Ga net als de leden van de Société Archéologique op onderzoek en maak een wrijfprent van deze grafsteen!
Ook dit voelelement bestaat uit verschillende delen. Aan de rechterkant voel je de grafplaat of grafsteen waar je zo meteen een wrijfprent van kunt maken. Boven de grafplaat bevinden zich richels waar gekleurde krijtjes in liggen die je kunt gebruiken voor je prent. Je vindt bladen papier in een metalen houder die rechts aan de sokkel van het voelelement hangt.
Maar eerst gaan we naar de linkerkant van deze voelplaat, want daar wordt de techniek achter het maken van wrijfprenten uitgelegd. De linkerkant van het voelelement bestaat uit twee delen. We beginnen bij het bovenste deel.
Als je vanuit de linker buitenrand van het voelelement je vingers naar het midden beweegt, kom je algauw bij een horizontale stippellijn uit. Deze stippellijn geeft de
vloer of de grond aan. Ga een stukje verder naar rechts en je stuit op een wat ruwere structuur. Dit is de grafplaat. Die grafplaat is een langwerpige rechthoek. Maar let goed op: voel je aan de bovenkant een paar kleine inkepingen? Het zijn die inkepingen die belangrijk zijn voor onze wrijfprent. Om zo’n wrijfprent te maken, leg je een stuk papier op de grafsteen. Vervolgens wrijf je met een stukje zwarte was of houtskool
over het papier. De uitstekende delen van de plaat worden dan weergegeven op het papier. Dieper liggende delen, zoals de inkepingen van daarnet, blijven wit. Dat is de techniek achter het maken van een wrijfplaat.
Op het voelelement kun je ook het stukje was of houtskool en het papier herkennen. Het papier wordt weergegeven door een doorlopende, gele lijn vlak boven de grafsteen. Iets hoger nog voel je een onregelmatige vorm. Dat is het stukje was of houtskool, dat hier in wit wordt weergegeven.
Tot zover het eerste onderdeel van dit voelelement over de wrijftechniek. Maar wat staat er nu op de grafsteen waar je een wrijfprent van kunt maken? Als je je handen nog wat verder naar beneden over de plaat laat glijden, kom je bij de tekening in reliëf uit. Het is het blazoen van Lodewijk van Gruuthuse.
Het blazoen
bestaat uit verschillende delen: bovenaan vinden we een helm met daarop een ramskop en een vleugel. Die vleugel zit rechts achteraan op de helm en wijst recht omhoog. De buitenste veren zijn nog te onderscheiden. Links voor op de helm staat de kop van de ram. Het dier kijkt dus in dezelfde richting als de persoon die de helm draagt.
Direct onder de helm bevindt zich het wapenschild van Lodewijk, dat in vier delen is opgesplitst: linksboven en rechtsonder bevindt zich een rechtopstaand kruis. Rechtsboven en linksonder is het een liggend kruis, in de vorm van een X. Rond het schild vinden we de ketting van het Gulden Vlies. De ketting ligt hier in de vorm van een U. Onder aan de ketting hangt een ram. De ram hangt aan z’n rug, waardoor hij een ronde, gebogen vorm heeft.
Het blazoen is aan weerszijden versierd met een motief vol krullen.
Wil je direct naar het volgende voelelement, ga dan schuin rechts achter je de deur door. Je vindt het voelelement in de volgende zaal tussen het eerste en tweede raam rechts.