naar het hellevuur.
htmlText_6A13DB9F_7933_3D5F_41CC_F24B7E587881.html =
Dit gesigneerde en gedateerde huwelijksportret stelt het bemiddelde echtpaar Van Eyewerve-Buuck voor, herkenbaar aan hun wapenschilden. Ze poseren voor een venster met uitzicht op het Kraanplein en de Vlamingstraat, in het economische hart van Brugge, waar Jan als handelaar actief was. De hond naast de vrouw symboliseert echtelijke trouw. Pourbus, een van Brugges belangrijkste kunstenaars, toont zich hier een getalenteerd portretschilder.
htmlText_6A30F255_7931_2F23_41D2_D2F3B2A5F29F.html =
Dit intieme en bescheiden portret toont een Norbertijnermonnik, herkenbaar aan zijn witte habijt en tonsuur of kruinschering. Zijn gebedshouding doet vermoeden dat dit paneel het linkerluik was van een diptiek. De opmerkelijke groene achtergrondkleur is niet origineel.
htmlText_6A335252_7931_2F21_41C1_441A262C7D08.html =
In de 15de eeuw was er een grote vraag naar devotiepanelen, kleine religieuze schilderijen die bedoeld waren voor het belijden van het geloof in de privésfeer. Door de heiligen van dichtbij af te beelden wou men empathie oproepen. Zoals op dit paneel, geschilderd in opdracht van de Genuese koopman Andrea della Costa. Op de voorzijde staat een detail uit de Kruisafneming, op de keerzijde een close-up van Andreas, naamheilige van de opdrachtgever.





htmlText_6A384246_7931_2F21_41D0_AEDF680D94A6.html =
De portretten op de zijluiken van deze triptiek behoren tot de oudste Vlaamse groepsportretten. De welgestelde Brugse familie Moreel, de opdrachtgever, is hier geportretteerd, samen met haar patroonheiligen. Dit schilderij hing in hun familiekapel in de Sint-Jakobskerk. Op het middenpaneel, tussen de heiligen Maurus en Egidius, zit het Jezuskind op de schouders van Christoffel. Een subliem landschap loopt door over de drie panelen.
htmlText_6A38924C_7931_2F21_41C9_1C8E38E66EE6.html =
Deze diptiek ontstond door toevoeging van een portret van de schenkers aan een reeds bestaand devotietafereel. Dat verklaart het schaalverschil tussen de twee voorstellingen. De schenkers staan dichter bij de toeschouwer, hun lichaamsverhoudingen kloppen niet en ze zijn ruwer afgebeeld dan de meer gestileerde en verfijnde Madonna die op het linkerluik troont voor een baldakijn.
htmlText_6A3B024E_7931_2F21_41DE_27D26D6609DB.html =
Volgens een legende verscheen Christus’ gelaat op het doek waarmee Veronica zijn zweet en bloed afveegde tijdens zijn kruisweg naar Golgotha. Het onderwerp, dat gebaseerd is op oudere Byzantijnse iconen, werd populair in devotiepanelen. De Brugse Meester van de Legende van de heilige Ursula maakte er verschillende versies van. Dit paneel werd wellicht geschilderd in opdracht van een Italiaan die in Brugge verbleef.
htmlText_6A3B7248_7931_2F21_41BA_355BA7D4F755.html =
Op de luiken van dit altaarstuk waarvan het middenluik verloren is gegaan, wordt de legende van de Engelse prinses Ursula weergegeven als een stripverhaal. Ursula wilde maar trouwen op twee voorwaarden: haar aanstaande bekeerde zich tot het christendom en zij mocht op pelgrimstocht. Op weg naar Rome werd zij met haar uitgebreide gevolg vermoord door Hunnen. De vrouwen boven, Kerk en geblinddoekte Synagoge, verbeelden de overwinning van het Nieuwe op het Oude Testament. Op de buitenluiken zijn, in grijstinten, de evangelisten en kerkvaders afgebeeld.
htmlText_6A3BA24B_7931_2F27_41D6_1981513FB1BF.html =
Triptiek met de Bewening van Christus, schenkers
en de heiligen Dominicus en Franciscus (recto)
De heiligen Antonius van Padua en Bernard van Siena (verso)
De Meester van de Legende van de heilige Lucia kreeg vooral veel opdrachten van Spanjaarden. Het felle kleurgebruik en de uitgelengde figuren bevielen hen. Het monumentale altaarstuk werd gemaakt voor het Dominicanerklooster van Lekeitio in Baskenland. Mogelijk zijn de luxueus uitgedoste opdrachtgevers op de luiken het adellijke echtpaar Ibáñez de Arteita. Zij bestelden dit altaarstuk waarschijnlijk via een tussenpersoon bij de Brugse kunstenaar.
htmlText_6A3BE24F_7931_2F3F_41CA_1A2B11E0AFFF.html =
Deze Annunciatiepanelen maakten deel uit van een drieluik dat besteld werd door abt Jan Crabbe van de Duinenabdij in Koksijde. De triptiek werd ontmanteld zodat de panelen afzonderlijk konden worden verkocht, een frequente praktijk vanaf de 18de eeuw. Dit zijn de achterzijden van de doorgezaagde zijpanelen. De voorzijden met de stichtersportretten bevinden zich in New York (Pierpont Morgan Library), het middenpaneel met de Kruisiging in Vicenza (Museo Civico).
htmlText_6B6204FC_7931_F4E1_41D2_FEC17FFC3023.html =
Tijdens een misviering door Paus Gregorius twijfelde één van zijn bisschoppen aan de transsubstantiatie, de verandering van het brood en de wijn in het lichaam en bloed van Christus. Om de ongelovige te overtuigen verscheen Christus op het altaar als Man van Smarten, met zijn stigmata en de Passiewerktuigen. Het tafereel werd geschilderd door een anonieme meester uit Brussel naar een gravure van Israhel van Meckenem. Het geeft ons een inzicht in hoe altaarstukken tijdens de late middeleeuwen werden ingezet in de liturgie.
htmlText_6B6314FA_7931_F4E1_41D9_DCDB4FCD1943.html =
Catharina van Alexandrië behoort tot de populairste middeleeuwse heiligen. Ze wordt vaak afgebeeld met een gebroken wiel met spijkers waarop ze werd vastgebonden. Toen een bliksem het marteltuig vernielde besloot men haar te onthoofden. Provoost baseerde zijn compositie op een houtsnede van Dürer. Dit luik maakte oorspronkelijk deel uit van een triptiek, waarvan de Kruisiging hiernaast het middenluik was en het linkerluik bewaard wordt in het Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam.
htmlText_6B6324F4_7931_F4E1_41C2_BFED46EA36A1.html =
Dit Laatste Oordeel sierde de schepenkamer van het Brugse stadhuis. Provoost benadrukt Christus’ rol als Verlosser door hem te laten wijzen naar zijn steekwonde, symbool van zijn offer. Pittig detail: geestelijken verschijnen niet alleen aan de hemelpoort, maar ook in de hellemond. Deze werden in 1550 door Pieter Pourbus overschilderd, nadat Karel V kritiek op de geestelijkheid verbood. De overschildering werd bijna volledig verwijderd in 1956.
htmlText_6B6374F8_7931_F4E1_41DC_F84D4B3007FD.html =
Provoost maakte deze Kruisiging vermoedelijk voor de Jeruzalemkapel in Brugge. Daar kwam de Broederschap van de Jeruzalembedevaarders bijeen waarvan de schilder zelf lid was. Terwijl zijn tijdgenoten Jeruzalem meestal vanuit hun fantasie afbeeldden, had Provoost de stad zeer waarschijnlijk met eigen ogen gezien. Zijn afbeelding links is gebaseerd op eigen observaties. Rechts is Constantinopel dan weer veel minder waarheidsgetrouw voorgesteld.
htmlText_6B6394F6_7931_F4E1_41CA_743426FB6BDE.html =
Dit zijn de gesloten luiken van een triptiek. De zijluiken werden indertijd in de dikte doorgezaagd en ook de binnenzijden worden in het Groeningemuseum bewaard en zijn te zien aan de andere kant van deze sokkel. Het middenpaneel van het drieluik ging verloren. De betekenis van dit tafereel – een transactie tussen een geldwisselaar en een skelet - roept veel vragen op. Waarschijnlijk past het in de 16de-eeuwse traditie van moraliserende taferelen die waarschuwen voor vergankelijkheid.
htmlText_6B6394FB_7931_F4E7_41D5_9447279F0394.html =
In de 15de en 16de eeuw reisden veel kunstenaars over en weer tussen Noord- en Zuid-Europa. Zo ook Frey Carlos, een Vlaamse broeder die in het Hiëronymietenklooster van Évora (Portugal) woonde en werkte. De diagonaal die het beeldvlak doorsnijdt zuigt onze blik naar rechts. Dit doet vermoeden dat het smalle paneel ooit het linkerluik was van een verloren gegane triptiek met centraal een Kruisafneming.
htmlText_6B64A4F7_7931_F4EF_41D4_AFF55679F219.html =
Dit is vermoedelijk het middenpaneel van een altaarstuk uit het Convento Santa Clara in Tordesillas waarvan de luiken verspreid raakten. Schilder Alvaro Sanchez werkte in Valladolid en vertegenwoordigt de zogenaamde Hispano-Vlaamse school. De invloed van de Vlaamse primitieven uit zich in de verwantschap met de heilige Nicolaas van de Brugse Meester van de Lucialegende. Ook die troont voor een stadsgezicht.
htmlText_6B85DEF9_7933_F4E3_41D7_A12BC1F48961.html =
De portretten op de zijluiken van deze triptiek behoren tot de oudste Vlaamse groepsportretten. De welgestelde Brugse familie Moreel, de opdrachtgever, is hier geportretteerd, samen met haar patroonheiligen. Dit schilderij hing in hun familiekapel in de Sint-Jakobskerk. Op het middenpaneel, tussen de heiligen Maurus en Egidius, zit het Jezuskind op de schouders van Christoffel. Een subliem landschap loopt door over de drie panelen.
htmlText_6BF26F03_7933_F527_41DB_09DF28BE8080.html =
Volgens een legende verscheen Christus’ gelaat op het doek waarmee Veronica zijn zweet en bloed afveegde tijdens zijn kruisweg naar Golgotha. Het onderwerp, dat gebaseerd is op oudere Byzantijnse iconen, werd populair in devotiepanelen. De Brugse Meester van de Legende van de heilige Ursula maakte er verschillende versies van. Dit paneel werd wellicht geschilderd in opdracht van een Italiaan die in Brugge verbleef.
htmlText_6BFA0EFE_7933_F4E1_41DD_FB1D1B872CD6.html =
Deze Annunciatiepanelen maakten deel uit van een drieluik dat besteld werd door abt Jan Crabbe van de Duinenabdij in Koksijde. De triptiek werd ontmanteld zodat de panelen afzonderlijk konden worden verkocht, een frequente praktijk vanaf de 18de eeuw. Dit zijn de achterzijden van de doorgezaagde zijpanelen. De voorzijden met de stichtersportretten bevinden zich in New York (Pierpont Morgan Library), het middenpaneel met de Kruisiging in Vicenza (Museo Civico).
htmlText_6BFB6EFB_7933_F4E7_41C7_8D485F0B3148.html =
De Meester van de Legende van de heilige Lucia kreeg vooral veel opdrachten van Spanjaarden. Het felle kleurgebruik en de uitgelengde figuren bevielen hen. Het monumentale altaarstuk werd gemaakt voor het Dominicanerklooster van Lekeitio in Baskenland. Mogelijk zijn de luxueus uitgedoste opdrachtgevers op de luiken het adellijke echtpaar Ibáñez de Arteita. Zij bestelden dit altaarstuk waarschijnlijk via een tussenpersoon bij de Brugse kunstenaar.
htmlText_6BFBEEFD_7933_F4E3_41D4_ED428E5A905E.html =
In de 15de eeuw was er een grote vraag naar devotiepanelen, kleine religieuze schilderijen die bedoeld waren voor het belijden van het geloof in de privésfeer. Door de heiligen van dichtbij af te beelden wou men empathie oproepen. Zoals op dit paneel, geschilderd in opdracht van de Genuese koopman Andrea della Costa. Op de voorzijde staat een detail uit de Kruisafneming, op de keerzijde een close-up van Andreas, naamheilige van de opdrachtgever.





