Het grote tapijt “Unearthed - Abyss” (2021) toont een onderzeese wereld met helemaal op de bodem gezonken ledematen. Zijn ze afkomstig van Afrikaanse slaven onderweg naar het Amerikaanse continent? Tijdens zo’n reis, die gemakkelijk twee maanden kon duren, stierven velen in verschrikkelijke omstandigheden. Om gezonde slaven niet te besmetten, werden de dode lichamen overboord gegooid. De bodem van de oceaan als eindbestemming. In ruil voor slaven kochten handelaars exotische producten voor de Europese markt. Producten zoals op het wandtapijt “Amerika” (ca. 1700, atelier Van Der Borcht, Brussel). Dit collectiestuk uit het Gruuthusemuseum opent de verhaallijn van Otobong Nkanga’s sculptuurwerk “Anamnesis” (2022) dat in het Sint-Janshospitaal een nieuwe versie krijgt.
We komen terecht in een wereld waar de geschiedenis van de stad Brugge samenvloeit met het globale wereldsysteem dat we vandaag kennen. Langs de waterlijn in de wand laat je de zintuigen hun werk doen: koffie, komijn, tabak, mirre, zwarte peper, wierook,... Deze kostbare producten werden vanuit alle windrichtingen over land en zee aangevoerd naar de handelsmetropool die Brugge in de middeleeuwen was. “Anamnesis” symboliseert de hunker naar kostbare grondstoffen en de uitbuiting van de grond en de mens tot vandaag. De installatie verwijst naar de handelsroutes, maar verbindt de grond en de grondstoffen ook met de geschiedenis van de stad en het Sint-Janshospitaal zelf. “Re{collection}” legt zo ook de link tussen geneeskunde en haar oorsprong: kruiden, geschonken door de aarde. Verschillende collectiestukken van Musea Brugge gaan met “Anamnesis” in dialoog: potten om kruiden te mengen en te bewaren, weegschalen, maar ook objecten als herinnering en als dank voor genezing die de grond via regeneratie heeft geboden.
Eens je de trap op bent zie je meteen ‘Anamnesis’. Het werk is een soort muur en direct tegenover die muur wordt er op de lange wand van het gebouw elementen uit de collectie van de musea tentoongesteld. Niet enkel uit het Sint-Jan: ‘het Memling museum’. Maar uit de hele collectie van Musea Brugge.
In overleg met Kristel hebben we gekeken naar verschillende elementen zoals bijvoorbeeld een weegschaal, dit is zeer belangrijk instrument voor alles van dosering. Maar ook potten die bijvoorbeeld tabak of kaneel bevatten, en andere aardewerk containers, maar ook verschillende kleine relikwieën.
We hebben ook een belangrijk wandtapijt uit de collectie dat ik wilde tonen: ‘Amerika’. Dit werk laat de uitwisseling zien van goederen die uit andere delen van de wereld zijn meegenomen. En je ziet het moment waarop er handel ontstaat in materiaal en goederen. Het is dus heel belangrijk om dat tapijt te hebben in samenhang met het werk ‘Anamnesis’.
Zo hebben we veel verschillende elementen die ook gelinkt zijn aan de geschiedenis van Brugge en de manier waarop bepaalde materialen werden gebruikt, bepaalde containers. Dus als je langs het werk loopt en aan de koffie ruikt, zie je ook de pot uit de 14e of 15e eeuw die ooit hetzelfde materiaal bevatte en transporteerde, als waar je aan ruikt.