Sluiten

Topstukken in het Gruuthusemuseum

27 oktober 2023

Welke Vlaamse Topstukken kan je bewonderen in het Gruuthusemuseum?

Gruuthusemuseum Wandtapijt Astrologica Musea Brugge

20 jaar geleden riep de Vlaamse Overheid het ‘Topstukkendecreet’ in het leven om zeldzame en onmisbare objecten te beschermen. Het decreet zorgt er ook voor dat Topstukken niet zomaar naar het buitenland verdwijnen. Hoog tijd dus, om ze te komen ontdekken!

In het Gruuthusemuseum kan je van 27 oktober tot en met 29 februari o.a. deze Topstukken ontdekken:

Wandtapijt van wol en zijde, de Astrologia, anoniem (circa 1673)

De Astrologia is 1 van de 7 vrije kunsten. De studie van de sterren werd steeds belangrijker vanaf de 17de eeuw, vooral voor het bepalen van de koers van schepen. Dit wandtapijt uit 1673 werd in Brugge geweven.

Glasraam met Heilige Michaël, anoniem (circa 1500)

Deze gevleugelde drakendoder is de heilige aartsengel Michaël. Onbewogen bedwingt hij de meerkoppige draak die gevaarlijk zijn klauw op zijn schild zet. Michaël is in het verhaal van de Apocalyps de aanvoerder van Gods engelen en de overwinnaar van het kwaad. Dit glasraam behoorde tot de laatmiddeleeuwse gildekapel van de schilders en glazeniers.

Portret van Lodewijk van Gruuthuse, Meester van de Vorstenportretten (circa 1472 - circa 1482)

Op dit portret zie je één van de machtigste figuren uit het laatmiddeleeuwse Brugge. Lodewijk was een getalenteerd ridder, een gedreven diplomaat, een verfijnde cultuurliefhebber en mecenas. Om zijn hals draagt Lodewijk de gouden ketting van de befaamde Orde van het Gulden Vlies. Onderaan de lijst is Lodewijks bekende wapenspreuk te lezen: ‘Plus est en vous’.

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht