Sluiten

Tijdelijke wissels in het Groeningemuseum door bruiklenen

29 september 2023

Net als in het voetbal, zijn er ook transfers in de museumwereld. Al zijn die uiteraard tijdelijk. Begin oktober halen onze art handlers enkele werken uit de zalen van het Groeningemuseum. Werken die tijdelijk zullen schitteren in tentoonstellingen in Leuven, Parijs en Antwerpen. Welke werken verdwijnen tijdelijk, en welke komen in de plaats? Je leest het hier

RS12346 0000 GRO1245 I lpr

Tussen eind oktober en eind februari verzamelt het MAS zo'n 100 Vlaamse Topstukken in de expo ‘Zeldzaam & onmisbaar’. Ook enkele van onze topstukken zijn te gast in de topstukkententoonstelling in Antwerpen. In het Groeningemuseum zullen de Topstukken ‘De dood van Maria’ (Hugo van der Goes), ‘Gierigaard en de dood’ (Jan Provoost) en ‘Portretten van Jan van Eyewerve en Jacquemyne Buuck’ (Pieter Pourbus) begin oktober 2023 tijdelijk verhuizen naar het MAS, waardoor ze tot de eerste helft van maart 2024 niet te zien zijn in het Groeningemuseum.

‘De heilige Lukas tekent de Madonna’ vertrekt begin oktober 2023 op een andere reis tot het begin van de zomer: eerst naar M Leuven en vervolgens naar het Louvre in Parijs.

We grijpen dit moment aan om enkele prachtige werken uit ons depot te halen en tijdelijk in het Groeningemuseum te plaatsen. Zo kan je er vanaf begin oktober twee glasramen bewonderen, beide ook Vlaamse Topstukken: een glasraam van een engel met banderol en een 'rondel' met de triomf van Jozef. Daarnaast hangen we ook ‘Het Laatste Oordeel’ van Van den Coornhuuse terug op zaal en krijgt ‘Heiligen Bavo, Jacobus en Willibrordus’ van Pieter Claeissens II tijdelijk een plekje in het Groeningemuseum.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht