Het beroep van kuiper of tonnenmaker is volledig verdwenen in Brugge. Toch was het essentieel in deze stad, waar ooit tientallen brouwerijen zorgden voor grote tewerkstelling.
De biertonnen in deze zaal zijn trouwens van ‘de drie Monniken’, een bekende Brugse brouwerij aan de Molenmeers.
Naast biertonnen maken kuipers ook emmers, bloembakken, graanmaten, karntonnen en zelfs de eerste wasmachines. Al deze voorwerpen hebben dezelfde basisvorm: twee bodems verbonden met gebogen houten planken of duigen.
Voor die duigen gebruikt de kuiper meestal eiken- of kastanjehout dat hij met een kloofmes op de gewenste breedte en buiging kapt. Dan haalt hij de duig uit met een haalmes en geeft haar op de schaafbank tot slot haar definitieve vorm. De bodem bestaat uit een aantal plankjes die met deuvels (houten pennen) verbonden zijn. Gegalvaniseerde ijzeren banden rond de duigen maken het geheel af.
U ziet de kuiper aan het werk tijdens de laatste fase van het productieproces: met zijn drijfhamer op de zethamer drijft hij de banden aan.