Sluiten

Ontdek de verschillen: voor & na restauratie 'De dood van Maria'

27 september 2022

Tussen 2018 en 2022 onderging het meesterwerk 'De dood van Maria' (1475) van Hugo van der Goes een intensieve restauratie. Een team van deskundige restaurateurs onder leiding van Griet Steyaert werkte nauwgezet aan dit schilderij en het resultaat ervan is ronduit indrukwekkend. Ontdek hier het schilderij voor en na de restauratiewerken.

Restauratie De dood van Maria nieuws Musea Brugge

Resultaat van de restauratie (voor & na)

Hoe zag 'De dood van Maria' eruit vóór (links) en na (rechts) de restauratie? Schuif de slider naar links en rechts en ontdek de verschillen.

  • De vlekken zijn weggewerkt
  • De lantaarn links op het paneel komt veel meer naar voren
  • De nieuwe details in de gezichten van de apostelen
  • De paternoster links in beeld is hersteld naar zijn oorspronkelijke staat
Meer over de restauratie

Tentoonstelling 'Oog in oog met de Dood': vanaf 28 oktober

De inzichten die dit onderzoek en de restauratie opleveren, vormen de basis voor de tentoonstelling 'Oog in oog met de Dood' rond het leven en werk van Hugo van der Goes. 'De dood van Maria' staat vanaf 28 oktober 2022 letterlijk en figuurlijk centraal in de toptentoonstelling in het Sint-Janshospitaal.

In zes thema’s gaat de tentoonstelling dieper in op het schilderij. Elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van verschillende topstukken, uit eigen collectie en samengebracht van over de heel Europa. Zo brengen we schilderijen, maar ook sculpturen, manuscripten en muziekstukken oog in oog met De Dood. Elk facet wordt verder verkend door een Nieuwe Meester, een virtuoos in zijn of haar domein, die op de een of andere manier geraakt wordt door 'De dood van Maria'.

Oog in oog met de Dood

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht