Sluiten

Topstukken in het Museum Sint-Janshospitaal

27 oktober 2023

Welke Vlaamse Topstukken kan je bewonderen in het Museum Sint-Janshospitaal vanaf de heropening op 16 december 2023?

Memling Triptiek Johannes De Doper

20 jaar geleden riep de Vlaamse Overheid het ‘Topstukkendecreet’ in het leven om zeldzame en onmisbare objecten te beschermen. Het decreet zorgt er ook voor dat Topstukken niet zomaar naar het buitenland verdwijnen. Hoog tijd dus, om ze te komen ontdekken!

In het Museum Sint-Janshospitaal kan je van 16 december tot en met 29 februari o.a. deze Topstukken ontdekken:

Pre-Eyckiaans Ursulaschrijn, anoniem (circa 1400 - circa 1415)

Wereldwijd zijn amper 30 beschilderde houten panelen bekend uit de periode 1400-1430, de zogenaamde Pre-Eyckiaanse periode. Dit is er één van. Het schrijn straalt een aandoenlijke naïviteit uit, wat het goed mogelijk maakt dat een kloosterling deze reliekhouder maakte en beschilderde. Ongetwijfeld is dit de bescheiden voorloper van het rijk versierde Ursulaschrijn van Hans Memling.

Portret van een jonge vrouw of Sibylla Sambetha, Hans Memling (1480)

Voorstelling van een jonge vrouw uit de gegoede kringen. Daarop wijzen haar kledij, kapsel en juwelen. De handen liggen over elkaar, de vingertoppen van de rechterhand lijken op de lijst te liggen. Een van de belangrijkste kenmerken van de schilderkunst van de Vlaamse primitieven is realisme. Door de vrouw zo te schilderen, met haar vingertoppen rustend op de lijst, lijkt het alsof ze daadwerkelijk achter de lijst zit en erdoorheen naar ons kan reiken als ze dat zou willen.

Mater Dolorosa en Man van Smarten, anoniem (circa 1476 - circa 1500)

Mater Dolorosa is weergegeven volgens het iconografische type van de wenende Onze-Lieve-Vrouw met voor de borst gevouwen handen. Op het andere paneel zien we de dode Christus als Man van Smarten, met doornenkroon en stigmata. De voorstelling van de dode Christus die beweend wordt door zijn moeder herinnert aan de Byzantijnse iconen die opduiken in de Italiaanse kunst van de veertiende eeuw.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht