Sluiten

Uitgesteld: Take-over MOOOV / Videofestival 'How to be collective'

'Curated by' Collectif Faire-part

24 september 2021
Sint-Janshospitaal (zolder)

ARGOS, Collectif Faire-part en Subversive Film vertonen film, lang en kort, en gaan met elkaar in gesprek over hoe we als mens en als kunstenaar, als individu en als groep, energie, moed en hoop halen uit het collectief zijn.

Vrijdag collectif faire part3

Ervaar mee het vluchten voor, ontsnappen aan en terugkeren naar, van mensen die noodgedwongen hun thuis verlaten. Ontdek het protest, de strijd en de opstand in Palestina, Egypte en de Republiek Artsakh tegen onderdrukking en onrecht. En, doorprik met ons op de slotdag de stereotypen van hoe zwarte individuen in mainstream film worden getoond. Maar, boven alles nodigen we je uit om samen steeds opnieuw het krachtige kunnen van collectiviteit bloot te leggen.

Vrijdag traverser still2

14.00, 15.30 en 17.00 uur
Traverser
Joël Richmond Mathieu Akafou
Frankrijk, Burkina Faso, België, 2020, 77’
_

De Ivoriaan Inza heeft een lange weg afgelegd, van Ivoorkust via Libië en de Middellandse Zee naar Italië. Nu zit hij daar vast met zijn vriendin, haar kind en enkele andere vluchtelingen. Hij probeert de bergen over te steken, per trein en te voet, om in Frankrijk te komen, waar een vriend en een andere vrouw op hem wachten.

Joël Richmond Mathieu Akafou blijft heel dicht bij zijn protagonist en volgt hem overal waar hij gaat. De abstracte aard van begrippen als veilige-derde-landenregeling, avondklok en verblijfsstatus worden hier op concrete, zeer persoonlijke wijze een spiegel voorgehouden. We volgen ontroerende gesprekken over ontsnapping, identiteit en ergens bijhoren.

Vrijdag collectif faire part

20.00 uur
Aire
+ gesprek
Collectif Faire-part
België, 2021, 12’
_

In 2019 reisden filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh van Kinshasa naar Frankfurt voor een vertoning van hun nieuwe film. Tijdens een tussenstop in Angola kwamen ze vast te zitten op de luchthaven omdat de luchtvaartmaatschappij hun papieren niet vertrouwde. Toen ze dachten naar een hotel geleid te worden waar ze zouden verblijven tot hun terugvlucht naar huis, kwamen ze in een illegaal detentie-centrum terecht.

In deze kortfilm geeft de getuigenis van filmmakers een inzicht in de onmogelijkheid voor Congolese artiesten om probleemloos en veilig te reizen, terwijl de beelden adembenemende vergezichten vanuit een vliegtuig tonen.

Na de film gaan we in gesprek met Anne Reijniers, Paul Shemisi (op video) en Rob Jacobs van Collectif Faire-part.

Deze film speelt ook doorlopend van 09.00 tot 17.00 uur in de mobiele cinema in de kapel van het Sint-Janshospitaal.

Vrijdag collectif faire part2

21.00 uur
Chance
+ gesprek
Effi & Amir
België, 2020, 75’

In deze docu-fictie volgen we vier Soedanese jongeren die zich verschansen op een snelwegparking in een vrachtwagen. Ze willen koste wat kost Engeland bereiken, en zouden daar ook alles voor doen. Het is een nacht als zo vele andere. Een nieuwe poging, een nieuwe kans.

In de loop van één nacht herbeleven deze vier jongeren, tussen de vier muren van een rijdende rechthoek, hun dagelijkse realiteit in deze verduisterde doos.

Na de film gaan we in gesprek met Effi & Amir, de makers van Chance.

Over Collectif Faire-part

Collectif Faire-part is een ensemble van Belgische & Congolese filmmakers, dat nieuwe verhalen wil vertellen over Kinshasa, over Brussel, en de vele relaties tussen beide.

Een Congolese filmmaker van Collectif Faire-part twijfelde tijdens een vorige reis om terug te keren naar Kinshasa. Wat betekent het om als artiest je thuisland te verlaten en als illegaal persoon een leven op te bouwen aan de andere kant van de wereld?

De gesprekken binnen het collectief over deze keuze liggen aan de basis van het programma, waarin films de praktische en emotionele realiteit belichten van mensen die noodgedwongen hun thuis verlaten om zich elders te vestigen.