Op dit stadsplan ontdek je de hoofdrolspeler van het Gruuthusemuseum: Brugge! Alle objecten vertellen verhalen over deze stad en haar mensen, van de Bourgondische tijd tot begin 20ste eeuw. Goed voor meer dan 500 jaar. De collectie is een verzameling topstukken. Prestigeobjecten, gemaakt in of voor de stad, voor mensen uit de toplaag.
Terug naar dit plan van na 1546. Het is geschilderd in opdracht van het stadsbestuur en oorspronkelijk was het maar liefst vijf meter breed, met buurgemeenten Damme en Sluis erbij. Zeg maar: van Brugge tot de zee. Alleen de stadskern bleef bewaard.
Op het plan zie je ook een weergave in perspectief van belangrijke gebouwen: het stadhuis, het belfort, belangrijke kerken en kloosters, de natiehuizen… En kijk hoe, buiten de dubbele walgracht met zijn stadspoorten, waterlopen Brugge verbinden met de zee en het hinterland. Rond 1550 zijn dat deels nieuwe verbindingen. Ze zijn aangelegd omdat Brugge steeds moeilijker bereikbaar wordt via het Zwin, de zeearm die de stad verbindt met de Noordzee. Brugge dreigt afgesloten te worden van de zee!
Vandaar de nieuwe kanalen, met de bijbehorende bruggen en sluizen. Ze moeten de handel veiligstellen. Water is Brugges troef en de bron van zijn welvaart, in de middeleeuwen en later.
Je ontdekt in deze zaal nóg een stadsgezicht, op het schilderij met de knielende familie op de twee luiken. Ook daar zie je op de achtergrond Brugges skyline, met de belangrijkste torens: het belfort, de verdwenen Sint-Donaaskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk hier vlakbij. Het knielende gezin is de Spaans-Vlaamse handelaarsfamilie Pardo, die tot Brugges elite behoort.
Brugge is in hun 15de eeuw een welvarende wereldstad: met prachtige gebouwen zoals dit stadspaleis, met kleurrijke spektakels en stoeten, en met veel kunst. Daar maak je in de volgende zalen op deze verdieping kennis mee.