Elk jaar verlaat dit pronkstuk uit de 16de eeuw het museum voor een week. De ketting hangt in die periode een dag lang om de hals van een koning of sire. Vandaar zijn naam: Sireschakel.
Die koning is een gildekoning: hij schoot op de Sireschieting van de Vrye Archiers van Mijnheere Sint-Sebastiaen in Sint-Kruis, hier bij Brugge, de hoofdvogel af. De vogel zie je centraal onder de fluwelen ketting. Het is een papegaai.
De Vrye Archiers zijn een schuttersgilde. Sebastiaan is hun patroonheilige en de handboog hun wapen. Niemand minder dan de Bourgondische hertog Karel de Stoute stichtte haar, in 1472. De gilde is dus intussen zowat 550 jaar jong. Zoals andere gilden evolueerde ook zij van een stadsmilitie naar een gezellige club. In onze tijd mogen ook vrouwen en kinderen lid worden.
Kijk nog eens goed naar de Sireschakel. Die bestaat uit een fluwelen kraag. Onderaan zie je, tussen de twee leeuwen in, het wapenschild van de Habsburgers. Zij waren aan de macht toen de sireschakel voor het eerst werd gebruikt. Aan de band hangen kettinkjes met schilden en medailles, en dus ook de vogel. De schilden en medailles vermelden namen van opeenvolgende koningen of sires, en herinneren aan gebeurtenissen uit de rijke gildegeschiedenis.
Een herinnering aan zo’n roemrijke Brugse gebeurtenis is het schilderij met de man in volle wapenrusting: het is niemand minder dan koningszoon Henry Stuart die ons aankijkt, de derde zoon van de Engelse koning Charles I. Op 11 juli 1656 werd Henry geïnstalleerd als lid van de Brugse Sint-Jorisgilde, samen met zijn broer, koning Charles II. De broers waren tijdelijk in ballingschap in Brugge. Niet toevallig daar: de stad onderhield eeuwenlang nauwe banden met Groot-Brittannië. In de lijst rond het schilderij verwijzen diverse motieven naar de Sint-Jorisgilde, waarvan de leden met de kruisboog schieten.