Dit is Brugge op z’n mooist! Het Brugge zoals het lang vóór en ook na 1400 groeit en bloeit. Eerst als een handelscentrum, stilaan als een kosmopolitische hoofdstad in Europa en uiteindelijk als een Bourgondische stad vol pracht en praal.
Marcus Gerards brengt Brugge op deze tien koperplaten ongelooflijk minutieus in beeld. In spiegelbeeld, moeten we zeggen, want de platen dienen om er de kaart van Brugge mee te drukken. Molens, straten, gebouwen, natiehuizen, stadspaleizen zoals dat van Lodewijk van Gruuthuse, kaatsbanen zelfs: je ziet op deze streetview avant la lettre werkelijk álles van de Brugse binnenstad.
En water, veel water. Van zijn opdrachtgever, het stadsbestuur, moet Marcus Gerards Brugge wat dichter bij de zee brengen dan in werkelijkheid, en moet hij ook de waterwegen breder maken dan ze eigenlijk zijn. Want de zee en het water, dat zijn de slagaders van de succesvolle Brugse economie en handel.
Deze koperplaten en de kaart zijn pure public relations. Ze tonen het Brugge van de 15de eeuw, maar ze worden gemaakt in… 1562, in de eerste plaats om een nieuw kanaal te promoten, de Verse Vaart. Brugge wil zich herpakken, want goed gaat het in die jaren niet met de stad, die haar verbinding met de zee dreigt te verliezen. Veel handelaars verhuizen naar Antwerpen.
Een reden te meer om uit te pakken met de roem en de schoonheid van het Bourgondische Brugge! Met de metropolis die Brugge was, mét z’n symboolgebouwen: het belfort, de hallen, het stadhuis... Die prijken ook op een ander topstuk in deze zaal: het schilderij met de zogenaamde ‘Zeven wonderen van Brugge’, ook een pr-instrument. Geniet rustig van de honderden details! En van de objecten in deze ruimte. Sommige komen uit gebouwen die ook op de koperplaten te zien zijn, als je heel goed kijkt!