Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten

Jongerenrondleiding 'Oog in oog met de Dood' voor scholen

Voor tweede en derde graad secundair onderwijs

28 oktober 2022 tot 5 februari 2023
Sint-Janshospitaal

Tijdens de rondleiding neemt een museumgids je klas mee doorheen de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’. Centraal in de tentoonstelling staat het werk ‘De dood van Maria’ van Hugo van der Goes. Een werk dat, hoewel het meer dan vijf eeuwen oud is, nog steeds actuele thema’s en vragen oproept die nauw aansluiten bij de leefwereld van tieners.

Oog in Oog met de Dood Hugo van der Goes De Dood van Maria Musea Brugge Gerestaureerd

Samen met onze museumgidsen creëerden we een interactieve rondleiding rond afscheid en spiritualiteit voor leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar onderwijs.

Een interactieve rondleiding voor je leerlingen

Hoe ga je met jongeren aan de slag rond abstracte thema’s als zingeving, dood, afscheid, spiritualiteit en virtuositeit? Thema’s die zowel dicht bij ons staan als tijd en ruimte overstijgen. De nieuwe, interactieve jongerenrondleiding van ‘Oog in oog met de Dood’ vertrekt vanuit deze vraag en inspireert leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar onderwijs om zelf te reflecteren en debatteren over deze weinig vanzelfsprekende, maar o zo universele thema’s.

Aan de hand van activerende werkvormen leren de jongeren stil te staan en te reflecteren over tijdloze en abstracte vraagstukken rond afscheid en spiritualiteit. De jongerenrondleiding van ‘Oog in oog met de Dood’ is een interactieve begeleide zoektocht naar een eigen kritische en persoonlijke stem. Tegelijk ontdekken de leerlingen het werk van Hugo van der Goes, het 12e-eeuwse Sint-Janshospitaal en Musea Brugge.

Deze rondleiding sluit door de universele thema’s mooi aan bij verschillende vakken van het middelbaar onderwijs. We raden de rondleiding aan voor leerkrachten zedenleer of godsdienst, (kunst)geschiedenis, cultuurwetenschappen of andere maatschappelijke vakken. Of voor vakoverschrijdende culturele schoolprojecten en -uitstappen.

Wil je meer weten over deze jongerenrondleiding?

Jongerenrondleiding 'Oog in oog met de Dood'