htmlText_6BFD4F00_7933_F521_41C4_0288F863751C.html =
Dit intieme en bescheiden portret toont een Norbertijnermonnik, herkenbaar aan zijn witte habijt en tonsuur of kruinschering. Zijn gebedshouding doet vermoeden dat dit paneel het linkerluik was van een diptiek. De opmerkelijke groene achtergrondkleur is niet origineel.
htmlText_6BFDEF02_7933_F521_41A0_66334F62EA87.html =
Deze diptiek ontstond door toevoeging van een portret van de schenkers aan een reeds bestaand devotietafereel. Dat verklaart het schaalverschil tussen de twee voorstellingen. De schenkers staan dichter bij de toeschouwer, hun lichaamsverhoudingen kloppen niet en ze zijn ruwer afgebeeld dan de meer gestileerde en verfijnde Madonna die op het linkerluik troont voor een baldakijn.
htmlText_6ED3CB30_41C5_40F1_41CB_E914E1445F36.html =
In de lijn van de Barbizonschilders in Frankrijk nam Théodore Fourmois afstand van het idealiserende, academische landschap. Hij probeerde vooral greep te krijgen op het schouwspel van licht en atmosfeer. De kleine olieverfstudie van de watermolen in Voreppe in de Franse Dauphiné, schilderde hij wellicht ter plaatse. Het doek kon gemakkelijk in een schildersdoos opgeborgen worden. De grotere versie werkte hij af in zijn atelier. Het landschap werd lichtjes geïdealiseerd en aangevuld met koeien, een herderinnetje en een paar andere figuranten.
htmlText_77962F69_41CB_4093_41CB_F434F4543DBD.html =
Frits Van den Berghe schilderde maar een korte periode expressionistisch. Tussen 1922 en 1926 maakte hij een reeks doeken waarin de landelijke omgeving van het schildersdorp Sint-Martens-Latem centraal staat. Zijn expressionistisch vormgevoel komt tot uiting in de bijna karikaturaal vervormde, robuuste figuren, de spontane verfbehandeling, het eigenzinnige kleurgebruik en de treffende licht-donkercontrasten.
htmlText_79143683_6FD5_6B3A_419D_4A5DB734E733.html =
Deze intieme, in close-up geschilderde scène beantwoordde aan de groeiende vraag van gelovigen naar menselijke voorstellingen van de Heilige Familie. Jezus slaat zijn arm om de hals van zijn moeder en neemt een walnoot uit een schaal die Jozef hem voorhoudt. Met dergelijke, lieflijke paneeltjes oogstte het atelier van de uit Lombardije afkomstige Benson veel succes in het 16de-eeuwse Brugge.
htmlText_8F202E62_9946_D169_419B_32005AD284AF.html =
Doornik ± 1399/1400 - Brussel 1464
De heilige Lucas tekent de Madonna (±1500)
olieverf op paneel
Van deze compositie zijn meerdere versies bekend. Het origineel maakte Rogier wellicht voor de kapel van het Sint-Lucasgilde in Brussel. De evangelist Lucas, patroonheilige van de schilders, tekent met een zilverstift het portret van Maria en Jezus. In zijn werkkamer rechts zijn attributen: een boek en een os. Het prachtige rivierlandschap is schatplichtig aan Van Eyck en een vroeg voorbeeld van de Vlaamse landschapsschilderkunst.
htmlText_8F208E65_9946_D16B_41C0_D004F483C37F.html =
actief Zuidelijke Nederlanden, ± 1479/1500
Maria met Kind gekroond door engelen (± 1476/1482)
olieverf op paneel
In 15de-eeuwse schilderateliers was het gebruikelijk om bestaande motieven samen te voegen tot nieuwe composities. Dit schilderij is een samensmelting van elementen uit twee composities van Rogier van der Weyden. Het is één van minstens vijf Madonna’s die worden toegeschreven aan de zogenoemde Meester met het Geborduurde Loofwerk. Zijn noodnaam dankt hij aan de repetitieve wijze waarop hij de bladeren en het goudbrokaat schilderde, vergelijkbaar met de steekjes van borduurwerk.
htmlText_8F20CE69_9946_D17B_4190_3D69425CE750.html =
Doornik ± 1399/1400 - Brussel 1464
Portret van Filips de Goede
olieverf op paneel
De Bourgondische hertog draagt zijn karakteristieke zwarte kaproen. Over zijn fluwelen wambuis met bontkraag hangt de ketting van het Gulden Vlies, de ridderorde die hij in 1430 oprichtte. Het prototype van dit staatsieportret, waarvan meerdere versies bestaan, werd wellicht geschilderd door Rogier van der Weyden. Deze officiële portretten circuleerden in het rijk en werden als geschenk doorgegeven.
htmlText_8F20E890_994E_F1A9_41DC_4698A74702E8.html =
Maaseik ± 1390 - Brugge 1441


Madonna met kanunnik Joris van der Paele (1436)
olieverf op paneel


De Brugse kanunnik Joris van der Paele bestelde dit werk voor bij zijn graf in de Sint-Donaaskerk, waar hij ook missen liet lezen. Zijn naamheilige Joris beveelt de zieke kanunnik aan bij Maria en Jezus. Tegenover hen staat Donaas, de patroonheilige van de kerk. Van Eycks detailrealisme en stofuitdrukking zijn verbluffend, net als de reflecties op Joris’ harnas en helm. De afgebeelde kerkruimte is mogelijk geïnspireerd op de verdwenen Sint-Donaaskerk.
htmlText_8F216E68_9946_D179_41D7_28BF8334A113.html =
actief Brugge ± 1450/1489


Pinksteren (± 1485/1490)
olieverf op paneel


Toen de apostelen tien dagen na Jezus’ Hemelvaart verzamelden, verschenen boven hen vurige tongen. De neergedaalde Heilige Geest gaf hen de kracht om het evangelie in verschillende talen te verkondigen, het beginpunt van de christelijke Kerk. Dit paneel wordt toegeschreven aan een laat 15de-eeuwse Brugse meester die zijn noodnaam ontleent aan portretten van het echtpaar Baroncelli in het Uffizi (Firenze). Hij gebruikte dikwijls motieven uit schilderijen van Petrus Christus waardoor hij soms als een van diens zonen wordt beschouwd.
htmlText_8F21BE67_9946_D177_41E2_A19DA57C4BA6.html =
Maaseik ± 1390 - Brugge 1441
Maria met Kind in een interieur (± 1450)
olieverf op paneel
Dit paneeltje kan gelinkt worden aan de werkplaats van Jan van Eyck. Dendrochronologisch onderzoek (onderzoek van de jaarringen) dateert de eikenhouten drager op 1387. Het werkje moet nog tijdens het leven of kort na Van Eycks dood in 1441 zijn geschilderd. De compositie is gebaseerd op verschillende werken van Van Eyck, onder meer de Madonna met kanunnik Joris van der Paele. De anonieme kunstenaar, wellicht afkomstig uit Duitsland, moet dus toegang hebben gehad tot tekeningen uit Van Eycks werkplaats of er zelf een tijdje hebben gewerkt.
htmlText_8F232E60_9946_D169_41D8_44A2BEA5C753.html =
± 1375/1379 - 1444


Maria met Kind (± 1480/1499)
olieverf op paneel


Deze Maria met Kind is een kopie naar een verloren compositie van de Meester van Flémalle (Robert Campin) uit Doornik. Het paneel werd aan het einde van de 15de eeuw waarschijnlijk vervaardigd door een Brusselse schilder. Het rode, in plooien gestreken doek achter de Madonna en het kussen in goudbrokaat zijn toevoegingen van de kopiist. De vrucht in de handen van het Kind symboliseert de overwonnen erfzonde.
htmlText_8F23AE5F_9946_D157_41E2_21F2D2335029.html =
actief Brugge ± 1376/1386


Consoles van het stadhuis van Brugge: Een man en een vrouw (Links) - Tristan en Isolde en de dienares Brangien (Rechts)


Zandsteen met restanten van polychromie
Deze kraagsteen maakte deel uit van de gotische gevel van het Brugse stadhuis. De kraagstenen kregen tussen 1376 en 1379 vorm in het atelier van Jean de Valenciennes, een begenadigd beeldhouwer uit Henegouwen. 26 originele kraagstenen behoren sinds restauratiewerken in de 19de eeuw tot de museumcollectie. Sindsdien sieren kopieën de stadhuisgevel. Het iconografisch programma van de kraagstenen is gevarieerd en verwijst naar religieuze en mythische figuren, legendes, satires en volkse voorstellingen.
htmlText_B6E7A841_8996_0A92_41D5_A098546AE64C.html =
actief Brugge ± 1376/1386


Consoles van het stadhuis van Brugge: Een man en een vrouw (Links) - Tristan en Isolde en de dienares Brangien (Rechts)


Zandsteen met restanten van polychromie
Deze kraagsteen maakte deel uit van de gotische gevel van het Brugse stadhuis. De kraagstenen kregen tussen 1376 en 1379 vorm in het atelier van Jean de Valenciennes, een begenadigd beeldhouwer uit Henegouwen. 26 originele kraagstenen behoren sinds restauratiewerken in de 19de eeuw tot de museumcollectie. Sindsdien sieren kopieën de stadhuisgevel. Het iconografisch programma van de kraagstenen is gevarieerd en verwijst naar religieuze en mythische figuren, legendes, satires en volkse voorstellingen.
htmlText_C95D80A3_89BE_1B96_41C1_302D2798B415.html =
Doornik ± 1399/1400 - Brussel 1464
De heilige Lucas tekent de Madonna (±1500)
olieverf op paneel
Van deze compositie zijn meerdere versies bekend. Het origineel maakte Rogier wellicht voor de kapel van het Sint-Lucasgilde in Brussel. De evangelist Lucas, patroonheilige van de schilders, tekent met een zilverstift het portret van Maria en Jezus. In zijn werkkamer rechts zijn attributen: een boek en een os. Het prachtige rivierlandschap is schatplichtig aan Van Eyck en een vroeg voorbeeld van de Vlaamse landschapsschilderkunst.
htmlText_CB1E69EA_89B6_0D96_41C0_79D583E4E8F8.html =
Maaseik ± 1390 - Brugge 1441
Portret van Margareta van Eyck (1439)
olieverf op paneel
‘Mijn echtgenoot Johannes voltooide mij in 1439, op 15 juni. Ik was 33’, lezen we in het Latijn op de lijst. Gevolgd door Jan van Eycks lijfspreuk: ‘Als ich can’ (naar mijn beste vermogen). Mevrouw Van Eyck kijkt ons indringend aan. Haar kledij is afgeboord met eekhoornbont en haar hoornkapsel versierd met kant. Na Jans dood leidde ze nog enkele jaren zijn Brugse atelier.
htmlText_CB6F4728_89BE_0692_41D7_AABA5FE7A887.html =


htmlText_CB72EF58_89BE_06B2_41D7_BEFC3CB73789.html =
actief Zuidelijke Nederlanden, ± 1479/1500
Maria met Kind gekroond door engelen (± 1476/1482)
olieverf op paneel
In 15de-eeuwse schilderateliers was het gebruikelijk om bestaande motieven samen te voegen tot nieuwe composities. Dit schilderij is een samensmelting van elementen uit twee composities van Rogier van der Weyden. Het is één van minstens vijf Madonna’s die worden toegeschreven aan de zogenoemde Meester met het Geborduurde Loofwerk. Zijn noodnaam dankt hij aan de repetitieve wijze waarop hij de bladeren en het goudbrokaat schilderde, vergelijkbaar met de steekjes van borduurwerk.
htmlText_CB7942EB_89B2_3F96_41E0_FA37D5768146.html =
Doornik ± 1399/1400 - Brussel 1464
Portret van Filips de Goede
olieverf op paneel
De Bourgondische hertog draagt zijn karakteristieke zwarte kaproen. Over zijn fluwelen wambuis met bontkraag hangt de ketting van het Gulden Vlies, de ridderorde die hij in 1430 oprichtte. Het prototype van dit staatsieportret, waarvan meerdere versies bestaan, werd wellicht geschilderd door Rogier van der Weyden. Deze officiële portretten circuleerden in het rijk en werden als geschenk doorgegeven.
htmlText_CB8562FF_89B2_3F6E_41D2_5D85FB7A2D74.html =
actief Zuidelijke Nederlanden, ± 1479/1500
Maria met Kind gekroond door engelen (± 1476/1482)
olieverf op paneel
In 15de-eeuwse schilderateliers was het gebruikelijk om bestaande motieven samen te voegen tot nieuwe composities. Dit schilderij is een samensmelting van elementen uit twee composities van Rogier van der Weyden. Het is één van minstens vijf Madonna’s die worden toegeschreven aan de zogenoemde Meester met het Geborduurde Loofwerk. Zijn noodnaam dankt hij aan de repetitieve wijze waarop hij de bladeren en het goudbrokaat schilderde, vergelijkbaar met de steekjes van borduurwerk.
htmlText_CB9AE146_89BE_3A9E_41D4_D36D0BC4DE0C.html =
actief Zuidelijke Nederlanden, ± 1479/1500


Maria met Kind gekroond door engelen (± 1476/1482)
olieverf op paneel


In 15de-eeuwse schilderateliers was het gebruikelijk om bestaande motieven samen te voegen tot nieuwe composities. Dit schilderij is een samensmelting van elementen uit twee composities van Rogier van der Weyden. Het is één van minstens vijf Madonna’s die worden toegeschreven aan de zogenoemde Meester met het Geborduurde Loofwerk. Zijn noodnaam dankt hij aan de repetitieve wijze waarop hij de bladeren en het goudbrokaat schilderde, vergelijkbaar met de steekjes van borduurwerk.
htmlText_CC041AAF_89B6_0FEE_41BB_3AFE4F7BF911.html =
actief Brugge ± 1450/1489


Pinksteren (± 1485/1490)
olieverf op paneel


Toen de apostelen tien dagen na Jezus’ Hemelvaart verzamelden, verschenen boven hen vurige tongen. De neergedaalde Heilige Geest gaf hen de kracht om het evangelie in verschillende talen te verkondigen, het beginpunt van de christelijke Kerk. Dit paneel wordt toegeschreven aan een laat 15de-eeuwse Brugse meester die zijn noodnaam ontleent aan portretten van het echtpaar Baroncelli in het Uffizi (Firenze). Hij gebruikte dikwijls motieven uit schilderijen van Petrus Christus waardoor hij soms als een van diens zonen wordt beschouwd.
htmlText_CC83DD1C_89B2_0AB2_41D0_A6322B40461C.html =
Maaseik ± 1390 - Brugge 1441


Madonna met kanunnik Joris van der Paele (1436)
olieverf op paneel


De Brugse kanunnik Joris van der Paele bestelde dit werk voor bij zijn graf in de Sint-Donaaskerk, waar hij ook missen liet lezen. Zijn naamheilige Joris beveelt de zieke kanunnik aan bij Maria en Jezus. Tegenover hen staat Donaas, de patroonheilige van de kerk. Van Eycks detailrealisme en stofuitdrukking zijn verbluffend, net als de reflecties op Joris’ harnas en helm. De afgebeelde kerkruimte is mogelijk geïnspireerd op de verdwenen Sint-Donaaskerk.
htmlText_CFE6AAEB_8992_0F96_41DC_B2F6B9A5A3F3.html =
± 1375/1379 - 1444


Maria met Kind (± 1480/1499)
olieverf op paneel


Deze Maria met Kind is een kopie naar een verloren compositie van de Meester van Flémalle (Robert Campin) uit Doornik. Het paneel werd aan het einde van de 15de eeuw waarschijnlijk vervaardigd door een Brusselse schilder. Het rode, in plooien gestreken doek achter de Madonna en het kussen in goudbrokaat zijn toevoegingen van de kopiist. De vrucht in de handen van het Kind symboliseert de overwonnen erfzonde.
### Title window_11A0E32D_59AD_3129_41C3_58B1EB30E161.title = Charles Doudelet, Charon of De vervloekte veerman window_23006188_5B0E_CD8D_41D2_0C616F1DFCD1.title = Adriaen Isenbrant, Schenker met de heiligen Petrus en Paulus window_2300E189_5B0E_CD8F_41D5_2729BBE5FF28.title = Adriaen Isenbrant, Portret van Paulus de Nigro window_23010185_5B0E_CD87_41CC_07EF5FD0988E.title = Gerard David, Doopsel van Christus window_2301218B_5B0E_CD83_41CE_894969D95957.title = Ambrosius Benson, Maria Magdalena window_23019187_5B0E_CD83_41C2_021D141A32FE.title = Adriaen Isenbrant, Maria met Kind window_2301A18C_5B0E_CD85_41BA_12A3E46A9026.title = Ambrosius Benson, Heilige Familie met Johannes de Doper window_230E918E_5B0E_CD85_41CC_D9431C15B589.title = Ambrosius Benson, Deipara Virgo (De Verheerlijking van de Heilige Maagd) window_4F370BE6_405B_4791_41C8_C4CDF75EDF30.title = Jan van Hemessen, Heilige Hiëronymus window_4F94D3BB_4045_47F7_4179_1AACF42BC720.title = Antonius Claeissens, Mars omringd door de Kunsten en Wetenschappen, overwint de Onwetendheid window_4FE0D267_405B_C09F_41C3_DE87E4B7D31B.title = Pieter Claeissens II, Allegorie van de Vrede in de Nederlanden in 1577 window_4FF46E0C_4044_C091_41CA_2CC5A3B2BA6D.title = Pieter Pieters, De wraak van Tomyris window_50167652_405C_C0B1_41B4_AE2E7FE09CB9.title = Pieter Pourbus, Plan van de Duinenabdij in Koksijde window_502D7491_404C_C1B3_4192_F20BAFD8FAA4.title = Valerius de Saedeleer, Gezicht op Lissewege window_50766A95_405C_C1B3_41B9_4B28E0E4A53E.title = Joseph-Benoît Suvée, De Vestaalse Maagd Tuccia window_50836C4D_4045_4093_41C7_3C8F879461B5.title = Joseph-Denis Odevaere, Lord Byron op zijn sterfbed window_509EDA3F_405F_C0EF_4196_8AAC48CE00CA.title = Joseph-Benoît Suvée, Portret van Augustin van Outryve window_50A0DA22_405B_C091_41C8_88B85EDCB229.title = Joseph-Benoît Suvée, Portret van Pierre-Nicolas-Joseph Bourguet de Travanet window_50A425CD_404C_C393_41C0_AFF5B5C6633F.title = Achille Chainaye, De stomme window_50AB4571_404D_4373_41BC_2199CB79434F.title = Edmond Van Hove, Levensavond window_50AB7FAF_405D_5FEF_41C3_FA5100DD5D63.title = Cornelis van Cleve, Heilige Familie met Elisabeth en Johannes de Doper window_50AB9546_4045_4091_41C0_7A2963CDFB68.title = Joseph-Denis Odevaere, Portret van een voornaam man met zijn dochter en een jachthond window_50BAF03B_4045_40F7_41BB_A3486F7BAE2C.title = Alphonse Asselbergs, ‘La Mare aux Fées’ in Fontainebleau’ window_50BC645B_405D_40B7_41C9_4AE200EDDFEC.title = Jean-François Legillon, Zelfportret ? window_50BE0548_4044_C091_41A2_D0AAF989B6B8.title = François-Joseph Kinsoen, Portret van een vrouw met haar twee kinderen window_50C1BB25_405D_C093_4190_382727872869.title = Joseph Benoit Suvée, Zelfportret window_50CF9E62_405B_C091_41CA_69E8C525FD7B.title = Joseph-Benoît Suvée, Portret van Jean Rameau window_50D5402A_4047_4091_41C6_6B713485E049.title = François-Joseph Kinsoen, De dood van de vrouw van Belisarius window_50E49CD8_4047_C1B1_41BF_C33980D346D2.title = Joseph-Denis Odevaere, Portret van een vrouw window_50E7F4C3_404B_4197_41BC_55CFA5DC46FF.title = Edgard Tytgat, Oosters verhaal window_50F20443_405B_4097_41BB_EFDF47F01CE3.title = Adriaen Thomasz. Key, Portret van een man window_50F54982_404F_C391_41B1_1C3633E2B685.title = Edmond Van Hove, Historia – Tempus – Legenda window_50F5DD0E_404D_4091_41B5_4A7F5E056930.title = Emmanuel Viérin, Oude schuur window_51018131_405C_C0F3_4197_EB03141C55EE.title = Joseph-Benoît Suvée, Portret van Paul de Cock window_5102A645_4047_4093_41C2_52A05D573893.title = Jacques d’Arthois, Boslandschap met rivier window_51036B99_4047_C7B3_418A_D98846F79A48.title = Joseph-Denis Odevaere, Vriendschapsportret van de kunstenaars François Wynckelman, Franciscus van der Donckt en Joseph Odevaere window_5105D647_4044_C09F_41B8_637E7387D54F.title = Gaspar Peeter Verbruggen II, Bloemstuk window_5108809E_404D_41B1_41A2_CDAA63542FEC.title = Emile Claus, De Leie in Astene (De distels) window_511A25D1_4044_C3B3_4199_C0328BB63F87.title = Jean-Robert Calloigne, Madonna window_511B74C1_404C_C193_41CA_B81BB203A42C.title = Henri Le Sidaner, De kade window_511E613E_4047_40F1_415C_6810A25CBF4C.title = François-Joseph Kinsoen, Portret van Marie-Joséphine Lafont-Porcher window_5125725E_4047_40B1_41B0_59BA03E0FF62.title = Kopie naar Valentin de Boulogne, Het oordeel van de profeet Daniël window_5129F968_4044_C091_41CF_3EADB861C32B.title = Joseph Ducq, Portretten van Charles-Louis Baron de Keverberg de Kessel en Mary Lodge, zijn echtgenote window_512DB92C_404D_C091_41A8_3F19B364F1D0.title = Théodore Fourmois, Berglandschap in Voreppe (Dauphiné) window_512F245B_4047_40B7_41BF_3B31EE3535DE.title = François-Joseph Navez, Portret van Théodore-Joseph Jonet en zijn twee dochters window_5130B55C_404D_C0B1_419F_0042454317B6.title = Alexandre Auguste Hannotiau, Interieur van de Jeruzalemkapel in Brugge window_51324021_407B_C093_41CE_A29684D229AE.title = Anoniem, Gregoriusmis window_51340A8A_404C_C191_41B4_6F7F1569CA52.title = Joseph Théodore Coosemans, Zonnestraal na het onweer window_5139404E_405D_4091_4132_5596DAC7E7B0.title = Paul de Cock, Landschap met Romeinse ruïnes window_51398D01_4045_4093_41C5_03A31ACCCA0B.title = Joannes Fijt, Stilleven met jachtbuit window_513E3410_404B_40B1_41B8_6380EA3C6914.title = Rik Wouters, Huiselijke zorgen window_513F05ED_4044_C393_41AB_D7D5B0B685FB.title = Artus Wolfordt, De Heilige Drievuldigheid window_513F8CF1_4047_C173_41CB_A668886001C4.title = Kopie naar Anthony van Dyck, Samson en Delilah window_513FF549_4044_C093_41BC_3F4DC4229F82.title = Jean Brusselmans, Het grote interieur window_514A74FE_4047_4171_41BE_0EA3EE5B5629.title = Omgeving van Roelant Savery, Bloemstuk window_514ED60C_4044_C091_41C1_76CCA1FC0FAB.title = Frans van Cuyck de Myerhop, Stilleven met vogels window_5153F6CA_404B_C191_41C5_5C1A96DDBF4C.title = Rik Wouters, Portret van mevrouw Giroux window_5162509B_405B_41B7_41CA_A816D36549CA.title = Jean-Bernard Duvivier, Portret van de familie Villers window_516D8B7D_4044_C773_41C0_2B5475D2301E.title = Jan van den Hoecke, Jakobs verzoening met Esau window_5170AF13_405B_40B7_41BF_97272B051323.title = Joseph-Benoît Suvée, De ontdekking van de tekenkunst window_5174F6C1_4044_C193_41BB_FEDB72B00E55.title = Joseph-Denis Odevaere, Narcissus window_5179C5D4_4047_C3B1_4135_94832A4BF8B8.title = Erasmus Quellinus II, Achilles en de dochters van Lycomedes window_517EB112_404F_40B1_4194_EFA334F26D54.title = Edmond Van Hove, Zelfportret window_518880D0_407C_C1B1_41CF_4CD06F7EF7E0.title = Jan Provoost, Portretten van een schenkerspaar met de heiligen Nicolaas en Godelieve window_518C32B2_4047_41F1_41A3_44EB2542BFEF.title = Isaac Denies, Stilleven met fruit en een wijnglas window_5190B84F_407B_40AF_41B9_41E64A3D1E7B.title = Meester van de legende van de heilige Lucia, Retabel van de heilige Nicolaas window_51951B14_404C_C0B1_41B0_B3C06744D187.title = Henri Le Sidaner, Boot op het kanaal (‘s morgens) window_519EA32C_4045_4091_41B7_2CEF787F9858.title = Franciscus-Joseph-Octave van der Donckt, Portret van Sylvie de la Rue window_519F2068_404F_C091_41C8_48B252D5F643.title = James Ensor, Icône. Portret van Eugène Demolder window_51C61309_405B_4093_4193_01C35A0786AC.title = Frans Pourbus II, Portret van Petrus Ricardus window_51D3E8BD_404F_41F3_41CA_C80934E6F120.title = Emile Claus, De Leie in Astene (De distels) window_51DF7F02_405D_C091_41C0_40D7E282C712.title = Matthias de Visch, Karel van Lotharingen als beschermheer van de Kunsten window_51FF4579_4047_4373_4199_2027EAB33D9B.title = Adriaen Pietersz. van de Venne, Zotten maken ’t beste feest window_523615CF_405D_43AF_418B_EE91548F82FE.title = Willem Key, Christus als Verlosser window_5244D83C_405C_C0F1_41AC_8D286B835D22.title = Jean-François Legillon, De stal window_52505AF6_4044_C171_41CF_31B6DDDBC762.title = Alvaro Sanchez, Johannes de Doper met schenker Ivan de la Pena window_52535E02_405C_C091_41CD_657DFC983A27.title = Anoniem, Rust tijdens de vlucht naar Egypte window_5255917E_4045_4371_41B2_F09AF54AA2E1.title = Gaspar de Crayer, De heks van Endor roept Samuëls geest op voor Saul window_525FFF66_405D_4091_41C7_D89A8A8E5E23.title = Jan van Hemessen, Maria met Kind window_5260C1EA_407B_4391_41CA_F7E7A72994D4.title = Jan Provoost, Kruisiging window_527436CE_405B_4191_41A8_CF0F01909CF0.title = Frans Pourbus II, Portretten van de aartshertogen Albrecht en Isabella window_52F87339_407B_C0F3_41AB_2EA7A4FD51F5.title = Jan Provoost, Het martelaarschap van de heilige Catharina window_5306BC4A_407B_C091_41C4_8521A49C6F18.title = Frey Carlos, Kruisiging window_536CA306_405D_C091_4185_F4BA6093143F.title = Roelant Savery, Boslandschap met koeien en geiten window_53F32E61_405D_C093_41C1_BB456A3741F7.title = Pieter Bruegel II, De prediking van Johannes de Doper window_5478985C_40C4_C0B1_4183_A5DFEB093993.title = Pieter Claeissens II, Allegorie van de Vrede in de Nederlanden in 1577 window_559529CC_40CB_4391_41C9_614EEDE721CB.title = Antonius Claeissens, Mars omringd door de Kunsten en Wetenschappen, overwint de Onwetendheid window_6311693B_79D1_2EB2_41D4_3CAFE4D0FDD7.title = Gustave De Smet, De man met de fles window_6311E93C_79D1_2EB6_41DD_937F91175E92.title = Jean Brusselmans, Grijs winterlandschap window_632C6937_79D1_2EB2_41D5_A5F01A8EFF94.title = Frits van den Berghe, De verliefden in het dorp window_632EA938_79D1_2EBE_41B8_CE96A941D99F.title = Constant Permeke, De papeters window_632EC93A_79D1_2EB2_41C1_55FC4EA9B95A.title = Gustave De Smet, De grote schietkraam window_635D9310_4044_C0B1_41B3_677BF2D9FFB8.title = François-Joseph Navez, Portret van Théodore-Joseph Jonet en zijn twee dochters window_6388E104_404D_4091_41C9_FF15B1239931.title = Jean-Robert Calloigne, Madonna window_63B6120A_404B_4091_41BD_89407D651F77.title = Joseph-Denis Odevaere, Portret van een voornaam man met zijn dochter en een jachthond window_63C3688F_404D_41AF_41C0_FD9471A458DB.title = Franciscus-Joseph-Octave van der Donckt, Portret van Sylvie de la Rue window_63C9F8B8_404F_41F1_419E_00898C2B4B90.title = Joseph-Denis Odevaere, Lord Byron op zijn sterfbed window_67C0A9BC_4044_C3F1_4191_067E32AB4EC6.title = Joseph Ducq, Portretten van Charles-Louis Baron de Keverberg de Kessel en Mary Lodge, zijn echtgenote window_67C64E94_4044_C1B1_4155_BDB34824E440.title = Joseph-Denis Odevaere, Portret van een vrouw window_67C8AD74_407F_C371_41C7_2B0807C3CCBC.title = Joseph-Denis Odevaere, Narcissus window_67C929C6_4047_4391_41CD_8D1E1627C37B.title = Joseph-Denis Odevaere, Vriendschapsportret van de kunstenaars François Wynckelman, Franciscus van der Donckt en Joseph Odevaere window_67D62BC6_4044_C791_41CA_C33AB766C54F.title = François-Joseph Kinsoen, Portret van Marie-Joséphine Lafont-Porcher window_67D8AF75_4047_7F73_4185_5320A73054C8.title = François-Joseph Kinsoen, De dood van de vrouw van Belisarius window_67DD0DE9_4045_C393_41CF_DFCE63522C5D.title = François-Joseph Kinsoen, Portret van een vrouw met haar twee kinderen window_68285A69_75DC_F32A_41A8_83FF311F7728.title = Hans Memling, Annunciatie window_6A067F9A_794F_D521_41D5_11FD917D3B5A.title = Peter Lely, Portret van Samuel Crew window_6A082F9C_794F_D521_41BF_4F47B06FDC50.title = Jacob van Oost II, Portret van een man window_6A088F9D_794F_D523_41DE_35E21E7B99A0.title = Jacob van Oost I, Portret van een Brugse familie window_6A096F9E_794F_D521_41D5_9A9CA00FE267.title = Nicolaes Maes, Portret van vier kinderen window_6A09CF9F_794F_D55F_41C7_61E2AFE91BC7.title = Jacob van Oost I, Portret van een theoloog met zijn secretaris window_6A10CBA2_7933_3D61_41D0_D6A21E22C5EB.title = Navolger van Jheronimus Bosch, Job-triptiek window_6A10CBA7_7933_3D6F_41C2_9BAF2D93FE61.title = Pieter Claeissens I, De Lactatio Bernardi window_6A121BA3_7933_3D67_41BF_DDF12500DCE5.title = Lancelot Blondeel, De dood van Marcus Licinius Crassus window_6A123B9F_7933_3D5F_41A2_C505AD5051F4.title = Pieter Pourbus, Portretten van Jan van Eyewerve en Jacquemyne Buuck window_6A136BA1_7933_3D63_41DD_AC36466EC9E3.title = Pieter Pourbus, Laatste Oordeel window_6A136BA6_7933_3D61_41BE_8959DFB071C0.title = Pieter Pourbus, Taferelen uit het leven van Christus window_6A138BA0_7933_3D61_41CE_CE85804C89BE.title = Jheronimus Bosch, Laatste Oordeel window_6A13FBA5_7933_3D63_41D5_6993C8FE5963.title = Lancelot Blondeel, De heilige Lucas schildert de Madonna window_6A147B9D_7933_3D23_41C4_0D746FC5B526.title = Pieter Pourbus, Laatste Avondmaal window_6A302254_7931_2F21_41B0_3E3CFC9FC151.title = Anoniem, Portret van een monnik window_6A30B251_7931_2F23_41D5_714603F9557E.title = Navolger van Hans Memling, Kruisafneming (recto) en de heilige Andreas (verso) window_6A38F24C_7931_2F21_41CB_1D8000DB2F61.title = Meester van de Legende van de heilige Ursula, Diptiek met Madonna met drie schenkers window_6A3B5248_7931_2F21_41D7_1613B4220B82.title = Meester van de Legende van de heilige Ursula, Legende van de heilige Ursula window_6A3B724E_7931_2F21_41B2_FB6878317336.title = Meester van de Legende van de heilige Ursula, Heilige Veronica window_6A3E6246_7931_2F21_41B9_E8FA61CFE7DB.title = Hans Memling, Moreel-triptiek window_6B6224FC_7931_F4E1_41D1_75E5F0221B6A.title = Anoniem, Gregoriusmis window_6B6334F9_7931_F4E3_41D6_D4F5260A5C00.title = Jan Provoost, Het martelaarschap van de heilige Catharina window_6B63A4F6_7931_F4E1_41B0_D13ED4F9DFE6.title = Jan Provoost, De Gierigaard en de Dood window_6B63B4FB_7931_F4E7_41DC_A2F6A637BC10.title = Frey Carlos, Kruisiging window_6B6494F8_7931_F4E1_41D9_232B43310242.title = Jan Provoost, Kruisiging window_6B64F4F7_7931_F4EF_41D3_8D7AD5CDA009.title = Alvaro Sanchez, Johannes de Doper met schenker Ivan de la Pena window_6B6554F3_7931_F4E7_41C7_27278A6A81EA.title = Jan Provoost, Laatste Oordeel window_6B87BEF8_7933_F4E1_41D1_3F41623923BD.title = Hans Memling, Moreel-triptiek window_6BFA2EFE_7933_F4E1_41D0_8147FFBA98C5.title = Hans Memling, Annunciatie window_6BFABEFB_7933_F4E7_41D5_4F3093ED48C0.title = Navolger van Hans Memling, Kruisafneming (recto) en de heilige Andreas (verso) window_6BFB0EFD_7933_F4E3_41D9_C8F5D7DE6BA0.title = Navolger van Hans Memling, Kruisafneming (recto) en de heilige Andreas (verso) window_6BFC9F00_7933_F521_41DA_0243D9E559B9.title = Anoniem, Portret van een monnik window_6BFD3F01_7933_F523_41D4_BAA9D0C57546.title = Meester van de Legende van de heilige Ursula, Diptiek met Madonna met drie schenkers window_6BFDBF03_7933_F527_41DB_F6084030C31B.title = Meester van de Legende van de heilige Ursula, Heilige Veronica window_6ED3EB30_41C5_40F1_418A_33854AB7A92C.title = Théodore Fourmois, Berglandschap in Voreppe (Dauphiné) window_7795DF69_41CB_4093_41B1_D5CA36C33556.title = Frits van den Berghe, De verliefden in het dorp window_7914D683_6FD5_6B3A_4166_CEF999C5B0C2.title = Ambrosius Benson, Heilige Familie window_811A8D57_994A_D357_41BD_E861278B98C0.title = Medewerker / Navolger van Jan van Eyck window_8F205E62_9946_D169_41D3_E2FD60ED5E57.title = Kopie naar Rogier van der Weyden window_8F20BE65_9946_D16B_41D6_AC1612DB050D.title = Meester met het Geborduurde Loofwerk window_8F20EE69_9946_D17B_41BA_2BAD56C5D552.title = Kopie naar Rogier van der Weyden window_8F21088F_994E_F1B7_41E2_45CE53E278BA.title = Jan Van Eyck window_8F218E68_9946_D179_41C7_DC58B117FBD0.title = Meester van de Baroncelli-portretten window_8F234E60_9946_D169_41DB_134D9DCF559D.title = Kopie naar Robert Campin window_8F25CE5E_9946_D159_41E1_5AE271E9944D.title = Jean de Valenciennes en werkplaats window_B629B940_8996_0A92_41DE_393F62F54545.title = Meester van de Legende van de heilige Lucia window_C83BE892_89BE_0BB6_41D7_F4789F9FF410.title = Kopie naar Rogier van der Weyden window_C98A3B43_89B2_0E96_41DB_ADED0D61B28C.title = Meester van de Baroncelli-portretten window_C9A76703_89B2_0696_41DB_3F2DB5EA7774.title = Jan Van Eyck window_C9AE977C_8992_0572_41D9_7C3A0366B4D2.title = Kopie naar Robert Campin window_CAB709A9_899E_0D92_41D3_BF2B7637FA87.title = Jean de Valenciennes en werkplaats window_CB6F6728_89BE_0692_41CD_0F2E700ECF61.title = Meester met het Geborduurde Loofwerk window_CB720F58_89BE_06B2_41D8_C2B3C2EB4E29.title = Meester met het Geborduurde Loofwerk window_CB9A3145_89BE_3A92_41DB_0866428B55C0.title = Meester met het Geborduurde Loofwerk window_CD0F9AB1_89B2_0FF2_41DC_5642349F9097.title = Meester met het Geborduurde Loofwerk window_CD4A79AA_898E_0D96_41A9_4F18C562F0EA.title = Kopie naar Rogier van der Weyden window_CDDA92D6_89B6_7FBE_41E0_8951DF885BB5.title = Jan Van Eyck window_F67BC409_DBFA_E280_41C0_34807EBA5391.title = Gerard David, Oordeel van Cambyses ## Hotspot ### Tooltip HotspotPanoramaOverlayArea_85A008E7_9A60_E152_41D0_E14EC0B476F4.toolTip = INFRAROODREFLECTOGRAFISCH ONDERZOEK HotspotPanoramaOverlayArea_8683EDC5_9A60_A356_41DF_D8152103B1F7.toolTip = DISSECTIE VAN 'MADONNA MET KANUNNIK VAN DER PAELE' \ HotspotPanoramaOverlayArea_C981F5D4_C774_F084_41DE_03CF21619560.toolTip = INFRAROODREFLECTOGRAFISCH ONDERZOEK HotspotPanoramaOverlayArea_C994E5CF_C774_F084_41DD_5D6D0262E256.toolTip = DISSECTIE VAN 'MADONNA MET KANUNNIK VAN DER PAELE' \ ## Action ### URL PopupWebFrameBehaviour_8D6A7488_A10C_4001_41D2_A9E6537691C8.url = https://spark.adobe.com/page/1oblEBecPTOCY/?ref=https%3A%2F%2Fspark.adobe.com%2Fpage%2F1oblEBecPTOCY%2Fembed.html&embed_type=overlay&context=expand PopupWebFrameBehaviour_94BB8817_A134_C00F_41D0_9ACB448A52C9.url = https://spark.adobe.com/page/FnkMMsz5DAlN5/?ref=https%3A%2F%2Fspark.adobe.com%2Fpage%2FFnkMMsz5DAlN5%2Fembed.html&embed_type=overlay&context=expand PopupWebFrameBehaviour_C98095D4_C774_F084_41BC_48E63D5523AA.url = https://spark.adobe.com/page/FnkMMsz5DAlN5/?ref=https%3A%2F%2Fspark.adobe.com%2Fpage%2FFnkMMsz5DAlN5%2Fembed.html&embed_type=overlay&context=expand PopupWebFrameBehaviour_C99A35D0_C774_F09C_41AD_0B98F1A9AEAE.url = https://spark.adobe.com/page/1oblEBecPTOCY/?ref=https%3A%2F%2Fspark.adobe.com%2Fpage%2F1oblEBecPTOCY%2Fembed.html&embed_type=overlay&context=expand