Sluiten

Kerksymboliek. Wandeling in de centrale begraafplaats van Brugge

Zwarte Kat Sessie - Door Benoit Kervyn de Volkaersbeke

3 november 2022 tot 10 november 2022
Centrale begraafplaats Brugge

De Zwarte Kat Sessies zijn terug. In deze lezingenreeks nodigen Volkskunde West-Vlaanderen en Musea Brugge experten, verzamelaars en liefhebbers uit om te spreken over overgangsrituelen, seizoenstradities, oude ambachten of volksverhalen.

Zwarte Kat Sessies Kerkhofsymboliek Musea Brugge

Voor deze Zwarte Kat-sessie maken we een uitstap naar de Centrale begraafplaats van Brugge, wellicht de oudste begraafplaats van het land.

Benoit Kervyn de Volkaersbeke, consulent religieus erfgoed bij Musea Brugge en lid van de Stedelijke Commissie voor Graftekens, leidt ons rond langs graven in neogotische of klassieke stijl, imposant of onopvallend, en vaak versierd met symbolen, die een duidelijke boodschap vertellen over de overledene. Hij toont ons de rijkdom aan kerkhofsymboliek in deze tuin, de laatste rustplaats van Bruggelingen uit diverse sociale lagen.

Vertegenwoordigers uit de politieke, culturele, industriële, medische, religieuze wereld liggen naast elkaar. We ontdekken de monumentale hoofddreef met het Calvariekruis, het perceel van de kloosterorden, de pakkende militaire begraafplaats, de kapel van de kanunniken, het stukje van de Engelse kolonie…

Praktisch

 • Elke rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. U heeft de keuze uit volgende data:
  • Donderdag 3 november om 10u
  • Donderdag 3 november om 14u
  • Donderdag 10 november om 10u
  • Donderdag 10 november om 14u
 • Centrale begraafplaats van Brugge, Kleine Kerkhofstraat 60
 • Prijs per sessie: 5 euro, ter plekke te betalen (cash of via Payconiq)

I.s.m. Volkskunde West-Vlaanderen

Ik schrijf me in