Sluiten

Topstukken in het O.L.V.-kerk Museum

27 oktober 2023

Welke Vlaamse Topstukken kan je bewonderen in het O.L.V.-kerk Museum?

09 2023 OLV Kerk Michelangelo 2

20 jaar geleden riep de Vlaamse Overheid het ‘Topstukkendecreet’ in het leven om zeldzame en onmisbare objecten te beschermen. Het decreet zorgt er ook voor dat Topstukken niet zomaar naar het buitenland verdwijnen. Hoog tijd dus, om ze te komen ontdekken!

In het O.L.V.-kerk Museum kan je van 27 oktober tot en met 29 februari o.a. deze Topstukken ontdekken:

Madonna met kind, Michelangelo Buonarotti (1506)

Slechts één beeld van Michelangelo verlaat Italië tijdens zijn leven: deze Madonna met kind. In 1514 krijgt het een plaats in een gebeeldhouwd altaar in de zuidbeuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten, Adriaen Isenbrandt (1528-1535)

Volgens de katholieke traditie beleefde Maria, de moeder van Jezus, zeven momenten van innig verdriet: de zogeheten Zeven Smarten. In dit werk zijn ze allemaal afgebeeld, geschikt rond een portret van de lijdende Maria. Ze zit in een nis die versierd is met zuilen, acanthusbladeren en voluten – motieven uit de klassieke oudheid, die in de opkomende renaissance steeds vaker gebruikt werden. In de taferelen zelf herken je nog de invloed van Vlaamse Primitieven als Memling en David.

De aanbidding van de drie Koningen, Gerard Seghers (1630)

De dynamische compositie doet denken aan Pieter-Paul Rubens. Op de achtergrond verdringt iedereen zich om een glimp op te vangen van het pasgeboren kindje, maar rond Jezus en Zijn moeder verstilt het tafereel. De drie koningen zijn gekleed in rijke, kleurrijke gewaden en hebben geschenken meegebracht. Eén van hen knielt voor het kind en laat zich zegenen.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht