Sluiten

Studiedag Leerling-Meester

28 september 2023
Vriendenzaal (Groeningemuseum)

Tijdens de studiedag Leerling-Meester presenteren we de resultaten van het registratie- en onderzoeksproject 'Leerling-Meester'. Met dat project onderzoeken, registreren, digitaliseren en ontsluiten we onze rijke collectie figuurtekeningen van de Brugse Academie uit de periode 1757-1892 om de onderwijsmethodes van de academie te ontrafelen en digitale koppelingen te maken tussen onze academietekeningen, objecten uit de eigen collectie én externe collecties. Op 28 september nodigen we verschillende experts uit om te vertellen over hun onderzoek naar de geschiedenis van de Academie in Brugge, maar ook in Gent en Antwerpen.

Studiedag Leerling Meester Musea Brugge

Na ontvangst met koffie volgt een welkomstwoordje door Anne van Oosterwijk (directeur Musea Brugge - Collectie). Daarna presenteren projectmedewerkers Charlotte Virgils en Ellen Soenens en de coördinator e-cultuur Katrien Steelandt de resultaten van het project 'Leerling-Meester', over het onderzoek en de ontsluiting van de figuurtekeningen van de Brugse Academie en de schetsboekjes (1765-1775) van voormalig academiedirecteur Jan Antoon Garemijn. Vervolgens gaat dr. Dominiek Dendooven (Flanders Fields Museum, Ieper) dieper in op de geschiedenis van de Academie in Brugge. En tot slot kaderen dr. Tim De Doncker (UGent) en Jan Lampo (schrijver en historicus) de Brugse situatie met lezingen over respectievelijk de Academie in Gent en de Academie in Antwerpen.

Na de lezingen bieden we je graag lunch aan. Daarna nemen we je in groep mee naar de collectiepresentatie 'Oefening baart kunst' in het Groeningemuseum (zaal 10). De studiedag eindigt rond 13u45.

Programma studiedag

9u00 Koffie
9u30 Verwelkoming door Anne van Oosterwijk (directeur Musea Brugge - Collectie)
9u45-10u30 Openingslezing resultaten project Leerling-Meester door Charlotte Virgils, Ellen Soenens (projectmedewerkers Musea Brugge) en Katrien Steelandt (coördinator e-cultuur- Musea Brugge)
10u30-10u55 Lezing Academie Brugge door dr. Dominiek Dendooven (Flanders Fields Museum, Ieper)

Koffiepauze

11u10 -11u35 Lezing Academie Gent door dr. Tim De Doncker (UGent)
11u35-12u05 Lezing Academie Antwerpen door Jan Lampo
12u05-12u15 Discussie

12u15-13u45 Lunch (aangeboden door Musea Brugge) & bezoek aan de collectiepresentatie in zaal 10 met toelichting door Musea Brugge

Praktisch

  • Donderdag 28 september, 09u00-13u45
  • Vriendenzaal (Groeningemuseum), Dijver 12, 8000 Brugge
  • Taal: Nederlands
  • Tickets: € 25 (studenten: € 15*)

De plaatsen zijn beperkt. Schrijf je dus zeker op tijd in

Koop tickets

*Ben je een Bachelor-, Master-, of PhD-student? Dan kom je in aanmerking voor een studententicket. Stuur je studentenkaart of bewijs van je inschrijving door naar musea.secretariaat@brugge.be. Registratie is pas compleet na ontvangst van dit document.

Andere activiteiten

Bekijk de volledige kalender