Sluiten

‘Wildfire’: een meditatieve vuurzee van Claerbout in het Groeningemuseum

‘Wildfire (meditation on fire)’ (2020)

28 april 2023 tot 5 september 2023
Groeningemuseum (zaal 10)
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 1
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 5
'Wildfire' in het Groeningemuseum © Stad Brugge / Musea Brugge

In 2020 nodigden we voor de tentoonstelling ‘Memling Now’ toonaangevende hedendaagse kunstenaars uit om zich te laten inspireren door meester-schilder Hans Memling. De Belgische videokunstenaar David Claerbout (°1969) creëerde speciaal voor die expo de installatie ‘Wildfire (meditation on fire)’ in coproductie met Musea Brugge. Een film zonder tekst, zonder personages of figuranten, waar takken branden en bladeren ritselen, tussen hemel en hel. Na een reis rond de wereld, van Taiwan tot Antwerpen, kan je zijn installatie nu tijdelijk opnieuw bewonderen in Brugge.

Met ‘Wildfire’ bootst David Claerbout met precisie een brandend landschap na. ‘Wildfire’ beschrijft een verandering in de natuur: een korte en tijdelijke brand die tegelijk impactvol en gewelddadig is. De mechanisch geproduceerde film beweegt zich tussen analoge feitelijkheid en virtuele illusie. De vuurzee is herleid tot een numeriek systeem van binaire codes.

Het vuur verwijst naar de gewelddadige bosbranden die overal opduiken als direct gevolg van de klimaatverandering, maar doet tegelijk denken aan de apocalyptische hel die je op het ‘Drieluik van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist’ van Hans Memling (1479) kan zien.

Als je als toeschouwer het geduld hebt om te blijven kijken, kan je tegelijk de intensiteit van het vuur én de verstilling en verlatenheid van het beeld voelen. Een zeldzame meditatieve rust die overslaat op het lichaam en de geest van de kijker, die zijn eigen verstrijkende tijd staat te bekijken.

‘Wildfire (meditation on fire)’ van David Claerbout, tot en met 5 september in het Groeningemuseum (zaal 10).

Praktisch

  • Vrijdag 28 april - dinsdag 5 september, 9u30-17u00 (sluitingsdag: woensdag)
  • Groeningemuseum, Dijver 12, 8000 Brugge
  • Gratis + museumticket
Tickets Groeningemuseum
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 8
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 7
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 6
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 3
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 4
MB Claerbout Groeningemuseum MB LR 2

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender