Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Muzikale Nocturne Strook

5 maart 2022
Museumkwartier

Als afsluiter van de expo 'Strook - It’s only a matter of time’ presenteert Musea Brugge samen met Cactus Muziekcentrum een nocturne met muzikale interventies, miniconcerten en improvisaties die plaatsvinden op verschillende expolocaties. --- UITVERKOCHT ---

Uitverkocht

In samenspraak met Strook werd aan een dwarsdoorsnede van de avontuurlijke Belgische muziekscene gevraagd om muzikale conversaties op te zetten met het tentoongestelde werk van Strook, en zo een nieuwe dimensie toe te voegen. Artiesten wier werk raakt aan de centrale en universele thema’s van het werk van Strook of die het contemplatieve karakter van de expo versterken, werden geselecteerd en aangevuld met een aantal improvisaties en soundscapes. Het publiek laat zich door de expo leiden op basis van het muzikale programma of neemt het beeldend werk als gids om zich te laten verrassen.

Als hart van de nocturne openen we in het Arentshof een gezellig sfeerterras met muzikale inkleding waar je even je zintuigen kan resetten met een drankje en een babbel. Je vindt er ook het ontvangstpunt waar je je toegangsbandje kan ophalen voor de expo en optredens in het Groeningemuseum en Sint-Janshospitaal.

Onze rijke en talentvolle nationale muziekscene vraagt om een programmatie met oog voor diversiteit in stemmen en stijlen. We kozen dan ook voor een combinatie van beloftevolle nieuwlichters en sterkhouders uit de underground, wat resulteert in een boeiend muzikaal palet op het scherp van de snee.

Een waardige afsluiter van een bijzondere tentoonstelling.

Line-up

Bert Dockx & Thomas Jillings

Meestergitarist Bert Dockx verkent de sonische grenzen van zijn instrument in verschillende gedaantes. Als frontman van Flying Horseman, lid van de heilige drievuldigheid Dans Dans, solo of met zijn jazzcombo Ottla is de zoektocht naar authenticiteit en een radicale eigen sound een rode draad in zijn werk. Voor de Strook nocturne brengt Bert Ottla-saxofonist Thomas Jillings mee voor een unieke improvisatiesessie. Twee topmuzikanten verwikkeld in een atmosferische muzikale entente.

Camille Camille

Camille Camille is een Belgische singer-songwriter die leeft en werkt in Leipzig. Ze beschrijft haar muziek als ‘troostende, melancholische folk’, geïnspireerd door de natuur, zelfreflectie, dromen, menselijke relaties en de eeuwig veranderende aard der dingen. Met haar fragiele, engelachtige stem en subtiel gitaarspel viel Camille Camille al op in de Nieuwe Lichting en als sparringpartner van folkpop wonderboy Sam De Nef. Haar debuutalbum ‘could you lend me your eyes’ was er meteen één van internationaal niveau. Solo, op de lip van het publiek komt haar muziek extra krachtig binnnen.

Wouter Dewit

Wouter Dewit heeft het patent op het soort pianostukken dat spreekt met minieme vingeraanslagen, stiltes tussen noten en natuurlijk meanderende melodieën. Groots en klein tegelijkertijd, zwevend tussen ambient en neo-klassiek vullen zijn composities ruimte en tijd met melancholie. Tijdens de eerste lockdown van voorjaar 2020 speelde Wouter Dewit op drie avonden zijn meest recente plaat i,, zonder voorbereiding, rechtstreeks opgenomen in het mengpaneel, uitkijkend op zijn tuin die in bloei kwam te staan. ‘A Place I Need To Be’ is een werkstuk van isolement, natuurpracht en rust. Instrumentale muziek die zegt wat met woorden niet uit te drukken valt.

Oriana Ikomo

De Brusselse artieste Oriana Ikomo verpakt haar warme stem in een deken van neo-soul, jazz en R&B. Haar invloeden haalt ze uit een breed pallet: haar opleiding als klassieke pianiste, de experimentele electronica van James Blake en de muziek van pop-nieuwlichters als Erykah Badu, FKA Twigs en Solange. Met die laatsten heeft ze ook een fijnzinnig gevoel voor de visuele dimensie van haar werk gemeen. Oriana Ikomo’s songs zijn emotionele dagboeken waar ook haar geschiedenis en die van haar familie in doorsijpelt, die ze voor de tentoonstelling uitzonderlijk brengt in een stripped-down uitvoering.

Bolt Ruin

Bolt Ruin laat zich inspireren door fysieke plaatsen, verval en oude industrie en verwerkt de textuur en gelaagdheid in zijn muziek. Resultaat is duistere, droney electronica met ambient-invloeden die het ene moment tegen de borstkast beukt en het andere moment dromerig doet wegzakken. Voor de Nocturne maakt Bolt Ruin een soundscape die de atmosfeer van het werk van STROOK in Groeninge reflecteert en bouwt hij hier op verder in een éénmalige improvisatieset.

Porcelain id

Porcelain id is de Rwandese Hubert Tuyishime (22) (they/them). Als laureaat van Sound Track 2021 gelden ze als één van onze muzikale beloftes, door de jury geroemd om hun krachtige teksten, sterke stem en unieke performance. Bewegend tussen poëtische en idiosyncratische vocals, met invloeden uit klassieke pop en lo-fi leggen hun nummers rauwe zenuwen bloot: kwetsbaar, oprecht en authentiek.

Echo Beatty

Als Echo Beatty maakt Annelies Van Dinter diepe en meeslepende songs met haar betoverende stem en idiosyncratisch gitaarspel in de hoofdrol. Echo Beatty reist heen en weer tussen licht en duisternis en bouwt haar muziek op uit elementen van folk, indie en alternatieve rock. Voor de STROOK Nocturne komt Annelies een combinatie van nieuw en ouder werk spelen in duo-set up, vers uit de studio waar ze aan haar nieuwe album werkt.

Dorian Dumont

Pianist en toetsenist Dorian Dumont scoorde in 2020 hard in de hippere jazz en beatmiddens als lid van het Brusselse combo ECHT!. Daarnaast bracht hij APHEXionS uit op W.E.R.F.-label, een solo-piano plaat met composities gebaseerd op het werk van Aphex Twin. APHEXionS is een werk van grote liefde voor de meester, gemaakt door een getalenteerde leerling tovenaar. Als begenadigd jazz- en improvisatiepianist vertimmert Dorian Dumont de oorspronkelijke werken tot iets nieuws, waar toch de geest van Richard D James in te horen blijft en gaat hij aan de slag met de centrale thema’s, klank en atmosfeer van de stukken als bouwstenen.

Eppo Janssen 'Duyster'

Eppo Janssen, muzieksamensteller van het radioprogramma Duyster, verzorgt de muzikale inkleding op het Arentshof en draait plaatjes. Sinds 2000 bieden Eppo en Ayco Duyster samen een twee uur lange ontsnappingspoging uit de ratrace met een piekfijne selectie van slowcore, singer-songwriters, postrock en Americana. 'tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid’ is de baseline. Don't worry, Duyster will take care of you.

Praktisch

  • Wanneer? 5 maart 2022 - 19.00u - 23.00u
  • Waar? Arentshof, Groeningemuseum & Sint-Janshospitaal
  • Prijs? € 18 / € 15 (red) incl. vaste collectie

Het Arentshof is het centraal ontvangstpunt van de nocturne: hier haal je je toegangsbandje af aan het begin van de avond. Het werk van Strook in de O.L.V.-Kerk is toegankelijk tijdens de Nocturne, maar hier gaan geen optredens door.

Musea Brugge volgt de geldende coronamaatregelen. Op evenementen zijn mondmasker en CST verplicht. Alle richtlijnen die van kracht zijn vind je op de pagina van visitbruges.

! Let op: omdat er heel wat extra optredens gepland staan tijdens de nocturne en deze niet standaard inbegrepen zijn in het toegangsticket voor de tentoonstelling 'Strook', is een ticket voor deze nocturne uitzonderlijk ook betalend voor houders van een Museumpas of inwoners van Brugge.

Download de flyer hier.

Tijdschema

Timetabel Nocturne Strookv2 Musea Brugge

Programma - UITVERKOCHT!

  • 19u30-19u55 Porcelain id in het Sint-Janshospitaal
  • 20u00-20u25 Oriana Ikomo in het Groeningemuseum
  • 20u30-21u05 Echo Beatty in het Sint-Janshospitaal
  • 20u30-21u10 Wouter Dewit in het Groeningemuseum
  • 21u10-21u45 Camille Camille in het Groeningemuseum
  • 21u30-22u00 Bolt Ruin in het Sint-Janshospitaal
  • 21u50-22u30 Dorian Dumont in het Groeningemuseum
  • 22u30-23u10 Bert Dockx & Thomas Jillings in het Sint-Janshospitaal

Doorlopend: Bar + terras met Eppo Janssen <Duyster> in het Arentshof