Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Uitgesteld: Take-over MOOOV / Videofestival 'How to be collective'

'Curated by' Subversive Film

25 september 2021
Sint-Janshospitaal (zolder)

ARGOS, Collectif Faire-part en Subversive Film vertonen film, lang en kort, en gaan met elkaar in gesprek over hoe we als mens en als kunstenaar, als individu en als groep, energie, moed en hoop halen uit het collectief zijn.

Zaterdag subversive film collective beeld

Ervaar mee het vluchten voor, ontsnappen aan en terugkeren naar, van mensen die noodgedwongen hun thuis verlaten. Ontdek het protest, de strijd en de opstand in Palestina, Egypte en de Republiek Artsakh tegen onderdrukking en onrecht. En, doorprik met ons op de slotdag de stereotypen van hoe zwarte individuen in mainstream film worden getoond. Maar, boven alles nodigen we je uit om samen steeds opnieuw het krachtige kunnen van collectiviteit bloot te leggen.

13.30 uur
Resistance – Why
Christian Ghazi
Lebanon, 1971, 54’
_

Deze recent ontdekte film van de Libanese activistische avant-gardemaker Christian Ghazi werd digitaal gerestaureerd door Nadi Lekol Nas, een organisatie die zich inzet voor het beschermen, archiveren en distribueren van film, muziek en literatuur afkomstig uit de Levant van de jaren ’30.

In 1970 ontmoetten regisseurs Christian Ghazi en Noureddine Chatti, op aandringen van de Libanese organisatie Soraya Antonius, Arabische politieke en publieke figuren. Het ging voornamelijk om Palestijnen die in Libanon woonden. Ghassan Kanafani, Sadiq Jalal Al-Azm en Nabil Shaath geven hun perspectief op de Palestijnse revolutie en verankeren die in een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Deze getuigenissen beschrijven de talrijke arbeidersstakingen en volksprotesten die in Palestina plaatsvonden tijdens de verschillende kolonisatieprojecten.

Zaterdag out on the street still

14.30 uur
Out on the Street
Jasmina Metwaly, Philip Rizk
Egypte, 2015, 71’
_

Een film over een groep arbeiders uit Helwan, een van arbeiderswijken in Egypte. Tien mannen die werken in een fabriek nemen deel aan een acteerworkshop. Tijdens de repetities komen verhalen naar voren over onrecht, politiegeweld, verzonnen aanklachten en talloze gevallen van corruptie van en uitbuiting door de werkgevers.

In de studio, op een dak met uitzicht over het hart van Caïro en voorgesteld als een ruimte tussen feit en fictie, bewegen deelnemers zich in en uit hun personage en hun dagelijkse realiteit. Out in the Street verweeft de geacteerde scenes uit deze workshop met echte beelden gemaakt door een werknemer, bedoeld als bewijs tijdens een rechtszaak. De hybride filmstijl spreekt een collectieve verbeelding aan en situeert de deelnemers en toeschouwers binnen een bredere sociale strijd.

Zaterdag black back artsakh still

16.30 uur
Black Bach Artsakh
Ayreen Anastas, Rene Gabri
Armenië, 2021, 150’
_

Black Bach Artsakh
is de naam van een wereld. Een wereld die leeft in en als een film. Wie er naar kijkt, woont er niet alleen in, maar houdt het ook in leven door er voor te zorgen en over te waken. Het is geen film die zich verzet tegen zij die aanzetten tot oorlog of zij die de genocide ontkennen of rechtvaardigen: het is een film die hen overleeft.

Als film een document is, getuigt het van een plaats en een tijd. Black Bach Artsakh herinnert aan gebeurtenissen in Artsakh in 2007, precies 13 jaar nadat de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach de vrijheidsstrijd staakten, en precies 13 jaar voor het Turkse leger en enkele duizenden Syrische huurlingen het land veroverden, geleid door de Azerbeidzjaanse dictator Aliyev.

Film als een testament kan een alleenheerser doen wankelen. Want, film bewoont niet de lineaire tijd van geschiedenis, niet de sprookjestijd van fictie; film is eeuwig.

19.30 uur
Talk: Film as collective

Leden van Subversive Film en andere gasten, 60’

Hoe worden films collectief gemaakt? Niet enkel in de zin van auteurschap, maar ook in de manier waarop ze zijn gemaakt, wie deelneemt aan het proces, hoe deze films de wereld rondreizen, hoe ze worden verdeeld en uitgebracht en hoe en door wie deze films worden geconserveerd.

Over het collectief Subversive Film

Subversive Film, opgericht in 2011 en gevestigd in Ramallah en Brussel, is een onderzoeks- en productiecollectief dat een nieuw licht werpt op historische films uit de Palestijnse regio en zich inzet voor de conversatie en herverdeling van deze werken. Ze zijn actief in het cureren, heruitgeven en ondertitelen van herontdekte films en werken mee aan nieuwe publicaties of andere vormen van interventies.

Logo Mooov