Sluiten
Delphine Lecompte20 L8980cor

Museumdichter Delphine Lecompte laat zich inspireren door de rijke collecties van Musea Brugge en zorgt het hele jaar door voor passende poëtische interventies.

Delphine Lecompte20 L8980cor
© Alex Vanhee, 2021

Woordkunstenaar Delphine Lecompte gaat de uitdaging aan om voor één jaar museumdichter te zijn: 'Ik zeg volmondig ja!’ was namelijk haar spontane antwoord op de vraag of zij de eerste museumdichter van Musea Brugge wilde worden. Acht dichtbundels, een bloemlezing en een prozabundel sieren alvast haar palmares. Gulzig, koortsig en driftig laat de eigenzinnige dichteres zich een jaar lang onderdompelen in onze rijke museumcollectie. Haar museumgedichten worden op regelmatige basis aangevuld. Later dit jaar participeert ze ook aan een beiaardconcert, performances met andere artiesten, enz. Hou dus onze website in de gaten! Dit geldt trouwens voor het complete aanbod van 'Mind the Artist'.

Biografie
Delphine Lecompte (1978) debuteerde in 2005 in het Engels met de roman 'Kittens in the boiler'. Daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Voor haar debuutbundel 'De dieren in mij' (2009) ontving ze de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs Letterkunde 2011 van de Provincie West-Vlaanderen. Daarna verschenen nog zeven bundels en een bloemlezing bij uitgeverijen De Contrabas en De Bezige Bij. Eind februari publiceert ze haar eerste prozabundel 'Beschermvrouwe der verschoppelingen'. Daarnaast schrijft Lecompte columns voor onder meer Humo en De Morgen. In 2019 trad ze op tijdens 'Saint Amour', de literaire Valentijnstournee van Behoud de Begeerte. Televisiekijkend Vlaanderen leerde haar eind 2020 kennen als kandidaat in 'De Slimste Mens ter Wereld', waar ze derde werd in de seizoensfinale. Delphine Lecompte is onze eerste museumdichter.

Delphine Lecompte schrijft voor Musea Brugge
Lecompte schreef dit jaar acht gedichten, geïnspireerd op de veelzijdige collectie van Musea Brugge. Klik op de kunstwerken om haar gedichten te lezen, of beluister ze hier.

Ander werk van Delphine Lecompte
2005: Kittens in the boiler (Thieves Jargon Press)
2009: De dieren in mij (De Contrabas)
2010: Verzonnen Prooi (De Contrabas)
2012: Blinde gedichten (De Bezige Bij)
2013: Schachten en amuletten (De Bezige Bij)
2014: De baldadige walvis (De Bezige Bij)
2015: Dichter, bokser, koningsdochter: gedichten! (De Bezige Bij)
2015: Trois poètes flamands. Johan De Boose, Delphine Lecompte, Jan H. Mysjkin (Le Murmure)
2017: Western. Gedichten (De Bezige Bij)
2018: The best of Delphine Lecompte (De Bezige Bij)
2019: Vrolijke verwoesting (De bezige Bij)
2020: Wonden en brutaliteit, een muzikaal project samen met Tom America (Brokken records)
2021: Beschermvrouwe van de verschoppelingen (De Bezige Bij)

1 januari 2021 tot 31 december 2021
Verschillende locaties Musea Brugge