Sluiten

'De Dood van Maria' naar Berlijn en Antwerpen tot februari 2024

20 januari 2023

Het meesterwerk van Hugo van der Goes reist na de succesvolle tentoonstelling 'Oog in oog met de Dood' naar Berlijn en Antwerpen voor twee prestigieuze tentoonstellingen, met een korte tussenstop in het Groeningemuseum in de zomer. Eind februari 2024 komt het werk definitief terug naar Brugge waar je het opnieuw kan bewonderen op z'n nieuwe vaste plek in het Groeningemuseum.

MUS221117 54 FB
De dood van Maria Na Restauratie Musea Brugge 2

Tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland bezochten de afgelopen maanden het Sint-Janshospitaal waar centraal in de museumzaal één werk meteen de aandacht trekt: 'De dood van Maria'. Na een jarenlange, intensieve restauratie schitterde het werk als nooit tevoren in de focustentoonstelling 'Oog in oog met de Dood'. De sterfscène grijpt je naar de keel, de emoties van de apostelen verraden intens verdriet en verwarring en laten niemand onberoerd, de kleuren en het licht zijn meesterlijk weergegeven. Dit is een werk van één van de grootste Vlaamse primitieven. Een absoluut topstuk uit onze collectie.

Twee prestigieuze expo's

Het mag dan ook niet verbazen dat dit schilderij het komende jaar verschijnt in twee andere prestigieuze tentoonstellingen in Berlijn en Antwerpen. Een geweldige kans voor het schilderij om een nog groter publiek te bereiken.

Na de tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal zal het meesterwerk doorreizen naar Berlijn waar het van eind maart tot midden juli 2023 deel zal uitmaken van de overzichtstentoonstelling 'Hugo van der Goes. Zwischen Schmerz und Seligkeit' in de Gemäldegalerie.

In de zomermaanden, tussen midden juli en begin oktober 2023, is 'De dood van Maria' opnieuw te bewonderen in het Groeningemuseum in Brugge.

Daarna vertrekt het meesterwerk naar Antwerpen voor de topstukkententoonstelling 'Zeldzaam en onmisbaar. 100 Topstukken uit Vlaamse collecties' in het MAS van eind oktober 2023 tot eind februari 2024.

Vanaf eind februari/begin maart zal 'De dood van Maria' opnieuw schitteren op z'n vaste plek in het Groeningemuseum, naast werk van andere meesters als Jan Van Eyck en Hans Memling uit onze vaste collectie.

Tijdslijn

Volg de reis van 'De dood van Maria':

28 oktober 2022 - 5 februari 2023: 'Oog in oog met de Dood', Sint-Janshospitaal in Brugge
31 maart 2023 - 16 juli 2023: Hugo van der Goes. 'Zwischen Schmerz und Seligkeit', Gemäldegalerie in Berlijn
Midden juli 2023 - begin oktober 2023: Groeningemuseum in Brugge
27 oktober 2023 - 25 februari 2024: 'Zeldzaam en onmisbaar. 100 Topstukken uit Vlaamse collecties', MAS in Antwerpen
Vanaf eind februari/begin maart 2024: Groeningemuseum in Brugge

Bekijk het meesterwerk tot in de kleinste details

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht