Dit voelelement bestaat uit twee delen. In het eerste deel leer je hoe een klok wordt gegoten. In het tweede deel kun je het resultaat aftasten. Even verderop wordt een video afgespeeld waarin het productieproces wordt getoond. Die video heeft geen geluid, maar we verwerken de beschrijving van de video in de uitleg bij dit voelstation.
Deze voelplaat heeft de vorm van een liggende rechthoek. De titel die erop staat is ‘Hoe wordt een klok gemaakt?’.
In het eerste deel van het voelelement wordt het gietproces uitgelegd. Dit deel bevindt zich aan de linkerkant van de voelplaat. Als je van boven naar beneden werkt, voel je eerst een verticale stippellijn. Aan weerszijden van de stippellijn merk je na een tijdje twee rechtopstaande elementen op, die wat uiteenwijken. Dit is de opening boven aan de mal waar het metaal in gegoten wordt.
Laat je vingers hun weg zoeken door de opening en de grillige vormen die links en rechts volgen. Het duurt niet lang tot je op een rand botst. Nu kun je de opening verder volgen naar links of naar rechts. Welke kant je kiest, maakt niet uit, want de klok is volledig symmetrisch. Je zult een kort horizontaal stukje voelen dat algauw overgaat in een vloeiende lijn naar beneden. Naar het uiteinde toe wordt de lijn wat dikker. Merk je dat het oppervlak dat je volgt gearceerd is met kleine stipjes? Dit wordt de uiteindelijke klok, en het heeft een gele kleur op de voelplaat.
Het materiaal aan de buitenkant voelt glad aan en het is wit van kleur. Dit is de gietvorm. Het materiaal aan de binnenkant is ook glad en is donkergekleurd. Dit is de vormkern. Als je vanuit die vormkern verder naar het binnenste van de klok gaat, voel je een baksteenstructuur. Die baksteenstructuur vormt het begin van het productieproces, zoals dat getoond wordt in de video.
De video begint met de speeltrommel van een klokkenspel dat langzaam ronddraait, gevolgd door details op een bronzen klok.
In een moderne werkplaats stapelt een man heel zorgvuldig bakstenen op elkaar om als het ware het geraamte van een klok te ‘bouwen’. Waar nodig kapt de klokkenmaker stukjes van de stenen om ze passend te maken. De stenen liggen op een structuur die langzaam ronddraait. Vervolgens schept hij een wit poeder op de draaiende plaat. Langzaam bouwt hij de binnenkant van de klok verder op tot hij boven aan de baksteenstructuur gekomen is. Het profiel van de toekomstige klok draait mee met de plaat en duwt het overtollige materiaal weg. Na verloop van tijd staat de binnenkant van de ‘klok’ op de plaat.
In een volgend stadium giet de man was over de klok en wordt de laag was zo dik opgebouwd als de uiteindelijke klok zal worden. De man brengt uiterst secuur met donkere letters de tekst en een sierrand aan.
Tot slot voegt hij het bovenste element van de klok toe, waarmee de klok later aan de balken van de klokkentoren bevestigd zal worden. Langs hier zal ook het metaal in gegoten worden. Dit element komt overeen met de grillige vormen die je daarnet voelde boven aan de klok en het heeft wel wat weg van een kroon. Nu de wassen klok klaar is, smeert de man met een borstel een dikke grijze vloeistof uit over de klok.
Over de intussen metaalkleurige klok wordt een ijzeren structuur geschoven, die bestaat uit metalen ringen, die van onderen breed zijn en naar boven toe steeds smaller worden. De structuur wordt van bovenaf over de klok gezet en daarna opgevuld met een zandig materiaal. Als de metalen structuur verwijderd wordt, is de was binnenin gesmolten en is in de metalen structuur de afdruk van de klok bewaard. De binnenklok wordt nu helemaal gereinigd en de mal wordt er opnieuw over geplaatst.
Een man gooit metalen staven in een brandende oven, waarna het vloeibare metaal de oven uit stroomt. Het heeft een felgele gloed. Verschillende mannen in beschermkleding gieten het metaal uit een grote ketel bovenaan in de mal.
Later wordt de metalen structuur in verschillende stukken verwijderd en komt de nieuwe klok tevoorschijn. Met een takel wordt de klok opgeheven en ondersteboven in een machine gezet. Om de juiste klank te bereiken, wordt langs de binnenzijde nog metaal afgeschraapt.
De video eindigt met klokken die in een toren hangen. Een beiaardier bespeelt de klokken door met z’n vuisten te slaan op toetsen, die eigenlijk uitstekende houten stokken zijn. Tot zover de video.
Aan de rechterkant van de voelplaat kun je de afgewerkte klok verkennen. Dit is een echte bronzen klok die op de plaat is bevestigd. Bovenaan voel je de kroon, die uit twee metalen elementen bestaat die haaks op elkaar staan. Merk op dat er kleine openingen in de kroon zitten. Ze komen overeen met de grillige vormen die je in het eerste deel van de plaat voelde. Op de klok zelf zijn ribbels aangebracht en letters. Die letters vormen de naam van de maker van de klok. Er staat namelijk Dumery me fecit ofwel Dumery heeft mij gemaakt.
Het volgende element dat je kunt aftasten vind je in zaal 13. Om daar te komen ga je naar de traplinks schuin achter je. Eerst ga je een trede naar beneden en daarna neem je de wenteltrap naar boven. Ga de eerstvolgende ruimte binnen. Let op voor het kleine afstapje. De voelplaat bevindt zich in de volgende ruimte rechts, zaal 13, opnieuw met 2 trapjes naar boven. Het voelelement vind je tussen het eerste en tweede raam aan je rechterkant.
Wil je nog even hier in zaal 9 blijven ga dan naar de volgende slide.