Sluiten

Bosch naar Milaan voor onderzoek en tentoonstelling

8 september 2022

Op 17 oktober halen we 'Het Laatste Oordeel' van Jheronimus Bosch (ca. 1500) van zaal om het schilderij reisklaar te maken. Tot de lente zal het meesterwerk schitteren in de tentoonstelling 'Hieronymus Bosch. One another Renaissance’ in Milaan.

Detail uit Bosch Het laatste oordeel 2
Detail uit 'Het Laatste Oordeel'

Bij Musea Brugge hebben we een belangrijke en mooie collectie kunst en erfgoed die internationaal wordt gesmaakt en bestudeerd. Gezien het belang van onze collectiestukken vormen ze regelmatig het middelpunt en ankerpunt van kunsthistorische studies, die via tentoonstellingen aan het publiek worden gepresenteerd.

Die tentoonstellingen hebben op hun beurt ook een belangrijke waarde voor het onderzoek, omdat ze een unieke mogelijkheid bieden om kunstwerken tegelijkertijd te bestuderen en informatie met andere wetenschappers uit te wisselen. Hierdoor leren we steeds meer over onze schilderijen en leren steeds meer mensen onze collectie kennen. Precies waar Musea Brugge voor staat.

Vanaf 9 november gaat in Palazzo Real in Milaan de tentoonstelling 'Hieronymus Bosch. One another Renaissance’ door. De tentoonstelling gaat op zoek naar de rol van Bosch op het hoogtepunt van de zogenoemde 'anti-renaissance' die in Europa zijn intrede had gedaan.

In die tentoonstelling is 'Het Laatste Oordeel' van Bosch één van de kernstukken. Het werk reisde recent nog naar Boedapest, waardoor het tijdelijk niet te zien was in het Groeningemuseum. Door het belang van het diepgaand academisch onderzoek van dit tentoonstellingsproject, zal het werk in de herfst opnieuw op reis vertrekken.

'Het Laatste Oordeel' zal op 17 oktober van zaal worden genomen om de conditie te controleren en het werk reisklaar te maken. Eind maart/begin april zal het schilderij opnieuw te bewonderen zijn in Brugge op zijn vaste stek in zaal 3 van het Groeningemuseum.

Bekijk het werk tot in de kleinste details

Bosch in onze webshop

Meer nieuws

Nieuwsoverzicht